maanantai 31. tammikuuta 2011

Kynttilöiden päivä

Monille Kynttilänpäivä on vain jokin tunnettu kirkkojuhla. Suomalaisesta Kynttilänpäivästä onkin vaikea löytää minkäänlaisia pakanajuuria, vaikka Helmikuun 1-2 päivää onkin kautta aikain juhlistettu erilaisilla nimillä eri alueilla ja eri maissa. Tunnetuin lienee Gaelien Imbolc-juhla, jota myös Germaanit ja keltit ovat juhlineet. Muita nimiä tälle talven taitteen juhlalle ovat mm. Oimealg, Brigant, ja Candlemas. Myös nykyiset wiccat juhlivat Helmikuun 1. tai 2. päivänä (vähän ryhmästä riippuen) Imbolc-juhlaa, joka nimen lisäksi sisältää paljon lainauksia muinaisesta, Germaanisesta Imbolcista. Jotkut wiccat juhlistavat Imbolcina myös Brigit-neitoa (lue eteenpäin).
Kristittyjen käännytystyön puitteissa näillekin wanhoille pakanajuhlille kävi samoin kuin meidän suomalaisten vastaaville; Kirkko joko pyyhki ne kalenterista, tai, epäonnistuessaan kitkemisessään, omi ne itselleen.
Alun perin kirkko vietti Kynttilänpäivää (Candlemas) 14.2, mutta juhla siirrettiin keskiajalla korvaamaan vanha pakanajuhla, Brigantia, kun alunperin Loppiaisena vietetty Jeesuksen (kristittyjen vapahtaja) syntymäjuhla oli jo siirretty korvaamaan Yule, pakanajoulu.
Kuten siis muidenkin juhlien uudistuksen kanssa, wanhat perinteet seurasivat mukana, ja uusia kehittyi. Voidaan siis sanoa että tässä tapauksessa juhla pakanaperinteineen saapui Suomeen kirkon mukana.

Kynttilöiden päivä on siis suomalaisittain katsoen aikamoinen sekametelisoppa.
Tämä on päivä jolloin talven aika päättyy, ja kevään saapuminen alkaa. Syys- ja talvijakson jälkeen tämä onkin ensimmäinen feminiinisesti painottunut juhla, ja järjestyksessään toinen vuoden pääsapateista.

Brigit-neito

Muinaiset keltit juhlivat 1.2. Brigant- tai Brigantia-nimistä juhlaa neitojumalatar Brigidin kunniaksi. Juhlaan liittyi erilaisia tapoja ja perinteitä, kuten oljista ja tähkistä sidottujen maissinukkien tekeminen. Nuket aseteltiin valkeiden kukkasten päälle koreihin, ja lapset sitten kantoivat niitä ovelta ovelle. Joka talosta annettiin nukelle lahjoja koriin, ja myöhemmin illalla, suuressa juhlassa kylän vanhat naiset valmistivat vielä maissista erityiset taikasauvat nukeille.
Sitten korit lahjoineen, nukkeineen, ja sauvoineen poltettiin juhlavissa menoissa, ja jälkeenpäin tuhkasta kaiveltiin jäänteitä nukkien taikasauvoista. Mikäli niitä löytyi, pidettiin sitä erityisen hyvänä enteenä.

Brigitin ristejä sekä piirrettiin, että valmistettiin oksista ja ripustettiin oviin ja ikkunoihin tuomaan hyvää onnea ja karkottamaan pahaa. Mikäli sinulla ei ole tai et osaa tehdä Brigidin ristiä, muukin risti (+), suojeleva ja karkottava symboli, käy hyvin.
Kristitty kirkko muutti Brigit-jumalattaren Kildaren Brigit -nimiseksi pyhimykseksi, jonka mukaan katolinen kirkko viettää nykyäänkin Brigidin päivää 1.2.
Brigidin ristejä saatetaan käyttää nykyäänkin kristittyjen keskuudessa, mutta pääasiassa se on korvautunut heidän omalla symbolillaan (risti jossa on pidennetty alasakara; kädensija).
 
(Brigidin Risti, kuva: Wikipedia)

 Imbolc ja Oimelc

Druidijuhla Imbolc puolestaan oli imettävien lampaiden juhlistamisen aikaa, hedelmällisyyden ja runsaan viljavuoden takaava juhla, jonka gaelinkielinen nimi "Oimelc" tarkoitti suunnilleen "maidossa uitettua". Tänä päivänä juhlittiin ensimmäisiä, pitkän talven jälkeen poikivia karjaeläimiä, pääasiassa lampaita ja kuttuja. Jumalillekin uhrattiin pääasiassa maitoa.

Joillakin alueilla vahvin Imbolcin symboli on ollut aura. Naamiaispukuihin sonnustautuneet lapset vetivät koristeltua auraa talosta taloon, pyytäen ruoka-, juoma-, tai rahalahjoja. Mikäli talonväki kieltäytyi lahjomasta kerjäläisiä, lapset kynsivät koristetulla aurallaan heidän puutarhansa tai pihansa pilalle.
Auran koristelu ei aina ollut lasten juhla, vaan myös aikuiset kunnioittivat auraa, ja saattoivat jopa kastaa sen viskillä. Auran tuntumaan jätettiin leipää ja juustoa, uhriksi luonnonhengille.
Kaikenlainen kukkien ja kasvien leikkaus, kerääminen ja taitto oli tämän juhlan aikana tabu.

Vuotuinen kynttilänpolttoperinne juontaa juurensa myös (yllätys yllätys) näihin kelttijuhliin, jolloin poltettiin myös kokkoja sekä paikallisia jätkänkynttilöitä.
Kynttilät symboloivat suojelusta, karkotusta, ohjausta ja valoa pimeyteen, myös meille pohjolan asukkaille, eikä niitä siis oikein voitu uskonpuhdistuksessa poistaakaan. Ne vain liitettiin jumalaiseen valoon joka oli koittava pakanoille, ja näin myös kynttilöiden poltto yhdistettiin kirkkojuhlaan.

Wanha ja uusi kynttilänpäivä

Kirkollisesti tämä juhla tunnetaan vain "Kynttilän Päivänä", sillä meillä suomessa ei tiettävästi ole sille vastinetta wanhassa "pakanakalenterissa", vaan tämä alkujaan pakanoiden juhlistama juhla rantautui Suomeen kirkon mukana. Tehdäkseni itse eroa kirkon ja noitien juhliin, kutsun Helmikuun ensimmäistä nimellä Kynttilöiden päivä. Se sisältää mielestäni hyvin juhlan sanoman; kevään valon houkuttelun.

Kirkon Suomeen rantauttamalle Kynttilänpäivälle, eli kansanomaisemmin "Kynttelille" näppärät suomalaiset tietysti kehittivät jotain omia perinteitä, kuten säiden ennustelun ("Runsas lumi kynttelinä tietää hyvää viljavuotta, ja Kynttelin pakkanen lämmintä kesää"), kynttilöiden valaminen ja polttaminen, ja erilaiset liharuoat. Kynttelinä ruokaan käytettävä liha ei kuitenkaan ollut Kekrinä  ja Jouluna käytettäviä "parhaita paloja", vaan päitä, kieliä ja sorkkia. Tunnetuimpia kynttelin liharuokia olivatkin keitetyt/hyytelöidyt lehmän- lampaan- tai siansorkat, Sianpäästä ja naudasta keitetty lihahyytelö, Sianpäästä keitetty pata ja -keitto, sekä erityinen, rasvaliemeen (siansilavaan tai lampaanrasvaan) keitetty ohrapuuro, eli Kynttelipuuro. Etenkin siansorkkien syöminen Kynttelinä piti talon vauraana ja terveenä.

-Karjalle syötettiin vahvistukseksi Kekrinä leivottuja kakkaroita ja Kekrileivän paloja, jotka varta vasten otettiin talteen Kynttilänpäivää varten.
-Ruokaillessa ei saanut nuoleskella sormiaan, tai tuli kihtiä tai syyliä.
-Kaikki joulunjälkeiset riennot ja kotityöt piti hoitaa ennen Kyntteliä, tai oli laiska ja sairaalloinen koko vuoden.
-Kotityöt olivat Kynttelinä, kuten muinakin juhlina pannassa. Kehrätä eikä kirnuta ei saanut, tai eläimet sairastuivat, tai joutuivat petojen kynsiin kesällä.
-Myöskään vaatteita ei saanut ommella eikä sukkia paikata. Nämä piti hoitaa ennen Kyntteliä.
-Toisaalta, ainakin lampaita suojeltiin sairastumisilta kehräämällä lampaat, ja sirottelemalla uunin tuhkaa niiden selkään. Aina parempi jos tuhka oli saunan uunista.

Suomalainen Kyntteli poikkeaa siis paljon Keski-Euroopan ja Britannian vastaavasta, sillä maissia ei suomessa juhlan saapumisen aikoihin juuri tunnettu, eivätkä näillä leveysasteilla kukat ole juuri ennenkään Helmikuussa kukkineet.

Maaginen Kynttilöiden Päivä

Miten tätä sapattia sitten voi juhlia suomalaisittain pakanana tai noitana? Niinkuin muitakin sapatteja: Kunnioittamalla juuriasi, perinteitä ja jumaliasi, mikäli sinulla sellaisia on. Sydämen totuushan se ratkaisee. Muistele vaikka käännytettyjä esivanhempiasi, kuinka he juhlivat vanhoja juhliaan virallistettuina kristittyinä, ja millainen elanto on Helmikuussa ollut.
Todistettavasti tällä juhlalla on monia, erilaisia perinteitä, ja päivän vietolla on voimakkaat pakanajuuret. Jos et ole wicca, ei sinun kuitenkaan tarvitse ajatella muiden kulttuurien, saati muiden uskontojen juhlia viettääksesi Kyntteliä.
Minulle on ollut luontevinta pitää tätä vain Kynttilöiden ja valon päivänä, jota vietän 1.2.
Tervehdin kevään henkiä kynttilöin; valolla joka symboloi aurinkoa ja jonka uskotaan rohkaisevan kevään saapumista. Vietän myös hartaan hetkeni, laitan jotain perinteikkään oloista ruokaa, ja ehkä luen aiheeseen mielestäni sopivia loitsuja tai teen taikoja. Mikäli mahdollista, vien maitouhrin metsänhengille. Monta kertaa juhla syntyy, jos vain kuuntelet sisintäsi, ja mahdollisia jumaliasi, ja koet tekeväsi oikein.

Omaan juhlapöytään kuuluu yleensä maissikeitto, sämpylöitä ja jokin suolainen leivos, kuten piirakka.
Päivän ruoat ovat pääosin vaatimattoman oloisia, mutta rasvaisen täyttäviä. Maito, kananmunat, vilja, ja eläinrasvat, kuten laardi ja voi ovat pääosissa, mutta päivän voi nöyränä viettää vaikka maitopaastossa jos joulu näkyy yhä vyötäröllä tai kohonnut kolesteroli hirvittää.
Juhlajuomiksi sopivat maito, piimä, sima, kesän ja syksyn sadosta säilötty mehu, hunajaviini, olut, tai vaikka kotikalja.

Yhteenvetona päivään liittyvät siis Kevään saapuminen, valo, hedelmällisyys, uusiutuminen, ja vanhasta luopuminen.
Päivän symbolismiin kuuluvat mm. valkoiset kukat, kynttilät, maissi, leipäkori, leivonta, aurinko, tuli, Brigidin ristit, ja ristit yleensäkin.
Päivän yrteiksi ja mausteiksi sopivat vanilja, basilika, mustapippuri, laakerinlehti, timjami, valkosipuli ja sipuli, sekä erilaiset siemenet, kuten unikon-, kurpitsan- , pinjan-, ja auringonkukan siemenet.
Kynttilöinä käytän sekalaisia tai sitten yksinkertaisia, raikkaan talvisia sävyjä, kuten valkeaa, lämmintä keltaista, vaaleanruskeaa, vaaleansinistä ja liilaa.
Suitsukkeiksi kannattaa kokeilla esim. Mäntyä, kanelia, vaniljaa, mirhaa, myskiä, ambraa, ja aina mainiota santelipuuta.

Tapoja juhlistaa Kynttilöiden päivää:

-Sytytä pimeän tullen kynttilämeri asuntoosi näyttämään suuntaa kevään valon hengille.
-Siunaa vuoden rituaalikynttilät
-Sytytä joka huoneeseen ruskea kynttilä poistamaan pahaa ja negatiivista energiaa.
-Aika aloittaa tulevan puutarhan suunnittelu ajatustasolla. Mieti sopivia kasveja, ja tee alustava lista tulevista hankinnoista tai toivomuksista. Mitään ei tarvitse lyödä lukkoon.
-Kokeile kynttilämagiaa
-Suorita jokin kodinpuhdistus rituaali.
-Laita jotain keittoruokaa
-Paista lettuja
-Vie luontoon hieman voita ja maitouhri hengille tai jumalille.
-Ennen ateriaa on hyvä käydä ulkona vähän reippailemassa ja ihastelemassa maisemia niin ei ne kaloritkaan sitten hirvitä niin paljon ;)

torstai 27. tammikuuta 2011

Unikirjat ja unientulkinta

"Jokainen on omien uniensa salainen teatterinjohtaja" -sanoo wanha sananlasku.
Unet, sekä ihanat, euforiset fantasiat että sielua raastavat, piinalliset houreet ovat kiehtoneet ihmismieliä jo vuosituhansien ajan. Jo muinaisten mesopotamialaisten ja egyptiläisten tiedetään tulkinneen uniaan. Unennäkö ja unien tulkinta onkin monia kiehtova aihe vielä tänäkin päivänä.
Joskus unet ovat selkeitä, kuin aavistuksia tulevasta päivästä tai kertausta edellisen päivän tapahtumista, joskus siis tylsiäkin, ja uuvuttavia, puhumattakaan hetkistä jolloin heräät H-Moilasena lenneltyäsi koko yön Irlannin maaseudulla sinisellä mämmiropposella Robocopin kanssa etsien dokumenttielokuvaa Novascotian-noutajien vaikutuksesta lähi-idän nuudelinpakastajien tilanteeseen.. Onko mokomaa ikinä tapahtunut teille? -Takuulla :)

Unien tulkinta eli oneiromantia voi olla kiehtovaa ja kiinnostavaa itsetutkiskelua; piilotajunnan viestien lukemista ja ehkä jopa tulevaisuuden verhon raottelua. Unien tulkitseminen vaatii vain vähän harjoitusta. Pahoittelen siis hieman harhaanjohtavaa otsikkoa, mutten unientulkinnasta kiinnostuneille ensimmäisenä lykkäisi markkinoiden johtavaa unienselitysopasta kouraan.
Unet ovat siinä määrin henkilökohtaisia, että vain sinä osaat tulkita unesi oikein. Joidenkin unien viesti on kristallinkirkas, ja muihin unisymbolit on usein ovelasti piilotettu. Jos näet unessa vaikkapa mustan ruumisauton jossa on vihreät ovankahvat, ja avaat auton oven, voi tulkinta piilläkin vihreässä kahvassa, värissä, sillä tartuthan siihen kiinni (useimmat ruumisautot kun ovat muutenkin mustia).
Huomiota unissa kannattaa kiinnittää siis epätavallisuuksiin. Jos esim. jokin pieni asia (arpakuutio, kärpänen, korvakoru, tms,) onkin unessa suhteettoman suuri tai muuten itsepintaisesti esillä, voi ennustus piillä siinä. Turha kuitenkaan unikirjoista etsiä merkitystä muodossa "Jättiläiskärpänen", hae vain pelkkää kärpästä.

Unisymbolejen tulkinta?

Niin, unikirjojahan on tehty kautta aikain uksille ja saranoille, ja niihin joko uskoo tai sitten ei. En pidä niitä varsinaisesti huonona valintana, ongelmana on ennemminkin unikirjojen runsaasta tarjonnasta johtuva leväperäisyys ja ristiriitaisuus. Siinä missä toiset opukset selittävät unet enteinä tulevaisuudesta (esim. Likaisuus unessa merkitsee rahantuloa, ja Särki pilkkukuumetta), toiset peilaavat unien psykologista puolta (Likaisuus unessa kertoo omista nolatuksi tulemisen peloista ja Särki on fallossymboli). Unikirjan ostoa harkitsevat voivat käyttää esimerkkinä klassista "Mies ja kello" -asetelmaa; Mies jolla on kello tietää aina paljonko kello on. Mies jolla on kaksi kelloa, ei voi olla koskaan täysin varma.
En siis usko että unikirjan omistaminen varsinaisesti sumentaisi suhtautumistasi omiin uniisi, pikemminkin, unikirjat voivat antaa osviittaa kuinka unia voisi tarkastella. Samoin, kuin keittokirjasta voi saada hyödyllisiä vinkkejä ja avarakatseisuutta keittiöön, vaikket kokeilisi yhtäkään kyseisen kirjan resepteistä.
Unien tulkinnan helppous myös riippuu osin siitä, onko tapanasi ajatella asioita yksinkertaisen jämptisti, vai monen mutkan kautta, kryptisiä piilomerkityksiä joka ikisestä asiasta etsien.
Jos sinulla siis on unikirja, jota olet tottunut tutkiskelemaan oudosti nukutun yön jälkeen, en näe mitään estettä mikset voisi käyttää sitä jatkossakin, mikäli olet itse tuloksiin tyytyväinen.

Kuten jo monissa aikaisemmissa teksteissäni olen maininnut, eri ihmisille eri symbolit ja värit merkitsevät eri asioita. Samoin unisymbolit. Mikäli unien tulkinta kirjalla tai ilman askarruttaa, voit kokeilla parin viikon ajan unipäiväkirjaa:
Kirjoita herättyäsi unesi ylös järjestyksessä, ja kerro nukkumaan mennessä päivän tapahtumista, ja kuinka unessa nähdyt symbolit ovat, vai ovatko, vaikuttaneet tai kertoneet tapahtumista. Näin opit helposti erottelemaan tärkeät unisymbolisi, ja tulkitsemaan peremmin oman piilotajuntasi lähettämiä viestejä.
Pidä siis mielessäsi etteivät kaikki unet ole enneunia, tai edes mitenkään mystisiä, pikemminkin vain alitajuntaan päivästä jääneitä asioita ja aasinsiltoja. Turha siis säikähtää, jos näet lastenohjelmia katsottuasi unta vauvoista..

Mikäli lähisuvussasi on harrastettu unientulkintaa, tai teillä on enneunihistoriaa, on varmaa, että jotkut unisymbolit tiettyine merkityksineen ovat piintyneet muistiisi paremmin kuin toiset. Todennäköisesti siis automaattisesti tulkitset myös omia uniasi näiden symbolejen pohjalta, sillä niihin kiinnittää parhaiten huomiota. Pitkälti tämä toimiikin, ainakin, mitä läheisempää sukua tulkitsija sinulle on. Oma äitini harrasti unientulkintaa, ja häneltä on jäänyt minullekin jotain korvan taakse. Kyse on vain parista unisymbolista, mutta tiedän aina mitä odottaa, jos näen k.o. asioita unessani.
Hänen "enneunisymbolinsa" ovat siis tavallaan periytyneet minulle, eivät niinkään geenien, vaan opetuksen avulla, ja alitajuntani kertoo minulle asioista käyttämällä näitä minulle merkityksellisiksi vakiintuneita symboleja. On siis aina parempi, että pyrit tulkitsemaan unesi itse, ennen kuin pyydät jotakuta ulkopuolista tekemään sen, sillä hän ei voi tietää, merkitsevätkö jotkin unisymbolit jotain tiettyä juuri sinulle. Unen yleispsykologiseen puoleen taas on helppo perehtyä unikirjan avulla.

Unikansa

Unissa nähtyihin ihmisiin pätee oikeastaan sama kuin muihinkin unisymboleihin.
Onko kyseessä tuttu ihminen? Ympärillämme on joka päivä enemmän tai vähemmän ihmisiä, halusimme tai emme. Jotkut heistä tunnemme nimeltä, valtaosa taas on vain kasvoja bussipysäkeiltä, kävelykaduilta, odotushuoneista ja kauppojen kassajonoista. Mikäli unessasi esiintyvä henkilö on tuttu, uni on usein helpompi tulkita miettimällä, mitä tämä kyseinen henkilö edustaa sinun elämässäsi. Oli sitten kyseessä oma sisko joka on sinulle velkaa parikymppiä, tai se pisamanaamainen Marttilan poika joka heitti sinua esikoulun ruokatunnilla perunalla, ja jota et ollut ajatellut yli kahteenkymmeneenviiteen vuoteen!! Saitko ehkä jostain syystä lapsuutesi perunaepisodiin johtavan takauman?
Jossain kulttuureissa uskotaan unen olevan toinen maailma tai ulottuvuus, jonne ihmisen sielu nukahdettaessa siirtyy. Unimaailmassa olisi siis, vähän loresta riippuen, mahdollista tavata myös oikeita ihmisiä, niin tuttuja kuin tuntemattomiakin. Ehkä ystäväsi, jonka tapasit unessasi, näkikin itse samanlaista unta, ja kohtasitte oikeasti unessa ;) Tällaiset "uniyhteydet" kuitenkin kuuluvat katoavan muistista parhaiten, ja on todennäköistä, ettet muista enää aamulla, mitä unta näit. Sitäpaitsi, jos uneksit ihmisistä jotka ovat sinulle velkaa, todennäköisesti ajattelet silloin vain saataviasi.

Vieras henkilö unessa on mitä todennäköisimmin on vain alitajuinen jäänne jostakin valvetilassa näkemästäsi ihmisestä. Tuntemattomat, sekä samaa, että eri sukupuolta edustavat ihmiset unessa kun ovat yleensä pelkkiä toisintoja jokapäiväisessä elämässäsi kohtaamiasi ihmisiä, kasvoja väkijoukosta, aamubussista tai kaupan kassajonosta. Ihmisiä, jotka olet kyllä nähnyt, mutta joita et ole katsonut tai muuten tiedostanut sen kummemmin. Ihmisen alitajunta kuitenkin varastoi kaiken mitä näet, vaikka vilkaisisit vain kerran. Samoin voit uneksia olevasi väkijoukossa, joka vaikuttaa yhtä todelliselta kuin hereillä ollessasi.
Toisaalta, ehkä se tietty tuntematon kummittelee unissasi vain siksi että hän oli todellisuudessa kiehtovan tai mielenkiintoisen näköinen, ja katsoit häntä pidempäänkin, joskus kauan sitten. Olitko ehkä kateellinen, kummastunut tai ihastunut?

Uneksiessasi vieraista ihmisistä, voi tuiki tuntematon henkilö myös edustaa sinua itseäsi/tiettyä puolta sinusta; Animusta ja Animaa (Miehen persoonallisuuden naispuoli on nimeltään Anima, ja naisen miespuoli puolestaan Animus). Asioilla on aina kaksi puolta, niin myös ihmisillä. Naisen toinen puoli on mies, ja miehen nainen. Osa ihmisistä on luonnollisesti paremmin yhteydessä vastapuoleensa kuin toiset.
Tuntemattomat miehet naisen unessa, samoin kuin tuntemattomat naiset miehen, voivat siis kuvastaa hänen Animustaan tai Animaansa, joka haluaa jostain syystä tulla kuulluksi, tai jonka huomioiminen voi elämäntilanteen kannalta olla tärkeää, kuten esimerkiksi naisen hankala työtilanne miesten maailmassa, tai hetki jolloin sulhasehdokas joutuu tapaamaan tyttöystävän vanhemmat ensi kertaa.
Animuksen ja Animan yleensä tunnistaakin juuri siitä että hänet tunnistaa. Animus tai Anima voivat olla kyseessä, jos vastakkaista sukupuolta oleva, täysin vieras ihminen unessa tuntuukin ennestään tutulta ja läheiseltä. Vaikka kasvot unessa olisivat vieraat, koet voivasi luottaa häneen, ja sinulla on vahva tunne että olet tuntenut hänet koko elämäsi ajan. Ja kyllä, Animuksen ja Animan ulkonäkö ei ole vakio, vaan voi vaihdella vähän unesta, tai omasta tunnetilastasi toiseen.

Unipuheita ja viestejä

Huomioitavaa on myös, puhuuko unessa kohtaamasi henkilö, ja osoittaako hän sanansa juuri sinulle. Harmittavan monta kertaa unessa käydyt keskustelut unohtuvat siinä hetkessä kun heräät, avaat silmäsi ja venyttelet punkassasi. Näin voi käydä myös jos luet unessa jotain, ja sitä on yhtä vaikea muistaa hereillä vaikka kyseessä olisi tuttu asia kuten Stop-merkki.

Unessa "vastaanotetut" sanat ja lauseet ovat tavallaan verrattavissa kirjasta ennustamiseen (ajattelet asiaa johon haluat vastauksen, avaat tärkeän kirjan summamutikassa ja sokkona tökkäät sormesi sivun päälle. Lause tai sana, jonka sormesi peittää, kertoo vastauksen), ja vastauksien tulkinta voi myös vaatia hieman päänvaivaa. Unimaailman sanalliset viestit voivat jäädä epäselviksi, käsittivät ne sitten vain pari selvää sanaa, tai loputtoman litanian merkityksetöntä siansaksaa. Tekisi mieli osata huuliltalukemisen jalo taito, tai ainakin olisi hyvä varustautua kynällä ja lehtiöllä aina kun kömpii unten maille..

Osa ihmisistä näkee hyvin eläväisiä unia, ja on mahdollista, että he puhuvat unissaan. Joskus puhe kuulostaa asialliselta "Ottaisin saippuaa, kiitos", ja toisinaan vaan kiljut "Fondue, fondue!!!" läpi yön. Mikäli joku on valveilla luonasi kuulemassa, hän voi kirjoittaa sanasi ylös, jolloin pääset itse vilkaisemaan höpinöitäsi herättyäsi, josko vaikka löytäisit niistä mitään viestiä, vai oliko edellisillan kokkiohjelma vain syöpynyt päähäsi..

Muistan lukeneeni joskus jostain, että unissaan puhujat eivät yleensä muista enää herättyään untaan, jos he ovat puhuneet sen aikana. En tiedä onko tuossa perää, mutta äitini kertoi minulle, että lapsena puhuin useinkin unissani, enkä koskaan muistanut jälkikäteen, mitä unta olin nähnyt. En ole varma, voisiko tuosta päätellä myös, että jos et vaan muista untasi, olet todennäköisesti unissapuhuja.
Olen kuullut, että unissapuhujan kanssa voi yrittää keskustella, ja häneltä voi kysellä asioita. Sanotaan, ettei unessaan voi valehdella, tai unessa voi nähdä tulevaisuuteen. Kerrotaan tosin, että voi olla vaarallista jos unissaan puhuja herää kesken kaiken, ja voi tulla jopa hulluksi ( ja spriritismissä keskustellaan paholaisen kanssa..).

Eräs wanhan kansan neuvo sanoo, että jos nukkujaa ottaa kiinni molemman käden nimettömistä, ja kyselee varovasti, nukkuja vastaa kysymyksiin.
Toinen, alkujaan ranskalainen konsti, puolestaan kertoo, että mikäli aviomies epäili vaimoaan uskottomuudesta, hän saattoi laittaa nukkuvan vaimon rintakehän päälle rupisammakon kielen. Tällöin vaimo tunnustaisi unissaan kaiken mikäli oli pettänyt miestään.

Kuin unissapuhujiin, myös unissakävelijöihin liittyy uskomus; Unissakävelijää ei saa herättää.
Unissakävelijät voivat vaeltaa pitkiäkin matkoja, mutta yleensä he palaavat takaisin punkkaansa ennen heräämistään. Herätyskielto on siis tästäkin syystä ymmärrettävää, voihan se olla järkytys herätä jossain muualla kuin mihin jäit nukkumaan. Varsinkin jos unissakävelet jossain vieraammassa paikassa etkä enää valveilla löydä takaisin kotiin.
Eräs lähde neuvoo unissakävelijää laittamaan sängyn viereen lattialle jotain epätavallista, kuten märän pyyhkeen, karvaisen pehmolelun, pieniä kiviä (kuten hiekoitushiekkaa), keitettyä spagettia, tms. oudon- tai ilkeäntuntuista, johon jalat osuvat jos yrität nousta sängystä. Tämän pitäisi riittää havahduttamaan unissakävelijä jatkamaan uniaan, tai heräämään, ennen kuin hän lähtee kekkuloimaan rappukäytävään pyjamassa. Voit myös pyytää jotakuta perheenjäsentä jättämään nukahdettuasi "yllätyksen" sängynlaitasi viereen, jos epäilet unissakävelyä.
Nilkkaa ei kannata sitoa sängynjalkaan narulla, sillä voit myös unissasi avata solmut. Vaikket avaisikaan, ei tuupsahtaminen naamalleen naru nilkassa, edes omassa makuuhuoneessa, voi olla kovin terveellistä..

1, 2, 4, 8, 13, 29..

Matemaatikot sekä mystikot kautta aikojen ovat kohottaneet numerot arvoon arvaamattomaan, onhan matematiikka kemian tavoin samaa kaikilla kielillä. Kabbalakin tulkitsee kirjaimia numeroina, minkä järjestelmän avulla nimiä tulkitaan kuin horoskooppimerkkejä. Numerot ovat elämässämme läsnä aina ja kaikkialla, eikä niiltä ei voi välttyä, olimme sitten matemaatikkoja tai emme. Saamme ihmisiin yhteyden puhelinnumeroiden avulla, kodillamme on numero ja jopa maallinen majamme on pelkkä numero sosiaalitietokannassa. Monille eri numerot ovat lisäksi tuttuja ja tärkeitä mm. numerologiasta, astrologiasta, sekä tarokki- ja pelikorteista.
Koska numeroita on kaikkialla, emme juuri kiinnitä niihin mitään sen kummempaa huomiota valveilla ollessamme, mutta onko outoa nähdä unta numeroista? Ei ehkä outoa, mutta harvinaisempaa kuin luulisi.

Mummunikin jo painotti unessa nähtävien numeroiden tärkeyttä, kuinka ne pitäisikin kirjoittaa ylös heti kun herättyä, kun vielä muistaa ne tarkasti (muistilehtiö, muistakaa se muistilehtiö!). Kyseessä saattaa siis olla onnenluku, tärkeä päivämäärä, arvan numero, tai ehkäpä lottorivi. Yleisestikin unessa nähtäviä numeroita on aina pidetty jonkinlaisina onnen enteinä. Wanha kansa varoittaa myös: "Kell' onni on, se onnen kätkeköön". Mikä käytännössä tarkoittaa sitä, ettei onnesta, tai edes onnen enteistä saa hiiskua kenellekään mitään, ettei onni menisi sivu suun.
Jos siis aiot esim. lotota unessa näkemilläsi numeroilla, kannattaa pitää suu supussa.

Mikäli uskot unessa nähtyjen numeroiden viittaavan päivämäärään, mieti, onko kyseessä ehkä kenenkään läheisesi merkkipäivä, onko lähiaikoina odotettavissa mitään erikoisempia juttuja, vai onko elämässäsi menossa vaihe jolloin joudut tekemään isompia suunnitelmia/ratkaisuja?
Kyse voi olla suunnitelmiisi sopivasta päivästä, tärkeästä tapahtumasta, tai, voihan kyseessä olla myös onnenpäivä (osta se arpa)?

Numerot unissa esiintyvät yleensä numeroina, vaikka mieleen voikin jäädä lukumääräisesti unessa näkemäsi seitsemän kääpiötä tai kolme varista. Ehkä merkityksiä voisi tuolloin hakea saduista tai lintukirjasta? Toinen vaihtoehto etsiä tietoa voisi olla Tarokki-kortit, etenkin, jos itse harrastat niitä.
Esimerkiksi: Sadun kääpiöthän olivat kaivosmiehiä, mikä saattaisi viitata työläisiin, mikä saattaisi viitata sauvojen maahan. Vai onko sinulla satuaiheinen pakka? Esiintyvätkö unessa nähdyt hahmot jossakin tietyssä kortissa?
Varikset taas ovat lintuja, jotka liittyvät ilman elementtiin, ja voisivat näin ollen kuvastaa miekkakolmosta.
Povarinpakasta iloiset kääpiöt voivat liittyä punaisiin seiskoihin (Ruutu tai Hertta), kun taas varikset viittaisivat todennäköisesti mustiin (Pata tai Risti) kolmosiin.
Tämä siis oma esimerkkini tällaisten unien tulkinnasta. Mikäli Lumikki-sadulla, lyhytkasvuisilla ihmisillä, Silivatiseilaa -lastenlaululla tai varislinnuilla on sinulle jokin oma symboliikkansa, tulkitse unesi vapaasti sen mukaan.

Welcome to my nightmare..

Niin, entäs painajaiset? Painajainen on uni, joka koetaan pelottavaksi, ahdistaviksi ja kaikin puolin epämiellyttäväksi; Uni, jota ei haluta nähdä, ja jonka aikana haluat vain herätä. Jos siis näet kauhu-teemaisia unia (zombiet tai ihmissudet) ja pidät niistä kuin kauhuelokuvista, kyse ei ole painajaisesta.
Painajaiset kuuluvat kuitenkin elämiseen/unennäköön siinä missä muukin Höyhensaarimateriaali. Vaikka henkilö olisi kuinka tasapainoinen ja onnellinen tahansa, mikä vain tavallisesta poikkeava asia tai alitajuinen pelko voi joskus ilmentyä painajaisena. Ei siis välttämättä ole mitään syytä huolestua, ellet näe pahoja unia joka ikinen yö..

Painajaisista on oikeastaan mahdoton seuloa erillisiä, merkitseviä unisymboleja, ellei uni sitten selkeästi keskity jo-tietämäsi/tuntemasi pelkojenaiheuttajan ympärille. Usein painajaisten tunnelma kertoo jo enemmän kuin yksittäiset pikkujutut. Onko painajaisessasi pimeä yö vai kirkas päiväsaika. Onko unessa kylmä vai lämmin, kesä vai talvi? Hallitseeko painajaistasi jokin tietty, tuntematon uhka, vai onko pelonaihe jotain kotoista ja tuttua, vai etkö vaan osaa määritellä, mikä unessa ahdistaa? Esim. Olen itse joskus nähnyt ahdistavia unia, jotka ovat selkeästi olleet jonkin värisiä. Tuolloin olen ottanut paremmin selvää k.o. väristä, ja miksi se ehkä voisi ahdistaa.

Painajaiset aiheutuvat usein omasta negatiivisesta latauksesta; huonoista elämäntavoista, stressistä, huolista, peloista ja kaikenlaisista ahdistuksen aiheista, olivat ne sitten kuviteltuja, itseaiheutettuja, tai jonkin ulkopuolisen tahon aikaansaamia. Mitä pidempään paha olo jatkuu, sitä enemmän painajaiset voivat pahentua, vaikka valveilla kuinka vakuuttelisit olevasi kunnossa. Ystävän, läheisen, tai ammattiauttajankin kanssa rupattelu voi auttaa, tapauksesta riippuen. Kun elämäsi on järjestyksessä ja voit hyvin, painajaisetkin yleensä katoavat.

Herkimmät meistä voivat saada painajaisia myös katsomalla kauhuelokuvia, lukemalla kummitustarinoita, tai pelaamalla jännittäviä pelejä, jolloin kyse on lähinnä irrationaalisista peloista. Eikä moinen ole pelkästään lasten ja nuorten vaiva, se kiusaa vanhempiakin ihmisiä. Tämä kielii vain, etteivät kauhuelokuvat ja jännitys välttämättä sovi sinulle.
Tosin nykyään myös tavan tallaajille painajaisia aiheuttamaan riittävät mainiosti esim. ilta-uutiset ;(

Enneunen tunnistaminen

Enneunen huomaaminen muiden, merkityksettömien unien joukosta voi vaatia tiettyä taitoa. Varmana merkkinä voidaan pitää toistuvasti nähtyä unta. Se on yleensä alitajunnan keino kertoa sinulle jotain. Toistuvia unia voi esiintyä, jos yrität selviytyä muutoksesta, tai olet ratkaisun edessä.
Enneunia on kuitenkin monenlaisia, joten on helpompi rajata pois tavalliset unet, vaikka ne vaikuttaisivatkin omituisilta. Tavallisiin, enteettömiin uniin voidaan rajata ainakin seuraavat:

-Jokapäiväisiä tapahtumia, kuten kotitöitä käsittelevät unet. Jos vaikka tiskaat unessasi, no, joudut todennäköisesti jossain vaiheessa kuitenkin tiskaamaan myös valveilla. Jos mielesi tekee esim. pikkuleipiä, ja leivot niitä unissasi, innostut todennäköisesti leipomaan niitä herättyäsi. Kyse ei kuitenkaan ole enneunesta, vaan ennemminkin pelkästään vanhan kertauksesta ja tyydyttämättömien tarpeiden heijastumisesta alitajuntaan. Mikäli taas et ole vaikka elämässäsi joutunut koskaan tiskaamaan, näet tiskiunen, ja joudutkin yllättäen pesualtaan äärelle pannuja kuuraamaan, niin joo, silloin moista voi pitää enneunena.
-Raskaan aterian päätteeksi nähdyt unet. Turhan tuhti sapuska pitää ruoansulatuksen toiminnassa nukkuessakin. Tämä voi vaikuttaa unen laatuun.
-Kulunutta päivää käsittelevät unet. Pelkkää vanhan kertausta.
-Rasittavan, fyysisen suorituksen (esim. urheilu) jälkeen nähdyt unet. Esim. fyysiset kiputilat, kuten jomottavat nivelet voivat heijastua uneen ahdistuksena tai pelottavina visioina.
-Jännittävän, pelottavan, tms. emotionaalisesti kiihdyttävän kokemuksen, kuten jännittävän elokuvan jälkeen nähdyt unet. Tarvitseeko selittääkään?
-Sairaana, tai lääkkeiden vaikutuksen alaisena nähdyt unet.
-Alkoholin tai huumausaineiden alaisena nähdyt unet.
-Stressin, kiireen tai burn-outin aiheuttamat unet.

Muistakaa silti, että poikkeus vahvistaa säännön. On mahdollista, että esim. kuumehoureissa tai sairaalan tuhdissa morfiinitipassa aivot joutuvat toimimaan normaalista poiketen, että alitajuntasi voi tuottaa enneunia. Niitä on vain vaikeampi selkeyttää saati muistaa.
Myöskin tietynlaista humalatilaa, tai luonnonmukaisten huumausaineiden (oopiumi, kannabis, psykedeeliset sienet, jne.) aiheuttamaa tilaa voidaan tietyssä asiayhteydessä verrata shamaanien trippeihin jossa maallinen jätettiin taakse hallusinogeenisten yrttien voimalla ja tavattiin esi-isiä Alisessa. Tällaisia päihteiden aiheuttamia unikuvia voi tottumattoman kuitenkin olla vaikea tulkita saati muistaa, mutten kiellä etteikö k.o. toiminta voisi edesauttaa näkemään "salattuja" asioita.
HUOM: Älkääkä ajatelkokaan nappaavanne hassuja tatteja tai vetävänne perskännejä enneunien toivossa!!! Parhaat enneunet nähdään ilman lisäaineita ;)

Enneunien näkemistä voi yrittää edistää monilla, turvallisimmilla tavoilla. Esimerkiksi meditoimalla, tai nauttimalla kupillisen sopivaa yrttiteetä ennen nukkumaan menoa. Myös elimistöä puhdistava teen, päivän mehupaaston tai suolihuuhtelun sanotaan herkistävän mielen kehon puhdistuessa kuona-aineista.
Kamomilla on hyvä nukahtamisyrtti, esim. teenä, sillä se rauhoittaa hermoja. Laventelipotpurri tyynyn alla tai vieressä rentouttaa, ja tuo rauhallisen levon, ja esim. pujosuitsukkeella voi puhdistaa ilmasta negatiivisia viboja.
Mieltä voi myös yrittää virittää unitaajuudelle vaikka tuoksulampun tai aromaterapian avulla. Esimerkiksi Virmajuurta, ruusua, nerolia, santelipuuta tai salviaa voi kokeilla. Muista kuitenkin huomioida eteeristen öljyjen käyttöön liittyvät terveysrajoitukset, esimerkiksi ruusua ei tulisi käyttää lainkaan jos olet raskaana.
Myös Suomen folklore tuntee monia taikoja ja tapoja saada enneunia, ja monet näistä keinoista ovat vaarattomia, ja niitä voi kokeilla ihan kotioloissa.
Lykkyä tykö ja kauniita unia :)

*Unien tulkinnasta erillisinä unisymboleina enemmän Noidankodon Unikirja -sivulla.
  Olen myös esitellyt yhden unikirjan täällä aikeisemmin.

keskiviikko 26. tammikuuta 2011

Kermainen Kasvispannu

1 Keskikokoinen kesäkurpitsa
1 Rasia ruskeita herkkusieniä
2 Porkkanaa
15 cm Purjon vaaleaa osaa
Tuoretta timjamia
2 Valkosipulinkynttä
1-2 rkl Vehnäjauhoja
3 dl Kasvislientä tai vettä
1 dl Kaurakermaa
2 rkl Vegefraichea
Suolaa ja pippuria
Öljyä paistamiseen

-Pese ja perkaa kasvikset ja sienet. Viipaloi porkkana ja purjo, viipaloi tai paloittele sienet, ja leikkaa kesäkurpitsa paksuhkoiksi paloiksi ja itketä se
-Nypi sillä välin muutama ruokalusikallinen timjaminlehtiä johonkin kippoon, ja hienonna valkosipulinkynnet
-Kuumenna pannulla loraus öljyä, ja paista siinä kesäkurpitsaan vähän väriä. Nosta valmiit kesäkurpitsat sivuun
-Lisää pannulle tarvittaessa öljyä, lisää valkosipuli, ja paista siinä hetki purjoa ja porkkanaa
-Lisää sienet, ja paista kunnes niistä irronnut neste ei enää lainehdi pannulla, ja lisää kesäkurpitsa
-Sirottele vehnäjauhot pannulle, ja sekoittele kunnes seos on tasaista, ja lisää timjami ja kaada liemi ja kasviskerma pannulle
-Sekoittele miedolla lämmöllä kunnes seos sakenee, ja sekoita joukkoon vegefraiche
-Mausta maun mukaan suolalla ja pippurilla, tarjoile tuoreeltaan

*Tarjoile lisukkeena keitettyä riisiä tai perunoita. Herkkusienet kannattaa myös korvata maidottomilla metsäsienillä. Purjon sijaan voit käyttää myös keltasipulia. Yksi keskikokoinen sipuli riittää, sillä se on vahvemman makuista.

tiistai 25. tammikuuta 2011

Rutto

Kahdeksas tautiolento, Rutto, saattaa folkloren mukaan esiintyä erilaisissa hahmoissa, ja se suosii erityisesti punaisen tai mustan kukon, punaisen pallomaisen kerän, tai mustan kissan hahmoa. Vain punaisena keränä rutto saattoi kulkea itse paikasta toiseen, muulloin sen piti odotella vaikka maantien poskessa, voipunutta esittäen, kunnes joku ohikulkija nappasi sen mukaansa herätyskellon, soppalihan tai hyvän hiirikoiran toivossa. Rutto piti nimittäin tuoda taloon, muuten se ei pystynyt. Kun Rutto oli kerran tuotu taloon, se saattoi kyllä sieltä levitä itse ympäristöönsä.

Rutto kulkee punaisena kukkona. Erkki Tuomen kuvitusta "Myytillisiä Tarinoita" -kirjaan vuodelta 1947

Ruton karkotussanat:

"Oi rutto, punainen kukko,
Ellös tulko näille maille,
Kun ma tian syntymäsi,
Tunnen ma koko sukusi;

Synnyit sotaketosilla,
Miesten tappotantereilla,
Sieltä isäs, sieltä emäs,
Sieltä valta vanhempasi.

Manoan sun Tuonelahan,
Majoille maanalaisille,
Mene sinne konsa käsken
Yheksän sylen syvähän!
Vuoksen koskehen kovahan,
Kinahmehen kauheahan,
Äärettömän äyrähille,
Kipukiville lähetän!"

Eräässä kansantarinassa, Rutto saapui punaisena keränä Anjalan pitäjään Ummeljoen kylään, jolloin kaksi miestä otti sen kiinni ja pani pieneen rasiaan. Rasian he veivät Niemen kosken rannalle, ja laittoivat kiven alle seuraavilla sanoilla:
"Niin kauan kuin Suomenmaassa muistoissa pysyvät meidän nimemme, jotka ovat Erkki Viiriäinen ja Mikko Riipiäinen, ei pidä Ruton Suomenmaahan tuleman."
Kivi, minkä alla Rutto on, on tarinan mukaan vieläkin nähtävillä.
-Myytillisiä Tarinoita-

maanantai 24. tammikuuta 2011

Talvikeitto

Maukas, makeahko kaalikeitto lämmittää pakkasella :)

3-400g Savoijinkaalia
2 Porkkanaa
Pieni palsternakka
Pienehkö sipuli
300g Valkoisia papuja tomaattikastikkeessa
2 Hienonnettua valkosipulinkynttä
2 1/2 l Vettä
Öljyä paistamiseen

Mausteseos:
1-1 1/2 tl Suolaa
1 tl Kuivattua timjamia
1 tl Kuivattua salviaa
1 tl Rouhittua mustapippuria
1/2 tl Cayennenpippuria
1tl Kuminansiemeniä

Suurus:
1 rkl Vehnäjauhoa
1dl Viileää vettä
-Sekoita ainekset

Lisäksi: Persiljasilppua

-Perkaa kasvikset, suikaloi ohuiksi suikaleiksi
-Kuumenna kattilassa loraus öljyä, lisää juurekset ja kuullota hetki
-Lisää suikaloitu kaali ja hieman suolaa. Sekoita
-Lisää pavut kastikkeineen, sekoita hyvin, vähennä lämpöä
-Kaada vesi kattilaan, lisää valkosipuli ja mausteseos. Sekoita hyvin
-Anna keiton hautua hiljalleen pari tuntia, tai kunnes kaali on pehmeää ja n. litra vettä on haihtunut. Käännä levy pois päältä
-Lisää lopuksi suurus ja vähän persiljasilppua. Sekoittele jälkilämmöllä kunnes keitto ei enää poreile
-Tarjoile vaikkapa ruisleivän tai sämpylöiden kera :)

*Voit korvata savoijinkaalin tarvittaessa valkokaalilla, joka on makeampaa. Tällöin keittoaika voi pidentyä tunnilla tai parilla, joten vettä kannattaa keitettäessä hieman lisätä. Jos sinulla ei ole tomaattikastikepapuja, korvaa kastike tavallisilla valkeilla säilykepavuilla suolaliemessä, kahdella tomaatilla ja yhdellä teelusikallisella sokeria. Huuhtele pavut kylmässä vedessä, kalttaa tomaatit, lohko paloiksi, poista siemenet ja soseuta esim. blenderillä. Lisää sokeri ja kaada keittoon papujen keralla. Voit myös unohtaa tomaatit, ja käyttää valkoisia papuja suolavedessä. Huuhtele pavut ja lisää keittoon ohjeen mukaan. Tällöin mukaan voi lisätä myös punaista parikaa (soseuta blenderillä tilkassa vettä).

perjantai 21. tammikuuta 2011

Lost in translation

Heh heh.. kirjoitanpa välillä omia juttujani ;)
Siis, mieleeni tuli päivänä muutamana tarkistaa yksi julkaisemani teksti, jonka näppärästi ja aikaa säästäen googletin. Teksti löytyi helposti, mutta pienen kursorilipsahduksen johdosta tulin epähuomiossa klikanneeni sitä sinistä tekstiä googlehakuotsikon vieressä ; "Translate this page".
Siinä kiroillessani tulin kuitenkin uteliaisuuttani vilkaisseeksi google-kääntäjän tekniikkavoittoista yritystä kääntää tekstejäni englanninkielelle, ja olin pudota tuolilta, niin meheviä jotkut käännöksistä olivat. Oli pakko jäädä selailemaan omaa blogia käännöskoneen kautta, paikoin itkien, paikoin nauraen. Tässä kuitenkin vähän esimerkkiä parhaista häröistä:

Perinnenoita: Witch tradition
Noita/noidan: Vicious
Katko (kasvi): Dashed
Ilkeä luonne: Nature-Nasty
Voi pakana!- May be a heathen
Järki käteen: Reason hand
Manalan neiti: Miss Underworld
Teenlehdet: Teen Magazines
Taikauskon helmiä: I believe in magic beads
Kasvien salatut voimat (Kirjan nimi): Plant X-Force
Vauvanrasvaa ja aasinkeuhkoa: Baby fat asses and lung
Nuudelikeitto: Pumpkin soup with corn
Huomion kääntäminen: Attention to the translation
Onnenkivet: Stone of happiness things
1/3 palaa hiivaa: 1/3 return to the yeast
Pastaa ja pieniä tomaatteja: Pasta with tomatoes and small

*Naurua*

Kaikki, jotka ovat missään elämänsä vaiheessa joutuneet tekemisiin automaattikääntäjien kanssa, ymmärtänevät mitä tarkoitan. Sanat ja välimerkit tulkitaan väärin, sanoja lisätään, turhia välimerkkejä ilmestyy% minne sattuu, ja osa sanoista muuttuu ISOLLA kirjoitetuiksi, sanajärjestys muuttuu niin ettei se enää vastaa lauseenrakennetta, ja sanoja yhdistellään oudosti. Puhumattakaan tekstin keskellä pilkistävistä sanoista joita ei käännetä at all, ja kuinka sama sana tulkitaan samassa merkityksessään eri tavoilla eri virkkeissä o__O
Tekniikan ihmeen kylmästä tietokonesydämestä voi kyllä irrota parhaat naurut aikoihin..

P.S: Senkun kirjoitatte Google -kääntäjään "Noidankoto.blogspot", ja klikkaatte viereistä "Translate suomi - englanti -vaihtoehtoa.. Tulokset ovat liki joka kerta erilaisia o_O

torstai 13. tammikuuta 2011

Talvinen sienikeitto

Vajaa 2 dl Kuivattuja metsäsieniä
1 Iso sipuli
1 Porkkana
1 Palsternakka
Pala juuriselleriä
Pala naurista tai lanttua
3-4 Palaa pakastepinaattia
2 dl Kasvikermaa
1 l Vettä tai Kasvislientä
1 tl Kuivattua meiramia tai timjamia
Suolaa ja pippuria
Öljyä paistamiseen
3-4 rkl vehnäjauhoa

-Liota sienet lämpimässä vedessä, puristele kuiviksi ja laita sivuun
-Perkaa ja kuori kasvikset, silppua sipuli ja kuutioi juurekset
-Hienonna sienet
-Kuumenna rasva laakealla pannulla ja kuullota siinä sipulisilppua ja sieniä kunnes sipuli muuttuu läpikuultavaksi
-Lisää jauhot, ja sekoita tasaiseksi "rouheeksi"
-Kaada sieniseos kattilaan, kuumenna ja lisää vesi tai liemi ja kasvikerma. Sekoita hyvin, ja lisää juurekset, pinaatti ja mausta kuivayrtillä
-Keittele n.10-15 minuuttia ja mausta suolalla ja pippurilla
-Tarjoile tuoreeltaan

*Vihannekset voi korvata myös pussillisella keittojuureksia (pakastealtaasta). Tarjoa lisäksi paahdettua patonkia, ciabattaa, ruisleipää, tai krutonkeja.

keskiviikko 12. tammikuuta 2011

Hulluruoho (Datura Stramonium)

Hulluruoholla on monta nimeä, se tunnetaan trumpettikukkana ja piikkiomenana, myös Paholaisen torvena (eng. Devil's trumpet). Lähinnä hoodoossa ja englanninkielisten noitien keskuudessa yrtti tunnetaan nimellä Jimson weed. Hulluruoho on kautta maailman tunnettu, monien muiden, myrkyllisyydellään loistavien "noitayrttejen" tavoin koisokasvi. Suomessa hulluruohoa tavataan satunnaisesti, Pääosin Etelä-Suomessa, mutta hyvällä kasvupaikalla kasvi voi viihtyä vuodesta toiseen. Hulluruoho on yksi- tai parivuotinen, mutta se tuottaa paljon siemeniä, jotka kasvi syksyllä kuihtuessaan varistaa ympärilleen.

(Kuva: Wikipedia)

Hulluruoho on helppo tunnistaa trumpettimaisista kukista, ja viimeistään piikikkäästä siemenpalosta. Siemenpalko on ensi alkuun vihreä, mutta muuttuu kypsyessään kullankeltaruskeaksi, ja avautuu kuin Alien-muna. Siemenpalko on täynnä pieniä, mustia siemeniä jotka varisevat maahan palon auettua ja itävät seuraavana vuonna.

Hulluruoho on sekä ilma- että vesielementtiä edustava, kolkosta ulkomuodostaan huolimatta feminiininen kasvi.
Kasvi on yhdistetty sekä viisaisiin tietäjiin, että soturijumaluuksiin, kuten Apolloniin, Baaliin, Thotiin, Shivaan, Bellonaan, Kaliin, Pallas Atheneen sekä Hekateen.
Toisin kuin esimerkiksi Katkoa, Hulluruohoa ei ole varsinaisesti koskaan pidetty pahana tai saatanallisena kasvina myrkyllisyydestään huolimatta. Hulluruoho on salaperäisyyttä ja jumalten mystiikkaa tihkuva kasvi, jonka läheisyydessä erilaisten luonnonhenkien kerrotaan viihtyvän. Kasviin onkin liitetty myös kyky kommunikoida eläinten kanssa.
Hulluruoho oli avain toiseen näköön ja psyykkisiin kykyihin, ja monien oraakkelejen tiedetään nauttineen hulluruohoa saadakseen vilauksen tulevaisuudesta. Hulluruohoa on kautta historian käytetty vähän kaikkeen, mutta kasvi pitää paikkansa kansan mielissä vain "Noitayrttinä". Ovathan noidat ja poppamiehet käyttäneet kasvia matkoillaan Kyöpeliin, Hiiteen ja Aliseen.

Hulluruoho kotipuutarhassa suojelee asukkaita, ja sen kerrotaan antavan myös enneunia. Mikäli haluat vahvistaa selvänäkökykyäsi, sinun ei tarvitse syödä myrkkykasvia, vaan voit vaikka vierailla kasvin luona, ja meditoida sen vierellä pyytäen kasvia/kasvin henkeä auttamaan sinua ja vahvistamaan kykyjäsi. Tällainen rituaali muistuttaa esim. puunhalausta.
Kotiisi asetetut loitsut voi nostaa ripustelemalla pieniä hulluruohokimppuja sinne tänne asuntoosi, mielellään nurkkiin.
Eräs lähde kertoo, että kasvi auttaa myös unettomuuteen: Kasvin lehtiä laitetaan sängyn alle, tai sängyn alle kenkiin niin, että lehtien kärjet osoittavat kohti lähintä seinää.
Kuivattuja kasvinosia voi käyttää sekä alttarikoristeina ja amuletteina, tosin mukana kannettavalle amuletille kannattaa valmistaa joko pussukka tai pieni rasia, että amuletti säilyisi, eikä sinun tarvitsisi koko ajan kosketella myrkyllistä kasvia. Kasvinosia voi myös kuivattaa lasipurkkeihin kodin kaunistukseksi, ja suojeluksi.

(Hulluruohopensas. Kuva: Wikimedia Commons)

Kotipuutarhassa kasvi voi vaatia erityistä huolenpitoa, sillä eräät toukat sekä etanat ovat myrkyistä huolimatta kovin mieltyneitä hulluruohoon. Etanoita voi karkottaa mm. sirottelemalla tuhka/suolakehän kasvin ympärille.

Hulluruohon alkaloidit estävät unennäköä, mutta tuottavat unenkaltaisia tiloja joissa ihminen näkee näkyjä. Koison myrkkyjen huumaavan vaikutuksen vuoksi myös lemmensairaat ovat käyttäneet tätä koktaileihinsa hurmatakseen sydämensä valitun. Usein huonoin tuloksin lähinnä annosteluvirheiden vuoksi. Tietenkin, kuten myrkyllisillä kasveilla yleensä, on tälläkin päästetty päiviltä kiusallisia ihmisiä, kuten talon vaivoiksi käyneitä sairaita ja vanhuksia. Etenkin viktoriaaniseen aikaan tämä oli salamurhaajien suosiossa. Lemmenhupsujen aikakausi sijoittui lähinnä barokkiaikaan.
Kasvia on käytetty myös lääkkeenä, mm. kurkkutulehduksen ja erilaisten kiputilojen hoitoon, Homeopatiassa kasvia käytetään edelleen samaan, lisäksi astman hoitoon. Nykylääketiede käyttää kasvista eroteltuja alkaloideja edelleen rauhoittavana- ja kipulääkkeenä, sekä mm. Parkinsonin taudin hoidossa, sekä sappi- ja munuaiskivien ehkäisyyn, sekä esimerkiksi synnytysanestesiaan käytettävissä aineissa.

(Hulluruohon siemenpalko. Kuva: Wikimedia Commons)

Huom: Pitkäaikainen hulluruohon rohdoskäyttö voi aiheuttaa pidemmän päälle levottomuutta ja sekavuustiloja. Kotiapteekkiin, saati kosmetiikkaan hulluruoho ei myrkyllisyytensä vuoksi sovellu, joten älä edes kokeile!!
Koko kasvi on hyvin myrkyllinen, ja etenkin siemenet ja kukkaversot voivat olla tappavia. Käytä suojakäsineitä aina käsitellessäsi kasvia, sillä myrkky voi imeytyä verenkiertoon, etenkin jos kätesi ovat haavaiset, hikiset tai muuten kosteat. Muista, että myrkkypitoisuudet vaihtelevat kasviyksilöittäin. Muiden myrkyllisten koisokasvien tavoin hulluruoho sisältää mm. Hyaskyamiinia, skopolamiinia, belladonniinia ja atropiinia. Hulluruoho vaikuttaakin hyvin samalla tavoin kuin Belladonna, mutta sen myrkyt ovat voimakkaampia, eli myrkytysoireet voivat tuntua vahvempina. Oireilu alkaa, vähän henkilön koosta ja annoksesta riippuen, yleensä yhden-neljän tunnin aikana kasvinosien syömisestä.
-Lieviä myrkytysoireita ovat mm. Pupillejen laajentuminen, lievä huimaus, suun kuivuminen, ja jano/veden tarve.
-Pahempia myrkytysoireita, joista on syytä huolestua (ja jotka yleensä viittavat siihen että kasvia on nielty), ovat levottomuus, kordinaatiokyvyn heittely tai häiriöt perusmotoriikassa, sekavuustilat, nielemisvaikeudet, vapina, lihasten nykiminen/spasmit, kuumotus/kuumeilun kaltaiset tuntemukset, punoitus, huimaus, pahoinvointi, lievät hallusinaatiot, päänsärky ja nopeutunut pulssi.
-Vakavia myrkytysoireita puolestaan ovat hyperventilointi ja muut sellaiset hengitysvaikeudet, pahoinvointi, punoitus, maanisuus, vainoharhaisuus, hallusinaatiot, ja halvaantuminen (osittain tai kokonaan).
Yliannostuksen ollessa kyseessä kuolema aiheutuu yleensä hengitysteiden lamaantumisesta tai sydämen pysähtyessä muutaman tunnin kuluttua kasvin nauttimisesta. Lievänkin hulluruohomyrkytyksen oireet voivat olla pitkäaikaisia, ja altistuksen jälkeen tuntua jopa viikkoja, olon välillä helpottuen. Koska oireilu voi kestää päiväkausia, on helppo luulla oireiden aiheutuvan useammasta altistumasta, vaikka hulluruohoa olisi nautittu vain kerran. Syötynä osa kasvin alkaloideista jää elimistöön pitkiksi ajoista, ja toistuva hulluruohoaltistuma voi ajan kuluessa tuottaa vahvempia, ja niin ollen vakavampia, oireita. Kasvi on erityisen vaarallinen pienille lapsille, vanhuksille, herkille allergikoille ja lemmikkieläimille. Joka tapauksessa kasvi on Suomessa harvinainen, ja kannattaa jättää kasvamaan mistä sen sattuu bongaamaan. Kasvi on kaunis, ja lapsillekin voi aina opettaa ettei kasviin saa kajota ja miksi.

Uskomuksia:
-Hattuun laitetut hulluruohonlehdet suojelevat hatunkäyttäjää auringonpistokselta sekä aivohalvaukselta.

tiistai 11. tammikuuta 2011

Congee lisukkeilla

Congee, on yleisnimitys aasialaiselle riisipuurolle, joka on helppo valmistaa. Perus-congee ilman lisukkeita sopii hyvin esim. aamupalaksi, mutta sopivilla lisukkeilla myös lounaaksi kuin illalliseksikin. Ohjeesta tulee kaksi annosta

1 dl Riisiä (ei pitkäjyväistä)
9-12 dl Vettä
Suolaa

-Mittaa vesi ja riisi kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi
-Vähennä lämpöä ja anna poreilla hiljalleen välillä sekoitellen kunnes riisi pehmenee ja koostumuksesta tulee puuromaista velliä
-Voit myös murskata vähän riisejä haarukalla (saat puuromaisemman rakenteen congeehesi) keittämisen aikana
-Congee on valmista kun se on halutun paksuista ja riisit ovat sopivasti puuroutuneet. Mausta suolalla
-Minimikeittoaika on n. 1 tunti, ja voit halutessasi lisätä vettä

Lisukkeita:
Voit tarjoilla congeesi kanssa vähän mitä kaapista sattuu löytymään. Perinteisiä, gongeen pinnalle lisättäviä lisukkeita ovat olleet mm. seesamiöljy, hienonnettu kevätsipuli ja -yrtit, chilitofu, ja erilaiset, paistetut lisukkeet, kuten sienet, paistettu tofu, juurekset tai kasvikset. Voit kokeilla myös tuoreita tai paistettuja hedelmiä ja paahdettuja pähkinöitä.
Esimerkkikuvassa congeen seurana keitettyä kananmunaa, paistettuja siitakesieniä, hienonnettua kevätsipulia ja seesamiöljyä.
Perinteisesti lisukkeet laitetaan tarjolle omista kipoistaan, joista ruokailija sitten poimii haluamansa höysteet puuroonsa.

Cháo/chou: Tämä on vietnamilainen Congee, ja muistuttaa paljon kiinalaista Xi Fania (lue eteenpäin). Puuro keitetään vedessä tai liemessä, ja liemeen saatetaan lisätä kokonaisia mausteita. Maustamaton, veteen keitetty cháo tunnetaan nimellä cháo hoa.

Chook/chok : Thaimaassa tämä ruoka tunnetaan nimellä chook, joka muistuttaa enemmän keittoa kuin puuroa. Chook keitetään usein liemessä. Ruoan lisukkeena täytteiden lisäksi tarjotaan usein raikasta salaattia. Thaimaalainen riisikeitto, Khao Tom, muistuttaa Chookia, ja keitetään usein kokonaisilla mausteilla höystetyssä liemessä, jonka mukana haudutetaan esim. kasviksia.

Jook: Korealaisittain congee tunnetaan nimellä Jook, se keitetään liemeen, ja se muistuttaa Xi Fania. Jook voidaan keittää myös veteen, johon on lisätty hieman suolaa ja öljyä. Jookin lisukkeena tarjotaan usein seesamiöljyä tai chilikastiketta.

Kanji: Intialainen paksu riisikeitto on nimeltään Kanji, johon riisi haudutetaan suunnilleen 1dl riisiä+4 dl vettä suhteessa erittäin pehmeäksi että se melkein hajoaa liemeen. Kanji maustetaan suolalla ja annoksen pinnalle valutetaan gheetä.

Okayu: Japanilainen riisipuuro, nimeltään Okayu, on muita paksumpaa, ja se keitetäänkin yleensä vähemmässä vesi/liemimäärässä (1 dl riisiä ja 5-8 dl vettä/lientä). Usein Okayu keitetään suoraan keiton tai pataruoan tähteisiin (sattumineen). Valmis, jo annoskulhoon lusikoitu Okayu voidaan lopuksi maustaa soijalla tai misolla. Lisukkeet, kuten kasvikset ja pikkelsit, tarjoillaan yleensä omista astioistaan pöydässä.

Xi Fan: Congeen kiinalaisessa variaatiossa, Xi Fan:issa pohjana käytetään veden sijaan kasvis-, tms. sopivaa lientä, ja ainekset (kuten sienet tai kasvikset) haudutetaan yleensä liemessä riisin kanssa.

*Voit käyttää congeehen lyhytjyväisiä ja perus riisilajikkeita, esim. Jasmiini-, Basmati-, tai vaikka ihan perus puuroriisiä. Pitkäjyväinen riisi ei tähän käy koska se ei vaan puuroudu oikealla tavalla.
Congeeta on helppo varioida mielen mukaan täytteitä vaihtelemalla.

maanantai 10. tammikuuta 2011

I-Ching, Muutosten Kirja

Muutosten kirja on I-Ching -ennustusmuotoon pohjautuva tulkintaopas joka esittelee mahdollisesti maailman vanhimman ennustustavan, I-Chingin maailman yksinkertaisesti ilman vaikeita kommervenkkejä. Kirjassa kerrotaan myös I-Chingin historiasta ja kehityksestä, sekä esitellään kaikki 64 Heksagrammikuviota selityksineen.

Teoksen kuvitukseen on käytetty kauniita, kiinalaisia piirroksia jotka kuvaavat eri Heksagrammikuvioita.
Tammi-kustannus, 1986.

+Kovakantinen
+Näppärän kokoinen
+Kaunis mustavalkokuvitus

-Vaatii seurakseen I-Ching kolikot tai kortit.
-Vanha painos, hankala löytää juuri tätä versiota kirjasta.

perjantai 7. tammikuuta 2011

Buddhan Ilo

Herkullista ja monipuolista:

200g Friteerattua tofua
200g Seitania
1 dl Kuivattuja tiikerililjan nuppuja
5-6 Kuivattua siitakesientä
1-2 Kuivattua hopeasientä
n.100g Pitkiä vihreitä papuja
1-2 Porkkanaa
1 tlk Säilöttyä minimaissia
1 tl Hienonnettua, tuoretta inkivääriä
1 rkl Seesamiöljyä
Kasviöljyä paistamiseen

Mausteseos:
2 Palaa valkoista fermentoitua tofua
1 tl Suolaa
1 tl Fariinisokeria
1 rkl Tummaa riisiviinietikkaa
1 rkl Sitruunamehua
3 rkl Soijakastiketta
1/2 dl Siitakesienten liotusvettä
-Muussaa tofu tasaiseksi tahnaksi soijan ja sieniveden kanssa. Sekoita joukkoon muut ainekset

-Laita sienet likoamaan veteen, mielellään n. tuntia ennen ruoanlaiton aloittamista. Liota samoin myös muut käyttämäsi kuiva-aineet, kuten liljannuput
-Huuhtele maissit (paloittele halutessa), sulata (jos käytät pakasteherneitä) herneenpalot (tai sulata ja pätki pavut) ja perkaa ja viipaloi porkkanat
-Paloittele hopeasieni, viipaloi siitakkeet, ja puristele liiat vedet liljannnupuista
-Viipaloi/paloittele seitan tarvittaessa suupaloiksi
-Tiristä sitruunasta mehut
-Kuumenna pannulla tilkka öljyä, lisää inkivääri, ja sekoita että öljy saa makua
-Kuullota hetki porkkanoita ja maissia öljyssä. Lisää liljannuput, seitan, tofu ja sienet, paista sekoitellen n.3 minuuttia
-Lisää loput ainekset, ja kaada joukkoon maustseos. Hauduttele sekoitellen n. 5 min
-Tarkista suola, lisää tarvittaessa soijaa, sokeria, etikkaa tai sitruunaa
-Lopuksi lisää seesamiöljy, sekoita hyvin, ja tarjoile.

*Buddhan ilo (Luo Han Zhai), eli Buddhan onni, eli Buddhan mielihyvä, eli Buddha's delight, on yksi tunnetuimpia aasialaisia kasvisruokia. Buddhan ilo on monipuolinen kasvisruoka, johon on alunperin kuulunut 18 eri ainesta, jotka kuvasivat kahdeksaatoista Buddhaa. Nykyään aineita on yleensä kuudesta kymmeneen, ja ruoassa käytetään sekä tuoreita, että kuivattuja aineksia. Voit siis lisäillä aineksia mielesi mukaan, kuten mustasieniä, bambusieniä, paprikoita, selleriä, kevätsipulia, sokeriherneitä, chilipalkoa, tofutikkuja, bambunversoja, pavunituja, vesikastanjaa, Gingko-pähkinöitä.. Muista kuitenkin pysyä kasviksissa. Buddhalaisuus opettaa hyvyyttä eläimiä kohtaan, eikä lihaa syödä, koska se tulee elävästä olennosta.

Hopeasieni turpoaa jopa kolminkertaiseksi liotettaessa, ja muistuttaa pesusientä. Valitse ruokaan siis kaksi pientä (mahtuu kämmenelle muttei peitä sitä) tai yksi iso(hko) sieni (nyrkin tai kahden kokoinen). Hopeasieni (Tramella Fuciformis) tunnetaan myös myyntinimellä hopeakorva, mutta se tunnetaan myös lumisienenä tai hyytelösienenä. Sienen virallinen nimi suomessa on valkohytykkä.
Hopeasieniä voi parhaiten löytää aasialaisia elintarvikkeita myyvistä kaupoista. Sienet myydään kuivattuina.

Tiikerililjan-, eli liljannuppuja löytyy monista aasialaisista elintarvikekaupoista about 200g:n pussipakkauksissa, nimellä "Tiger Lily Buds" tai "Golden Lily Buds". Seitania saa myös useista aasialaisia elintarvikkeita myyvistä liikkeistä nimellä "Braised Gluten". Seitania myydään k.o. kaupoissa myös tölkitettynä Mock-Feikkilihana, esim. "Mock chicken", "Mock Pork" jne. Tuote on lihan tapaan maustettua seitania, ja sopii mainiosti tähän sapuskaan.
Voit myös lisätä ruokaan vihanneksia, esim. broccolia tai paprikaa, jos kaapista löytyy :)

torstai 6. tammikuuta 2011

I-Ching

I-Ching on ikivanha, kiinalainen ennustusmuoto, vaikka saapuikin länsimaihin alle 50 vuotta sitten. Tunnetuin I-Ching opas, "Muutosten Kirja" puolestaan kirjoitettiin jo n. 3000-2500 vuotta sitten, ja I-Chingiä pidetään nykypäivänäkin vanhimpana tunnettuna ennustustapana.
Kiinalaiset itse uskoivat, että I-Chingin taitajalla oli avaimet kaikkeen tietoon, ja hänellä oli kyky parantaa sairauksia.

I-Ching perustuu vastavoimiin, Yiniin ja Yangiin, jotka viivoina muodostavat kuusiosaisen Heksagrammikuvion. Viivat ovat lyhyitä ja suoria, joko kokonaisia tai kaksiosaisia. Yinin, klaavan arvo on parillinen luku, ja sen viiva on kaksiosainen; _ _ . Yang, kruuna, on pariton, ja sen viiva on yhtenäinen; __ . Viivojen arvo heitetään kolikoilla, ja ne piirretään allekkain.
I-Chingiin kuuluu yleensä osana myös Heksagrammikartta, jossa ennustuskuvio (=Hexagrammi) on tulkinnan helpottamiseksi jaettu kahteen osaan, ylä-trigrammiin (kolme ylintä viivaa) ja ala-trigrammiin (kolme alinta viivaa), ja joita tulkitaan ruudukkona, vähän samoin kuin Laivanupotuksessa. Moisen kartan avulla tulkittava kuvio löytyy helpoimmin. Oikeaoppinen Heksagrammikartta muistuttaa Laivanupotus-pelin kenttää. Heksagrammeja on kaikkiaan 64 erilaista.

I-Chingin välineenä käytetään siis kolmea, perinteisesti kiinalaista kolikkoa. Periaatteessa mitkä tahansa kolme kolikkoa, tai jopa kuvallista polettia/rahaketta, sopivat tarkoitukseen, esim. itse olen paremman puutteessa joutunut lukemaan tätä englantilaisista pennyistä (mitä ei kuitenkaan pidä tulkita väärin, valitsin kiinalaisten kolikkojen korvikkeeksi juuri pennyt koska itse pidän niistä todella paljon).
Kolikossa on tietenkin kaksi puolta; Kruuna ja klaava. Mikäli käytät rahaketta, kruuna on se puoli jossa on ikonikuva tai teksti, ja klaava taas se missä mainitaan nimellisarvo. Kruunan arvo I-Chingissä on 3 (=pariton luku, Yang), ja Klaavan 2 (=parillinen luku, Yin). I-Chingiä voi harrastaa sekä sisä- että ulkotiloissa, mutta etenkin sisätiloissa tarvitset avuksesi vain kynän ja paperia.

 (Heksagrammi nro.7; Shih-Johtajuus)

Heksagrammin kokoaminen:

- Ravistele kolikoita käsissäsi, ja keskity kysymykseen tai muuten mieltäsi vaivaavaan asiaan.
- Heitä kolikot (pöydälle, liinalle, maahan..), ja katso miten päin ne laskeutuivat (montako kruunaa ja klaavaa). Laske kolikoiden summa yhteen, ja merkitse tulos paperille viivana.
Esim. (ks. ylempi kuva) Kruuna, Klaava, Kruuna= 3+2+3=8, eli parillinen tulos= Yin-viiva.
Jos olet ulkotiloissa, piirrä viiva vaikka sormella hiekkaan.
-Heitä kolikot kuusi kertaa, ja merkitse uusi viiva aina edellisen alle, niin että saat kuusiosaisen Heksagrammikuvion (ylempi kuva).
-Syntynyt kuvio etsitään Heksagrammikartasta, ja sen merkitys tulkitaan.

Kuten siis jo mainitsin, Heksagrammikuvioita on 64 erilaista, joten en esittele niitä erikseen tässä tekstissä, mutta mm. internetin ihmeellisestä maailmasta löytyy tulkinta apua, esimerkiksi psychic-revelation.com (Huom. sivut ovat englanninkieliset).
Lähteestä riippuen heksagrammien nimet ja järjestysluvut voivat vaihdella, mutta merkitys on yleensä sama. Jos siis kiinnostut I-Chingistä, perusta opiskelusi mielellään yhden heksagrammikartan varaan, niin ei tule ristiriitoja.

(Klaus Holitzkan kuvittamia I-Ching -kortteja)

I-Ching on monien ennustustapojen lailla julkaistu myös korttipakkana. Pakka helpottaa ja oikaisee ennustusta huomattavasti, eihän siinä tarvitse kuin kysymystä ajatella ja nostaa kortti. Vaikka se säästäisikin aikaa, siitä puuttuu "se jokin".
I-Ching kortit voivat olla todella kauniita ja maalauksellisia, mutta itse pitäydyn mieluusti perinteisissä menetelmissä.
I-Ching kortteja voi silti käyttää amulettien tavoin, kuvaavathan ne eri asioita ja energioita. Miksei vaikkapa päättäväisyyden-korttia voisi sujauttaa takataskuun, kun on aika keskustella, vaikkapa palkankorotuksesta ;)

(I-Ching Kortteja Luis Royon kuvittamasta Dead Moon -pakasta)

*Kotonoita suosittelee: I-Ching, muutosten kirja (Tammi 1986), josta löytyy kattava luettelo Heksagrammeista ja niiden merkityksestä.

keskiviikko 5. tammikuuta 2011

Noidan Pellavainen Makaronilaatikko

Tällä kertaa Noidankodon keittiössä makaronilaatikko pääsi muuttumisleikkiin, ja munamaidon korvasi herkullinen Pellava-Mantelimaito ;)

400g (1 pussi) Perus-sarvimakaronia
300g (1 pussi) Hälsans Kök:in Vegefärssiä
1 Iso tai kaksi keskikokoista sipulia
Öljyä paistamiseen
Suolaa
Vettä keittämiseen
Korppujauhoa tai Juustokekuorruketta kuorrutukseen

Pellava-Mantelimaito:
3 rkl Pellavansiemeniä
1/2 dl Kylmää vettä
9 dl Mantelimaitoa
2 tl Suolaa
1 tl Musta- tai maustepippuria
1 tl Paprikajauhetta halutessa

-Mittaa 7 dl mantelimaitoa sekoitusastiaan
-Rouhi pellavansiemenet sileäksi joko morttelilla, tai vaikka maustemyllyllä
-Sekoita rouhitut pellavansiemenet vesitilkkaan, ja ohenna mantelimaidolla
-Vatkaa pellavaseos sekoituskulhoon mantelimaidon kanssa, mausta suolalla ja pippurilla, ja laita sivuun. Lisää myös mahd. yli jäänyt mantelimaito kulhoon niin, että kaikki yhdeksän desiä on käytetty:

Makaronilaatikko:

-Ota vegefärssi huoneenlämpöön sulamaan n.1 h ennen ruoanlaittoa, tai nosta jääkaappiin jo edellisenä päivänä
-Hienonna sipulit, laita uuni lämpeämään 200'C asteeseen
-Kuumenna pannulla loraus öljyä, ja kuullota siinä sipulisilppua kunnes se alkaa pehmetä
-Lisää pannulle färssi ja paista siihen vähän väriä. Lisää öljyä tarvittaessa. Ei haittaa vaikka sipuli siinä vähän ruskistuisikin
-Mausta seos paistamisen aikana kevyesti suolalla, ja laita valmis seos vuokaan
-Kiehauta makaronit kevyesti suolalla maustetussa vedessä n. pari minuuttia. Siivilöi makaronit kun ne vasta aloittavat kypsymisen
-Kaada makaronit vuokaan soijaseoksen sekaan, ja sekoita hyvin:

-Kaada pellavamaito joukkoon. Älä huolestu vaikka määrä näyttäisi paljolta. Makaroni kyllä imee nesteen itseensä ja ruoka pysyy mehevänä:

-Sekoita kevyesti, ja laita vuoka uuniin
-Paista laatikkoa ensin puoli tuntia, ja nosta uunista. Sekoita makaroniseos uudelleen sekaisin, niin että paistunut pintakerros jää kosteamman massan alle
-Laita vuoka taas uuniin ja paista vielä puoli tuntia. Nosta uunista
-Käännä uuni 250'C asteeseen ja kuorruta makaronilaatikko juustokekuorrutteella (annoskuva) tai korppujauhoilla
-Paista kunnes kuorrutus saa kauniin, kullanruskean värin, ja nosta vuoka uunista
-Laita uuni pois päältä ja anna laatikon hetki tekeytyä liedellä. Ruoka on valmista kun kihinä ja poreilu lakkaa
-Tarjoile makaronilaatikko tomaattiketsupin tai chilikastikkeen kera. Nam.

*Keittiö vinkkaa: Valmista laatikko edellisenä päivänä, jäähdytä se, ja laita jääkaappiin. Tämä on nimittäin parhaimmillaan seuraavana päivänä, senkuin lämmität vuoan uudestaan uunissa, tai annoksittain mikrossa. Helppoa ja nopeaa. Laatikko sopii myös mainiosti pakastettavaksi :)

Siinä missä perinteinen makaronilaatikko kuorrutetaan korppujauhoilla, sopii modernimpaan versioon hyvin myös juustoke. Mummini suosi makaronimausteeksi maustepippuria, mutta itse käytän mustapippuria, kokeile siis itse maun mukaan :)
Toinen, vegaaninen vaihtoehto vegefärssille on myös liotettu, kasvisliemessä esikeitetty soijarouhe. Suosittelen 50/50% seosta tummaa ja vaaleaa rouhetta. Liota rouhe yön yli kasvisliemessä, kiehauta ennen ruoanlaittoa samassa liemessä ja kaada neste pois. Paista pannulla ohjeen mukaan.
Soija-allergikot voivat korvata Hälsanin färssin myös esim. Hernerouheella (hernerouheen käsittely, eli liotus ja esikeitto-ohjeet pakkauksessa) tai seitanmurulla.
Allergikot voivat tietysti korvata mantelimaidon myös muilla kasvimaidoilla, paitsi kookosmaitoa en suosittele tähän, se antaa liikaa makua. Myös tofumaitoa kannattaa kokeilla :)

tiistai 4. tammikuuta 2011

Pellava (Linum Usitatissimum)

Pellavaa kasvatetaan ympäri maailman, ja meille suomalaisillekin se on ollut tunnettu hyötykasvi jo ammoisina aikoina. Pellava tunnetaan nykyäänkin mm. tekstiiliraaka-aineena ja terveystuotteena. Pellavan kuivat varret sipulimaisine siemenkotineen ovat myös suosittuja kuivakukkia.
Koko kasvia voidaan siis hyödyntää. Varsien kasvikuidusta valmistetaan laadukasta ja ilmavaa pellavakangasta, mutta myös rakennus- ja äänieristeitä. Pellavan siemenistä puristetaan öljyä, jota käytetään lähinnä puuesineiden ja linoleum-lattioiden pintakäsittelyaineena. Pellavaöljy sopii myös sisäiseen käyttöön, kuten esim. kalanmaksaöljy. Pellavaöljyä voi ostaa niin luontaistuote- kuin rautakaupoista.

(Kuva: Wikimedia Commons)

Pellava on pääosin feminiininen, maan elementtiä edustava kasvi, mutta se liitetään myös veteen ja tuleen. Lähteestä riippuen kasvi saatetaan mainita myös maskuliiniseksi. Tämänkaltaisista ristiriidoistaan huolimatta pellava yhdistetään lähinnä neitoaspektin jumlattariin, kuten Brigidiin, Rhiannaan, Neithiin ja Inannaan.
Pellava edustaa suojelusta, sisäisiä arvoja, terveyttä sekä vaurautta. Keskiajalla uskottiin että pellavakasvi suojeli noituudelta ja paholaiselta. Siinä missä hirssinsiementen sirottelu vuoteen ympärille suojeli uskomuksen mukaan nukkujaa vampyyreilta, saattoi pellavansiemeniä käyttää samoin.
Pellavansiemeniä voi kuljettaa mukana esim. noita- tai amulettipussissa, mikäli kantaja toivoo saavansa mainittuja ominaisuuksia. Pellava sopii myös parannusrituaaleihin.
Pellavalla voi puhdistaa talon, vaikka riidan tai muuton yhteydessä, huiskimalla pellavakimpuilla asunnon ilmaa ja nurkkia. Esimerkiksi Talvipäivänä lattialle levitetyt pellavakimput luovat rauhallisen ja harmonisen ilmapiirin talven juhlinnalle.

Kuitukasvina pellava oli yrtti, jonka avulla nuoret naiset saattoivat oppia paremmin naisten töihin; kutomaan, kehräämään, neulomaan ja ompelemaan. Pellavansiemeniä saatettiin kantaa erityisessä amulettipussissa vyöllä, tai siemenet ommeltiin alusvaatteisiin. Neidot punoivat kasvista myös pieniä sormuksia tai rannekoruja, jotta kutojajumalattaret (kuten hämähäkkijumalatar Arachne,) olisivat heille suosiollisia.

Pellava on hyväksi myös terveydelle, ja sopii mainiosti kotiapteekkiin terveysruoaksi. Pellavasta käytetään ravinnoksi sen siemeniä, sekä niistä saatavaa öljyä. Ravinnerikas pellavaöljy on tavallaan kasvikunnan kalanmaksaöljy, ja sisältää mm. terveellisiä Omega-rasvahappoja, kuten Omega-3 (alfalinoleenihappo), -6 (Linolihappo), ja -9 (Öljyhappo), sekä vähän E-Vitamiinia. Pellavaöljyn säännöllinen nauttiminen mm. laskee verenpainetta, on hyväksi sydämelle ja verenkierrolle, ja elvyttää ihoa, mikä etenkin talvipakkasilla auttaa hipiää suojautumaan pakkasenpuremilta. Pellavaöljyn maku voi pöyristyttää tottumatonta kalanmaksaöljyn tavoin, mutta se on oivallinen lisä niin ruoka-annokseen, salaattiin, kuin smoothie-lasilliseenkin. Älä kypsennä pellavaöljyä, vaan kalanmaksaöljyn tavoin voit esim. nauttia sitä lusikallisen aina aamuisin. Pellavaöljy onkin ravintoarvoiltaan loistava kalanmaksaöljyn korvike sekä kasvissyöjille, vegaaneille, kala-allergikoille ja -yliherkille.
Kotihoidollisena ominaisuutena mainittakoon, että sekä sisäisesti että ulkoisesti käytettynä pellavaöljyllä voi hoitaa erilaisia ihottumia, rohtumia, raapeumia sekä palovammoja.

Monien muiden siementen tavoin myös pellavansiemenet sisältävät proteiinia, kasviöljyjä, kivennäisaineita, ja vitamiineja. Pellavansiemenrouhe on loistava kuidun lähde, ja näin ollen hyväksi ruoansulatukselle ja suolentoiminnalle. Kuten muidenkin kuitupitoisten aineiden nauttimisen yhteydessä, myös pellavarouheen kanssa olisi hyvä nauttia nesteitä, sillä kuidut imevät itseensä vettä. Sekä rouheen että siemenet voi myös turvottaa vedessä valmiiksi ennen käyttöä. Pellavarouhe on lisäksi edullista, ja sitä löytää useimmista lähikaupoista. Pellavarouhetta on helppo lisätä pari lusikallista vaikkapa välipalajogurtin joukkoon. Myös uunissa paistettavien ruokien korppujauhokuorrutuksesta voi osan korppujauhoista korvata pellavansiemen rouheella.
Pellavan, etenkin rouheen, säännöllisen nauttimisen mainitaan myös helpottavan elimistön sisäisiä tulehduksia, alentavan kolesteroliarvoja, verensokeria, sekä kehon rasvaprosenttia.
Kokonaiset siemenet puhdistavat suolistoa, ja niitä voi lisätä yhtä hyvin keittoon kuin pirtelöönkin.

Kotikosmeettisia ominaisuuksia pellavalla ei juuri ole, paitsi pellavaöljyn säännöllisen nauttimisen aiheuttama ihon terveys. Pellavaöljy vähentää juonteita ja lisää ihon kimmoisuutta ja luonnollista kuulautta.

Hauskana niksinä mainittakoon, että pellavansiemenillä voi korvata kananmunan leivonnassa tai ruoanlaitossa, esim. allergikon tai vegaanin ruokavaliossa; n. ruokalusikallinen pellavansiemeniä jauhetaan morttelissa, ja sekoitetaan pieneen määrään vettä. Seos lisätään esim. kakkutaikinaan ja leivotaan tavalliseen tapaan.

Pellavansiemenet ovat myös oivallista täytettä lämpö/kylmähaudetyynyihin: Esim. puuvillakankaasta tai pyyhkeestä ommellaan pitkänomainen pussi, joka täytetään pellavansiemenillä, ja ommellaan umpeen. Tällaisen siemenpussin lämmittää helposti uunissa tai mikroaaltouunissa lämpöhaudetta, ja jäähdyttää pakastimessa kylmähaudetta varten.
Lämpöhaudetyynyllä voi korvata myös kuumavesipullon sängyn jalkopäässä kylmällä ilmalla. Villasukat jalkaan ja tyyny uuniin, niin saat hyvät yöunet ilman että jalkoja kolottaa :)

Huom
: Pellavalle, kuten muillekin kasveille voi olla yliherkkä tai allerginen. Mikäli saat pellavatuotteiden nauttimisen jälkeen allergia- tai yliherkkyysoireita, ei pelava tietenkään sovi sinulle. Pellavaöljy tiettyjen lääkkeiden kanssa käytettynä voi hidastaa lääkeaineiden imeytymistä. Pellavaa ei tulisi käyttää jatkuvalla syötöllä, ettei elimistön tasapaino häiriinny, vaan olisi hyvä pitää parin päivän tauko edes kerran parissa viikossa.

Uskomuksia:
-Kenkiin tai lompakkoon kätketyt pellavansiemenet tuovat kantajalleen rahaa.
-Unessa pellavat ovat kauneuden ja terveyden merkki.
-Pellavapellossa viihtyvästä lapsesta tulee kaunis.
-Pellavakylpy työhaastattelun jälkeen auttaa saamaan hakemasi työn.
-Asunnon tai työpaikan nurkkiin sirotellut pellavansiemenet tuovat vaurautta.

maanantai 3. tammikuuta 2011

Jiaozi-nyytit

Näille ihanille, kiinalaistyylisille nöttösille on taatusti monia ohjeita, Japanissa tämäntyyliset ruoat tunnetaan nimellä Gyoza, ja Koreassa Mandu. Jos paistat nämä uudelleenlämmitysmielessä pannulla, niistä tulee Pot Stickers. Itse valmistan näitä aika usein, ja näihin jää koukkuun. Alkuperäinen resepti oli jostain wokkikeittokirjasta, mutta aikojen saatossa oman keittiöni resepti on muotoutunut tällaiseksi:

Nyyttitaikina:
n.5 dl Vehnäjauhoa
n.2 dl Haaleaa vettä
-Sekoita vettä jauhoihin vähän kerrallaan, kunnes saat hieman tahmean, mutta tarttumattoman taikinan.
-Peitä taikina kostealla liinalla tai pyyhkeellä ja valmista täyte:

Täyte:
300g Tofua
1/4 Kiinankaalia
1 Pieni porkkana
1 dl Hienonnettua kevätsipulia
1 tl Suolaa
1 tl Fariinisokeria
1-2 rkl Maissitärkkelystä tai vehnäjauhoja
1 rkl Soijakastiketta
Loraus seesamiöljyä
1-2 tl Hienonnettua, tuoretta inkivääriä
2 Hienonnettua valkosipulinkynttä
(1 Tuore, hienonnettu chilipalko halutessasi)

-Valuta ja kuivaa tofu
-Suikaloi kiinankaali, laita siivilään ja sirottele päälle hieman suolaa. Anna muhia parikymmentä minuuttia, huuhtele kylmällä vedellä ja puristele neste pois käsin Laita sekoituskulhoon
-Kuori ja suikaloi porkkana, lisää sekoituskulhoon
-Murustele tofu pieniksi. Lisää sekoituskulhoon
-Lisää vihannekset ja mausteet. Sekoita hyvin
-Jaa taikina kahteen osaan. Leivo toinen osa n.3 cm paksuiseksi pötkyläksi, ja paloittele suunnilleen pingispallon kokoisiksi paloiksi.
-Peitä palat kostealla liinalla, ja käsittele toinen osa taikinaa samoin.
-Muotoile taikinasta ohuita, litteitä ympyröitä (jos sinulla on piirakkapulikka kotona, käytä sitä, se on tässä parempi kuin kaulin). Peitä valmiit kostealla liinalla.
-Laita taikinaympyrän keskelle n.1 rkl täytettä, ja rypytä kiinni sopiviksi nöttösiksi. Laita kostealle liinalle odottamaan.
-Valmista näin kaikki taikinaympyrät, ja laita pari litraa vettä kiehumaan syvään kattilaan.
-Lisää kiehuvaan veteen, kattilan koosta riippuen 10-20 nyyttiä kerrallaan. Paimenna niitä vähän kapustalla, etteivät ne pala pohjaan painuessaan veden alle (Kypsymään alkaneet nöttöset nousevat pintaan itsestään elleivät ole kattilan pohjassa kiinni).
-Keitä nyyttejä n.10 minuuttia, ja nostele reikäkauhalla lautaselle odottamaan.
-Keitä loput samalla tavoin.
-Tarjoile lämpiminä.

Etikkainen Inkivääri-Dippikastike:
3/4 dl Soijakastiketta
2 rkl Tummaa riisiviinietikkaa
1 tl Riisiviinietikkaa
1 rkl Sokeria
1 Hienonnettu valkosipulinkynsi
1/2 tl Hienonnettua inkivääriä

-Sekoita ainekset, anna tekeytyä jääkaapissa n. 10 min. Siivilöi halutessasi, tarjoile dippikipoista.
-Voit hyvin valmistaa tämän ensimmäisten nyyttien kiehuessa.
-Valmis dippikastike säilyy useita viikkoja suljetussa astiassa jääkaapissa, joten voit tehdä sitä kerralla isomman erän vaikkapa vanhaan soijakastikepulloon.

*Tarjoile nöttösten kanssa esim. keitettyä riisiä ja tuoreita hedelmiä. Kokeile myös Chilidippiä ;)
Peitä lautaselle jäävät nyytit kostealla liinalla, sillä kuivuessaan nämä voivat tarttua toisiinsa, joten ole varovainen. Mikäli ruokaa jää tähteeksi, säilytä nyytit jääkaapissa. Ne on helppo lämmittää vaikka seuraavana päivänä Pot Stickereiksi.
Tumman riisiviinietikan voi korvata tarvittaessa balsamicolla, vaikka maku onkin hivenen erilainen (Balsamico on makeampaa). Tofunkin voi halutessaan jättää pois, ja korvata sen kasvisvaihtoehdoilla, esim. kesäkurpitsalla, munakoisolla, vihreillä pavuilla, herneillä tai paprikalla. Ihanan sienitäytteen saat korvaamalla tofun 5-8 kpl kuivattuja, liotettuja siitakesieniä.
Monet kiinalaistyyliset nyytit rypytetään vähän eri tavalla, mutta itse olen tottunut rypyttämään nämä kotimaisittain kuten pasteijat. Ero on lähinnä esteettinen, eli makua ei haittaa :)