Kuu

Kuu on ollut ihmisille tärkeä taivaankappale niin arkitoimissa kuin magiassa jo vuosituhansia. Ennen wanhaan Suomessakin monet pihapiirin ja talon, miesten ja naisten työt ajoitettiin kuun vaiheiden mukaan. Pähkinänkuoressa tämä tarkoitti, että työt aloitettiin/pistettiin alulle kasvavalla/täydellä kuulla, ja lopetettiin Uudella kuulla. Täysikuu enensi ja kasvatti, Uusikuu surkastutti ja lopetti. Esim. Jos hiusten haluttiin kasvavan, ne leikattiin kasvavalla kuulla. Jos rikkaruohoista haluttiin eroon, kitkettiin vähenevällä kuulla. Täydestä-, ja nousevasta kuusta puhuttiin yläkuuna, ja Uudesta-, ja laskevasta kuusta alakuuna.

Kuun Neljä Vaihetta

Kuun vaiheet ovat samalla tavoin tärkeitä määriteltäessä sopivaa ajankohtaa maagiselle työskentelylle. Kuun vaiheita on yhdeksän, mutta yleisesti puhutaan vaan neljästä; Kasvavasta, täydestä, vähenevästä, ja uudesta kuusta. Loput ovat tavallaan välivaiheita. Jokainen kuunvaihe kestää suunnilleen kaksi ja puoli vuorokautta, ja astrologinen kuukausi siis n.28 ja 1/2 vuorokautta. Voin suositella joka noidalle taskukokoista kalenteria johon kuun vaiheet on merkitty selvästi. 
Maagisesta työskentelystä puhuttaessa kuun vaiheisiin voidaan, ja kannattaakin yhdistää myös kullekin vaiheelle osuvan kuumerkin olemus vahvistamaan päämäärän toteutumista. 

Kasvava kuu: Tämä on uusi alku. Kasvava kuu on kuin pilkahdus toivosta, joka kertoo meille että pimeys on väistynyt yötaivaalta. Kasvavan kuun aikana valon energiat heräävät uudelleen, voimistuvat, ja kasvavat aina täyteenkuuhun asti. Ihanteellinen aloitus taioille jotka tuovat asioita ja aloittavat uutta. Otollinen hetki pyytää apua uuteen hankkeesen, kuten työhön, terveyteen tai rakkauteen. Hyvä aika myös ladata/vihkiä käyttöön uudet rituaali/loitsuesineet, tehdä suursiivous tai laittaa vaikka maustetarhan siemenet itämään. Kasvava kuu yhdistetään monissa kulttuureissa nuoriin Neitsyt-aspektin jumalattariin, ja se edustaa raikkautta, viattomuutta, siveyttä ja alkua.

Täysikuu: Suurimman energian, valon ja kasvun aika. Kuulas täysikuu on mystinen voimanlähde, joka on paitsi innoittanut runoilijoita ja suonut valoaan salattujen rakastavaisten tapaamisille, myös saanut ihmiset ulvomaan kuuta ja toimittamaan "valonarat" asiansa. Varkaat ovat varastelleet, ilkeät noidat viettäneet sapattejaan täydenkuun valossa ja trullit juosseet karjasuojissa. Eivät ihmiset suotta puhu kuutamourakoinnista.. Monessa folkloressa kuulas täysikuu yhdistetään myös ihmissusiin, vampyyreihin, ja sen sellaisiin pimeyden olentoihin, jotka saivat voimansa tuosta maagisesta mollukasta. Täysikuu ei itsessään kuitenkaan ole mitenkään paha tai saatanallinen, vaan sen jakama energia on kaikille samaa. Riippuu vastaanottajasta mihin sitä päättää käyttää.
Täysikuu on hyvää aikaa toteuttaa pysyvyyttä ja säilyvyyttä tarvitsevaa magiaa. Sopii energian nostoon, lataamiseen, suojeluun, ja tulevien asioiden kurkisteluun. Etenkin juhlapäiville osunut täysikuu vahvistaa vuotuistaikoja ja tekee ne vaikeimmiksi pilata kenenkään kateellisen kanssaihmisen toimesta.
Kuukausi, jolle sattuu kaksi täysikuuta (eng. Blue Moon) on erityisen voimallista aikaa. Blue Moon, eli "Sininen kuu" -nimitystä käytetään tuolloin kuukauden viimeisestä täysikuusta. Blue Moon on parasta aikaa käyttää energiaa asioiden saavuttamiseen.
Täysikuu symboloi monissa kulttuureissa aikuisia ja kypsiä Äiti-aspektin jumalattaria, hedelmällisyyttä, kypsyyttä, feminiinistä seksuaalisuutta ja kestävyyttä.

Vähenevä kuu: Vähenevä kuu on kuin lopun alku. Täydenkuun valoenergia alkaa vetäytyä ja himmetä. Vähenevän kuun aikana kuun energia heikkenee ja vähenee, ja täysikuu hiipuu tavallaan pois Uuteenkuuhun asti. Vähenevä kuu on mietiskelyn, itsetutkiskelun ja opiskelun aikaa. Vähenevän kuun aikaan kannattaa rauhoittua ja maadoittaa energiaa. Sopii loitsuille jotka lopettavat tai kadottavat asioita. Pahoista tavoista, kipeistä muistoista ja sen sellaisesta ikävästä (vaikka niistä puutarhan rikkaruohoista) voi yrittää luopua vähenevällä kuulla, mutta se on oivallinen aika hävittää/poistaa käytöstä turhat rituaali/loitsuesineesi. Vähenevä kuu on hyvää aikaa myös unohtaa ja päästää menemään ikävät kontaktit elämästäsi. Syö terveellisesti, mietiskele, ja puhdistu sisäisesti.
Koska uusikuu lähestyy, vähenevä kuu on myös mainiota aikaa salattujen asioiden tulkitsemiseen, povailuun ja opiskeluun ja itsetutkiskeluun.
Vähenevä kuu yhdistetään monissa kulttuureissa erilaisiin Akka-aspektin vaka-vanhoihin jumalattariin, ja se edustaa vanhuutta, tasapainoa, viisautta, ja loppumista.

Uusikuu/Mustakuu/Pimeä kuu: Kuun pimeää energiaa. Täydenkuun tavoin tämä on mainiota aikaa latautua, mutta muista ettei sen energia ei tule valosta vaan pimeydestä. Enkä siis tarkoita tässä vertauskuvallista hyvää ja pahaa, vaan yksinkertaisesti valoa ja pimeyttä luonnonilmiöinä. Yleisen uskomuksen mukaan valo yhdistetään elämään ja kasvuun, kun taas pimeys tappaa ja kasvu pysähtyy. Yötä ja pimeyden energiaa edustava uusikuu ei silti ole hyvä tai paha sen kummemmin kuin täysikuukaan, ja niiden energiat ovat pohjimmiltaan hyvin samanlaisia. Monet luonnonluomat, niin kasvit kuin eläimet, heräävät juuri yöllä ja ovat vilkkaimmillaan pimeällä. Kiitäjät heräävät etsimään mettä, lepakot lähtevät saalistamaan ja valkolehdokki täyttää metsän tuoksullaan. Yö on oma maailmansa ja kätkee sisänsä monenkirjavaa elämää. Uusikuu sopiikin erityisesti yöihmisille.
Uusikuu sopii hyvin myös oikeudenmukaisuutta ja karmaa käsitteleviin taikoihin, salattujen asioiden tulkintaan ja kuolleiden kanssa kommunikointiin. Hyvä myös lepäilyyn, rentoutumiseen, tasoitukseen, ja akkujen lataamiseen.
Uusikuu edustaa kuolemaa, pysähtymistä, luopumista, piilotajuntaa ja uutta alkua. Uudella kuulla on yhteytensä Akka-aspektiin, mutta myös noitajumalattariin, ja Alisen ja pimeyden olentoihin, kuten Hiisiin ja Kööpeleihin.

Kuumerkit

Eläinrata (eli 12 horoskooppimerkkiä) kiertää vuoden läpi kerran, kuu noin kaksitoista kertaa. Se ei siis tarkoita että kuunvaiheet osuisivat aina tarkassa syklissä yksiin eläinradan merkkien kanssa. Kuumerkki tarkoittaa sitä eläinradan merkkiä, joka hallitsee kutakin kuun vaihetta vuoden mittaan.
Kuumerkit, myös horoskooppeina voidaan jakaa kolmeen ryhmään; Johtaviin, Kiinteisiin, ja Muuttuvan laatuisiin merkkeihin:

Johtavat merkit- Ovat aloitekykyisiä. Ne panevat asioita alulle mutteivät välttämättä vie niitä loppuun asti.
Kiinteät merkit- Ovat ylläpitäjiä jotka säilyttävät ja kuljettavat asioita mukanaan loppuun saakka.
Muuttuvat merkit- Ovat erittäin sopeutuvaisia ja nauttivat muutoksista.

Horoskoopit jakautuvat myös feminiinisiin ja maskuliinisiin merkkeihin:

Kumerkit, samoin kuin kuun eri vaiheet, sopivat eri tavoin erilaisten asioiden toteuttamiseen. Listaan tähän nyt kaikki kaksitoista kuumerkkiä, ja jotain niiden vaikutuksista, niin elämän aloilla kuin magiassa:

Kuumerkit Pähkinänkuoressa

Oinas: Hyvä asioiden aloittamiselle, huonompi säilyvyyttä ajatellen. Merkki on aktiivinen, älykäs, ja pystyvä, mutta myös ylimielinen ja johtava. Asiat tapahtuvat ja päättyvät nopeasti. Rakkausasioissa Kuuoinaan alaisina solmitut suhteet kuitenkin hajoavat nopeasti, sillä aikaansaavalta ja itsekkäältä Oinaan merkiltä puuttuu usein suhteessa tarvittava empatia ja kyky ottaa toiset huomioon. Matkustamisen kannalta Oinas taas on vakaa, suojeleva ja turvallinen.
Johtava maskuliininen tulimerkki.

Härkä: Nyt aloitetut asiat kestävät pisimpään, nousevat arvossa ja vahvistuvat. Merkki on voimakas, uskollinen ja rauhallinen, mutta myös itsepäinen ja laiska. Härän alaisena asetetut taiat ovat vaikeita muuttaa jälkeenpäin. Rakkausasioissa Kuuhärkä on melko aikaansaamaton, joskin pieni, onnistunut ryhdistäytyminen voi tehdä rakastavaisille ihmeitä tässä merkissä, ja antaa suhteelle vakaan, vankan pohjan. Matkalaisille Härkä puolestaan enteilee kaikenlaisia ikävyyksiä.
Kiinteä feminiininen maamerkki.

Kaksoset eli Kaksonen: Nyt aloitetut asiat on helppo muuttaa ulkopuolisesta taholta. Merkki on hauska, kekseliäs ja utelias, mutta myös epärealistinen ja pakeneva. Oikoteiden, pelien, ja hauskanpidon aikaa. Kuukaksonen auttaa pitämään mielen avoimena, ja merkin alaisena solmittu ihmissuhde hyödyttää teitä molempia. Kaksosen alaisena matkustava taas otetaan hyvin vastaan ja hän saa uusia ystäviä.
Muuttuva maskuliininen ilmamerkki.

Rapu eli Krapu: Saa aikaan kasvua. Merkki on empaattinen, miellyttävä ja toimelias, mutta myös herkkä ja ujo. Hedelmällinen merkki joka tuo esiin tarpeita ja stimuloi ihmisten välisiä tunteita. Rapu ei kuitenkaan kykene tukemaan ihmisten itsetuntoa, ja Ravun alaisena solmitut rakkaussuhteet kaatuvat usein ulkopuolisten panetteluun. Kuurapu ei myöskään suosi matkustamista, eli parempi jäädä kotiin.
Johtava feminiininen vesimerkki.

Leijona eli Jalopeura: Keskittää painopisteen omaan itseen, ylpeyteen, keskeisiin asioihin, ideoihin ja intuitioon. Merkki on rohkea, uljas ja valloittava, myös agressiivinen, itserakas ja pikkumainen. Eristää ihmisistä ja tunnemaailmasta. Rakkausasioissakin rohkea Leijonan merkki antaa hyvät lähtökohdat suhteen solmimiselle. Voitte päästä pitkälle. Matkalaiselle Kuuleijona puolestaan on oikullinen, kujeileva, ja jopa petollinen.
Kiinteä maskuliininen tulimerkki.

Neitsyt: Pikkutarkka. Suosii yksityiskohtia, järjestystä ja korkeimpia käskyjä. Merkki on humaani, siisti ja neuvokas, mutta myös kriittinen ja ankara. Keskittyy terveyteen, hygieniaan, aikatauluihin ja askesiaan. Rakkausasioissa Kuuneitsyen merkki jättää kylmäksi ja etäiseksi, ja tappaa lopulta intohimon. Neitsyen alaisena solmitut suhteet taantuvat usein lopulta kaverisuhteiksi. Matkalaisellekin Neitsyt tuo huonoa onnea.
Muuttuva feminiininen maamerkki.

Vaaka: Keskittyy yhteistyöhön, kompromisseihin ja sosiaalisuuteen. Merkki on huolehtiva, lempeä, ja romanttinen, mutta myös surullinen, epävarma ja päättämätön. Avainsanoja ovat ympäristön siisteys, tasapaino, kumppanuus. Vaa'an merkeissä solmitut rakkaussuhteet törmäävät usein liikaa turhiin epäluuloihin ja mustasukkaisuuteen. Vaa'an alaisena matkustavalla taas on vaarana törmätä vihollisiin.
Johtava maskuliininen ilmamerkki.

Skorpioni: Nostaa psyykkistä tietoisuutta ja voimaa. Merkki on vahva, eroottinen, ja viehättävä, mutta myös oikukas ja julma. Keskittyy henkilökohtaiseen energiaan, alitajuntaan ja yksilön tarpeisiin. Henkiset kriisit ovat nyt ratkaistavissa. Skorpioni ei suosi rakastavaisia, sillä se koettelee osapuolten uskollisuutta. Kaikenlaista suhteen solmimista Kuuskorpionin alaisena tulisikin välttää. Matkustajiakin Skorpioni kehoittaa Ravun tavoin jäämään kotiin.
Kiinteä feminiininen vesimerkki.

Jousimies: Rohkaisee mielikuvitusta ja itseluottamusta. Merkki on seikkailukas, seksikäs, utelias ja filosofinen, mutta myös turhamainen, itseriittoinen ja lapsellinen. Suosii kasvua. Hyvä aika opiskelulle ja keskittymistä vaativiin tehtäviin. Jousimies auttaa ihmisiä pitämään itsestään, ja siten toisista, ja on hyvä merkki rakastavaisille. Jousimiehen alaisena solmitusta suhteesta tuleekin yleensä onnekas. Matkustajiakin Jousimies suosii, jopa kaikkein vaikeimmilla reissuilla.
Muuttuva maskuliininen tulimerkki.

Kauris: Kehittää voimakkaan rakenteen. Merkki on kyllä dynaaminen, tehokas, ja neuvokas, mutta myös tunteeton, piittaamaton ja laskelmoiva. Kuukauriin merkki kehottaa keskittymään perinteisiin, velvollisuuteen, rajoihin ja sääntöihin. Rakkausasioissa Kauriin alaisena solmitut suhteet kaatuvat usein yhteisen ajan puutteeseen ja pikkuriitoihin. Matkalaisenkin Kauris eksyttää helposti, sillä Kauriin alaisena matkustava ei ole vapaa itse päättämään omista asioistaan, ja on siksi vaarassa joutua alttiiksi vaikutteille ja houkutuksille.
Johtava feminiininen maamerkki.

Vesimies: Autaa nousemaan suosta. Kuuvesimiehen avainsanoja ovat uudistuminen, kekseliäisyys ja selviytyminen. Merkki on kapinallinen, itsetietoinen, suvaitsevainen ja rohkea, mutta myös kylmä, välinpitämätön ja itsekäs. Merkissä on silti aika luopua vanhoista turhuuksista, aika lopettaa pahat tavat ja muuttua. Keskittyy yksilöllisyyteen ja henkilökohtaiseen vapauteen. Vesimies ei ole kovin etuisa rakkaussuhteen solmimiselle, sillä suhde muuttuu helposti alistavaksi, vahvempaa osapuolta palvovaksi, ja itseään vähätteleväksi. Ennakkoluuloton Vesimies saa myös houkuttelemaan vuoteeseen lisää ihmisiä. Matkalaisille Vesimies puolestaan on positiivinen enne, etenkin jos olet etsintäretkellä.
Kiinteä maskuliininen ilmamerkki.

Kalat: Aikaa itselle. Kuukalan ajan avainsanoja ovat haaveilu, nostalgia, intuitio ja psyyke. Merkki on salaperäinen, vetovoimainen ja maaginen, mutta myös hajamielinen ja pää pilvissä. Keskittyy piilotajuntaan ja mielen pimeään puoleen. Hyvä ennustamiselle ja henkilökohtaisille aktiviteeteille. Rakkaudessa usein todellisuudentajuton Kalojen merkki ei ole etuisa suhteen solmimisen kannalta, mutta se on sitä mainiompi suhteen lopettamiselle, sillä mielikuvituksekas Kalat antaa yksinäiselle uutta toivoa. Matkalaisia Kuukalat ei myöskään suosi, sillä sen merkeissä matkustaminen voi käydä liikaa kukkarolle.
Muuttuva feminiininen vesimerkki.

Kaikki vesimerkit (Rapu, Skorpioni, Kalat) ovat merkeistä hedelmällisimpiä, ja sopivat parhaiten kaikenlaisiin kasvua ja kehitystä vaativiin loitsuihin.
Vähemmän hedelmällisiä ovat Härkä, Vaaka ja Kauris, eivätkä siis ole yhtä vahvoja kuin vesimerkit. Sopivat säilyttävämpään ja paikallaanpitävään magiaan.
Melko hedelmättöminä minkään aloitukseen pidetään Oinasta, Jousimiestä ja Vesimiestä, mutta ne sopivat kertaukseen ja hedelmällisen merkin alla aloitetun vahvistukseen.
Hedelmättömimmät, tai energiaköyhimmät kuumerkit ovat Kaksonen, Leijona, ja Neitsyt, jotka sopivat pääasiassa opiskeluun, siivoamiseen, maadoittamiseen, irtipäästämiseen ja luopumiseen.

*Kirjoista Kuun Taikaa, ja Moon Lore löytyy lisää infoa kaikille maagisesta kuusta kiinnostuneille ;)

Ei kommentteja: