keskiviikko 30. lokakuuta 2013

Violetti Halloween -booli aikuisille

Booliohjetta minulta kyseltiin, joten tässäpä yksi :) Tämän vuoden Halloween booli oli violettia, kuva otettu lamppua vasten jotta väri tulee parhaiten esiin:

Tarvikkeista syntyy kaksi kulhollista boolia, eli sopivasti juhliin. Oma boolikulhoni vetää kolme litraa +5cm:n reunavara.

1 pullo (1,5l) Seven Up:ia tai Spriteä
1 pullo (1,5l) Schweppes Russian-tonicia
1 tetra  (1l) Vital-Herukkamehua
Sinistä elintarvikeväriä (jauhe, miel.)
5-7 dl Kirkasta viinaa, riippuen, kuinka vahvaa boolia haluat
Palan valkoista paperia (jos boolikulhosi on läpinäkyvä)
1 Kiwano-hedelmä
Jääpaloja

-Huuhtele ja viipaloi kiwano pakasterasiaan, ja laita jäihin jo aamulla. Jäiset hedelmäviipaleet kelluvat ja jäähdyttävät boolia mukavasti
-Kaada boolikulhoon puolet viinasta, ja puoli tetraa mehua
-Kaada sitten varovasti kulhon reunaa pitkin puoli pulloa kirkasta limpparia (siis varovasti tai poreilu katoaa), ja samoin puoli pulloa Schweppsiä
-Laita paperinpalanen boolikulhon viereen valon puolelle, että näet pinnan läpi paperin (Paperin avulla on tarkoitus katsoa oikea värisävy boolille)
-Sirottele booliin n.veitsenkärjellinen elintarvikeväriä ja sekoita varovasti boolikauhalla. Lisää tarvittaessa väriä, vähemmän kuin äsken, jne. kunnes sopiva violetti on saavutettu
-Laita pinnalle n. puolet hedelmäviipaleista, ja lisää about kourallinen jääpaloja

*Kiwano, eli kivakurkku, on eksoottinen, meloninsukuinen, hedelmä, muodoltaan vähän pitkulainen, ja pinnaltaan nystypiikkinen. Kypsä kiwano tuntuu hiukan pehmeältä, vähän kuin tuore tomaatti. Sisältä Kiwano on raikkaan vihreä ja näyttää limaiselta. Kokeile rohkeasti.

(Kuva: Wikimedia Commons)

Pysy kohtuudessa värin kanssa, liian tumma booli näyttää vain mustalta. Ohennat tarvittaessa väriä lappamalla osan boolista talteen, ja lisäämällä kirkasta limpparia ja mehua. Käytä ohennuksessa poistettu, liian tumma booli seuraavassa satsissa. Tarkista väri, säädä tarvittaessa ;)
Booli pysyy kylmänä kun asetat boolikulhon hieman isomman uuni- tai kakkuvuoan sisään, ja laitat vuokaan boolikulhon reunoja vasten pakastetun Kylmä-kallen tai pari. Kylmä-kalle on siis kylmälaukkuja varten tarkoitettu, muovinen pakastepullo, jossa nestetäyte, ja joka pysyy jäässä huoneenlämmössä vettä paremmin. Jos vuoka on syvä, laita yksi Kylmä-kalle myös boolikulhon pohjan alle. Pakasta siis jo edellisenä päivänä useampi Kylmä-kalle, ja vaihda kulhon ympärille tarpeen mukaan. Uunivuoan Kylmä-kalleineen peität kätevästi käärimällä boolikulhoa juurestaan esim. mustaan jätesäkkiin tai, horror-illan olosuhteet huomioon ottaen; sopivanväriseen huiviin tai liinaan. Muista, että esim. villa eristää hyvin sekä kylmää että lämmintä, ja hidastaa näin Kylmä-kallejen sulamista.
Jäitä voit lisätä kuhunkin boolikulholliseen n.1-2 dl, eli kerran, muuten (koko ajan vähenevästä) boolista tulee liian vetistä.

Koska järjestän juhlat vuosittain aikuisille, boolissani on aina alkoholia. Myös alkoholittomia juomavaihtoehtoja on toki tarjolla. Reseptissä on siis tuo viina mainittu, mutta sen voi periaatteessa jättää pois, tai korvata esim. kivennäisvedellä. Näin boolista ei tule mitenkään superimelää.
Muokkaan siis boolieni makuja mieluiten limonadeilla, kivennäisvesillä ja mehuilla kuin että sekoittelisin erilaisia viinoja yhteen booliin. Näin boolista tulee paitsi edullisempaa ja resepti on aina helpompi muistaa, eikä juoma aiheuta niin helposti pahoinvointia illan aikana tai seuraavana aamuna..

1 kommentti:

Leena kirjoitti...

Mmmm violettia <3 Nyt tiedän mitä missasin, damn!