maanantai 15. huhtikuuta 2013

Värien Merkityksestä Lyhyesti

Värit kuuluvat jokapäiväiseen elämäämme, halusimme sitä tai emme. Ympäristömme on täynnä erilaisia värejä ja sävyjä, joista osa miellyttää meitä muita enemmän, ja käytämme jotakin tiettyä väriä ehkä johonkin tiettyyn tarkoitukseen, kuten liilaa juhlamekkoa, punaista solmuketta tai vihreitä tennistossuja. Värit luovat viihtyisää ympäristöä, ja sisältävät maagista energiaa. Koko värien kirjo, sateenkaari edustaa suvaitsevaisuutta, vapautta valita, ja oikeutta olla vapaasti oma itsensä. Ruodin värejä jo alustavasti Kynttilämagia-postauksessani, mutta aion nyt kertoa niiden symboliikasta yleistajuisemmin, mitä väri symboloi muutenkin kuin kynttilöissä.

Väärät vai oikeat värit

Toisin kuin yleisesti uskotaan, väriä ei määritellä väriksi sen perusteella, esiintyykö sitä luonnossa vai ei. Värejä löytyy kaikkialta ympäriltämme; ruoka-aineista, teollisista tuotteista, vaatteista, kemikaaleista, ihmiskehosta, ja tietenkin myös luonnosta. Luonto on monipuolisempi värien lähde kuin moni uskoisi, joten pää pois, öh.. perheestä, ja tarkkailemaan. "Viralliset" tuntemamme värit, ovat näkyvän spektrin eri aallonpituuksia. Paras esimerkki tästä lienee sateenkaari, jossa näkyvät ihmissilmälle värit Violetti, Sininen, Syaani (eräänlainen vaalea sinivihreä), Vihreä, Keltainen, Oranssi ja Punainen. Spektriin kuuluvat myös Ultravioletti ja Infrapuna, mutta ne ovat ihmissilmälle näkymättömiä aallonpituuksia eikä niistä yleensä puhuta edes värien yhteydessä.

Värit jaetaan myös väriympyrän mukaan kolmeen pää-, ja kolmeen väliväriin. Päävärit ovat Punainen, Keltainen ja Sininen, joita sekoittamalla saadaan muita värejä, kuten välivärit (Vihreä, Oranssi ja Violetti). Ruskea väri syntyy kaikkien päävärien yhdistelmästä.
Kummassakaan jaottelussa Musta ja valkoinen, saati värit joiden tekemiseen tarvitaan jompaakumpaa (kuten vaaleanpunainen tai harmaa), eivät näin ollen ole tunnustettuja värejä, vaikka niitä esiintyy luonnossa. (esim. Lumihanki, Valkokärpässieni, Pilvet, Hiili, Mustatorvisieni ja Pimeys). Musta ja valkoinen mainitaan joskus myös ensimmäisiksi väreiksi. Esimerkiksi monissa mytologioissa mainitaan, kuinka maailma oli ensin pimeä ja musta ennen kuin joku, yleensä k.o. mytologian päähenkilö tms. luojajumala teki valon ja valkeuden. Pimeys edusti symbolisesti pahuutta ja likaisuutta, ja valo hyvyyttä ja puhtautta. Koska sekä musta että valkoinen ovat kuitenkin iso osa elämäämme väreinä, aion esitellä molemmat tässä.

Kehon energiakeskukset

Intialainen lääketiede kartoittaa ihmisen seitsemän tärkeintä energiakeskusta, eli Chakraa myös värejen avulla. Näiden värien haalistuminen tai pilaantuminen aiheuttaa epätasapainon ja sairastumisen. Kun kehon energiat ja värikeskukset ovat tasapainossa, ihminen on terve ja voi hyvin. Chakrojen epätasapainon uskotaan vaikuttavan niin henkiseen kuin fyysiseen terveyteen.
Energiakenttiin keskitytään myös väriterapiassa, joka perustuu kehon hoitamiseen yleensä juuri chakrojen kautta.
Koska värit hallitsevat chakrojamme, voi niitä olla vaikea hoitaa jos inhoamme tiettyjä värejä. Väri-inho voi siis johtaa värivajeeseen. Esimerkiksi Solar Plexuksen keltaisen inhoaminen voi johtaa erakoitumiseen ja piittaamattomuuteen, ja sydänchakran vaaleanpunaisen inho tunnekylmyyteen. Voimme myös saada liikaa tiettyä väriä, jos pidämme siitä liikaa ja täytämme ympäristömme vain yhdellä värillä. Punaiseen pärähtäminen lataa meidät energialla ja myös polttaa meidät loppuun. Vihreän liiallinen ihannointi voi hukuttaa meidät materiaan tai johtaa katuojaan. Väriterapiasta ei kuitenkaan ole tieteellistä näyttöä, ja se perustuukin ennemmin uskomushoitoihin. Vaikka värit eivät syövästä parantaisikaan, ne voivat saada hyvälle mielelle. Valoisa elämänasennehan on terveyden ja yleisen hyvinvoinninkin kannalta tärkeä.
Värit voivat siis olla meille tärkeämpiä kuin uskommekaan, mitä voi chakroista puhuttaessa olla vaikeaa vakuuttaa ilman että leimattaisiin kirppuiseksi hipiksi tai New Age -hörhöksi. Haluan kuitenkin muistuttaa teitä tästä tasapainosta, kuinka asioilla on aina kaksi puolta.

Musta, pimeys, on siis monen folkloren mukaan hallinnut maailmaa kaikkein ensimmäisenä. Valo ilmestyi myöhemmin sen rinnalle, tai, mytologiasta riippuen, kilpailijaksi. Musta on mainittu myös magneettiseksi väriksi, joka pitää sisällään kaikki muut värit. Esim. multa on mustaa, ja sisältää elinvoimaa kasvattaa mitä värikkäimpiä kukkia.
Musta on yleisesti länsimaissa, myös näin suomalaisittain mainittu surun ja kaipauksen väriksi. Hautajaisvaatteet olivat yleensä mustia, sillä niiden uskottiin tekevän surijat näkymättömiksi ilkikurisille keijukaisille tai paikalla ehkä yhä viipyilevälle vainajan hengelle, joka saattoi kaivata lisää seuraa tuonpuoleiseen. Nykyään hautajaiset ovatkin juhlista mustin. Ennen wanhaan musta kangas oli ylellistä ja kallista, joten myös hääpuku saattoi olla musta. Nykyisin sekä suru- että perusjuhlapuku voi olla musta, vaikka hautajaisissa kerran käytettyihin vaatteisiin ei enää pukeuduttukaan iloisissa juhlissa. Sen katsottiin tuottavan epäonnea juhlavieraille ja järjestäjille, olihan hautajaispukuun tarttunut kalman voimaa. Musta asuvärinä edustaa myös klassista tyyliä, hillittyä käytöstä ja charmia. Esimerkkinä tästä miesten tumma juhlapuku, ja klassinen naisten cocktailmekko, joka tunnetaan yleisnimellä "pikkumusta".

Musta arkipukeutuminen liitetään nykyään usein kapinointiin, saatananpalvontaan, hevikulttuuriin, gootteihin ja emoihin. Yleisesti oletetaan, että päivittäin mustaan pukeutuva henkilö on jotenkin vihainen, pahuuteen taipuvainen, masentunut, tai muuten yhteiskunnasta syrjäytynyt.
Musta oli myös tuonpuoleisen väri, ja merkitsi paitsi epätoivoa ja menetystä, päättymistä ja loppua, myös uutta alkua. Musta tunnetaan myös epäonnen värinä; Musta kissa toi huonoa tuuria ja mustat linnut enteilivät kuolemanuutisia.
Musta oli ennen wanhaan, kun elettiin puutteessa ja leipä revittiin omasta pellosta, myös eräänlainen haukkuma/yleisnimitys vähäisille, kitukasvuisille ja hintelille ihmisille, siinä missä pulskia ja potria ihmisiä ihailtiin. Musta henkilö oli siis heikkona pidetty ja paheksuttu, huono puolisonkuva ja potentiaalinen vanhapiika/poika. Huomautettakoon, ettei tällä wanhan kansan termillä ollut mitään tekemistä nykypäivän rasististen haukkumanimien kanssa.
Mustan värienergiaa saat ruoista mm. Mustapippurista, Salmiakista, Villiriisistä, Tummista rypäleistä, Mustaviinimarjoista, Variksenmarjoista, Aroniasta, Mustaseljasta, Mustavahakkaasta, Mustatorvisienestä, Mustasienestä, Tryffeleistä, Mustajuuresta, Munakoisosta, Norilevästä, Mustapavuista, ja Tummista Oliiveista.
Väriterapeuttisesti musta sopii muutoksesta selviytymiseen, kuten eroprosessin tai menetyksen käsittelyyn, sekä stressin hoitoon. Musta sisältää Saturnuksen, Kuun ja Pluton planeettaenergiaa, ja on myös horoskooppimerkkien Skorpioni, Kauris, ja Vesimies, onnenväri. Mustan viikonpäivä on Lauantai.

(Mustaa ja Valkoista. Yötaivas ja miltei täysikuu)

Valkoinen taas on mustan vastakohta, ja edustaa hyvyyttä ja valoa. Koska valo yhdistetään yleisesti neitseyteen ja puhtauteen, nykyään useimmat hääpuvut ovat valkoisia, ja hääjuhla onkin juhlista valkoisin. Kuin surupuku, on hääpukukin käyttäjälleen uniikki. Hääpuku symboloi parin yhteistä liittoa, eikä nainen käyttänyt hääpukuaan enää kun häät olivat ohi. Toisaalta tytär tai miniä saattoi periä äidiltään tai anopiltaan hääpuvun, jota käytettiin taas vain omissa häissä. Nykyään hääpuku voi olla muunkin värinen, mutta tabu säilyy; hääpukua käytetään vain ja ainoastaan omissa häissä. Hääpuvun käyttäminen häiden ulkopuolella houkutteli onnettomuuksia, kuten lapsettomuutta, lapsen kuolemaa, syrjähyppyjä tai eroa vihitylle pariskunnalle. Erityisesti pelättiin onnettomuuksia (mahdollisesti tulevalle) lapselle.

Valkoinen valo mainitaan säteileväksi väriksi, josta muut värit ovat peräisin (valonsäde aiheuttaa spektrin taittuessaan prisman läpi). Valkoinen liitetään useimmissa länsimaissa iloon ja onneen, kauneuteen, neitseyteen, siveyteen, puhtauteen, rauhaan, ja selvänäkökykyyn. Itämaissa valkoinen on kuitenkin usein surun väri. Suomessa valkoinen on ollut Alisen, kalman ja kuoleman väri. Kuolema nähtiin, toisin kuin nykyään, puhtaana ja rauhallisena. Kuoleman enteet olivat usein valkoisia, samoin kuolemaa aiheuttavat asiat, kuten halla ja jää.
Valkoista on pidetty myös pahalta silmältä suojaavana värinä. Valkoisen värienergiaa ruoista löytyy Kukkakaalista, Retikasta, Valkoisista pavuista ja -Riisistä, Tofusta, Valkosipulista, Kaurasta, Perunasta, Herkkusienistä, Talvijuurekkaista, Kuorituista pähkinöistä, ja Kotimaisista järvikaloista. Valkoinen sopii sekä surutyöhön että kanavointiin. Valkoinen sisältää Auringon ja Kuun planeettaenergiaa, ja on horoskooppimerkkien Oinas, Kaksoset, Rapu, Leijona ja Kalat, onnenväri. Valkoisen viikonpäivä on Maanantai.

(Valkeita pieniä sieniä puunrungolla)  

Ruskea on turvallinen ja maanläheinen väri joka yhdistää ihmisen luontoon ja auttaa rauhoittumaan. Multa ja turve muistuttavat meitä kasvusta ja sadosta. Turve onkin hyvä, maanläheinen materiaali myös kotihoitoihin. Ruskea väri yhdistetään satoon, runsauteen, vaurauteen ja hyvinvointiin, ja erilaisia puutarhatalkoo-/sadonkorjuujuhlia voidaankin pitää väriltään ruskeina. Ruskeassa on myös yhteytensä viisauteen, shamanismiin ja eläinyhteyteen. Monet luonnosta otetut taikakalut voivat olla ruskeita, ja sellaisiksi tuoreet lehdetkin muuttuvat kuivuessaan. Puiden rungot, etenkin pohjoisen havupuuvaltaisissa metsissä ovat ruskeita, ja maaäidin, eläinten ja esi-isien voi tuntea olevan metsässä liikuttaessa hyvin lähellä. Puiden humina rauhoittaa, ja yhdistämme ruskean rentoutumiseen ja turvallisuuden tunteeseen. Puu on osa luontoa, ja harva elää kerrostaloasunnossakaan ilman yhtä ainokaista puuelementtiä kodissaan.
Ruskean värienergiaa saat mm. Kaakaosta, Kanelista, Soijapaputahnasta, Pähkinöistä, Siitakesienistä ja ruskeista tupaskynsikkäistä, Rusko-orakkaista, Korvasienistä, Täysjyväriisistä, Tummasta sokerista, Tummasta siirapista, Myslistä, Neljän viljan puurosta, Rukiista, Mämmistä, Kuivatuista hedelmistä, Taateleista, Lakritsasta, Nisäkkään maksasta ja Riistalihasta. Ruskea sopii myös avuksi ruokahaluttomuuteen, paino-ongelmiin, ja keskittymiskyvyn häiriöihin.
Ruskea sisältää Saturnuksen planeettaenergiaa, ja on horoskooppimerkkien Härkä, Neitsyt, Skorpioni ja Kauris onnenväri.

(Punaruskea orava pihapuussa)

Punainen on aktiivinen, voimakas ja energinen väri, joka mainitaan etenkin hoodoon piirissä henkien mieliväriksi. Kiinassa punainen on onnea tuova väri, ja esimerkiksi hääasut ovat usein punaisia. Suuri merkitys on myös vanhempien sukulaisten nuorelle parille lahjoittamilla punaisilla kirjekuorilla, joiden sisällä on seteleitä. Kyse ei ollut rahasumman suuruudesta, vaan kirjekuorien määrästä synbolisina onnen tuojina. Kimppu punaisia ruusuja on kautta aikain symboloinut mitä palavinta rakkautta, ja punaisinpana juhlana voidaan pitää Ystävänpäivää. Punaiset vaatteet huomataan, ja voivat vaatia kantajaltaan itsevarmuutta.
Punainen yhdistetään paitsi rakkauteen elinvoimaan, intohimoon ja terveyteen, mutta myös itsevarmuuteen, rohkeuteen, agressiivisuuteen ja sotaan. Punainen on tunnettu hälytysväri joka varoittaa vaarasta. Punaisen kanssa onkin syytä olla varuillaan, onhan se myös erotiikkaan ja kevytkenkäisyyteen yhdistetty väri. Esimerkkinä tästä lienee useista kaupungeista löytyvä, rahanalaiseen rakkauteen yhdistetty "Punaisten lyhtyjen alue". Punaisen ja mustan väriyhdistelmää pidetään anarkistien ja poliittisten toisinajattelijoiden värinä.
Mainittakoon, että kehon alin chakra, Muladhara, eli juuri/pohjachakra, on energiaväriltään punainen. Muladhara sijaitsee pari senttiä kehon sisäpuolella, g-pisteen paikkeilla välilihan yläpuolella. Punaisen värienergiaa saat ruoista mm. Chileistä, Setsuaninpippurista, Punaisista marjoista (erityisesti tomaatista, karpalosta ja punaviinimarjasta), hedelmistä ja vihanneksista (etenkin chilistä ja paprikasta), Punaisista ja Ruskeista pavuista, Verestä, Maksasta, Sydämestä sekä Punaisesta lihasta, erityisesti Naudasta. Punainen sopii myös kaikenlaisten naistenvaivojen hoitoon. Punainen sisältää Marsin ja Pluton planeettaenergiaa, ja on horoskooppien Oinas, Kaksoset, Leijona, ja Skorpioni, onnenväri. Punaisen viikonpäivä on Tiistai.

(Punainen seppäkuoriainen, Ampedus sp, vihreällä saraheinän lehdellä)

Vaaleanpunainen on romanttinen ja hellä väri. Se sopii rakastuneille, ihastuneille, haaveilijoille, ja runoilijoille. Punaiseen verrattuna vaaleanpunainen on rauhallinen ja elävä, mutta silti passiivinen, ja edustaa sopusointua ja tasapainoa. Vaaleanpunainen on kiltteyden, lapsuuden ja ystävyyden väri, joka antaa hoivaa ja poistaa negatiiviset tunteet. Lapsiin, ja eritoten tyttövauvoihin yhdistettynä väri muistuttaa meitä paitsi Barbie-nukesta, myös kristittyjen kastejuhlasta (nimenantotapahtuma, jossa lapsi otetaan seurakunnan jäseneksi). Vaaleanpunainen väri on yhdistetty myös välinpitämättömyyteen, ja päihteidenkäytön turruttamaan maailmankuvaan, parhaana esimerkkinä lienee, etenkin alkoholin aiheuttamien hallusinaatioiden stereotypioiksi vakiintuneet, pienet vaaleanpunaiset elefantit. Puhutaan myös maailman katsomisesta vaaleanpunaisten aurinkolasien läpi, jolla tarkoitetaan totuuden näkemisen kieltämistä ja silmien tietoista ummistamista pahuudelta Vaaleanpunaisen ja mustan väriyhdistelmä liitetään usein nuorison, etenkin tyttöjen neokapinallisiin rock-asusteisiin.
Vaaleanpunainen on Anahatan, eli Sydänchakran energiaväri. Anahata sijaitsee rintakehässä sydämen kohdalla. Vaaleanpunaisen värienergiaa saat ruoassa mm. Verigreipistä, Vesimelonista, Retiiseistä, Tarosta, Puna-apilasta, Ruususuolasta, Hattarasta, Mesimarjoista ja Mansikoista. Vaaleanpunainen sisältää Venuksen ja Neptunuksen energiaa, ja sillä voi hoitaa ryppyjä rakkaudessa, ja ihmissuhdeongelmia. Vaaleanpunainen on myös Horoskooppimerkkien Kaksoset, Vaaka ja Neitsyt, onnenväri.

(Puna-ailakki niityllä)

Sininen on viehkeän juhlava ja rauhallinen väri. Kuin räiskyvän punaisen vastapainoksi kylmänä pidetty sininen edustaa sisäistä rauhaa, meditaatiota, syvää hiljaisuutta ja unimaailmaa. Sininen on sävyissään monenkirjava, ja jokaiselle varmaan löytyy oma sininen. Indigon sininen on sinisistä voimakkain, vahva mutta rauhoittava väri, joka on yhteydessä kosmokseen ja alitajuntaamme, tietoon, ja inspiraatioon. Indigo voi auttaa meitä pääsemään sisään toisiin maailmoihin, ja näkemään salattuja asioita.
Maailman katon sävynä raikas sininen voi tehdä meidät onnelliseksi. Sinisellä värillä on myös suojauduttu pahaa silmää ja erilaisia henkiolentoja vastaan. Sanonnoissa siniseen tai sinisyyteen viitataan yleensä puhuttaessa jostain harvinaisesta, kuten englanninkielinen "Once in a blue-moon" eli todella harvoin. Maagisesti "Blue Moon" eli "Sininen Kuu" viittaa harvinaiseen kuukauteen jolle osuu kaksi täysikuuta, joista jälkimmäistä nimitetään "Siniseksi kuuksi". Sinisen ja valkoisen väriyhdistelmä muistuttaa, etenkin kaikkia urheiluhulluja suomalaisia, suomen lipun väreistä, jotka symboloivat myös itsenäistymispäiväämme, jota voitaisiin ehkä pitää, näin suomalaisittain, juhlista sinisimpänä.
Sinisen ja mustan väriyhdistelmää pidetään dynaamisena ja sporttisena, ja sitä voi nähdä mm. urheilu- ja voimisteluasuissa ja -asusteissa.
Kosminen chakra, Ajuna, eli kolmas silmä on energiaväriltään sininen. Ajuna sijaitsee aavistuksen silmien keskikohdan yläpuolella, otsan alareunassa. Sinisiä ruokia on vähän, eikä sininen juuri siksi pahemmin herätä ruokahaluamme. Sinisen värienergiaa ruoissa löytyy mm. Merilevästä, Mustikoista, Mustaviinimarjoista, Sinivalmuskasta, Blue-Kongo -perunoista ja Sinisistä kurkkupastilleista. Sininen on hoitava väri, joka sopii sekä laihduttajalle että ahmijalle paino-ongelmien avuksi ja kuvitelmien ja pelkotilojen parannukseen. Sininen sisältää Merkuriuksen, Jupiterin, Neptunuksen ja Uranuksen planeettaenergiaa. Tummansininen on horoskooppimerkkien Härkä, Neitsyt, Vaaka, Jousimies, ja Kauris, onnenväri, ja vaaleansininen Härän, Ravun, Vaa'an, Jousimiehen, Vesimiehen ja Kalojen. Sinisen viikonpäivä on Perjantai.

(Yönsininen iltataivas)

Keltainen on aurinkoon yhdistetty, lapsuuden, sisäisen lapsen, onnellisuuden ja ystävyyden väri. Keltainen on taiteilijoiden väri, joka säteilee raikkautta, lämpöä, viehätysvoimaa, mielikuvitusta ja luovuutta. Keltaista pidetään myös viisaana värinä, joka yhdistyy älyyn ja muistiin. Kevätpäivä lienee myös juhlista keltaisin, liittyväthän siihen kevään ensimmäiset, keltaiset kukat, kuten Leskenlehdet ja Narsissit, kananmunat, joissa on aurinkoa symboloiva keltuainen, ja pienet, untuvaiset tiput, jotka ovat myös kauniin keltaisia. Keltaisen ja mustan väriyhdistelmä kuvastaa vaaraa ja haitallisia tekijöitä. Se tunnetaankin mm. liikenteessä ja laboratorioissa varoitusmerkkejen värinä.
Manipuran, eli Vatsachakran/Solar Plexuksen, energiavärin mainitaan olevan auringon keltainen. Manipura sijaitsee navan tietymillä vatsassa. Keltaisen värienergiaa saat ruoissa mm. Keltaisista hedelmistä, tuoreesta Inkivääristä, Hunajasta, Kanttarelleista, Keltasipulista, Keltaisesta Paprikasta ja -chilistä, Keltajuuresta, Kikherneistä, Maissista, Kurkumasta, Sahramista, Auringonkukka-, ja Rypsiöljystä, Hirssistä, Vehnästä ja Ohrasta. Keltainen sopii tasoittamaan mielialojen heittelyä, Bi-polaarisuutta ja ailahtelua. Keltainen sisältää Merkuriuksen ja Jupiterin planeettaenergiaa, ja on horoskooppimerkkien Oinas, Härkä, Kaksoset, Leijona ja Neitsyt, onnenväri. Keltaisen viikonpäivä on Keskiviikko.
 
(Pikkuruinen, keltainen toukka vihreällä ukonhatun lehdellä)

Purppura yhdistetään paitsi henkisyyteen, magiaan ja psyykkisiin kykyihin, myös arvokkuuteen, omaisuuteen, ja rikkauksiin. Ennen muinoin purppuraa saatiin tietyn simpukkalajin kuoresta, joten purppura olikin kuninkaiden, monarkkien, ja korkea-arvoisen papiston vallan tunnus, olihan se harvinainen ja arvokas väri. Purppura on majesteettisen voimakas, puhdas, ja energinen väri joka kehottaa huomioimaan sisäiset voimavarasi ja arvosi ihmisenä. Purppura on etenemisen ja saavutusten väri, joka voitaisiin nykyään yhdistää esimerkiksi Vuoden vaihtumiseen.
Purppuran värienergiaa saat ruoista mm. Punajuuresta, Punasikurista, Punasipulista, Viikunoista, Rusinoista, Rosamunda -perunasta, Punakaalista, ja Kuivatusta lihasta. Purppuralla voi hoitaa itsetunto-ongelmia ja ujoutta. Purppura on myös horoskooppien Härkä, Kaksoset, Vaaka, Jousimies, ja Kalat, onnenväri.

(Villiintynyt, purppuranpunainen neilikka)

Violetti on maagisena pidetty väri joka on yhdistetty henkisiin kykyihin ja meditointiin, myös taikuuteen ja silmänkääntötemppuihin. Violettina juhlana voitaisiin pitää ehkä hullunkuristakin Vappua. Joissakin kulttuureissa violetti on myös hulluuden väri. Violetti on yhdistetty myös materiaan ja meterialistiseen onneen. Violetissa piileekin moraalinen opetus ylpistymisestä. Kristillisen kirkon piirissä violetti on kuoleman väri. Violetin ja mustan väriyhdistelmä liitetään yleensä goottikulttuuriin, ja muihin synkän estetiikan kannattajiin.
Violetti on Ylimmän chakran, Sahasraran, eli kruunuchakran energiaväri. Sahasrara sijaitsee pari senttiä päälaen yläpuolella. Violetin värienergiaa saat mm. Tummista rypäleistä, Munakoisosta, Mustikoista, Karhunvatukoista, Luumuista, Salaattiorvokista ja Laventelinkukista. Violetti on voimakas, parantava väri, joka sopii levottomuuden ja keskittymishäriöiden hoitoon.Violetti sisältää Neptunuksen ja Pluton planeettaenergiaa, ja on horoskooppien Kaksoset, Rapu, Vaaka ja Vesimies, onnenväri. Violetin viikonpäivä on Torstai.

(Oranssiniskainen Kartanokimalainen, Bombus Hypnorum, liilassa ohdakkeenkukassa)

Vihreä on raikas, lehtevä väri joka muistuttaa meitä luonnosta ja kesästä. Juhlista vihrein meille lieneekin Mittumaari eli Juhannus. Mikä olisi vihreämpää silmälle kuin puiden vihreät lehvästöt, tai tuoksuna vihreämpää kuin vasta leikattu ruoho. Vihreä on hyvinvoinnin, terveyden, hedelmällisyyden, yltäkylläisyyden ja onnellisuuden väri. Vihreä liitetään myös äitiyden iloihin ja sisäiseen lapseen. Vihreän mainitaankin olevan myös keijujen ja haltijoiden suosiossa, ja värillä on myös pimeämpi puolensa epäonnen, houkutuksen ja petollisuuden värinä, jota esimerkiksi Vihreä keiju, Absintti-juomaan yhdistetty, juojan sielua kärkkyvä henkiolento, symboloi. Vihreän ja mustan väriyhdistelmää on puolestaan pidetty yleisesti noidan/noituuden harjoittajan värinä. Puhekielessä henkilöön voidaan viitata "vihreänä" jos hän on luonnonsuojelijatyyppi, tai aloittelija ja kokematon k.o. asiassa.
Vihreä on myös Vishudin, Kurkkuchakran energiaväri. Vishuddi sijaitsee kaulan tyvessä dekolteen yläpuolella. Vihreän värienergiaa ruoista saat parhaiten Oliiviöljystä, Wakame-, ja spirulina-levästä, tuoreyrteistä, ja yleisesti vihreistä kasviksista, versoista, silmuista, kerkistä, marjoista ja hedelmistä. Vihreä sopii hyvin mielen tasapainotukseen ja erilaisten päihde-ongelmien hoitoon. Vihreä sisältää Venuksen planeettaenergiaa. Tummanvihreä on myös horoskooppien Oinas, Härkä, Rapu, Vaaka, Kauris, ja Vesimies, onnenväri, vaaleanvihreä puolestaan Neitsyen ja Kalojen. Vihreän viikonpäivä on Lauantai.
 
(Vaaleanvihreää sulkasammalta, Ptilium Crista-Castrensis, metsässä)

Oranssi on punaisen tavoin intohimoinen liekkien väri, mutta silti herkempi, kuitenkin keltaista reippaampi, raikas optimistiväri. Oranssi liitetäänkin itsevarmuuteen, itsetietoisuuteen, ja energiaan. Oranssi on hauskanpidon, juhlinnan, ilottelun ja seksin väri. Oranssi edustaa myös lakia ja oikeudentajua, politiikkaa, ja urakehítystä. Oranssi liittyy myös tietoon, ja siitä voi olla hyötyä opiskelussa. Oranssi, etenkin mustaan yhdistettynä on vakiintunut jo meillä Suomessakin Halloween-kummitusjuhlan tunnusväriksi, ja Halloweenia voitaneekin pitää juhlista oransseinpana.
Oranssi on Svadhisthanan, eli Sakraali-/seksuaalichakran energiaväri. Svadisthana sijaitsee sisäisissä lisääntymiselimissä, suurinpiirtein kohdun paikkeilla. Oranssin värienergiaa ruoista saat mm. Mandariineista ja muista oranssikuorisista sitrushedelmistä, Ananaskirsikoista, Sharonista, Punaisista linsseistä, Kurpitsasta, Bataatista, Porkkanoista ja Speltistä. Oranssi sisältää Merkuriuksen ja Uranuksen värienergiaa, ja sopii hyvin syömishäiriöiden tasapainotukseen, paastoon ja virkistäytymiseen. Oranssi on myös horoskooppien Leijona ja Jousimies, onnenväri. Oranssin päivä on Sunnuntai.

(Ruskea metsäpapurikko, Lasiommata Petropolitana, palavanoranssin Ruskoliljan terälehdellä)

*Eri lähteistä riippuen esim. Chakrojen värit saattavat vaihdella. Suosittelen teitä tutustumaan myös Päivi Hintsasen monipuoliseen Coloria -sivustoon, jossa eri värejä ja sävyjä nimineen esitellään kattavasti.

Ei kommentteja: