tiistai 11. tammikuuta 2011

Congee lisukkeilla

Congee, on yleisnimitys aasialaiselle riisipuurolle, joka on helppo valmistaa. Perus-congee ilman lisukkeita sopii hyvin esim. aamupalaksi, mutta sopivilla lisukkeilla myös lounaaksi kuin illalliseksikin. Ohjeesta tulee kaksi annosta

1 dl Riisiä (ei pitkäjyväistä)
9-12 dl Vettä
Suolaa

-Mittaa vesi ja riisi kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi
-Vähennä lämpöä ja anna poreilla hiljalleen välillä sekoitellen kunnes riisi pehmenee ja koostumuksesta tulee puuromaista velliä
-Voit myös murskata vähän riisejä haarukalla (saat puuromaisemman rakenteen congeehesi) keittämisen aikana
-Congee on valmista kun se on halutun paksuista ja riisit ovat sopivasti puuroutuneet. Mausta suolalla
-Minimikeittoaika on n. 1 tunti, ja voit halutessasi lisätä vettä

Lisukkeita:
Voit tarjoilla congeesi kanssa vähän mitä kaapista sattuu löytymään. Perinteisiä, gongeen pinnalle lisättäviä lisukkeita ovat olleet mm. seesamiöljy, hienonnettu kevätsipuli ja -yrtit, chilitofu, ja erilaiset, paistetut lisukkeet, kuten sienet, paistettu tofu, juurekset tai kasvikset. Voit kokeilla myös tuoreita tai paistettuja hedelmiä ja paahdettuja pähkinöitä.
Esimerkkikuvassa congeen seurana keitettyä kananmunaa, paistettuja siitakesieniä, hienonnettua kevätsipulia ja seesamiöljyä.
Perinteisesti lisukkeet laitetaan tarjolle omista kipoistaan, joista ruokailija sitten poimii haluamansa höysteet puuroonsa.

Cháo/chou: Tämä on vietnamilainen Congee, ja muistuttaa paljon kiinalaista Xi Fania (lue eteenpäin). Puuro keitetään vedessä tai liemessä, ja liemeen saatetaan lisätä kokonaisia mausteita. Maustamaton, veteen keitetty cháo tunnetaan nimellä cháo hoa.

Chook/chok : Thaimaassa tämä ruoka tunnetaan nimellä chook, joka muistuttaa enemmän keittoa kuin puuroa. Chook keitetään usein liemessä. Ruoan lisukkeena täytteiden lisäksi tarjotaan usein raikasta salaattia. Thaimaalainen riisikeitto, Khao Tom, muistuttaa Chookia, ja keitetään usein kokonaisilla mausteilla höystetyssä liemessä, jonka mukana haudutetaan esim. kasviksia.

Jook: Korealaisittain congee tunnetaan nimellä Jook, se keitetään liemeen, ja se muistuttaa Xi Fania. Jook voidaan keittää myös veteen, johon on lisätty hieman suolaa ja öljyä. Jookin lisukkeena tarjotaan usein seesamiöljyä tai chilikastiketta.

Kanji: Intialainen paksu riisikeitto on nimeltään Kanji, johon riisi haudutetaan suunnilleen 1dl riisiä+4 dl vettä suhteessa erittäin pehmeäksi että se melkein hajoaa liemeen. Kanji maustetaan suolalla ja annoksen pinnalle valutetaan gheetä.

Okayu: Japanilainen riisipuuro, nimeltään Okayu, on muita paksumpaa, ja se keitetäänkin yleensä vähemmässä vesi/liemimäärässä (1 dl riisiä ja 5-8 dl vettä/lientä). Usein Okayu keitetään suoraan keiton tai pataruoan tähteisiin (sattumineen). Valmis, jo annoskulhoon lusikoitu Okayu voidaan lopuksi maustaa soijalla tai misolla. Lisukkeet, kuten kasvikset ja pikkelsit, tarjoillaan yleensä omista astioistaan pöydässä.

Xi Fan: Congeen kiinalaisessa variaatiossa, Xi Fan:issa pohjana käytetään veden sijaan kasvis-, tms. sopivaa lientä, ja ainekset (kuten sienet tai kasvikset) haudutetaan yleensä liemessä riisin kanssa.

*Voit käyttää congeehen lyhytjyväisiä ja perus riisilajikkeita, esim. Jasmiini-, Basmati-, tai vaikka ihan perus puuroriisiä. Pitkäjyväinen riisi ei tähän käy koska se ei vaan puuroudu oikealla tavalla.
Congeeta on helppo varioida mielen mukaan täytteitä vaihtelemalla.

Ei kommentteja: