tiistai 4. helmikuuta 2014

Congee lisukkeilla

Congee, on yleisnimitys aasialaiselle riisipuurolle, joka on helppo valmistaa. Perus-congee ilman lisukkeita sopii hyvin esim. aamupalaksi, mutta sopivilla lisukkeilla myös lounaaksi kuin illalliseksikin. Ohjeesta tulee kaksi annosta

1 dl Riisiä (ei pitkäjyväistä)
9-12 dl Vettä
Suolaa

-Mittaa vesi ja riisi kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi
-Vähennä lämpöä ja anna poreilla hiljalleen välillä sekoitellen kunnes riisi pehmenee ja koostumuksesta tulee puuromaista velliä
-Voit myös murskata vähän riisejä haarukalla (saat puuromaisemman rakenteen congeehesi) keittämisen aikana
-Congee on valmista kun se on halutun paksuista ja riisit ovat sopivasti puuroutuneet. Mausta suolalla
-Minimikeittoaika on n. 1 tunti, ja voit halutessasi lisätä vettä

Lisukkeita:
Voit tarjoilla congeesi kanssa vähän mitä kaapista sattuu löytymään. Perinteisiä, gongeen pinnalle lisättäviä lisukkeita ovat olleet mm. seesamiöljy, hienonnettu kevätsipuli ja -yrtit, chilitofu, ja erilaiset, paistetut lisukkeet, kuten sienet, paistettu tofu, juurekset tai kasvikset. Voit kokeilla myös tuoreita tai paistettuja hedelmiä ja paahdettuja pähkinöitä.
Esimerkkikuvassa congeen seurana keitettyä kananmunaa, paistettuja siitakesieniä, hienonnettua kevätsipulia ja seesamiöljyä.
Perinteisesti lisukkeet laitetaan tarjolle omista kipoistaan, joista ruokailija sitten poimii haluamansa höysteet puuroonsa.

Cháo/chou: Tämä on vietnamilainen Congee, ja muistuttaa paljon kiinalaista Xi Fania (lue eteenpäin). Puuro keitetään vedessä tai liemessä, ja liemeen saatetaan lisätä kokonaisia mausteita. Maustamaton, veteen keitetty cháo tunnetaan nimellä cháo hoa.

Chook/chok : Taimaassa tämä ruoka tunnetaan nimellä chook, ja muistuttaa enemmän keittoa kuin puuroa. Chook keitetään usein liemessä. Ruoan lisukkeena täytteiden lisäksi tarjotaan usein raikasta salaattia. Thaimaalainen riisikeitto, Khao Tom, muistuttaa Chookia, ja keitetään usein kokonaisilla mausteilla höystetyssä liemessä, ja mukana haudutetaan esim. kasviksia.

Jook: Korealaisittain congee tunnetaan nimellä Jook, ja se muistuttaa Xi Fania. Jook voidaan keittää myös veteen, johon on lisätty hieman öljyä. Jookin lisukkeena tarjotaan usein seesamiöljyä tai chilikastiketta.

Okayu: Japanilainen riisipuuro, nimeltään Okayu, on muita paksumpaa, ja se keitetäänkin yleensä vähemmässä vesimäärässä (1 dl riisiä ja 5-8 dl vettä). Joskus Okayu keitetään suoraan dashiin tai muuhun liemeen, mutta perinteisesti keittämiseen käytetään pelkkää vettä. Valmis, annoskulhoon lusikoitu Okayu voidaan maustaa soijalla tai misolla. Lisukkeet, kuten kasvikset ja pikkelsit, tarjoillaan yleensä omista astioistaan pöydässä.

Xi Fan: Congeen kiinalaisessa variaatiossa, Xi Fan:issa pohjana käytetään veden sijaan kasvis-, tms. sopivaa lientä, ja ainekset (kuten sienet tai kasvikset) keitetään yleensä liemessä riisin kanssa.

*Voit käyttää congeehen lyhytjyväisiä ja perus riisilajikkeita, esim. Jasmiini-, Basmati-, tai vaikka ihan perus puuroriisiä. Pitkäjyväinen riisi ei tähän käy koska se ei vaan puuroudu.
Congeeta on helppo varioida mielen mukaan täytteitä vaihtelemalla.

Ei kommentteja: