maanantai 24. tammikuuta 2011

Talvikeitto

Maukas, makeahko kaalikeitto lämmittää pakkasella :)

3-400g Savoijinkaalia
2 Porkkanaa
Pieni palsternakka
Pienehkö sipuli
300g Valkoisia papuja tomaattikastikkeessa
2 Hienonnettua valkosipulinkynttä
2 1/2 l Vettä
Öljyä paistamiseen

Mausteseos:
1-1 1/2 tl Suolaa
1 tl Kuivattua timjamia
1 tl Kuivattua salviaa
1 tl Rouhittua mustapippuria
1/2 tl Cayennenpippuria
1tl Kuminansiemeniä

Suurus:
1 rkl Vehnäjauhoa
1dl Viileää vettä
-Sekoita ainekset

Lisäksi: Persiljasilppua

-Perkaa kasvikset, suikaloi ohuiksi suikaleiksi
-Kuumenna kattilassa loraus öljyä, lisää juurekset ja kuullota hetki
-Lisää suikaloitu kaali ja hieman suolaa. Sekoita
-Lisää pavut kastikkeineen, sekoita hyvin, vähennä lämpöä
-Kaada vesi kattilaan, lisää valkosipuli ja mausteseos. Sekoita hyvin
-Anna keiton hautua hiljalleen pari tuntia, tai kunnes kaali on pehmeää ja n. litra vettä on haihtunut. Käännä levy pois päältä
-Lisää lopuksi suurus ja vähän persiljasilppua. Sekoittele jälkilämmöllä kunnes keitto ei enää poreile
-Tarjoile vaikkapa ruisleivän tai sämpylöiden kera :)

*Voit korvata savoijinkaalin tarvittaessa valkokaalilla, joka on makeampaa. Tällöin keittoaika voi pidentyä tunnilla tai parilla, joten vettä kannattaa keitettäessä hieman lisätä. Jos sinulla ei ole tomaattikastikepapuja, korvaa kastike tavallisilla valkeilla säilykepavuilla suolaliemessä, kahdella tomaatilla ja yhdellä teelusikallisella sokeria. Huuhtele pavut kylmässä vedessä, kalttaa tomaatit, lohko paloiksi, poista siemenet ja soseuta esim. blenderillä. Lisää sokeri ja kaada keittoon papujen keralla. Voit myös unohtaa tomaatit, ja käyttää valkoisia papuja suolavedessä. Huuhtele pavut ja lisää keittoon ohjeen mukaan. Tällöin mukaan voi lisätä myös punaista parikaa (soseuta blenderillä tilkassa vettä).

Ei kommentteja: