maanantai 28. kesäkuuta 2010

Belladonna (Atropa Belladonna)

Belladonna tunnetaan myös nimellä Hekaten Alruuna, Hiljaisuuden yrtti, ja Lemmonmarja, joista jälkimmäinen viittaa hyvin sen ominaisuuksiin petollisena kasvina; kaunis, mutta myrkyllinen.
Belladonna on monivuotinen, pensasmainen kasvi joka liittyy kohtaloon, vesielementtiin, aliseen ja feminiinisyyden pimeään puoleen. Kasvi on pyhitetty monille noituuden ja alisen jumalattarille. Historiassa sillä on paikkansa sekä kavalana myrkkynä että salaperäisenä kauneuden tuojana.

(Kuva: Wikipedia)

Naiset kautta aikain ovat nauttineet mehua belladonnan marjoista, jolloin heidän pupillinsa laajenivat vietteleviksi. Sekoittamalla mehua alkoholipitoisiin juomiin on huumattu sekä toivottuja että ei-niin-toivottuja rakastajia, eikä vahingoilta aina vältytty; Rakastajan uni muuttui helposti ikuiseksi. Noidat sekoittivat usein belladonnaa huumaaviin voiteisiinsa joiden avulla saatiin mieli lentämään kyöpelin pitoihin.
Wanhan folkloren mukaan maagisiin tarkoituksiin poimittavaa belladonnaa piti kohdella kunnioittavasti; Poimittavalle/maasta nostettavalle kasville piti uhrata leipää, minkä jälkeen se on kerättävä alastomana, keskellä yötä Yrjön päivänä (23.4).

(Belladonna kukkii. Kuva: Wikimedia Commons)

Belladonnapensas kotipihassa suojelee sen asukkaita, voi houkutella yksinäiselle kosijoita, ja pitää vaalijansa kauneutta yllä. Kotiin, erityisesti makuuhuoneeseen sängyn ylle ripustettuna karkottaa pahat henget. Belladonna on yhdistetty sekä alisen- että akka-aspektin jumalattariin, kuten Hekateen, Kirkeen, Bellonaan ja Atropokseen. Sopii hyvin Samhainin yrtiksi, sillä sen avulla voi houkutella henkiä liittymään seuraan. Kasvin sanotaan myös olevan voimakkaammillaan juuri kuolleiden aikana.
Belladonna sopii myös lemmentaikoihin, erilaisiin potpurreihin ja amuletteihin. Belladonnasta sidottu juhannusyön seppele saa tarinan mukaan vanhankin naisen näyttämään neitoselta.
Voidaan käyttää myös suitsukkeissa (suitsukkeena sillä on vahva yhteys kuolleisiin), ja mm. rentouttavaan kylpyyn muiden yrttien sekaan voi lisätä ripauksen kuivattuja lehtiä tai marjoja.
Loitsuissa Belladonna voidaan tarvittaessa korvata tupakkakasvilla.

Nykyisinkin belladonnaa käytetään niin lääketieteessä kuin homeopatiassa kouristuksiin, kivunlievitykseen, sekä rauhoittavana ja rentouttavana rohtona. Sitä on käytetty myös vastamyrkkynä oopiumille sekä joillekin hallusinogeeneille.

(Belladonnan kauniit marjat. Kuva: Wikimedia Commons)

Huom: Toivon ettei kukaan saa päähänsä nauttia Belladonnaa sisäisesti, sillä Belladonna on myrkyllinen, jopa tappava, koska vaikuttavien aineiden määrä vaihtelee yksilöstä toiseen.
Belladonna vaikuttaa narkoottisesti. Ensin se aktivoi ja sitten lamauttaa keskushermoston. Kasvin myrkyt kiihdyttävät sydämen sykettä ja stimuloivat aivojen dopamiiniaktiivisuutta. Kasvi aiheutta putoamisen tunnetta ja illuusioita lentämisestä. Muiden koisokasvien tavoin koko kasvi sisältää hyoscyamiinia, atropiinia ja skopolamiinia, sekä mm. hyoskiinia, tropiinia, apoatropiinia ja belladonniinia. Myrkyt voivat imeytyä elimistöön myös ihon läpi, joten muista käyttää suojakäsineitä.
Myrkytysoireita ovat mm. Laajentuneet pupillit, suun kuivuminen ja nielemisvaikeudet, vapina, pahoinvointi, kiihtynyt pulssi, hyperventilointi tai hengitysvaikeudet, kuumotus, huimaus, erilaiset sekavuustilat, hallusinaatiot, ja halvaus. Oireilu voi tuntua jopa viikkoja, olon välillä helpottuen. Kuolema aiheutuu yleensä hengitysteiden lamaantuessa tai sydämen pysähtyessä.

Uskomuksia:
-Belladonnan mukana kannettu juuri tuo onnea rahapeleissä sekä rakkaudessa.
-Belladonna auttoi noitia muuttumaan eläimiksi.

Ei kommentteja: