maanantai 3. tammikuuta 2011

Jiaozi-nyytit

Näille ihanille, kiinalaistyylisille nöttösille on taatusti monia ohjeita, Japanissa tämäntyyliset ruoat tunnetaan nimellä Gyoza, ja Koreassa Mandu. Jos paistat nämä uudelleenlämmitysmielessä pannulla, niistä tulee Pot Stickers. Itse valmistan näitä aika usein, ja näihin jää koukkuun. Alkuperäinen resepti oli jostain wokkikeittokirjasta, mutta aikojen saatossa oman keittiöni resepti on muotoutunut tällaiseksi:

Nyyttitaikina:
n.5 dl Vehnäjauhoa
n.2 dl Haaleaa vettä
-Sekoita vettä jauhoihin vähän kerrallaan, kunnes saat hieman tahmean, mutta tarttumattoman taikinan.
-Peitä taikina kostealla liinalla tai pyyhkeellä ja valmista täyte:

Täyte:
300g Tofua
1/4 Kiinankaalia
1 Pieni porkkana
1 dl Hienonnettua kevätsipulia
1 tl Suolaa
1 tl Fariinisokeria
1-2 rkl Maissitärkkelystä tai vehnäjauhoja
1 rkl Soijakastiketta
Loraus seesamiöljyä
1-2 tl Hienonnettua, tuoretta inkivääriä
2 Hienonnettua valkosipulinkynttä
(1 Tuore, hienonnettu chilipalko halutessasi)

-Valuta ja kuivaa tofu
-Suikaloi kiinankaali, laita siivilään ja sirottele päälle hieman suolaa. Anna muhia parikymmentä minuuttia, huuhtele kylmällä vedellä ja puristele neste pois käsin Laita sekoituskulhoon
-Kuori ja suikaloi porkkana, lisää sekoituskulhoon
-Murustele tofu pieniksi. Lisää sekoituskulhoon
-Lisää vihannekset ja mausteet. Sekoita hyvin
-Jaa taikina kahteen osaan. Leivo toinen osa n.3 cm paksuiseksi pötkyläksi, ja paloittele suunnilleen pingispallon kokoisiksi paloiksi.
-Peitä palat kostealla liinalla, ja käsittele toinen osa taikinaa samoin.
-Muotoile taikinasta ohuita, litteitä ympyröitä (jos sinulla on piirakkapulikka kotona, käytä sitä, se on tässä parempi kuin kaulin). Peitä valmiit kostealla liinalla.
-Laita taikinaympyrän keskelle n.1 rkl täytettä, ja rypytä kiinni sopiviksi nöttösiksi. Laita kostealle liinalle odottamaan.
-Valmista näin kaikki taikinaympyrät, ja laita pari litraa vettä kiehumaan syvään kattilaan.
-Lisää kiehuvaan veteen, kattilan koosta riippuen 10-20 nyyttiä kerrallaan. Paimenna niitä vähän kapustalla, etteivät ne pala pohjaan painuessaan veden alle (Kypsymään alkaneet nöttöset nousevat pintaan itsestään elleivät ole kattilan pohjassa kiinni).
-Keitä nyyttejä n.10 minuuttia, ja nostele reikäkauhalla lautaselle odottamaan.
-Keitä loput samalla tavoin.
-Tarjoile lämpiminä.

Etikkainen Inkivääri-Dippikastike:
3/4 dl Soijakastiketta
2 rkl Tummaa riisiviinietikkaa
1 tl Riisiviinietikkaa
1 rkl Sokeria
1 Hienonnettu valkosipulinkynsi
1/2 tl Hienonnettua inkivääriä

-Sekoita ainekset, anna tekeytyä jääkaapissa n. 10 min. Siivilöi halutessasi, tarjoile dippikipoista.
-Voit hyvin valmistaa tämän ensimmäisten nyyttien kiehuessa.
-Valmis dippikastike säilyy useita viikkoja suljetussa astiassa jääkaapissa, joten voit tehdä sitä kerralla isomman erän vaikkapa vanhaan soijakastikepulloon.

*Tarjoile nöttösten kanssa esim. keitettyä riisiä ja tuoreita hedelmiä. Kokeile myös Chilidippiä ;)
Peitä lautaselle jäävät nyytit kostealla liinalla, sillä kuivuessaan nämä voivat tarttua toisiinsa, joten ole varovainen. Mikäli ruokaa jää tähteeksi, säilytä nyytit jääkaapissa. Ne on helppo lämmittää vaikka seuraavana päivänä Pot Stickereiksi.
Tumman riisiviinietikan voi korvata tarvittaessa balsamicolla, vaikka maku onkin hivenen erilainen (Balsamico on makeampaa). Tofunkin voi halutessaan jättää pois, ja korvata sen kasvisvaihtoehdoilla, esim. kesäkurpitsalla, munakoisolla, vihreillä pavuilla, herneillä tai paprikalla. Ihanan sienitäytteen saat korvaamalla tofun 5-8 kpl kuivattuja, liotettuja siitakesieniä.
Monet kiinalaistyyliset nyytit rypytetään vähän eri tavalla, mutta itse olen tottunut rypyttämään nämä kotimaisittain kuten pasteijat. Ero on lähinnä esteettinen, eli makua ei haittaa :)

Ei kommentteja: