tiistai 4. tammikuuta 2011

Pellava (Linum Usitatissimum)

Pellavaa kasvatetaan ympäri maailman, ja meille suomalaisillekin se on ollut tunnettu hyötykasvi jo ammoisina aikoina. Pellava tunnetaan nykyäänkin mm. tekstiiliraaka-aineena ja terveystuotteena. Pellavan kuivat varret sipulimaisine siemenkotineen ovat myös suosittuja kuivakukkia.
Koko kasvia voidaan siis hyödyntää. Varsien kasvikuidusta valmistetaan laadukasta ja ilmavaa pellavakangasta, mutta myös rakennus- ja äänieristeitä. Pellavan siemenistä puristetaan öljyä, jota käytetään lähinnä puuesineiden ja linoleum-lattioiden pintakäsittelyaineena. Pellavaöljy sopii myös sisäiseen käyttöön, kuten esim. kalanmaksaöljy. Pellavaöljyä voi ostaa niin luontaistuote- kuin rautakaupoista.

(Kuva: Wikimedia Commons)

Pellava on pääosin feminiininen, maan elementtiä edustava kasvi, mutta se liitetään myös veteen ja tuleen. Lähteestä riippuen kasvi saatetaan mainita myös maskuliiniseksi. Tämänkaltaisista ristiriidoistaan huolimatta pellava yhdistetään lähinnä neitoaspektin jumlattariin, kuten Brigidiin, Rhiannaan, Neithiin ja Inannaan.
Pellava edustaa suojelusta, sisäisiä arvoja, terveyttä sekä vaurautta. Keskiajalla uskottiin että pellavakasvi suojeli noituudelta ja paholaiselta. Siinä missä hirssinsiementen sirottelu vuoteen ympärille suojeli uskomuksen mukaan nukkujaa vampyyreilta, saattoi pellavansiemeniä käyttää samoin.
Pellavansiemeniä voi kuljettaa mukana esim. noita- tai amulettipussissa, mikäli kantaja toivoo saavansa mainittuja ominaisuuksia. Pellava sopii myös parannusrituaaleihin.
Pellavalla voi puhdistaa talon, vaikka riidan tai muuton yhteydessä, huiskimalla pellavakimpuilla asunnon ilmaa ja nurkkia. Esimerkiksi Talvipäivänä lattialle levitetyt pellavakimput luovat rauhallisen ja harmonisen ilmapiirin talven juhlinnalle.

Kuitukasvina pellava oli yrtti, jonka avulla nuoret naiset saattoivat oppia paremmin naisten töihin; kutomaan, kehräämään, neulomaan ja ompelemaan. Pellavansiemeniä saatettiin kantaa erityisessä amulettipussissa vyöllä, tai siemenet ommeltiin alusvaatteisiin. Neidot punoivat kasvista myös pieniä sormuksia tai rannekoruja, jotta kutojajumalattaret (kuten hämähäkkijumalatar Arachne,) olisivat heille suosiollisia.

Pellava on hyväksi myös terveydelle, ja sopii mainiosti kotiapteekkiin terveysruoaksi. Pellavasta käytetään ravinnoksi sen siemeniä, sekä niistä saatavaa öljyä. Ravinnerikas pellavaöljy on tavallaan kasvikunnan kalanmaksaöljy, ja sisältää mm. terveellisiä Omega-rasvahappoja, kuten Omega-3 (alfalinoleenihappo), -6 (Linolihappo), ja -9 (Öljyhappo), sekä vähän E-Vitamiinia. Pellavaöljyn säännöllinen nauttiminen mm. laskee verenpainetta, on hyväksi sydämelle ja verenkierrolle, ja elvyttää ihoa, mikä etenkin talvipakkasilla auttaa hipiää suojautumaan pakkasenpuremilta. Pellavaöljyn maku voi pöyristyttää tottumatonta kalanmaksaöljyn tavoin, mutta se on oivallinen lisä niin ruoka-annokseen, salaattiin, kuin smoothie-lasilliseenkin. Älä kypsennä pellavaöljyä, vaan kalanmaksaöljyn tavoin voit esim. nauttia sitä lusikallisen aina aamuisin. Pellavaöljy onkin ravintoarvoiltaan loistava kalanmaksaöljyn korvike sekä kasvissyöjille, vegaaneille, kala-allergikoille ja -yliherkille.
Kotihoidollisena ominaisuutena mainittakoon, että sekä sisäisesti että ulkoisesti käytettynä pellavaöljyllä voi hoitaa erilaisia ihottumia, rohtumia, raapeumia sekä palovammoja.

Monien muiden siementen tavoin myös pellavansiemenet sisältävät proteiinia, kasviöljyjä, kivennäisaineita, ja vitamiineja. Pellavansiemenrouhe on loistava kuidun lähde, ja näin ollen hyväksi ruoansulatukselle ja suolentoiminnalle. Kuten muidenkin kuitupitoisten aineiden nauttimisen yhteydessä, myös pellavarouheen kanssa olisi hyvä nauttia nesteitä, sillä kuidut imevät itseensä vettä. Sekä rouheen että siemenet voi myös turvottaa vedessä valmiiksi ennen käyttöä. Pellavarouhe on lisäksi edullista, ja sitä löytää useimmista lähikaupoista. Pellavarouhetta on helppo lisätä pari lusikallista vaikkapa välipalajogurtin joukkoon. Myös uunissa paistettavien ruokien korppujauhokuorrutuksesta voi osan korppujauhoista korvata pellavansiemen rouheella.
Pellavan, etenkin rouheen, säännöllisen nauttimisen mainitaan myös helpottavan elimistön sisäisiä tulehduksia, alentavan kolesteroliarvoja, verensokeria, sekä kehon rasvaprosenttia.
Kokonaiset siemenet puhdistavat suolistoa, ja niitä voi lisätä yhtä hyvin keittoon kuin pirtelöönkin.

Kotikosmeettisia ominaisuuksia pellavalla ei juuri ole, paitsi pellavaöljyn säännöllisen nauttimisen aiheuttama ihon terveys. Pellavaöljy vähentää juonteita ja lisää ihon kimmoisuutta ja luonnollista kuulautta.

Hauskana niksinä mainittakoon, että pellavansiemenillä voi korvata kananmunan leivonnassa tai ruoanlaitossa, esim. allergikon tai vegaanin ruokavaliossa; n. ruokalusikallinen pellavansiemeniä jauhetaan morttelissa, ja sekoitetaan pieneen määrään vettä. Seos lisätään esim. kakkutaikinaan ja leivotaan tavalliseen tapaan.

Pellavansiemenet ovat myös oivallista täytettä lämpö/kylmähaudetyynyihin: Esim. puuvillakankaasta tai pyyhkeestä ommellaan pitkänomainen pussi, joka täytetään pellavansiemenillä, ja ommellaan umpeen. Tällaisen siemenpussin lämmittää helposti uunissa tai mikroaaltouunissa lämpöhaudetta, ja jäähdyttää pakastimessa kylmähaudetta varten.
Lämpöhaudetyynyllä voi korvata myös kuumavesipullon sängyn jalkopäässä kylmällä ilmalla. Villasukat jalkaan ja tyyny uuniin, niin saat hyvät yöunet ilman että jalkoja kolottaa :)

Huom
: Pellavalle, kuten muillekin kasveille voi olla yliherkkä tai allerginen. Mikäli saat pellavatuotteiden nauttimisen jälkeen allergia- tai yliherkkyysoireita, ei pelava tietenkään sovi sinulle. Pellavaöljy tiettyjen lääkkeiden kanssa käytettynä voi hidastaa lääkeaineiden imeytymistä. Pellavaa ei tulisi käyttää jatkuvalla syötöllä, ettei elimistön tasapaino häiriinny, vaan olisi hyvä pitää parin päivän tauko edes kerran parissa viikossa.

Uskomuksia:
-Kenkiin tai lompakkoon kätketyt pellavansiemenet tuovat kantajalleen rahaa.
-Unessa pellavat ovat kauneuden ja terveyden merkki.
-Pellavapellossa viihtyvästä lapsesta tulee kaunis.
-Pellavakylpy työhaastattelun jälkeen auttaa saamaan hakemasi työn.
-Asunnon tai työpaikan nurkkiin sirotellut pellavansiemenet tuovat vaurautta.

Ei kommentteja: