torstai 6. tammikuuta 2011

I-Ching

I-Ching on ikivanha, kiinalainen ennustusmuoto, vaikka saapuikin länsimaihin alle 50 vuotta sitten. Tunnetuin I-Ching opas, "Muutosten Kirja" puolestaan kirjoitettiin jo n. 3000-2500 vuotta sitten, ja I-Chingiä pidetään nykypäivänäkin vanhimpana tunnettuna ennustustapana.
Kiinalaiset itse uskoivat, että I-Chingin taitajalla oli avaimet kaikkeen tietoon, ja hänellä oli kyky parantaa sairauksia.

I-Ching perustuu vastavoimiin, Yiniin ja Yangiin, jotka viivoina muodostavat kuusiosaisen Heksagrammikuvion. Viivat ovat lyhyitä ja suoria, joko kokonaisia tai kaksiosaisia. Yinin, klaavan arvo on parillinen luku, ja sen viiva on kaksiosainen; _ _ . Yang, kruuna, on pariton, ja sen viiva on yhtenäinen; __ . Viivojen arvo heitetään kolikoilla, ja ne piirretään allekkain.
I-Chingiin kuuluu yleensä osana myös Heksagrammikartta, jossa ennustuskuvio (=Hexagrammi) on tulkinnan helpottamiseksi jaettu kahteen osaan, ylä-trigrammiin (kolme ylintä viivaa) ja ala-trigrammiin (kolme alinta viivaa), ja joita tulkitaan ruudukkona, vähän samoin kuin Laivanupotuksessa. Moisen kartan avulla tulkittava kuvio löytyy helpoimmin. Oikeaoppinen Heksagrammikartta muistuttaa Laivanupotus-pelin kenttää. Heksagrammeja on kaikkiaan 64 erilaista.

I-Chingin välineenä käytetään siis kolmea, perinteisesti kiinalaista kolikkoa. Periaatteessa mitkä tahansa kolme kolikkoa, tai jopa kuvallista polettia/rahaketta, sopivat tarkoitukseen, esim. itse olen paremman puutteessa joutunut lukemaan tätä englantilaisista pennyistä (mitä ei kuitenkaan pidä tulkita väärin, valitsin kiinalaisten kolikkojen korvikkeeksi juuri pennyt koska itse pidän niistä todella paljon).
Kolikossa on tietenkin kaksi puolta; Kruuna ja klaava. Mikäli käytät rahaketta, kruuna on se puoli jossa on ikonikuva tai teksti, ja klaava taas se missä mainitaan nimellisarvo. Kruunan arvo I-Chingissä on 3 (=pariton luku, Yang), ja Klaavan 2 (=parillinen luku, Yin). I-Chingiä voi harrastaa sekä sisä- että ulkotiloissa, mutta etenkin sisätiloissa tarvitset avuksesi vain kynän ja paperia.

 (Heksagrammi nro.7; Shih-Johtajuus)

Heksagrammin kokoaminen:

- Ravistele kolikoita käsissäsi, ja keskity kysymykseen tai muuten mieltäsi vaivaavaan asiaan.
- Heitä kolikot (pöydälle, liinalle, maahan..), ja katso miten päin ne laskeutuivat (montako kruunaa ja klaavaa). Laske kolikoiden summa yhteen, ja merkitse tulos paperille viivana.
Esim. (ks. ylempi kuva) Kruuna, Klaava, Kruuna= 3+2+3=8, eli parillinen tulos= Yin-viiva.
Jos olet ulkotiloissa, piirrä viiva vaikka sormella hiekkaan.
-Heitä kolikot kuusi kertaa, ja merkitse uusi viiva aina edellisen alle, niin että saat kuusiosaisen Heksagrammikuvion (ylempi kuva).
-Syntynyt kuvio etsitään Heksagrammikartasta, ja sen merkitys tulkitaan.

Kuten siis jo mainitsin, Heksagrammikuvioita on 64 erilaista, joten en esittele niitä erikseen tässä tekstissä, mutta mm. internetin ihmeellisestä maailmasta löytyy tulkinta apua, esimerkiksi psychic-revelation.com (Huom. sivut ovat englanninkieliset).
Lähteestä riippuen heksagrammien nimet ja järjestysluvut voivat vaihdella, mutta merkitys on yleensä sama. Jos siis kiinnostut I-Chingistä, perusta opiskelusi mielellään yhden heksagrammikartan varaan, niin ei tule ristiriitoja.

(Klaus Holitzkan kuvittamia I-Ching -kortteja)

I-Ching on monien ennustustapojen lailla julkaistu myös korttipakkana. Pakka helpottaa ja oikaisee ennustusta huomattavasti, eihän siinä tarvitse kuin kysymystä ajatella ja nostaa kortti. Vaikka se säästäisikin aikaa, siitä puuttuu "se jokin".
I-Ching kortit voivat olla todella kauniita ja maalauksellisia, mutta itse pitäydyn mieluusti perinteisissä menetelmissä.
I-Ching kortteja voi silti käyttää amulettien tavoin, kuvaavathan ne eri asioita ja energioita. Miksei vaikkapa päättäväisyyden-korttia voisi sujauttaa takataskuun, kun on aika keskustella, vaikkapa palkankorotuksesta ;)

(I-Ching Kortteja Luis Royon kuvittamasta Dead Moon -pakasta)

*Kotonoita suosittelee: I-Ching, muutosten kirja (Tammi 1986), josta löytyy kattava luettelo Heksagrammeista ja niiden merkityksestä.

Ei kommentteja: