maanantai 18. lokakuuta 2010

Noidaksi Tuleminen

"Kuinka voi tulla noidaksi?" Kuulee paikoin kyseltävän vaikka minkälaisissa yhteyksissä internettiä myöten. Usein asia kiinnostaa ihmisiä, koska aihetta, eli noituutta yleisesti, pidetään mystisenä ja jännittävänä, ja sen avulla voi vaikuttaa vallitsevaan asiantilaan. Buffy Vampyyrintappajan, Charmed -sarjan  ja HarryPotterin kiitos, sehän on ajoittain jopa "in". Jösses..

Asialla onkin kaksi puolta; Osa ihmisistä sanoo ettei noidaksi tulla, noidaksi synnytään. Toinen puoli taas sanoo ettei noidaksi synnytä, noidaksi tullaan. Moiseen sanoisin itse, että noituutta harjoittaneiden vanhempien jälkeläisillä on tietenkin paremmat edellytykset periä "yliluonnollista" herkkyyttä erinäisten maagisina pidettyjen asioiden suhteen, samoin kuin heillä on myös mahdollisuus saada täsmällisempää oppia. Käytännössä tämä vaihtoehto kattaa tuon "noidaksi syntymisen". Se ei kuitenkaan tarkoita, ettei sinun koskaan tarvitsisi opetella mitään noituudesta, vaan ainoastaan sitä, että sinulla on paremmat lähtökohdat omaksua ja käyttää tarjottua tietoa. Noidaksi syntynyt on usein herkempi aistimaan yliluonnollisia asioita tai hänellä voi olla vahva taipumus enneuniin tai etiäisiin. Hänellä voi myös olla synnynnäisiä kykyjä saada asioita tapahtumaan esimerkiksi tahtonsa avulla (Ja se ei tarkoita samaa kuin ruinata väsytystekniikalla vanhemmiltasi uutta puhelinta nin pitkään että he lopulta ostavat sen sinulle).

Kyllähän siis melkein kenestä tahansa voi halutessaan tulla noita. Karu totuus vain on että osa ihmisistä on lähtöjään maagisesti aktiivisempia kuin muut. On kuitenkin teennäistä ja läpinäkyvää nimittää itseäsi noidaksi, jos et kerran osaa tai tiedä aiheesta yhtään mitään. Vähän samoin, kuin mitä lahjattomimmista tuhertelijoista voi nykyään tulla tunnustettuja "taiteilijoita". Silloin on kuitenkin ennemmin kyse vain hyvästä PR:stä, oikeanlaisesta markkinoinnista ja suhteista, eikä sillä ole (selvästikään) mitään tekemistä oikeiden kykyjen kanssa. Vaikka posereita onkin moneen junaan, on omat kyvyt hyvä tiedostaa alalla kuin alalla, ja pitää mielessä, että sinusta tuskin voi tulla taksinkuljettajaa jos et osaa ajaa autoa, tai ornitologia jos olet sokea. 
Niin tai näin, oma vastaukseni on että "Noidaksi tullaan opiskelemalla ahkerasti, omaksumalla tietoa ja kuuntelemalla vanhempiasi mikäli he ovat noitia." Edelleenkin, kiitos, äiti, kaikesta mitä minulle opetit :)

Noituus kiinnosti minua lapsena, jo ennen kuin oikeastaan ymmärsin mitä se tarkoittaa. Noitamuori oli lapsuuden leikeissä turvallinen, usein toistuva hahmo, ja siitä kai se kiinnostus lähti; Polullani olen pysynyt. Aloin jo varhain lukea ja tutkia noituutta sen erilaisissa muodoissa, ja oman polun kehittyminen on tuntunut välillä jopa takkuiselta, kun on selkeäsi tiennyt menevänsä eteenpäin, muttei ole nähnyt, minne. Olen erilainen noita kuin äitini, joka oli erilainen noita kuin hänen äitinsä. Kaikki lähinnä kansanloitsijoita kristin alla. Synnyin siis kristityksi, mutta äitini opetukset mielessäni syvennyin niin kansanperinteeseen, perinnenoituuteen, ja, krististä piittaamatta myös suomalaiseen uskontoon.

*En siis wanhoista uskomuksista huolimatta ole tavannut vanhaa Vihtahousua tien risteyksessä tai luvannut sieluani Saatanalle saadakseni yliluonnollisia voimia. Saatana on sitäpaitsi kristitty käsite, muistakaakin se. Kuitenkin, kansantarinoissa ja wanhojen ämmien jutuissahan noitanoviisi on perinteisesti vaihtanut sielunsa tai esikoisensa yliluonnollisiin noitavoimiin, ja folklore ympäri maailmaa on täynnään vastaavia kertomuksia. Väistämättä liki kaikkien keskeisenä hahmona on Paholainen. Ja vaikkei olisikaan, eihän se kristittyjen kertomuksissa voi olla kukaan muukaan, kaikkein vähiten hyväntahtoinen epäjumalolento tai haltiahenki, sillä kristin kirkon näkemysten mukaan kaikenlainen rajantakainen henkimaailma tuntuu olevan vain ja ainoastaan paha ja ilkeä demonien valtakunta o_O
Eihän kaikkea ole pakko uskoa, sillä loreen kuin loreen mahtuu paljon höpöhöpö -juttuja. Jotkin wanhoista tarinoista voivat kuitenkin olla hauskojakin. Haluankin siis esitellä tässä suosikkejani muutamista wanhoista folklore-uskomuksista, joiden avulla kuka tahansa saattoi, ainakin tarinoiden mukaan, saavuttaa niitä himoittuja "noitavoimia" ;)

(Istuja alasti kosken kivellä. Erkki Tuomen kuvitusta kirjaan "Vanhat Merkkipäivät")

Kuinka noidaksi sitten tullaan?

Tai ainakin, miten sen uskotaan tapahtuvan:
Yksi suosikeistani on tarina, jonka mukaan noitakokelaan, eli noviisin, täytyy noidaksi tullakseen pakata itselleen evästä, ja mennä eväät mukanaan Juhannusyönä istumaan kivelle keskelle koskea. Lähteestä vähän riippuu, tuliko tämä suorittaa alasti vai saiko olla vaatteet päällä. Eväät on sitten tarkoitus kattaa kivelle eräänlaiseksi uhriateriaksi Koskenhengelle.
-Koskenhengen kerrotaan ilmestyvän paikalle nuoren, kauniin neitosen hahmossa, jolla on mukanaan kaksi kirjaa; Toiseen kirjaan noitakokelas kirjoittaa nimensä, ja toisen, Noidan Aapisen, Henki antaa kivellä odottelijalle mukaan.
-Vuoden kuluttua, seuraavana Juhannusyönä kokelaan pitää mennä takaisin samalle kivelle, kattaa ateria, ja odotella taas Koskenhenkeä. Tällä kertaa kokelaan pitäisi saada mukaansa Noidan Kirjan.
-Kolmantena Juhannuksena kokelaan on mentävä vielä kerran koskenkivelle eväineen, jolloin Koskenhenki antaa kokelaalle oikean Noidan Raamatun, josta löytyvät kaikki tarvittavat taikakeinot.
Jännittävää, eikös olekin? Varokaa vilustumasta jos päätätte lähteä kahlailemaan..

Hampaita ja Vainajia

Suomalainen folklore myös mainitsee, että noidalla tai pohuilla piti olla kaikki hampaat tallella, tai hänen taikansa ei toimi. Hampaattomalla noidalla saattoi olla myös avustaja; noitanoviisi, joka loitsi noidan sanelun mukaan noidan puolesta.
Muutoinkin uskottiin, että noidilla on tiedot "hampaan raossa". Hampaiden määrä ja koko oli tavallaan rinnastettavissa tietojen määrään. Suurihampainen noita jolla oli vahvat, hyväkuntoiset hampaat oli automaattisesti uskomuksen mukaan vahvempi kuin huonohampainen kollegansa.

Muutenkin, suomalaiset "niksit" noidaksi tulemiseen ovat suhteellisen helpon oloisia. Hiuksianostattavia ehkä, mutta helpohkoja. Noidan voimat saattoi saavuttaa esim. ryyppäämällä tiettyä nestettä vainajan pääkallosta. Taikaan vaadittava neste oli lähteestä riippuen äidinmaitoa, vasikkamaitoa, tammanmaitoa, aamukastetta, ruumiinpesuvettä, viinaa, tervaa, jne.. Nou hätä, harvemmin verta sentään..
Toinen samanlainen konsti kehottaa halaamaan haudasta kaivettua vainajaa kolmesti.
Tällaiset kammotuskonstit viittaavat lähinnä luonnon karaisuun, sillä äitinikin aina sanoi, että "Noidalla on oltava hyvät hermot".

Logan Rock

Suomen rajojen ulkopuolelta löytyi tällainen hauska noitatreeni:
Englantilaisen folkloren mukaan, n. kilometri Treenin kylästä Cornwallissa sijaitsee keikkuva Logan-kivi (Logan Rock) jolla uskotaan olevan maagisia voimia. Tarinan kertoo, että kuka tahansa nainen, joka koskettaa kiveä yhdeksän kertaa keskiyöllä, saa noidan voimat.
Toisen samalla tavoin maagisen, keikkuvan kiven, väitetään olevan Giant's Rock, Zennorin kylässä (Cornwall, England). Giant's Rockin päälle on kiivettävä yhdeksän kertaa ilman että kivi liikahtaa. Tehtävän luulisi olevan hankala, sillä Giant's Rockin kerrotaan keikkuvan enemmän kuin Logan-kiven :)

Taikauskon Parhaat Palat

Monet, kuten erikoisen ulkonäön tai käytöksen edesauttamat taikauskoiset luulot ja uskomukset ovat myös kautta aikain olleet omiaan leimaamaan ihmisiä noidiksi. Sitäpaitsi, jos kerran sait noidan leiman, sinulta itseltäsi ei paljoa kyselty, kun lynkkausjoukko päätti että tietenkin sinulla oli noidan voimia, ja sinut saatettiin mestata ilman sen suurempia lainopillisia ongelmia. Siinä missä tulevan vampyyrin tai täydelläkuulla raivoavan susimiehen uskottiin olevan tunnistettavissa ulkoisista merkeistä, myös noita oli helposti havaittavissa. Tällaisia noidan merkkejä olivat, vain muutamia listatakseni, mm. seuraavat:

-Luonnostaan punaiset ja/tai kiharat hiukset
-Vihreät silmät
-Syylät, luomet tai ruvet käsissä tai kasvoissa
-Luomi, josta kasvaa karvoja
-Pälvikalju naisella
-Mansikkaluomi, etenkin jos se löytyy rinnoista, takapuolesta tai häpyalueelta
-Ylimääräinen nänni
-Isovarvasta seuraava varvas on pidempi isovarvasta
-Vasenkätinen
-Avioton lapsi
-"Huonon naisen" lapsi
-Syntynyt perätilassa
-Syntynyt Maaliskuussa
-Keskiyöllä, Perjantaina, Sunnuntaina, tai kirkkopyhänä, tai sellaisen aattona, syntynyt
-Jos on syntyessään hammas/hampaita suussa
-Yrtti-,/kasvituntemus/kiinnostus rohdoksiin
-Ilkeä-,/Erakkoluonne
-Omistaa kotona pidettävän lemmikkieläimen, aina epäilyttävämpää, jos eläin on musta.

Mitähän tuohon siis pitäisi sanoa.. hmm.. minulla on vihreät silmät, ja punapigmenttiä ja luonnonkiharaa hiuksissa, kasvoissa on kolme luomea, ja joo, löytyy myös yksi luomi josta kasvaa karvaa (ei kasvoissa sentään..). Ja isovarpaani ovat hitusen lyhyemmät seuraavia varpaita. Olen livenä aika epäsosiaalinen, minulla on ollut kaksi kissaa, ja yksi elävä on tälläkin hetkellä, ja olen aina ollut kiinnostunut kasveista ja rohdoksista.. Ja vanhempani olivat naimisissa. Ohoh.
Olisinkohan minä sitten synnynnäisesti joutunut tuomiolle vai en o__O

Stigma Diaboli

Aina oli tietysti parempi jos kotoa löytyvä lemmikkieläin oli kissa tai sammakko. Myös kaniinit, kukot tai kanat ja koirat olivat tuomitsijoista tarpeen tullen epäilyttäviä.
Erilaiset luomet, syntymämerkit, ylimääräinen nänni ja muut vastaavat olivat erityisen ikäviä omata, sillä niiden uskottiin tietenkin olevan paholaisen työtä. Stigma Diaboli ("Paholaisen merkki", vap. suom.) oli leima jolla paholainen merkitsee oman noitalaumansa, ja tällainen merkki saattoi olla juuri tällainen erikoinen luomi tai syntymämerkki, tai jopa punkin purema. Uskottiin, että tällaisesta merkistä paholainen, tai hänen lähettämänsä apuhenki imee verta tai maitoa noidasta. Tästä syystä ylimääräinen nänni oli siis aina pahempi, todistihan se aukottomasti että Saatanalla oli uhrissaan oma maitohana! Noidan sukupuolella ei tietenkään ollut tässä suhteessa mitään merkitystä, vaan piru sai vissiin halutessaan miehetkin heruttamaan maitoa..

Ruma tai kaunis ei myöskään erikseen ollut noita, mutta kateelliset alkoivat helposti panetella kauniita noidiksi, sillä hyvä ulkonäkö oli tietysti saavutettu paholaisen avulla. Ruma taas oli noita, etenkin kristittyjen kesken, koska noidat ovat rumia sillä kristin jumala ei tietenkään sallinut heidän näyttää kauniilta. Aina parempi, jos k.o. henkilöllä oli jokin pysyvä, fyysinen vamma. Uskottiin (huom, ei uskonnollinen viittaus, vaikka lausessa vilahtaakin sana "usko") nimittäin, että silloin paholainen hyvitti ihmiselle (kristin jumalan kiusaksi) kehon puutteita noidan voimilla.
Wanhassa suomessa tosin uskottiin, ettei kaunis ja fyysisesti miellyttävä ihminen voinut noitua tai trullata menestyksekkäästi. Rumuus antoi siis ilmeisestii myös katu-uskottavuutta noidalle :)

Paha noidankehä ;D

14 kommenttia:

Seamrog kirjoitti...

Tämän mukaan myös minä olisin synnynnäinen noita, sillä suurin osa noista listatuista asioista täsmää minuun. :D

Mielenkiintoinen teksti.

Saga kirjoitti...

Tuohon paholaisen kanssa sähläämiseen haluaisin kommentoida, että osa "suomalaismielisistä" pakanoista on sitä mieltä, että Perkele on muinaissuomalaisen jumalan nimi muutenkin. ;p

Lukeudun itse myös jonkinmoiseksi määrittelemättömäksi noidaksi... ja noidan merkkejäkin näköjään löytyy...

Ja on muuten todella mielenkiintoinen blogi, löysin sen tuolla selaillessani.

Aconitum kirjoitti...

Kyllähän wanha kansa tuntee koko joukon pahoja henkiä; piruja ja sekalaisia pahalaisia, ja siinä missä uskonpuhdistuksen jälkeen liuta kristittyjen pyhimyksiä vakiinnutti paikkansa suomalaisten muinaisissa loitsurunoissa, kävi uuden uskonnon tarjoamalle pahalle; Saatanalle tietenkin samoin. Saatanasta tuli Perkele/Pääpiru/Paholainen, eräänlainen syntipukki, jonka huomaan huonot asiat kirottiin.
Perkeleestä tuli mm. suosittu kirosana, yhtä hyvin saatettiin sanoa "Lempo soikoon" tai "Piru vieköön".

Mukavaa myös saada positiivistä palautetta, kiitokset, Saga :)

Valorun valakiat kirjoitti...

Mielenkiintoisia aiheita, vanhoja tarinoita ja uskomuksia.

Saga kirjoitti...

Meinasin vaan lähinnä sitä, että JOS Perkele olisi muinaissuomalainen jumalan nimi, ei olisi ollenkaan outoa, että noidat yhdistetään moiseen täällä päin. Niinhän ne kaikki muinaiset jumalat on paholaisiksi julistettu ja niihin uskovat kerettiläisiksi ja noidiksi leimattu. :)

Tosi mukavaa, että joku muukin on innostunut kansanperinteestä ja -tarinoista. :)

Aconitum kirjoitti...

En siis tarkoittanut tekstissäni pelkästään Suomea, vaan ylipäänsä "noitia" koskevaa folkorea; Noita tekee sopimuksen pahan henkiolennon (aka, etenkin kristillisillä alueilla, Paholaisen), kanssa. Suomalaiset jumalolennot eivät ole ainoita jotka liitettiin demonilistoille kristintyön jälkeen, monille muille jumalkulttuureile kävi samoin. Vertailun vuoksi, nykykirkon demonilistoilta löytyvät mm. muinaisen Egyptin jumalolennot.
Eivätkä kristityt ole ainoita, jotka harrastavat vieraiden jumalten uudelleenkirjoittamista; Kuten olen aikaisemminkin maininnut, Saatana/Perkele on kristityiltä opittu käsite, josta saatiin suomalaiseen jumalkulttuuriin uusi, paikoin koominenkin, hahmo :)

Todella mukava kuulla, että noinkin moni on kiinnostunut blogistani, tässä taitaa rikkoutua myös kommenttiennätys ;D

Aconitum kirjoitti...

..Ja Valorulle erikseen: Yritin kommentoida blogillasi, mutta kommenttiboksisi ei tunnu tottelevan minua. Siis: Esittelemäsi "Pimpelipompeli" on tuttu männävuosien työpaikastani, ja nimeltään Sormipiano, aka Mbira eli Karimba. Itselläni on vastaava jonka koppa on kulmikas ja kokonaan valmistettu puusta.

Saga kirjoitti...

Tiedän. :) Halusin vaan kokeilla uutta näkökulmaa asiaan kun lueskelin tuolta uudelleen herätetyn suomalaisen pakanuuden sivuilta mietintöjä ja teorioita siitä, että mikä tai kuka Perkele alunperin oli. Ja koska demonilistoilla on muitakin entisiä jumalia, miksei myöd perkele vois ihan alkuperäisessä hahmossaan olla jonkinmoinen jumalolento ollut, jostainhan se nimi on pitänyt kristittyjen pahalle saada. :)

Olen kyllä lukenut kirjat sekä suomen, että euroopan noitavainoista ja useita opuksia noituuden historiasta, joten perusteet on aika hyvin selvillä siitä miten kristinusko on asioiden kehitykseen vaikuttanut. :)

Ja siihen viitaten, tiedän myös että "noituus" sinänsä ei ole juurikaan uskonnollinen käsite eikä siihen sinänsä pitäisi edes alkaa sotkemaan jumalia tai varsinkaan paholaisia, ellei niin erikseen ole mainittu. :D

AAMU kirjoitti...

Kiitos mielenkiintoisesta selostuksesta.

Aconitum kirjoitti...

Paholaista ja paholaisen kanssa solmittua liittoa ruodin jo pari artikkelia sitten. -Voi itku..
Lukeminen kannattaa aina, etenkin Marko Nenosen ja Jan Guilloun kirjoja suosittelen jos noitavainojen historia yleisesti kiinnostaa. Suomalaista noituudesta kertovat parhaiten kansanperinnettä käsittelevät kirjat (esim. SKS:n julkaisut). Paholaiskuvan taustaa valotetaan hienosti ülo Valkin teoksessa "Perkele".

Anonyymi kirjoitti...

Listatuista asioista yllättävän moni täsmäsi minuun ja sukuuni... Myös Simossa asuvalle hyvälle ystävälleni kertoessa tätä hän sanoi hänenkin suvun täsmäävän niihin asioihiin yms..

Aconitum kirjoitti...

Uskomusten voima on suuri tänäkin päivänä. Samoin noitia kammoava/inhoava kieltäisi vastaavat "noitamerkit" itsestään :)

Anonyymi kirjoitti...

Tuli vain mieleen että minkälainen uhrinateria? Eikös niitä ole monenlaisia?

Aconitum kirjoitti...

Siis niistä omista eväistä koostuva, joita mukaansa koskenkivelle pakkaa. Sen tarkemmin ei pöperön laatua ole folkloressa määritelty :)