perjantai 8. lokakuuta 2010

Maissileipä

Myöhäissyksyn ja jakoajan tarjottaviin maissi kuuluu mielestäni ehdottomasti, ja tämä leipä on yksi juhlasuosikeistani, vaikka sitä tuleekin leivottua vain aina Kekrin kynnyksellä ;)

3 1/2 dl Vehnäjauhoja
2 1/2 dl Maissijauhoja
1/2 dl Maissitärkkelysjauhoja
1 tl Ruokasoodaa tai leivinjauhetta
1 tl Suolaa
1/2 dl Sokeria
3 3/4 dl Huoneenlämpöistä mantelimaitoa
1 dl Markissulaa

-Sekoita kuivat aineet keskenään taikinakulhossa
-Sekoita mantelimaitoon 3/4 dl markissulaa voimakkaasti vatkaten
-Laita uuni lämpeämään 175' asteeseen
-Lisää maitoseos jauhoihin koko ajan sekoittaen. Taikinan tulee olla löysähköä ja pehmeää. Pienet kokkareet taikinan joukossa eivät haittaa
-Voitele laakea, suorakulmion muotoinen, teflonpinnotteinen/tarttumaton uunivuoka voilla (tai vuoraa sopiva vuoka leivinpaperilla), ja kaada taikina vuokaan
-Paista n.25 min 175'C. Nosta vuoka uunista, pistele pari reikää leivän kuoreen, ja voitele lopulla voisulalla. paista vielä n.15 min, kunnes leivän pinta on kauniin ruskea.

-Nosta pelti uunista, (ja leivinpaperi leipineen tasaiselle alustalle jäähtymään) anna leivän jäähtyä.
-Leikkaa leipä kahdeksaan palaan. Tarjoile.

*Maissileipä on maukas tuulahdus Amerikan mantereelta, ja mukavaa vaihtelua tutulle vehnäleivälle. Maultaan tämä hieman makea leipä muistuttaa hieman bageleita.
Hyvää voin tai hillon kera, tai lisukkeena esim. keittojen ja paistettujen liharuokien höysteenä. Jos Leipää jää yli, voi sitä käyttää esim. korppujauhoina. Suosittelen tähän makeutettua mantelimaitoa.

Ei kommentteja: