maanantai 6. maaliskuuta 2017

Tomaatti (Solanum Lycopersicum)

Kultaomenana, tai Perun omenana tunnettu tomaatti on lähtöjään kotoisin todennäköisimmin Meksikosta, ja tämän, nykyään kasvin tuntevat varmasti kaikki. Tomaatti kasvaa köynnöksenä, joka muistuttaa lehdiltään ja varreltaan vähän perunakasvia. Kuitenkin perunasta poiketen tomaattikasvista käytetään ravinnoksi juurikin sen marjat, mitkä vastaavat perunalla ovat myrkyllisiä. Kypsät tomaatit on helppo tunnistaa helakan punaisesta, tai, lajikkeesta riippuen, kullankeltaisesta väristään, kun taas raa'at yksilöt ovat kauniin vihreitä.

Tomaatti on useimmille meistä kulinaarisella saralla tuttu, sillä harva keittiö ei käytä tomaattia ruoissaan. Etenkin Meksikon, Etelä-Amerikan ja ja Välimeren maiden (kuten Italian) keittiöt ovat tomaatinkäytöstään kuuluja. Monille tomaatti on kuitenkin tunnetuin paitsi tomaattiketsupista, myös italialaisesta pizzasta, ja pastan kanssa tarjottavasta marinara-, tai bolognesekastikkeesta :) Tomaattia käytetään nykyisin melkein kaikkialla maailmassa hyvin monipuolisesti, niin pääaineksena kuin höysteenä, niin tuoreena kuin kypsennettynä, ja se sopii vähän kaikenlaisiin ruokiin, kuten patoihin, muhennoksiin, paistoksiin, keittoihin, kastikkeisiin, ja tietenkin voileiville ja salaatteihin. Tomaattia käytetään usein mausteen ominaisuudessa esim. perunalastuissa, tms. snackseissä. Tomaattiin voi siis törmätä vähän kaikkialla ja kaikenlaisissa ruoissa, mikä on kaikille allergikoille ja yliherkille tietysti harmistus ;(

Tomaattia on nykyisin saatavilla lähikaupoista ympäri vuoden, ja tottakai, mitä erinäisimpinä lajikkeina. Tutun, about tennispallonkokoisen perustomaatin lisäksi kaupoista löytyy mm. n. golfpallonkokoisia terttutomaatteja nipuissa, vieläkin pienempiä kirsikkatomaatteja, hieman munanmuotoisia, makeita luumutomaatteja, pienempiä miniluumutomaatteja, ja jättimäisiä pihvitomaatteja. Tomaatteja saa myös säilykehyllystä niin paseerattuna, pyreenä, hakkeluksena (=Tomaattimurska), eri tavoin maustettuna, ja tietenkin aurinkokuivattuna. Tomaatti on myös yleinen makuaine monissa mausteseoksissa (allergikot ja yliherkät siis tarkkana niiden tuoteselosteiden kanssa). Keskityn kuitenkin tässä tekstissäni vain noihin tuoretomaatteihin, ellei toisin mainita :)

(Viipaloitu tomaatti leikkuulaudalla)

Magiansävyttämään koisojen kasvisukuun kuuluva tomaatti tietenkin omaa itsekin maagisia ominaisuuksia. Tomaatti on feminiininen, Veden elementtiin ja Venus-planeettaan yhdistetty kasvi, joka on pyhitetty mm. Luoja-, ja Rakkaudenjumalattarille, kuten Afroditelle/Venukselle, Heralle ja Gaialle. Tomaatti tunnetaan myös Lemmenomenan nimellä, ja se sopiikin loistavasti paitsi rakkaus-, ja lemmentaikoihin, myös hedelmällisyyttä tavoitteleviin konsteihin, mutta myös suojeluun, ja vaurauden tavoitteluun. Aikoinaan tomaattia on pidetty jopa niin vahvana lemmenkasvina, että halutun uskottiin rakastuvan jos tälle sai ruoan tai juoman seassa syötettyä salaa pisarankin tuoreesta tomaatista puristettua mehua.
Totta toinen puoli; Tomaattimehu on itse asiassa loistava pohja kaikenlaisille lemmenjuomille ja himoa herättäville drinksuille. Tomaatinsiemenet puolestaan ovat hyvä lisä rakkautta houkutteleviin amulettipusseihin. Lapsia tahtovalle runsaslukuinen terttutomaatti on, btw, taiantekoihin loistovalinta.
Sisätiloissa kasvatettava tomaatti (sopii hyvin amppeliin) karkottaa negatiivista energiaa.

Lempeä ja rakkautta tavoittelevan kannattaa yhdistää tomaatin energiat stimuloivan Sipulin ja/tai lemmenkasvinakin tunnetun Basilikan ja/tai rohkaisevan Mustapippurin kanssa. Tomaatti sopiikin hyvin lemmenaterialla tarjoiltuihin ruokiin.
Suojelevissa taianteoissa tomaatti on hyvä yhdistää suojelevaan Basilikaan, voimakkaasti karkottavaan Valkosipuliin, tai pahaa torjuvaan Sitruunaan. Yksinkertaisimmin kaikki ainekset on helppo yhdistää (arvasitte oikein-) melkeinpä missä ruoassa tahansa, kuten salaatissa, pastassa, keitossa, tai vaikka voileivän päällä.

Tomaatilla on muiden koisokasvien tavoin myös pimeämpi puolensa. Roomalainen lääkäri/filosofi Galen uskoi, että tomaatin avulla voi karkottaa susia, tai että tomaatit olisivat susille myrkyllisiä. Tomaatti saikin nimen "Lycopersion", eli sudenkarkotin. Tomaatin saapuessa länsimaihin 1500-luvulla, sitä pidettiin myrkyllisenä, ja väitetyn ruokakasvin ominaisuudessa siihen suhtauduttiin kauan epäillen. Asiaa ei auttanut pieni käännösvirhe, sudenkarkottimen kääntyessä muotoon "Lycopersicum". Se nimittäin tarkoittaa Sudenpersikkaa. Uudempi nimitys viittaa kuitenkin suden sijaan ihmissusiin, ja juontaa juurensa rivikansan taikauskosta ja ennakkoluuloista koisokasveja kohtaan. Muistuttavathan esim. Belladonnan tai Perunan marja, ja nuori, raaka tomaatti siinä määrin toisiaan, että tomaatin oli tietenkin pakko olla Paholaisen kasvi..
Koisojen sukuun kuuluvat kasvit ovat muutenkin olleet suosittuja ainesosia noitakeitoksissa, joilla paitsi lennettiin, myös muututtiin eläimiksi, ja yleisimmin ihmissusiksi, joten tomaatti ei voinut tietää hyvää. 1600-luvun lopulla Kuningas Ludvig XIV:n hovibotanisti Joseph Pitton de Tournefort käytti lopulta tuota uudempaa käännöstä kasvioppaassaan, ja kutsui tomaattia (hieman humoristisesti) nimellä "Lycopersicum Rubro Non Striato", eli "Sudenpersikka ilman kylkiluita" (koska vaikka tomaatti on persikan kokoinen, sen siemenet ovat pieniä), ja loppu on historiaa. Mainittakoon, että alkujaan tomaatti tunnettiin nimellä Lycopersicum Esculentum, joka tarkoittaa syötävää, tai ravinnoksi käytettävää Sudenpersikkaa :)
Kansa oli silti epäilevää, sillä tomaatin syömisen uskottiin lisäävän ihmissudeksi muuttumisen riskiä..

(Tomaatinsiemenet ovat suunnilleen tulitikunpään kokoisia ja kellertäviä, ja ne löytyvät marjamaiseen tapaan hedelmän sisältä, mehukkaan kudoksen suojista)

Kotikosmeettisia ominaisuuksia tomaatilla on niukasti,mutta sitä voi kokeilla kasvonaamioihin kirkastamaan ihoa, ja poistamaan mustapäitä:

Tomaattinen kasvonaamio epäpuhtaalle iholle
Soseuta 1 kypsä tomaatti, 1 tl hienoa sokeria, ja 1/3 dl karkeaa kaura-, tai riisijauhoa tasaiseksi tahnaksi. Levitä näin syntynyttä tomaattitahnaa ihon epäpuhtaille alueille, ja anna vaikuttaa about 10 min. Huuhtele iho puhtaaksi, ja hoida tavalliseen tapaan.

Iho-ongelmia voi tavallaan välttää myös istuttamalla esim. kuistille tomaattia. Monet, pistävät ja verta imevät ötökät nimittäin inhoavat tomaattikasvin hajua. Myös tomaatin sisältämän lykopeenin mainitaan olevan hyväksi iholle. Lue eteenpäin..

Kotiapteekkiin tomaatti ei varsinaisesti sovi, sillä kyseessä ei ole rohdoskasvi. Tomaatti on silti vitamiinipitoinen, terveellinen syötävä, jonka säännöllisellä nauttimisella on todettu olevan positiivisia terveysvaikutuksia, lähinnä se sisältämän Lykopeenin vuoksi. Lykopeenin mainitaan mm. ehkäisevän sydäninfarktia ja umpisuolentulehdusta, tasapainottavan verenpainetta, ja jopa vähentävän riskiä sairastua tiettyihin syöpiin. Allergikoille ja yliherkille kuitenkin tiedoksi, että tomaatin tavoin esim. Guava, Mango, Papaija, Parsa, Porkkana, Punakaali, Ruusunmarja, ja Verigreippi ovat myös hyviä Lykopeenin lähteitä :)
Koska lykopeeni on antioksidantti, se puhdistaa kehoa, ja tekee siten hyvää myös iholle.
1600-luvun Italiassa tomaatteja suositeltiin nauttimaan vilustumiseen tai flunssaan, tuoreena, etikalla maustettuna.
Mainittakoon myös, että krapulaa voi ehkäistä juomalla illalla ennen nukkumaanmenoa lasillisen tomaattimehua, tai syömällä pari tuoretta tomaattia.
Ulkoisesti käytettynä tomaatilla voi lievittää auringonpolttamia. Viipaloi jääkaappikylmää tomaattia palaneille ihoalueille hauteeksi.

Mainittakoon tähän vielä pikku niksi; Tomaatista valmistettava ketsuppi sopii mainiosti poistamaan tummentumia niin teräspinnoilta, kuin hopeasta. Levitä ketsuppia puhdistettavalle pinnalle (joko käsin, tai vaikka hammasharjalla), anna vaikuttaa 5-10 minuuttia, ja pese pois vedellä ja saippualla. 

Huom: Äläkä tietenkään käytä tomaattia sisäisesti äläkä ulkoisesti, mikäli olet sille allerginen tai yliherkkä. Jos olet allerginen tai yliherkkä jollekin muulle koisolle, kannattaa myös välttää kasviosien käsittelyä, tai pese ainakin kädet hyvin sen jälkeen. Jos olet allerginen pölyttäville heinille tai koivulle, voit saada niiden kukkiessa allergisia oireita myös tomaatista. Tällöin on kyse ristiallergiasta.
Tomaattikasvi on muiden koisojen tavoin myrkyllinen, eikä sitä pitäisi nauttia sisäisesti. Kaikki tomaatin vihreät osat sisältävät Tomatiini-nimistä, myrkyllistä glykoalkaloidia minkä vuoksi ne olisi hyvä jättää rauhaan. Myös raa'at tomaatit voivat aiheuttaa lieviä myrkytysoireita herkimmille, pikkulapsille ja eläimille.
Tomaattimyrkytyksen oireet muistuttavat perunamyrkytystä.
Tomaatti sisältää raparperin tavoin oksaalihappoa, minkä vuoksi se ei ole suositelluinta pupellettavaa mikäli sinulla on osteoporoosi. Tomaatin säännöllistä nauttimista ei myöskään suositella, mikäli kärsit niveltulehduksesta.

Kokeile tomaattia kotikeittiössä esim. Seuraavissa resepteissä:

Insalada Caprese
Marinarakastike
Mulligatawny Soup
Pastaa ja Pieniä Tomaatteja
Punainen Pesto

Uskomuksia:
-Unessa nähdyt, kypsät tomaatit povaavat sinkkunaiselle naimakauppoja, ja naineelle perheonnea. Jos nainen syö unessaan vihreitä tomaatteja varoittaa se lapsellisen luonteen omaavasta ihailijasta. Jos syöt unessa kypsiä, punaisia tomaatteja, kertoo se hyvästä terveydestä. Pilaantuneet tomaatit taas enteilevät sairastumista.
-Puutarhassa kasvava tomaatti houkuttelee vaurautta.
-Oviaukkoon tai ikkunalle sijoitettu tomaatti pitää niin pahalaiset, kuin pahat taiatkin, loitolla.
-Inspiraatiota hakevan kannattaa syödä tomaatteja ajatellessaan.
-Kotona takanreunukselle, tms. "paraatipaikalle" sijoitettu, virheetön, täydellisen punainen tomaatti houkuttelee vaurautta. Nahistumaan alkavan tomaatin tilalle kannattaa aina vaihtaa uusi ettei vauraus katoa.

Ei kommentteja: