torstai 9. maaliskuuta 2017

Mainio Marinarakastike

Marinarakastike on kotoisin Italiasta, ja tarkoittaa tomaattikastiketta. Koska en enää pysty syömään tomaattia itse, voisin jakaa parhaan tomaattikastikeohjeeni kanssanne :)

2 Kiloa tuoreita tomaatteja
1 Iso sipuli
3 Valkosipulinkynttä
2 rkl Sokeria
Suolaa ja mustapippuria myllystä
Vettä
Öljyä paistamiseen
Tuoretta basilikaa

-Pese ja perkaa tomaatit; Poista kova kantaosa tomaatin keskeltä, ja leikkaa tomaatti puoliksi, ja puolikkaat puoliksi niin, että sinulla on neljä tomaattilohkoa. Kaiva pehmeä siemenmössö pois ja laita puhtaat lohkot sivuun
-Suikaloi lohkot ja hienonna suikaleet:

-Hienonna tällä tavoin kaikki tomaatit:

-Kuori ja hienonna sipuli ja viipaloi valkosipulit
-Kuumenna pannulla tilkka öljyä, ja lisää valkosipulit. Paista kunnes valkosipuli muuttuu kullanruskeaksi, ja poimi se pois öljystä. Heitä valkosipulit biopussiin
-Lisää sipulisilppu pannulle, ja paista hissukseen kunnes se pehmenee
-Lisää pannulle tomaatit, sekoita hyvin ja paista hetki. Mausta kevyesti suolalla ja pippurilla paistamisen aikana
-Tomaatit ovat aika kosteita, mutta pannulle kannattaa nyt kaataa desi tai pari vettä
-Käännä levyä pienemmälle, ja hauduttele kastiketta välillä sekoitellen, mielellään vaikka pari tuntia, kunnes se sakoo ja tomaatit kiehuvat joukkoon;

-Jos seos kiehuu kuivaksi ennen kuin tomaatit ovat pehmeitä, lisää vähän vettä tarpeen mukaan. Jos pannulla on liikaa vettä kun tomaatit pehmenevät, senkun vaan hauduttelet kastikkeen kokoon, kyllä vesi haihtuu kuumalla pannulla.
-Jos haluat todella tasaisen kastikkeen, aja se nyt vielä tasaiseksi sauvasekoittimella tai blenderissä:

-Lisää sokeri, ja sekoita hyvin
-Tarkista suola ja muut maut, lisää tarvittaessa vähän suolaa, pippuria tai sokeria
-Revi lopuksi kastikkeeseen tuoreita basilikanlehtiä, sekoita ja tarjoile keitetyn pastan kera.

*Marinarakastike sopii syötäväksi paitsi sellaisenaan, myös ruoanlaittoon. Voit kokeilla kastiketta pizzaan, uunivuokiin tai uunileipien täyteeksi. Ruokaisuutta lisäät laittamalla kastikkeen kyytipojaksi esim. vegepullia tai -makkaraa :)
Parhaiten kastikkeeseen sopii oliiviöljy, mutta myös rypsi on tässä ihan hyvä. Hieman erilaisen kastikkeen saat, jos ennen veden lisäämistä lisäät 1 tl oreganoa kastikkeeseen, etenkin, jos aiot käyttää kastiketta pizzaan.
Italialaisessa keittiössä valkosipulia ei lisästä ruokiin samoin kuin esim. Ranskassa, vaan sitä käytetään aina vain mausteena, joka poimitaan pois viimeistään valmiista ruoasta. Tästä juontuu myös monen "huippukokin" kauhistus valkosipulipuristimia kohtaan :(

Kotonoita kiittää lisäksi ystäväänsä Nooraa joka auttoi yliherkkää ruokavammaista noitaa tomaattien teurastamisessa :)

Ei kommentteja: