keskiviikko 8. maaliskuuta 2017

Naisen Veri (Menstrua)

Hyvää Naisten Päivää kaikille lukijoilleni :)
Teemaan sopien kirjoitan tänään jotain kuukautisista. Verestähän olen jo aiemmin täällä jotain kertonut, mutta, vaikka veriset ovatkin, ovat kuukautiset itsessään täysin eri asia, ja tärkeä osa meidän jokaisen naisen elämää, halusimme tai emme..
Lyhennän myös tuota aikaisempaa postaustani paikoin tähän.

Niin, kuukautiset ajatuksena ällöttää nykyäänkin monia, niin miehiä kuin naisiakin, mutta totuus on, ettei niiltä juuri voi välttyä. Kuukautiset ovat naiselle merkki sukupuolisesta kypsyydestä, hedelmällisyydestä ja naiseudesta, ja, vaikka moni inhoaakin omiaan, niitä surraan viimeistään silloin kun ne vanhemmalla iällä alkavat ehtyä, ja lopulta loppuvat kokonaan.
Kuukautiset, "vain naisten juttuna", ovat kautta aikojen myös olleet omiaan lisäämään miessukupuolen epäluuloja naisia ja heidän seksuaalisuuttaan kohtaan, eikä yllätä että esim. monet kuukautisiin liittyvistä uskomuksista ovat miesten aivoista lähtöisin..
 
Veren Kirot

Monissa muinaiskulttuureissa hedelmällinen nainen kuukautisineen on kuitenkin nähty luonnollisena, ja juhlavanakin, hahmona, joka takasi suvunjatkumisen ja piti näin kansakunnat vahvoina. Vasta uuden, "valaistuksen" ajan patriarkat, ja heidän mukanaan tuomat uudet ajatukset, kuten kristin opit, tekivät kuukautisista lopulta epäilyttävät, ja naisesta saastaisen. Esimerkiksi kristittyjen pyhän kirjan mukaan heidän Jumalansa antoi Eevalle (ensimmäisen ihmisen, miehen, kylkiluusta luotu, ensimmäinen nainen) kuukausiveren ja synnytystuskat rangaistuksena omenan syömisestä, ja esim. Euroopassa aikoinaan mm. kirkossa käynti oli kiellettyä naiselle kuukautisten aikana. Yleisesti puhuttiin "kirkkokiellosta".

Koska tavallisen kansan elinolot olivat aikoinaan huomattavasti nykyisiä niukemmat, ja naisen asema huonompi, oli varsinkin naisten painoindeksi väistämättä pakkasen puolella. Perheensisäisen nokkimajärjestyksen mukaan köyhässäkin perheessä aikansa naisten, jotka olivat lisäksi melkeinpä alituiseen raskaana, kuului ruokkia ensin miehensä, sillä hän oli "tärkeä leivän tienaaja". Lisäksi patriarkaattisen mallin mukaisesti miestä pidetään jopa naista tärkeämpänä suvun jatkumisen kannalta. Nainen oli pariskuntayhtälössä pelkkä astia, jossa miehen arvokas siemen kypsyi lapseksi. Koska miehen piti pysyä voimissaan, mm. siittääkseen lisää jälkeläisiä, jotka myös piti ruokkia, naiset saivat pahimmillaan hyvin vähän ravintoa, ja kuukautiset tällaisissa oloissa olivat tarpeeksi harvinaiset vaikuttaakseen epätavallisilta.

Kuukautisia siis pelättiin, ja pelätään paikoin edelleen, sillä sekä miesten, ja jopa huonosti koulutettujen, tai aliravittujen naisten on helppo pitää ilmiötä epänormaalina tänäkin päivänä. Ympäri maailmaa kuukautisia varjostaa edelleen saastaisuuden, kehon epäpuhtauksien, tai tartuntataudin leima. Suomalaisittain kuukautiset olivat ennen wanhaan erityisen pelätyt Mätäkuussa, jolloin pelättiin paitsi tulehduksia, myös lapsettomuutta. Pahimmassa tapauksessa neito saattoi jäädä vanhaksi piiaksi, jos hänen uskottiin olevan Mätäkuun kuukautisten johdosta hedelmätön..

Intiassa uskotaan edelleenkin paikoin, ettei nainen saa kuukautisten aikana laittaa ruokaa/käsitellä ruoka-aineita, tai esim. ruokamyrkytyksen riski kasvaa. Samoin naiset eivät saa astua sisään temppeleihin, tms. pyhiin tiloihin. Sama sääntö pätee myös Nepalissa ja Balissa. Nepalissa naiset ja tytöt myös eristetään kuukautisten aikana kotiin koulusta, ja kaikenlaisista töistä. Nainen ei siis saa kuukautistensa aikana tehdä juuri mitään, minkä johdosta sorrutaan helposti ajattelemaan naisten pärjäävän yleisesti huonommin niin perusaskereissa kuin työelämässä.
Japanissa nainen ei kuukautisten aikana saa valmistaa sushia, sillä kuukautisten uskotaan aiheuttavan sushiin makuvirheitä. Joissain Aasian maissa uskotaan lisäksi, että kuukautiset vaikuttavat myös naisen aivotoimintaan ja työkykyyn negatiivisesti (hyvät krampit huomioon ottaen tuo viimeinen on kyllä välillä vähän totta), ja nainen saa sairaslomaa töistään kerran kuussa.

Hyvät, Pahat ja Rumat Päivät Pähkinänkuoressa

Kuukautiset ovat naisen kuukautiskierron näkyvin osa, ja niille on monta, enemmän tai vähemmän mairittelevaa nimeä ja kiertoilmaisua, kuten Kuukausiveri, Naisen Veri, Naisten Vaivat, Menkat, Mensut, Moonikset, Ne, Hilloviikko, Kipuviikko, Piinaviikko, Haiviikko, Rättisulkeiset, Veriviikko, Aivoverenvuoto, Pahat Päivät, Öljynvaihtopäivät, ja jopa Hullun Lehmän Tauti, vain muutamia mainitakseni. Kuukautiset ovat kuitenkin isompi asia kuin muutaman päivän verenvuoto; Niiden alkaminen aloittaa sukukypsyyden, ja niiden loppuminen päättää sen.

Silloinkin, kun me naiset emme aktuaalisti vuoda verta emättimestämme, tapahtuu kehossamme koko ajan kuukautisiin liittyviä asioita, joita kutsutaan kuukautiskierroksi eli sykliksi; Se lasketaan alkavaksi aina kuukautisvuodon ensimmäisenä päivänä.
Aloitetaan kuitenkin vähän edempää: Kuukautiskierron puolivälissä, eli about pari viikkoa kuukautisvuodon päätyttyä, kypsä munasolu irtoaa munasarjasta, ja siirtyy kohtuun odottamaan hedelmöittymistä. Kyseistä munasolun irtoamista kutsutaan ovulaatioksi. Osa naisista sanoo jopa tuntevansa munasolun irtoamisen, pienenä nipistyksenä jommalla kummalla puolella alavatsaa, eli munasarjojen alueella. Mikäli hedelmöitystä ei tapahdu, kohdun kypsynyt limakalvo irtoaa, about pari viikkoa ovulaation jälkeen, ja poistuu emättimen kautta sinä verisenä vuotona jota kutsumme kuukautisiksi. Mainitun, verisen vuodon mukana myös se hedelmöittymätön munasolu poistuu kohdusta, ja kohtu tyhjenee:

Kuukautisvuoto itsessään on yleensä tummaa, ja siten vähän hyytyneen veren näköistä, paksuhkoa möhnää. Ensimmäisinä päivinä vuoto on yleensä ohuempaa ja kirkkaampaa, mutta tummuu ja paksunee loppua kohden. Vuotoa kestää n. 3-7 vuorokautta, eli about viikon ajan.
Nuoremmilla kuukautiset ovat usein runsaammat ja kivuliaammat kuin vanhemmilla naisilla. Kuukautisvuodon jälkeen, tai sitä ennen voi myös parin päivän ajan esiintyä rusehtavaa "suttuvuotoa", mutta ilmiö on normaali, eikä siitä kannata huolestua. Suttuvuoto on yleistä etenkin vanhemmilla, ja/tai synnyttäneillä naisilla.

Kuukautisia myös höystää, ja edeltää usein voimakkuudeltaan vaihtelevia kiputiloja, eli kramppeja, alavatsassa, kohdun alueella. Kipu voi tuntua pakottavana tai säteilevänä myös selässä tai jaloissa. Kipu johtuu kohdun ja sitä ympäröivien lihasten supistuksista, sillä kohdunsuu aukeaa aina hieman ennen kuukautisia, jotta vuoto pääsee sujuvammin ulos. Kyseessä ovat siis samojen paikkojen krampit kuin synnytyssupistuksissa, ainoastaan lievempinä. Joo, pahoittelen, en vaan keksinyt parempaa ilmaisua, vaikka tiedänkin, että kenelle tahansa krampeista kärsineelle (itseni mukaan lukien,) tuo oli vähättelyä ;(
Kohtu on mainitun kohdunsuun avautumisen vuoksi siis kuukautisvuodon aikana myös alttiimpi bakteereille, ja erilaisille infektioille, minkä vuoksi hygienia kuukautisten aikana on suositeltavaa. Vaihda kuukautisuojaa tai tamponia säännöllisesti ja vaihda tahraiset pikkarit puhtaisiin aina tarvittaessa. Suosi puuvillaisia aluspöksyjä, sillä puuvilla hengittää, ja estää siksi hikoilua ja pahojen hajujen muodostumista. Mainitun tulehdusriskin vuoksi esim. seksiä ei kuukautisten aikana juuri suositella, puhumattakaan, että se tuppaa olemaan aika hemmetin sotkuista :l
Kuukautisvuodon loputtua, eli kuukautisten jälkeen, kohdun limakalvo alkaa jälleen kypsyä, ja about pari viikkoa kuukautisten jälkeen koittaa taas ovulaation hetki, jolloin uusi munasolu irtoaa, ja sykli alkaa alusta.

*Mainittakoon, että joskus, harvinaisissa tapauksissa munasolu ei poistukaan kuukautisveren mukana, vaan jää kohtuun kasvamaan. Tällöin kuukautiset jäävät pois kuin raskaana ollessa, ja tilaan liittyy alavatsakipuja kuin kuukautisten aikana. Munasolun jääminen kohtuun on harvinainen tila, mutta aina kun on kysymys kuukautisten poisjäämisestä, kannattaa kääntyä lääkärin puoleen.

Girl Power!

Useimmilla naisilla esiintyy kuukautisten kylkiäisinä myös PMS-oireita (Pre-Menstrual-Syndrome). Niillä tarkoitetaan about paria viikkoa ennen kuukautisia, eli ovulaatio-kuukautisvuoto -välillä esiintyviä, sekä fyysisiä että psyykkisiä oireita, kuten mielialanvaihtelua, tunne-, sekä aisti(yli)herkkyyttä, kipu-, ja aristustiloja, ruokahalun muutoksia, omituisia mielitekoja, hikoilua, vilutusta, totutusta poikkeavaa seksuaaliviettiä, ja tietenkin yleistä vitutusta, jotka pahimmillaan voivat tehdä paitsi omasta, myös läheisten elämästä aikamoista helvettiä n. viikon-parin ajaksi. Oireet ja niiden vahvuus vaihtelevat kuitenkin yksilöittäin, eli halu (ja kyky) heittää puoliso ikkunasta, tai syödä jääkaappi tyhjäksi kerran kuussa on ihan normaalia.
PMS-oireet yleensä helpottavat iän myötä, mutta myös suuret elämänmuutokset, kuten synnyttäminen, voivat vaikuttaa niiden lievittämiseen.

Elämän ensimmäisten kuukautisten alkamispäivä vaihtelee paljon yksilöittäin, mutta yleensä kuukautiset alkavat teinivuosina, murrosiässä, about 12-16 vuotiaana, mutta ne voivat hyvin alkaa myös paria vuotta aikaisemmin tai myöhemmin. Usein nainen saa kuukautisensa äidin suvun naisten mukaan, eikä ole tavatonta että tyttären kuukautiset alkaisivat samanikäisenä kuin äitinsä tai mumminsa aikoinaan.
Myös kuukautiskierron pituus vaihtelee vähän naisittain. Keskiarvo on suunnilleen 28 päivää (ajatelkaa kuun kiertoa), mutta mikä tahansa luku 19-35 päivän välillä on ihan normaalia, sillä meitä naisia on erilaisia, eikä identtisiä kehontoimintoja omaavaa elimistöä ole olemassakaan. Kierto ei myöskään välttämättä ole säännöllinen joka naisella, puhumattakaan, että se olisi kellontarkka. Yksilölliseen kuukautiskiertoon vaikuttavatkin monet seikat, kuten henkilön ikä ja paino, ruokavalio ja/tai sen äkilliset muutokset (kuten laihdutus), elämäntavat, päihteiden säännöllinen käyttö, ehkäisyvalmisteet, synnytys tai abortti, aikavyöhykkeeltä toiselle matkustaminen, stressi, masennus, mania, ja terveys yleensä. Esimerkiksi kilpirauhasen vajaatoiminta voi oireilla kuukautisten poisjäämisenä, tai kuumeessa kuukautiset voivat viivästyä.

Mainittakoon myös, että samalla tavoin joihinkin lääkkeisin, ravintolisiin, ja hormonipitoisiin ehkäisyvalmisteisiin, kuten E-pillereihin (esim. merkin vaihtamiseen tai ylipäänsä sinulle sopimattomaan merkkiin) voi liittyä kuukautishäiriöitä. Käänny lääkärin puoleen jos:
-Kuukautiset eivät ota loppuakseen totutun "normiajan" sisään, vaan jatkuvat ja jatkuvat.
-Kuukautisten totuttu määrä, koostumus ja/tai väri muuttuvat huomattavasti.
-Kivut muuttuvat pahemmiksi tai uusia, ennenkokemattomia kuukautisoireita (kuten kuumetta tai pahoinvointia) ilmaantuu.
-Kuukautiset loppuvat kokonaan (siis ennen vaihdevuosi-ikäepäilyä).

Kaikki Loppuu Aikanaan

Kuukautisten luonnollista päättymistä kutsutaan vaihdevuosiksi eli menopaussiksi, ja se alkaa yleensä joskus 40-55 vuoden iässä. Aika vaihtelee yhtä suuresti kuin kuukautisten alkamishetki. Menopaussiin kuuluu usein erilaisia fyysisiä, ja psyykkisiä oireita, ihan kuin PMS:nkin. Menopaussi tarkoittaa, että keho on ohittanut hedelmällisen aikansa ja valmistautuu vanhuuteen. Koska vanhenemista surraan, ja jopa pelätään, aiheuttaa kuukautisten loppuminen luonnollisuudestaan huolimatta nykypäivänä monelle naiselle huolta ja murhetta. Ennen wanhaan se oli kuitenkin naisille kaunis, vaikkakin haikea, asia; Arvokkaaseen vanhuuteen astumisen merkki.

Muutenkin, mikäli et vielä ole menopaussi-iässä, ja kuukautiset temppuilevat, keskustele asiasta lääkärin kanssa. Jos mahdollista, kannattaa kuukautisten askarruttaessa kysyä neuvoa myös äidiltäsi, onhan teillä lähimmäksi samanlaisimmat elimistöt :)

Mystiset Menkat

Maagisesti kuukautisveri on, of course, feminiininen aines, jossa yhdistyvät kaikki elementit; Veri sisältää happea (Ilma), limakalvo muodostuu plasmasta ja soluista (Maa), vuoto on aika nestemäistä (Vesi), ja kuukautiskierto pitää kehon voimissaan (Tuli).
Maagisesti kuukautisveri on vahva ja sitova aines, joka on, suonissa virtaavan veren veroisesti, vahvasti sidoksissa omistajaansa/henkilöön josta se vuotaa. Kuitenkin, ottaen huomioon että kuukausiveri vuotaa emättimestä, ja on alkujaan lähtöisin kohdusta, se on perusverta vahvemmin yhteydessä hedelmällisyyteen, naiseuteen ja elämään. Kuukausiveressä on juurensa myös naisen väkeen, onhan se voimapaikasta kotoisin ;)

Kuukautiset ovat siis tarpeeksi henkilökohtaiset sisältämään itsen maagisia ominaisuuksia, ja itsetietoiset, seksuaalisuutensa ja verensä kanssa sinut olevat naiset ovatkin kautta aikain käyttäneet kuukautisvertaan erilaisissa taianteoissa, yleisimmin puolison sitomiseen, ja/tai varmistamaan hänen uskollisuutensa. Ympäri maailman tunnetaankin naisten keino livauttaa miehen ateriaan muutama pisara kuukautisverta, jotta mies pysyisi kilttinä ja uskollisena ja tottelisi naistaan.

Toinen kuukautisiin liittyvä, wanha taika neuvoo, että kääntääksesi halutun miehen tunteet ja kaipauksen sinuun, piti valita kynttilä edustamaan k.o. miestä ja hänen penistään. Kynttilään kaiverretaan nimi, tai muuten nimetään kynttilä edustamaan haluttua henkilöä. Sitten kynttilä, no, "dipataan" emättimeen kuukautisten aikana (tämä symboloi seksiä hänen kanssaan), ja sytytetään. Kun kynttilä palaa, hän alkaa ajatella ja himoita sinua. Kynttilän jäänteet heitetään lopuksi virtaavaan veteen, tai haudataan (miel. punakukkaisen, kukkivan) ruusupensaan alle. Taika toimii parhaiten miehiin, mutta miksei sitä voisi kokeilla naisiinkin, ajattelet vain esim. sormia peniksen sijaan. Muista kuitenkin että lemmentaiat voivat aina osua omaan nilkkaan, sillä tämä kynttiläkonsti on aika sydämetön, ja sitä käytetään pääasiassa pelkän rakastajan ja seksin, kuin rakkauden houkutteluun. Jos siis etsit romanttisempaa suhdetta, valitse edes vaaleapunakukkainen ruusupuska..

Myös erinäiset, kynttilämagiassa käytettävät loitsukynttilät, etenkin parantaminen, naisellinen energia, hedelmällisyys, lemmennosto ja seksuaalisuus, voidaan loitsun tehostamiseksi hieroa kuukautisverellä ennen loitsintaa. Ei siis tarvitse dipata sentään, elleivät tarkoitusperäsi ole nimenomaan seksuaaliset.
Vaikka miehet harvemmin itse käyttävät kuukautisloitsuja (ylläri-pylläri), voidaan kuukautisverta kokeilla vaikka kynttilöissä tai amulettipussissa esim. impotenssia tai ujoutta karkottettaessa. Kuukautisveren kanssa sopivat tällöin parhaiten punaiset, tai kultaiset kynttilät.
Niin, kuukautisverta voi laittaa amulettipussiin ensin imeyttämällä k.o. veri kankaanpalaan, ja antamalle sen kuivua. Sitten käärit tai taittelet kankaan pikku paketiksi (voit sitoa sen narulla halutessasi), ja laittaa näin syntyneen verikäärön amulettipussiin.

Maagisesti vahvinta on tietenkin neitsyen, mielellään ensimmäinen, kuukautisveri, jota on käytetty esim. hedelmällisyys-, ja kauneustaioissa. Jos nainen halusi raskaaksi, hän joi punaviiniä, johon oli sekoitettu neitsyen kuukautisverta. Vuosia saattoi poistaa kasvoilta, jos viimeisenä täydenkuunyönä voiteli yöksi kasvonsa neitsyen kuukautisverellä.
Mikäli sinulla ei jostain syystä ole kuukautisia, esim. iän, ehkäisyn, raskauden tai jonkin lääketieteellisen syyn/tilan vuoksi, voidaan kuukautisveri taianteoissa korvata myös masturboinnin ja orgasmin jälkeisillä, vaginaalisilla eritteillä. Aina parempi jos tuotat ne täydelläkuulla ;)

Faktaa:
-Vaikka vuoto vaikuttaisikin runsaalta, nainen menettää yksien kuukautistensa aikana vain about 1/2-1 desiä verta, vähän naisesta riippuen.
-Pääasiassa kuukautisvuoto on pelkkää kohdun limakalvoa, verta on joukossa vähemmän.
-Naisella on kaksi munasarjaa, yksi alavatsan molemmin puolin, ja aina kerran kuussa yksi munasolu irtoaa jommasta kummasta, mutta aina vuorotellen eri puolilta.
-Ensimmäisiin kuukautisiin voi joskus liittyä pientä kuumeilua, huimausta ja/tai pahoinvointia, mutta se on normaalia.
-Muinaisessa egyptissä naiset käyttivät tamppooneina rullattuja papyrus-kaislan lehtiä.
-Ensimmäiset kuukautissiteet olivat naisten itsensä virkkaamia tai neulomia, ja pääosin vain yläluokan käytössä.
-Kertakäyttöiset kuukautissiteet kehittyivät ensimmäisessä maailmansodassa käytetyistä haavasiteistä.
-Kuukautiskipuja voi lievittää esim. alavatsalle asetetulla kuumavesipullolla, lämmitettävällä jyvätyynyllä tai miedoilla lihasrelaksanteilla (kysy neuvoa lääkäriltäsi).
-Painonvaihtelu kuuluu usein kuukautisiin. Ennen kuukautisia voi tehdä mieli ahmia herkkuja, jolloin paino nousee, ja ruokahalun kadotessa menkkahelvetissä tai sen jälkeen, paino tietenkin laskee takaisin normaalilukemiin.
-Osa naisista alkaa kuorsaamaan kuukautisviikollaan.
-Yhdessä paljon viihtyvien naisten kuukautiskierto synkronoituu lopulta saman syklin mukaiseksi.
-Jos olet aneeminen, verenpaine voi laskea todella paljon kuukautisten alkaessa. Muista syödä oikein, ja kokeile tarvittaessa ravintolisiä, kuten rautaa, magnesiumia, sinkkiä, ja B-vitamiinia.
-PMS-oireita voi lievittää lisäämällä PMS:ä edeltävään ruokavalioon proteiinia, hyviä rasvoja (kuten pellavaöljyä), C-vitamiinia ja magnesiumia. Tämä ei tietenkään toimi kaikille, sillä kuukautisten tavoin myös PMS on yksilöllistä (valitettavasti)
-Kuukautisiin ja PMS:ään kuuluvat mieliteot, mielialanvaihtelut ja jopa pahoinvointi voivat muistuttaa raskausoireita.
-Vielä 1900-luvun alussa lääkäripiireissä PMS:ää pidettiin kuviteltuna sairautena. 
-Kasvissyöjien ja vegaanien kuukautiskierto on yleensä vähän pidempi kuin sekasyöjillä.
-Kuukautisten aikana on mahdollista tulla raskaaksi vaikka tämä onkin harvinaista.

Uskomuksia:

-Kuukautiset unessa kuvaavat haavoittuvaisuutta ja alitajuisia pelkoja.
-Kuukautisten loppuminen odottamatta tarkoittaa että joku on katsonut sinua pahalla silmällä.
-Paitsi ennen wanhaan, myös nykyään (etenkin jossain uskonnollisissa piireissä) paikoin uskotaan, että kuukautisveri on myrkkyä, josta naisen elimistö pyrkii pääsemään eroon. Siksi naisilla on kuukautiset, ja hän on "epäpuhdas" niiden aikaan.
-Edelliseen viitaten; Kuukautisverelle altistuneesta miehestä tulee hedelmätön impotentti, joka sairastuu vakavasti ja saattaa jopa kuolla.
-Keskiajalla uskottiin että kohtu on eräänlainen vieras eliö, joka vaeltelee kehossa miten sattuu.
-Jos nainen harrasti seksiä kuukautisten aikana, kuukautisten uskottiin tarttuvan myös mieheen (???).
-Mies sai sukupuolitaudin, jos hän harrasti seksiä naisen kanssa kun tällä oli kuukautiset.
-Kuukautisten aikana ei saanut tehdä mitään kotitöitä, tai muita askareita.
-Kuukautisten aikana lypsetty maito happanee nopeasti.
-Mätäkuun kuukautiset tekevät naisesta hedelmättömän.
-Peseytyminen/kylpeminen/uiminen, jne. kuukautisten aikaan aiheuttaa naisille hedelmättömyyttä.
-Jos kuukautisten aikana leikkaa hiuksia, niin hiukset lähtevät päästä. Totta tosin on, että ravinneköyhä ruokavalio muutenkin vaikuttaa hiustenlähtöön, ja tilanne voi näin ollen pahentua kuukautisten aikana.
-Nykyisen lähi-idän alueella on muinoin uskottu, että kuukautiset olivat merkki naisen sisään menneestä demonista, jolloin nainen hakattiin päivittäin kunnes kuukautiset lopulta lakkasivat (niinkuin ne nyt aina luonnollisesti lakkaavat).
-Monet miehet kuvittelevat nykyäänkin, että kuukautisvuoto ja virtsa tulevat ulos samasta aukosta.
-Kuukautisten aikana tehty majoneesi juoksettuu, kuukautisten aikana pantu olut ei ala käymään, ja kuukautisten aikana tehty viini happanee.
-Leipä ei kohoa eikä, voi kirnuunnu jos niitä tekee kuukautisten aikana.
-Kuukautisten aikana tehdyt kiharat oikenevat.

*Lisäinfoa kiinnostuneille löytyy mm. Libresse.fi:n sivuilta "Kaikki Kuukautisista".

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos tästä, hyvä teksti! Yritän parhaani sietää menkkojani jotka ovat kaikkea muuta kuin helpot ja tämä teksti vähän piristi :)

punkkariina kirjoitti...

Mä oon tässä parin päivän aikana lukenut melkein kokonaan sun blogin. Kiinnostavinta luettavaa aikoihin! Menkkoihin tuli taas vähän arvostavampi suhtautuminen vaikka ne on aina vaan kivuliaammat kahden lapsenkin jälkeen.. Ihanan naista arvostavia tekstejä, paljon asioita jotka vaatii lisäpohdintaa, uusia näkökulmia ja vahvistusta omaan tieheni. Sun kielenkäyttö on kivan sujuvaa ja hauskaa. Nautinnollista. Toivotan sulle kaikkea hyvää!

Aconitum kirjoitti...

Kiitoksia molemmille mukavista kommenteista. Kuukautiset ovat hieman harmillinen osa naiseksi syntyneille, mutta kuten sanottu, niiden jäädessä lopulta pois, harmittaa monia taatusti enemmän :l