maanantai 4. helmikuuta 2013

Kurkuma (Curcuma Longa)

Köyhän-, tai Intian Sahraminakin tunnettu juuri on monelle tuntemattomanakin tuttu kasvi, onhan se luonnollisen, keltaisen värin puhtain lähde. Kurkuma tunnetaan itämaissa myös nimellä Haldi. Suomalaisittain murtaen Kurkumaa kuulee joskus kutsuttavan myös Turmenikiksi, joka on suora väännös kasvin englanninkielisestä "Turmenic" -nimestä. Kurkuma on inkiväärin sukuinen ruohokasvi, joka kasvaa pääosin Etelä-Aasiassa ja Intiassa. Vanhimmat maininnat kasvista löytyvät muinaisesta, assyrialaisesta kasviosta vuodelta n. 300 ennen ajanlaskumme alkua. Useimmille kurkuma on tutuin englannin-intialaisen, keltaisen curryjauheen ainesosana, joka antaa mausteelle sen kauniin värin. Kurkumaa voi löytää lähikaupasta valmiina jauheena, mutta toisin kuin inkivääriä, tuoreita juuria ei välttämättä myydä lähikaupassa. Tuoretta kurkumaa kannattaa metsästää luomu/ekokaupoista, Afro/Asian -marketeista, ja kauppahalleista.

(Kuva: Wikipedia)

Kullankeltainen kurkuma on lähinnä keittiössä käytetty, hiilihydraattipitoinen maustekasvi, joka sisältää mm. Natriumia, Niasiinia, Magnesiumia, Kaliumia, Rautaa, Sinkkiä, B6-, E-, ja C-vitamiinia, sekä paljon Proteiinia. Kurkuma on lempeäarominen mauste, jolla esimerkiksi riisiruoat voi värjätä kauniin keltaisiksi. Pysy kuitenkin kohtuudessa, sillä kurkuman maku voimistuu kypsennettäessä. Kurkuma on kuitenkin hyvin riittoisa mauste, jota ei tarvita paljon; jo lusikankärjellinen riittää syvänkeltaiseen sävyyn. Kurkumaa voikin käyttää värjäyksessä sahramin sijaan, tosin ruoanlaitossa sama ei toimi, sillä kasvit maistuvat liian erilaisilta. Kurkuma muistuttaa maultaan etäisesti rucolaa, sinappia tai pippuria.
Elintarviketeollisuus käyttää kurkumasta erotettua väriainetta, kurkumiinia (E100, luontainen lisäaine), mm. valmisjogurttien, mehujen, makeisten, juustojen, naksujen, valmisruokien, kanatuotteiden, levitteiden, kastikejauheiden, salaattikastikkeiden, majoneesin, sinapin, jne. värjäykseen. Kurkumaa on siis vähän kaikkialla. Kurkumaa käytetään myös tekstiilivärjäyksessä. Intiassa ja Bangladeshissa naisten sari-asut on värjätty kurkumalla, ja perinteisesti myös Buddhalaismunkkien kaavut. Kurkumasta saakin kestävää väriä joka ei heti haalistu.

Kurkuma on feminiininen naistenkasvi, eräänlainen inkiväärin vastakohta. Kurkuma liitetään tuoreena vesielementtiin ja kuuhun, kuivattuna tuleen ja aurinkoon, sekä äiti- ja soturijumaluuksiin. Näitä ovat mm. Durga, Mut, Hathor, Tawerett, Sekhmet, Anahit, Parvati, Shairaputri ja Mahakali. Intiassa Kurkuma on pyhitetty myös menestyksen jumala Ganeshalle sekä aurinkojumala Suryalle. Kurkuma kuvastaakin vahvaa, itsetietoista naista, joka on kauhistus monissa patriarkaarisissa kulttuureissa. mm. Intiassa kurkuma on yleinen rituaalikasvi, ja varsinkin hääjuhlassa morsiuspari saatetaan värjätä kurkumatahnalla juhlavan kullanvärisiksi.

Kurkuma soveltuu hyvin sekä karkottavaan että hoivaavaan magiaan. Kurkuman auringonkulta karkottaa negativian ja kaikenlaiset pahalaiset. Kurkuma rohkaisee tarttumaan haasteisiin, ja vakuuttaa ettei maailma syö sinua elävältä. Kurkuman tuoksu antaa rohkeutta sekä eroottista itsevarmuutta. Kurkuma on myös hyvä nostamaan sinua vastaan asetetut taiat ja loitsut.
Rakkauden saralla Kurkuman maine on hiukan kyseenalainen, sillä sen avulla nainen saattoi sitoa miehen orjakseen, tai ainakin taivuttamaan tahtoonsa. Kurkumalla maustettua jogurttia, joka tarjoillaan pistaasipähkinöiden kanssa pidetään intohimoa nostavana lemmenruokana joka saa veren kiertämään.

Intiassa Ayerveda-lääketiede on käyttänyt kasvia jo tuhansia vuosia. Kurkumaa on käytetty mm. anemian, ruokamyrkytyksen ja mahavaivojen hoitoon, ja sillä on myös häädetty sisäloisia. Kurkuman sanotaan myös auttavan laihduttajia. Naiset ovat raskaana ollessaan syöneet kurkumalla maustettuja kikherneitä ja jogurttia ehkäistäkseen aamupahoinvointia. Kurkuma tasapainottaa synnytyksestä toipuvan kehon, auttaa kohtua puhdistumaan, ja lisää imettävän äidin maidontuotantoa. Kurkumaa on annettu myös miehille sillä se lisää siittiöntuotantoa ja parantaa siemennesteen laatua.
Länsimainen lääketiede käyttää kurkumasta erotettuja aineita mm. Alzheimerin taudin, rintasyövän, aivokasvainten, haiman vajaatoiminnan, ja erilaisten maksan sairauksien, kuten kirroosin ja hepatiitin, hoidossa. Kurkuman on havaittu aiheuttavan syöpäsoluissa solukuolemaa, ja kurkuman uskotaan ehkäisevän myös melanoomaa.. Lisäksi kurkumiinin on pidemmän päälle todettu ehkäisevän aikuisiän diabetestä.

Kurkuma soveltuu myös hyvin kotiapteekkiin. Se on lievästi antiseptinen, puhdistaa verta, ja lämmittää. Kurkumatee (1/2 tl kurkumajauhetta yhteen, n. 2 dl:n kupilliseen kuumaa vettä) lievittää ilmavaivoja, kihtiä, ja erilaisia sisäelintulehduksia.
Kurkuma myös vahvistaa maksaa, nopeuttaa maksa-aineenvaihduntaa, ja lievittää tulehduksia. Jos maksa vaivaa, kurkumaa voi lisätä muutaman päivän ajan vaikka terveyspirtelöihin, tms. Myös esim. toipuva alkoholisti voi saada apua kurkumasta.
Kurkuma myös ohentaa verta. Maitoon keitettynä kurkumasta saa avun moniin naistenvaivoihin, esimerkiksi epäsäännölliseen kuukautiskiertoon ja kramppeihin. Kurkumamaitoa kannattaa juoda myös jos olo tuntuu kuumeiselta, tai kuin olisit sairastumassa.
Ulkoiseen käyttöön kurkumajalkakylpy hoitaa kylmiä jalkoja, ja saa veren kiertämään. Paleltumiin voi kokeilla ensiapuna kurkuman ja voin/ihran sekoitusta, jota hierotaan voiteen tavoin paleltuneille alueille. Ei kuitenkaan liian voimakkaasti, etteivät paleltuneet pintaverisuonet kärsi.
Kuivuneille ja halkeileville jalkopohjille hyvän avun saa sekoittamalla kurkumaa kookosrasvaan, ja hautomalla sillä jalkoja. Rasvaa jalat hyvin seoksella, ja kääri jalat kankaaseen tai laita muovipussiin (jätä muovi säärien kohdalta auki jotta iho saa hengittää). Upota jalat lämpöiseen veteen ja anna vaikuttaa parikymmentä minuuttia. Pidä vesi lämpimänä, toista käsittely tarvittaessa.
Ayerveda suosittelee Neem-öljyn ja kurkuman seosta voiteeksi kaikenlaisille ihottumille, myös psoriasikseen. Kurkumatahnaa on sivelty ihoon myös erilaisten rokkojen vaivatessa, sillä se vähensi arpia.

Kotikosmeettisiakin ominaisuuksia kurkumalla on verrattaen runsaasti; Kurkuma syväpuhdistaa ongelmaihoa, ehkäisee näppylöitä, ja kirkastaa hipiää. Kurkuma lievittää myös turvonneita silmänalusia, ja tasoittaa couperosa-ihon punoitusta. Lisäksi, kuten edellä jo mainitsin, Kurkumaa on käytetty myös häiventämään näkyviä arpia, ja Kurkumahaudukkeella/-tahnalla voi myös kokeilla kuivattaa finnejä ;)
Kurkumaa voi käyttää sellaisenaan, veden kanssa sekoitettuna tahnana, tai sitä voi sekoittaa kasvonaamioihin, Hyviä naamiopohjia kurkuman kanssa ovat erilaiset hedelmäsoseet, puurot, hunaja ja viili, smetana tai jogurtti. Kurkuma-kookosrasvaseosta taas kannattaa levittää iholle karvanpoiston jälkeen. Näin iho pysyy sileänä pidempään.

Kurkumatahna:
Kurkumaa
Vettä
-Lusikoi hieman kurkumaa kippoon, ja lisää vähän vettä
-Sekoita hyvin, lisää tarvittaessa taas vähän vettä, kunnes saat notkean tahnan
-Anna tahnan tekeytyä kannella peitettynä n.5 min (kurkuma turpoaa), ja lisää lopuksi tarvittaessa vähän vettä jotta tahna taas notkistuu
-Käytä ihonhoitoon.

Kurkuma sopii hyvin myös ikääntyvälle iholle. Hyvä resepti on sekoittaa kurkumajauhetta kerman kanssa voiteeksi (kuin tuo edellinen tahnaresepti, mutta käytä veden sijasta kermaa), ja hiero silmien ympärille. Tämä auttaa häivyttämään juonteita ja tummia silmänalusia.

Kurkuman jäljiltä iho voi pintapuolisesti vähän kellertää, mutta väri lähtee kyllä vedellä ja saippualla. Kuitenkin, ulkoisesti käytettynä Kurkuma sopii parhaiten tummalle ja päivettyneelle iholle, eli meille olmeille en suosittele tätä pidempiaikaiseen ihonhoitoon, sillä se voi pidemmän päälle kellastaa ihoa.

Kurkumaa on myös jonkin verran käytetty myös hiushuuhteissa, se ehkäisee hilsettä ja syventää ruskeiden ja punaisten hiusten väriä. Kylpyveteen lisätty kurkumajauhe syventää rusketusta. Kosmetiikkateollisuus käyttää kurkumiinia mm. aurinko- ja itseruskettavissa voiteissa sekä hiusväreissä.

Blogillani kurkumaa käytetään esim. seuraavissa resepteissä:

Aurinkoinen CousCous
Bataatti-Linnsikeitto
Kiinalainen Currymauste
Kukkakaalikastike
Ratan Pulao

Huom: Älä tietenkään käytä kurkumaa mikäli olet sille yliherkkä tai allerginen, tai jos sinulla on verenohennuslääkitys tai verenhyytymishäiriö. Koska kurkuma on ajoittain niittänyt kyseenalaista mainetta lisäaineväittelyissä, sitä pelätään usein turhaan. Lisäaineiden mahdollisia haittavaikutuksia vähättelevät ihmiset kun käyttävät jsoatin syystä vastaväitteenään juuri Kurkumaa, jonka liikakäyttö on todella pahasta, ja voi kuulemma altistaa jopa syövälle. Ensiksikin, samat ihmiset väittävät Absinttia hallusinogeeniksi ja ihmistä lihansyöjäksi. Nykylääketiede kuitenkin tutkii kurkuman sisältämiä aineksia juuri syövän hoidossa ja ennaltaehkäisyssä.
On totta, että kurkumalla on haittavaikutuksensa, mutta eihän mikään aine ole hyväksi ylenpalttisesti käytettynä, ei edes vanha kunnon H2O. Mielestäni on turhaa lähteä vertaamaan keinotekoisia lisäaineita luonnonantimiin, sillä pointtihan on juuri siinä, että luonnollisten aineiden maustekäyttö on yleensä turvallista (anteeksi, allergikot), mitä keinotekoisten lisäaineiden vastaava harvoin on. Haittavaikutuksia saadakseen kurkumaa pitää syödä useampia satoja grammoja päivässä, mikä on hankalaa jos muistetaan että kurkuma todellakin on mauste eikä mikään ravintolisä.
Maineestaan huolimatta kurkumaa voi käyttää rohdoksena myös raskauden aikana ainakin viidennelle kuulle asti. Kurkuma stimuloi kohtua ja voi aiheuttaa supistelua. Naiset ovat nauttineet kurkumarohtoja myös viimeisillään, sillä sen on sanottu edistävän synnytystä. Kurkuman tavallinen-, eli maustekäyttö (kurkumaa sisältävät ruoat) on turvallista myös raskauden viime metreillä.

Uskomuksia:
-Kurkuman syöminen unessa kehottaa sinua kuuntelemaan piilotajuntasi viestejä. Kurkumamaustepurkki taas neuvoo tarkkailemaan terveyttäsi.
-Kurkumanjuuri tyynyn alla voi auttaa uneksimaan enneunia.

Ei kommentteja: