Curryruoat ovat saapuneet kiinalaiseen keittiöön länsimaista, ja ne ovat pitkälti jalostuneet kaikkien tuntemasta, englannin-intialaisesta curryjauheesta. Vaikka itämainen keittiö (esim. Thaimaa) onkin tunnettu mausteisista currytahnoistaan, käytetään itämailla myös englannincurrya melko alkuperäismuodossaan lähinnä Malesian ja Singaporen keittiöissä. Kiinassa käytettävä curryjauhe on kuitenkin koostumukseltaan erilaista englantiin nähden, koska se sisältää merkittävimpänä erona tähtianista, mutta k.o. mausteesta on taatusti monia eri variaatioita vähän keittiön mukaan. Seuraava resepti on aina toiminut hyvin omassa kotikeittiössä:
3/4 dl Kurkumaa
1 rkl Sinappijauhetta
5-6 tl Valkopippuria
3-4 tl Kanelia
5 tl Korianterinsiemeniä
5 tl Tähtianista
1 tl Inkivääriä
-Käytä valmiiksi jauhettuja mausteita tai rouhi mausteet morttelissa
-Laita mausteet sopivaan purkkiin, sekoita hyvin
-Käytä kiinalaistyylisiin curryruokiin tavallisen englannincurry-jauheen sijaan
Erilaisia variaatioita kiinancurrysta saa lisäämällä siihen kardemummaa, kuminaa tai anista. Kiinancurryn tulisuus tulee perinteisesti valkopippurista, mutta reseptistä riippuen mausteseos voi sisältää myös chiliä tai setsuaninpippuria.
*Tuntemamme "aito" curryjauhe kehittyi Intian ollessa Englannin siirtomaa
1800-luvulla. Curry-nimi tulee intialaisesta pata/kastikeruoasta joka maustetaan
tavallisimmin kardemummalla, pippurilla, jeeralla ja korianterilla.
Tähän ajatukseen pohjaten englantilaiset siirtomaaisännät kehittivät
tunnetun länsimaisen curryjauheen. Se oli herrasväen ruokapöytiin sekoitettu
yhdistelmä useimmissa intialaisissa curryryruoissa käytettäviä,
yleisimpiä kuivamausteita. Keltaisen värinsä curryjauhe saa kurkumasta. Yleensä englannincurry sisältää kurkuman lisäksi korianteria, jeeraa, mustapippuria ja sarviapilaa. Vähän tuottajasta riippuen mukana voi olla fenkolia, sinapinsiementä, suolaa, inkivääriä tai yrttejä.
Hyvä englannincurry on aromaattinen ja kätevä mauste, mutta saa kaikki länsimaiset
koticurryt maistumaan samalta. Intialaisessa keittiössä suhteutetaan
mausteseokset joka ruokaan erikseen, ja niiden aineet vaihtelevat luoden
näin mitä erilaisempia makusinfonioita perusmausteilla. Puhumattakaan,
etteivät kaikki intialaiset ruoat ole curryja.
Aidot itämaiset curryjauheet ovat samoin vaihtelevia koostumukseltaan,
tulisuudeltaan ja aromiltaan, ja niitä voi löytää etnisistä
elintarvikekaupoista. Meille tutuin, keltainen curryjauhe on siis
mausteseos ja kuuluu ennemminkin englantilaiseen, kuin intialaiseen
keittiöön.
Aasialaiset, etenkin Thaimaan keittiöissä käytetyt chilistä valmistetut
currytahnat ovat puolestaan oma lukunsa, eikä niillä ole mitään
tekemistä intialaisen currypadan kanssa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti