tiistai 5. helmikuuta 2013

Currymauste kiinalaisittain

Curryruoat ovat saapuneet kiinalaiseen keittiöön länsimaista, ja ne ovat pitkälti jalostuneet kaikkien tuntemasta, englannin-intialaisesta curryjauheesta. Vaikka itämainen keittiö (esim. Thaimaa) onkin tunnettu mausteisista currytahnoistaan, käytetään itämailla myös englannincurrya melko alkuperäismuodossaan lähinnä Malesian ja Singaporen keittiöissä. Kiinassa käytettävä curryjauhe on kuitenkin koostumukseltaan erilaista englantiin nähden, koska se sisältää merkittävimpänä erona tähtianista, mutta k.o. mausteesta on taatusti monia eri variaatioita vähän keittiön mukaan. Seuraava resepti on aina toiminut hyvin omassa kotikeittiössä:

3/4 dl Kurkumaa
1 rkl Sinappijauhetta
5-6 tl Valkopippuria
3-4 tl Kanelia
5 tl Korianterinsiemeniä
5 tl Tähtianista
1 tl Inkivääriä

-Käytä valmiiksi jauhettuja mausteita tai rouhi mausteet morttelissa
-Laita mausteet sopivaan purkkiin, sekoita hyvin
-Käytä kiinalaistyylisiin curryruokiin tavallisen englannincurry-jauheen sijaan

Erilaisia variaatioita kiinancurrysta saa lisäämällä siihen kardemummaa, kuminaa tai anista. Kiinancurryn tulisuus tulee perinteisesti valkopippurista, mutta reseptistä riippuen mausteseos voi sisältää myös chiliä tai setsuaninpippuria.

*Tuntemamme "aito" curryjauhe kehittyi Intian ollessa Englannin siirtomaa 1800-luvulla. Curry-nimi tulee intialaisesta pata/kastikeruoasta joka maustetaan tavallisimmin kardemummalla, pippurilla, jeeralla ja korianterilla. Tähän ajatukseen pohjaten englantilaiset siirtomaaisännät kehittivät tunnetun länsimaisen curryjauheen. Se oli herrasväen ruokapöytiin sekoitettu yhdistelmä useimmissa intialaisissa curryryruoissa käytettäviä, yleisimpiä kuivamausteita. Keltaisen värinsä curryjauhe saa kurkumasta. Yleensä englannincurry sisältää kurkuman lisäksi korianteria, jeeraa, mustapippuria ja sarviapilaa. Vähän tuottajasta riippuen mukana voi olla fenkolia, sinapinsiementä, suolaa, inkivääriä tai yrttejä.

Hyvä englannincurry on aromaattinen ja kätevä mauste, mutta saa kaikki länsimaiset koticurryt maistumaan samalta. Intialaisessa keittiössä suhteutetaan mausteseokset joka ruokaan erikseen, ja niiden aineet vaihtelevat luoden näin mitä erilaisempia makusinfonioita perusmausteilla. Puhumattakaan, etteivät kaikki intialaiset ruoat ole curryja.
Aidot itämaiset curryjauheet ovat samoin vaihtelevia koostumukseltaan, tulisuudeltaan ja aromiltaan, ja niitä voi löytää etnisistä elintarvikekaupoista. Meille tutuin, keltainen curryjauhe on siis mausteseos ja kuuluu ennemminkin englantilaiseen, kuin intialaiseen keittiöön.
Aasialaiset, etenkin Thaimaan keittiöissä käytetyt chilistä valmistetut currytahnat ovat puolestaan oma lukunsa, eikä niillä ole mitään tekemistä intialaisen currypadan kanssa. 

3 kommenttia:

Leena kirjoitti...

Nom nom nom. Tästä muistuukin mieleen ettei mulla ole vielä omaa morttelia *huokaus*

Pieta kirjoitti...

Tiedät kyllä tosi paljon aasialaisesta(kin) ruokakulttuurista! :) Mikä on perustavin ero englannincurryyn?

Aconitum kirjoitti...

Kuten jo blogin esittelyssä mainitsin, aasialainen kokkailu on harrastus. Suurin ero valmiiden curryjauheiden välillä on tietenkin koostumus. Kiinalainen curry on sisältää tähtianista, mikä tekee siitä "makeampaa" kuin englannincurrysta.
Laitan kuitenkin postaukseeni lisäosan englannincurrysta :)