keskiviikko 26. marraskuuta 2014

Noitapullot

Olen miettinyt pari kertaa postatako tätä vai ei, mutta kerran olen muutenkin kirjoittanut perusjutuista, niin kerrotaan nyt tästäkin kun ei tule mitään erikoista mieleen. Pahoittelen, mutta postausideat ovat taas vähissä o_O

Noitapullot Pähkinänkuoressa

Noitapullo (eng. Witch Bottle) on kenties tunnetuin wanhan noituuden väline, ja vanhimmat viralliset merkinnät moisista löytyvät 1600-luvulta Englannista, mistä tapa todennäköisesti on lähtöisin. Noitapullot ovat sukua Hoodoon-piirissä käytettäville amulettitölkeille, ja ovat samoin vastamagian piiriin kuuluvia amuletteja, joiden tarkoitus on suojella omistajaansa pääasiassa pahantahtoiselta noituudelta ja pahoilta hengiltä. Noitapullo sopii kuitenkin kaikenlaiseen maagiseen suojeluun ja karkotukseen, niin kauan kun yrität pitää ei-toivotut loitsut kaukana sinusta.
Pulloja on tavallaan kahdenlaisia; sillä niiden uskottiin sekä karkottavan pahat loitsijat/loitsut ja -henget lähituntumasta, mutta myös voivan vangita paha henki tai vahingoittava loitsu sisäänsä, ja usein jopa tuhoavan, tai neutraloivan sen. Pullo toimi virassaan niin pitkään kuin se pysyi ehjänä, minkä vuoksi omistajansa usein piilottivat noitapullonsa visusti. Suojelevia pulloja jemmailtiin ja haudattiin talon perustuksiin, kynnysten ja tulisijojen alle, tai pidettiin muuten piilossa ettei kukaan vahingossakaan avaisi tai rikkoisi kallisarvoista amulettia.
Uskomus tunnetaan myös päinvastaisena; Kun pullot täytettiin, ja pahan loitsun tai hengen katsottiin jääneen vangiksi pulloon, eli pullo oli ikäänkuin jo täyttänyt tarkoituksensa, se heitettiin tuleen, jolloin se särkyi. Tämän uskottiin murtavan pahan taian ja jopa tappavan sen asettaneen noidan.

Noitapullo on aina ehdottoman henkilökohtainen, ja se valmistetaan yhdelle henkilölle kerrallaan. Kotitaloutta suojeltaessa pullo valmistetaan usein talon isännälle tai emännälle, minkä on tarkoitus suojella koko perhettä, mutta jokaiselle perheenjäsenelle saatetaan valmistaa myös omat pullot. Yksi ihminen saattaa omistaa monta pulloa, etenkin, jos maagista uhkaa pelkää useammalta taholta. Moni ajattelee myös, että kun pahan hengen tai loitsun jo-vanginnut yksi noitapullo on täyttänyt tehtävänsä, tarvitaan uusi vangitsemaan loput pahat. Tämäkin on vähän kaksipiippuinen juttu, sillä niin kauan kuin pullo on ehjä, se toimii. Toisaalta, liika-annos voimakasta, pahantahtoista magiaa voisi periaatteessa hidastaa pullon kykyä sulattaa sitä, vähän samoin jos vaikka syöt itsesi ähkyyn, ei ruoka maita enää samalla tavalla. Jos sinusta siis tuntuu ettei pullosi enää toimi, en näe estettä ettet voisi väkertää uutta pulloa tai paria. Samoin, jos pullosi särkyy, kannattaa vanhasta hankkiutua eroon ja pykätä uusi.
Noitapulloa ei ole myöskään pakko haudata maahan, vaan voit pitää sen tallessa esim. kaapissa tai varastossa. Tosin, esteettisesti miellyttävä, läpinäkymätön keramiikkapullo sopii hyvin myös sisustuselementiksi, vaikka koristeeksi hyllyn päälle.
 
Tee Se Itse

Noitapullon pystyy valmistamaan itse, mutta sen mainitaan olevan tehokkain, jos luotettava noita, tai pohu valmisti sen sinulle. Myös esim. loitsutaitoinen äiti tai isoäiti voi valmistaa lapselleen/lapsenlapselleen pullon, tai samoin esim. sisarus tai läheinen ystävä toiselle. Noitapullo on kuitenkin helppo valmistaa ihan kotioloissa itse. Noitapullon "täytteet" vaihtelevat vähän sen mukaan miltä asianomainen haluaa suojautua. Pullo on siis tekijänsä käsissä, ja valmistetaan aina kulloisenkin tarpeen mukaan. Noitapullon oikeaoppiseen valmistukseen tarvitset vain sopivan pullon, tai pullomaisen tölkin, ja vähän sopivia täytteitä. Koska on mahdotonta sanella jokaiseen pulloon sopiville täytteille yhtä ja oikeaa reseptiä, yritän kertoa niistä tässä vain pääpiirteittäin:

-On sama minkäkokoista pulloa käytät, kunhan kaikki täytteet mahtuvat pulloosi. Pysy myös kohtuuden rajoissa, noitapullolla ei ole tarkoitus pröystäillä eikä kompensoida mitään. Valitse siis käytännöllisen kokoinen peruspullo ja unohda suosiolla se kymppilitran leka, oli se kuinka komea tahansa.

-Ensisijaisesti pullon tulee sisältää aina jotakin henkilökohtaista materiaa siltä henkilöltä, jolle pullo täytettiin. Tämä on tärkein kohta, jonka tarkoitus on merkitä pullo omaksi, että se suojelee juuri sinua. Tällaisia henkilökohtaisia aineksia olivat esim. hiukset ja muut kehon karvat, hampaat, nahan-, tai kynnenpalaset. Muistathan, etteivät kehoon kertyneet, ylimääräiset köhnät, kuten napanöyhtä, ole sopivasti henkilökohtaista materiaa tähän, sillä ne ovat vain muutenkin pois heitettävää kuona-ainetta. Samasta syystä älä myöskään sylje pulloosi.
Monet wanhat tahot ehdottavat, että pulloon pitäisi aina laittaa myös omaa verta ikäänkuin "boostaamaan" hiukset tai muut. En oikein voi vahvistaa tuota, sillä silloin pulloon laitettaisiin kahta henkilökohtaista materiaalia (mikä ei siis ole tarpeen), puhumattakaan, että veri voi vahvistaa joitain vangittavia pahalaisia. Lue kuitenkin eteenpäin.

-Jos halutaan suojautua pahoilta hengiltä tai muilta pikkupiruilta, pulloon laitetaan vahvoja, teräviä okaita, piikkejä, teroitettuja oksanpätkiä, neuloja, tai piikkilankaa; jotain, joihin pahat henget jäisivät kiinni / jotka hidastaisivat pahalaisten etenemistä. Aivan sama käytätkö nuppi- vai silmäneuloja, katkenneita neuloja vai muita sellaisia, kunhan ovat neuloja joissa on kärkipää tallessa. Mitä useamman neulan/piikin pullosi sisältää, sitä paremmin pahalaiset tarttuvat kiinni.
Tähän voi hyvin kierrättää myös esim. puutarhasta saksitut, okaisat ruusunoksat, tai pellolta kitketyt kyläkarhiaiset, tai takiaispallot. Ohdakkeet sun muut pehmeäpiikkisemmät kasvit eivät ehkä ole niin hyviä vangitsemaan, mutta taatusti toimivia aiheuttamaan kiusaa demoneille.

-Mikäli noitapullolla halutaan pyydystää pahoja henkiä tms, kannattaa pulloon (mainittujen okaiden ja piikkien seuraksi,) laittaa jotain nestettä, jonka oli tarkoitus hukuttaa pahalainen. Tekijästä riippuen neste saattoi olla suola- tai merivettä, etikkaa, punaviiniä tai viinaa, samoin kuin suojeltavan itsensä virtsaa. Symbolisestihan suojeltava voittaa pahalaisen jos se hukkuu suojeltavan omiin nesteisiin.
Noitapulloihin on nesteen sijaan käytetty myös hiekkaa tai multaa, jonka on tarkoitus haudata pahalainen. Maa-aines sopii täytteeksi etenkin jos aiot haudata noitapullosi maahan, sillä talvella jäätyessään neste laajenee ja pullosi voi särkyä.
Suosittelen, että täytä pullo sillä aineella, mikä tuntuu itselle luontevimmalta ja tilanteeseen sopivimmalta.

-Sekä ei-toivottuja loitsuja että pahoja henkiä nautraloiviin pulloihin laitettiin yleensä myös lisäksi pahaa neutraloivaa tai estävää ainesta, kuten suolaa, suola-pippuria, cascarillaa, kristalli-, tai tiilipölyä, tai yrttejä, kuten valkosipulia, salviaa, santelipuuta, mäntyä, heisipuun juurta, tai mustapippuria. Kiinnitä huomiota siihen, mitä yrität karkottaa tai neutraloida, ja valitse aines sen mukaan. Jos vaikka yrität suojautua ei-toivotulta lemmenloitsulta, ei esim. rakkauteen yhdistetty santeli ole välttämättä se paras valinta.

-Jos yrität suojautua pahantahtoiselta noituudelta ja sinuun suunnatuilta, vahingollisilta loitsuilta, kannattaa pulloon lisätä myös jotain jokeria, jos pullo mielestäsi kaipaa sitä. Sopivia ovat kaikenlaiset suojelevat, karkottavat ja häiritsevät ainekset (kuten suola, kolikot, sopivat kivet, noki omasta tulisijasta, ruusunmarjan siemenet, nastat, legopalikat, tms.), ei mikään estä sinua tekemästä niin. Jos satut tietämään että loitsun asettaja, sanotaanko, vaikka inhoaa jotain tiettyä kasvia, tai on allerginen, lisää sitä pulloon. Intuitiota kannattaa siis ainakin tässä kuunnella.
Pidät vain huolen ettei lisäaines ole ristiriidassa muiden tarvikkeiden kanssa. Esim. Jos yrität pyydystää pahalaisen pulloosi, ei mikään demonia vahvistava aines, kuten oma veresi, välttämättä ole paras ratkaisu.

-Hyvä pitää mielessä, ettei pullon ole tarkoitus henkilökohtaisesti sitoa ketään, vaan ainoastaan suojella sinua. Älä siis laita pulloon mitään omaa oletetulta loitsijalta jolta yrität suojautua. Kun pullossa on jo jotain sinun omaasi, loitsijan vastaavat tavarat vain pilaavat pullon, eikä pullon taika toimi. Pahimmassa tapauksessa moinen auttaa loitsijaa saamaan sinusta yliotteen jos hän on pullossa kanssasi.

-Yksi hyvänä pidetty lisäaines oli punainen lanka, johon on solmittu solmuja. Tämä paitsi sitoo ei-toivotut taiat, myös pitää mahdollisesti vangitun pahalaisen kiireisenä, kun se yrittää avata solmuja pullossa.

-Lopuksi sulje ja sinetöi pullo huolellisesti. Perinteisesti pullo on suljettu korkki-korkilla ja vahalla, mutta modernina aikana voit hyvin käyttää kierrekorkkia ja vaikka liimaa. Päälle voit kääriä vielä paperia tai kangasta, ja sitoa sen narulla kiinni. Voit koristella tai päällystää pullon ulkopuolelta jos haluat, mutta se ei ole välttämätöntä.

Lopuksi muutama vinkki kotipullottajille:

-Pulloa ei tarvitse täyttää piripintaan, ja voit valita käytännössä minkä kokoisen pullon tahansa.
-Perinteisesti on käytetty keraamisia tai lasisia pulloja, en oikein luottaisi muoviin tässä.
-Pullon ei tarvitse olla iskemätön, kunhan se on ehyt. Voit kierrättää vaikka kaljapullon tähän tarkoitukseen. Sen kun vain liuotat etiketit pois ja peset sen hyvin.
-Ole varovainen käyttämiesi ainesten kanssa. Älä sekoita keskenään mitään mikä aiheuttaa sinetöidyssä pullossa esim. käymisreaktion, tms. kaasujen muodostumista, sillä pullosi voi lopulta räjähtää.
-Voit valita pullosi ja sinettitarvikkeet hyvin niiden värin, tai oman intuitiosi mukan. Valitse pyrkimyksiäsi parhaiten sinulle itsellesi symboloivia värejä ja materiaaleja.
-Voit käyttää yhtä pulloa vain kerran. Vaikka tyhjentäisit noitapullosi valmistaaksesi uuden, valitse mieluiten uusi pullo, ja aina uudet materiaalit, älä siis kierrätä mitään täytettä. Voit kyllä kierrättää vanhan (esim. pahalaisen hukuttaneen) pullosi tuon aiemman linkin jo-annettujen ohjeiden mukaan.

*Pullon täyttäminen ei siis vaadi mitään erityisiä valmisteluja, muuta kuin täytteiden keräämisen. Voit puhdistaa pullon ja siinä käyttämäsi ainekset ei-toivotuista energioista jos haluat, mutta se ei ole välttämätöntä. Voit polttaa kynttilää tai suitsuketta jos se auttaa sinua virittäytymään "maagiseen tunnelmaan", mutta sekään ei ole välttämätöntä. Kannattaa kyllä sytyttää kynttilä aloittaessasi jos tarvitset lopuksi siitä steariinia pullon sinetöintiin..
Et myöskään tarvitse loitsuja etkä lukuja tähän. Jos haluat, voit lopuksi sanoa pullollesi mitä haluat sen tekevän, mutta se ei myöskään ole välttämätöntä. Kyllä pullo tietää.
Mainittakoon vielä, että jos jonkin pahan vanginnut loitsupullo särkyy sen vaikuttamassa tilassa, kannattaa uusi valmistaa välittömästi ja mahdollisesti suorittaa myös kodin puhdistus.

4 kommenttia:

Taika kirjoitti...

Kiinnostavaa. Kerrotaanko mitä tapahtuu jos noitapullo joka on valmistettu pahan nappaamista varten, särkyy? Oletettavasti paha silloin vapautuu asuntoon. Ehkä kannattaisi olla tuplanoitapullot, jos yksi hajoaisi, olisi toinen varalla sieppaamassa ongelmat.

Aconitum kirjoitti...

Kuten jo tekstissä mainitsen, pullo toimii niin kauan kuin se on ehjä, (ellei sitten kannata tuota outoa pullonrikkomissuuntausta).
Kun pullo särkyy, sen taika särkyy se ei enää suojele, karkota eikä vangitse mitään, eli kyllä, myös sen vangit tällöin vapautuisivat.

Toisekseen, koska nestettä tai maata sisältävän pullon on tarkoitus hukuttaa tai haudata vangitsemansa paha, nimenomaisesta pahasta tuskin on enää haittaa pullon särkymisen jälkeen.

Monipulloisuus on hyvä pointti, eikä todellakaan tavatonta. Lisään juttua tuonne tekstiin, kun näköjään taas unohtui ;(

Anonyymi kirjoitti...

Hei! Sulla on aivan ihana Blogi, oon jääny ihan koukkuun! niin paljon tietoa monista eri asioista <3 Mutta tästä pullo jutussa jäi mietityttämään, että pitääkö pullo siis heti haudata maahan, kun sen on tehnyt, vai pitääkö sen antaa jonkin aikaa "napata" sitä pahaa henkeä, tai loitsua ennen hautaamista?

Aconitum kirjoitti...

?? Kuten tekstissäkin mainitsen, niin suojelemistarkoituksessa olevat pullot haudataan heti kun ne on täytetty ja suljettu, mutta vangitsemiseen tarkoitetut pullot pidetään ikäänkuin hollilla kunnes ne ovat "vanginneet pahan" (kyllä sen tietää). Sitten vasta voit halutessasi esim. haudata maahan sen vangitsemiseen tarkoitetun pullon, jos haluat pitää sen jotenkin hyvässä jemmassa tai pelkäät muuten sen särkyvän ja näin vapauttavan sen pahan.