torstai 26. elokuuta 2010

Kivet ja kristallit

Lisää arkipäiväisiä aiheita :) Ajattelin nyt kuitenkin kertoa näistä jotain, kun kerran postasin jo tietoa eteerisistä öljyistäkin. Mielestäni niillä on ainakin sen verran yhteistä, että niitä joko käyttää tai sitten ei. Kivien käyttö lienee tuttua jokaiselle magiaan perehtyneille, ja vaikkei noita tai sen sellainen olisikaan, onnenkivet ja amuletit lienevät tuttuja? Ja mistäs sen tietää, vaikka joku asiasta kiinnostunut saisi sivuilta hyvää infoa :O
Kivillä on monenlaista käyttöä, niillä voi koristella alttarin, ladata esineitä, ohjata ja maadoittaa energioita, parantaa, ja rauhoittaa. Mikäli teet loitsua ystävällesi, ja tarvitset jotain henkilökohtaista häneltä luodaksesi yhteyden, voi tietynlajinen kivi, vaikka hänen onnenkivensä, edustaa häntä.
Niin, en siis (ainakaan vielä, saa nähdä kuinka innostun kirjoittelemaan) aio kertoa lajeittain eri kivistä ja niiden yksilöllisestä käytöstä, vaan kivistä kivinä, niiden käsittelystä ja eri muodoista.

Omien kivien valinta

Kiviä on kaikkialla, eikä niitä hankkiakseen tarvitse nykyään olla mikään geologi. Kaikenlaisia jalo- ja puolijalokiviä sekä luonnonkiviä saa monista kivi- ja lahjatavaraliikkeistä kuin sisustuspuodeistakin, muotoilemattomina raakakiteinä ja -paloina, sekä erilaisilla tavoin käsiteltyinä; Hiottuina, heilureina, koruina.. jopa kellonrunkoina. Kaikkia kivilajeja saa liki kaikenmuotoisina valmisteina, ellei k.o. mineraali ole liian pehmeää tai haurasta hiottavaksi, tai muotoiltavaksi (esim. kalkkikivet, kalsiitti ja pyriitti), ja joita siksi saa lähinnä kiteinä. Poikkeuksena ehkä luonnon-/raakakiviin luokiteltavat, luonnon hiomat kivet (esim. rantakivi). Osa meistä tuntee vetoa hiottuihin korukiviin, jotka tuntuvat käsissä pyöreäpintaisilta ja tutuilta. Toiset taas pitävät hiomattomista raakakivistä, joista voi aistia luontoäidin työn ja aitouden. Kolmansien on saatava käyttöönsä pelkkiä kiteitä (kvartsista eli vuorikristallista tuttu muoto), ja neljäs ryhmä pitää epämuotoisista paloista. Usein se oikea kivi tuntuu miltei hyppäävän käteen jos vaikka huviksesi selailet kivimyymälän valikoimia. Kuulet sen melkeinpä sanovan "Ota minut mukaasi". Luonnossa liikkuessasi voi tapahtua samoin.
Valitse kivet jotka tuntuvat kotoisilta. Jos hienoja kristalleja metsästäessäsi tuntuu, että kotiin pitäisi viedä pari epämääräistä morkulaa kivimyymälän alelaarista, tee niin, ja jätä ne kristallit toiseen kertaan.

Etsitkö kiveä ehkä loitsun takia? Toki monet ohjeet ja loitsukaavat neuvovat meitä käyttämään juuri tietynlaista kiveä. Usein k.o. kivi on se oikea ja ehkä loitsuun sopivin, mutta jos sinulla ei ole mokomaa kiveä saatavilla, kokeile, tuntuuko jokin toinen kivi sopivan sillä hetkellä paremmin. Ohjeistetut loitsut eivät ole sinun laatimiasi, ja yksilönä saatat olla virittynyt erilaisille taajuuksille kuin loitsun laatija. Siksi monet loitsuissa mainitut kivet on mahdollista korvata yleiskivillä, kuten vuorikristallilla, ruusukvartsilla, savukvartsilla, akaatilla tai ametistilla. Jos sinulla on amuletti- tai maskottikivi, käytä ihmeessä sitä (se tuntee sinut parhaiten).

Kivien monet kasvot
Kuten siis jo mainitsin; Kiviä, etenkin kvartseja esiintyy vähän kaikenlaisissa muodoissa. Luonnollisina kiteinä ja paloina, sekä ihmisen muovaamina, tuttuina muotoina (kuten pallot, pyramidit ja eläimet). Eri muotoja voi käyttää eri tarkoituksiin, tässä muutamia:

-Yksikärkiset raakakiteet ovat monikäyttöisiä ohjatessa, ja vastaanotettaessa energioita, sillä ne ovat suojelevia, ja vahvistavat energiakenttiä. Tällaisilla kiteillä voi mm. stimuloida kohteen, kuten kehon, energiakenttiä. Yksikärkisen kiteen voi kiinnittää vaikka taikasauvan päähän ohjaamaan loitsijan voimaa ja energiaa.
-Kaksikärkiset kiteet ovat hyvin harvinaisia. Mikäli kiteen molemmissa päissä on kärkimuodostelma, se pystyy sekä lähettämään että vastaanottamaan energioita ja ajatuksia (enkä tarkoita mitään ajatustenlukua vaikka kiteitä onkin käytetty telepatiassa). Kaksikärkiset kiteet ovat tavallaan muuntajia, joiden avulla huonon energian voi muuttaa paremmaksi. Kaksikärkiset kiteet sopivat myös maadoitusavuksi aloittelijalle.

-Kidesykeröt (yllä) ovat yksikärkisten kiteiden ryhmiä joilla on yhteinen pohja. Kiteiden koko vaihtelee. Sykeröt edustavat yhteisöä, perhettä tai ystäväpiiriä, myös noitapiiriä, jossa jokainen kide on ryhmänsä edustaja; yksilö. Kidesykeröt puhdistavat tehokkaasti ympäristöään, ja kohottavat huoneen värähtelytasoa. Ne sopivat mainiosti yhteisiin tiloihin, kuten olohuoneeseen tai kokouspaikkoihin.
-Generaattorit ovat suuria kiteitä, tai suuria möykkyjä kyseistä kiveä. Kivien värähtelyille alttiille ihmisille näitä ei suositella, sillä ne ovat todella vahvoja. Generaattoreilla voi kuitenkin puhdistaa pienempiä kiviä, ja suurempia alueita, kuten oleskelutiloja.
-Kristallipallo lienee tunnetuin ennustajan apuvälineenä. Kivestä hiottu pallo on toki lasista tehokkaampi, ja sillä on voima selkiinnyttää omaa mieltäsi, ja auttamaan valinnoissa. Pallo on muotona rauhoittava ja ystävällinen. Pallon käsittely auttaa virkistymään, poistaa jännitystä ja stimuloi aivoja.
-Linnunmunien muotoiset kivet. Linnunmuna on palloa pehmeämpi ja äidillisempi muoto, ja on siksi tavallaan maanläheisempi. Tällaiset kivet rauhoittavat stressaantunutta mieltä, rauhattomia lapsia ja auttavat mietiskelijää keskittymään. Linnunmunakiviä käytetäänkin paljon koristeina.
-Kivipyramidit ohjaavat paikallista energiaa, inspiraatiota ja ennakkoaavistuksia, ja niillä on sanottu olevan säilyttäviä ominaisuuksia (muinaisessa egyptissä ylhäiset vainajat palsamoitiin ja laitettiin pyramidien sisään jotta ne säilyisivät ikuisesti). Jumalista riippuen useat Egyptiin päin kallellaan oleva suuntaukset suosivatkin useimmin pyramidia kuin esim. palloa.
-Kivieläimiä on kaikenlaisia, joten valinnanvaraa riittää. Lähinnä kivieläimet toimivat maskotteina, ja energian ohjaajina Feng Shuissa, mutta esim. lempieläimesi veistettynä onnenkiveesi voi antaa enemmän voimia vaikeina aikoina. Myös esimerkiksi alttarilla voi säilyttää omaa toteemieläintä, tai eläinjumalan kuvaa. Materiaali henkilön mukaan, tottakai :)

Kivien puhdistus

Kaikki kivet, joita hankit omiin tarkoituksiisi, oli kyse sitten loitsuista, Feng Shuista tai chakroista, kannattaa puhdistaa ennen kuin käytät niitä mihinkään. Monet kädet ovat käsitelleet sitä ennen sinua, ja se on pyörinyt varastoissa ja kuljetusautoissa. Kivi on ehkä riistetty väkivalloin äiti maasta, ja, vaikka voi kuulostaa oudolta, se voi olla ikäänkuin sekaisin tai shokissa. Kiven puhdistaminen rauhoittaa kiveä, ja tasoittaa sekä vahvistaa kiven luonnollista energiaa. Lisäksi kivi tulee ikäänkuin tutuksi siinä samalla.
Kivien puhdistukseen on olemassa kaikenlaisia ohjeita, mutta kaikkein paras olisi puhdistaa kivet luonnonhelmassa. Luonnonvedellä, tuulella, auringolla ja maalla. Itse näin kerrostalossa majailevana käytän usein elementtipuhdistusta;
-Ensin pesen kivet juoksevalla, kylmällä vedellä hanan alla tai vaikka suihkussa, tai jos olen luonnossa tai mökillä, luonnonvedellä tai kaivovedellä. Älä missään nimessä käytä pesuainetta ellet sitten pese multaisia luonnonkiviä (pesuaine ei varsinaisesti ole luonnonmateriaali, ja saattaa muuttaa kiven energiakenttää). Kuuma vesi puolestaan voi samentaa jotain kiviä, kuten Opaaleja. Lisäksi, kuumia lähteitä ehkä lukuunottamatta, luonnonvesi on yleensä kylmää.
-Sitten kokoan kivet vesikippoon alttarilleni, sytytän ilmalle suitsukkeen, tulelle kynttilän, ja lisään veteen joko jotain puhdistavaa yrttiä (kuten salviaa) tai suolaa, ja pidän vesikippoa pentaakkelin päällä. Annan suitsukkeen palaa loppuun, kaadan veden pois ja kuivaan kivet.

Huom. Todella hauraat kivet eivät välttämättä kestä liotusta, nopea huuhtelu riittää. Pehmeitä kiviä taas ei tulisi liottaa lainkaan. Jotkin kivisykeröt voivat hajota veden vaikutuksesta. Tällaisten kivien puhdistukseen on hyvä käyttää etukäteen vedessä ladattua Akaattilevyä, jonka päälle vesienergialla puhdistettavat kivet asetellaan. Akaatista voi muutenkin tehdä eräänlaisen latauskiven, jonka voi livauttaa puhdistettavien kivien joukkoon, tai säilyttää samassa paikassa esimerkiksi vuorikiteiden joukossa. Tällöin kiteitä ei tarvitse puhdistaa niin usein, riittää, että puhdistaa ja maadoittaa Akaatin aina silloin tällöin.

Kivien säilytys
Kiviä ja kiteitä voi säilyttää joko pussissa tai laatikossa, yleensä raakakivet, hiotut palat ja kiteet on hyvä säilyttää erillään niin löytää helpommin, mitä etsii. Laatikko tai rasia on mielestäni paras vaihtoehto, varsinkin, jos kiviä on paljon, ne eivät pääse hakkautumaan toisiaan vasten niin hyvin kuin pussissa, mikä voi olla haitallista jos kiviesi joukossa on pehmeämpiä mineraaleja tai kidesykeröitä.
Kivipussi, samoin kuin laatikkokin saisi olla valoa läpäisemätön, tai sitten kiviä olisi hyvä säilyttää pimeässä, etteivät liikkuvat energiat turhaan stressaa kiven energioita. Varsinkaan vuorikristalleja ei koskaan saisi altistaa auringonvalolle, sillä kyseessä on kuun energioista latauksensa saava kivi. Kvartsikristalleja onkin hyvä päästää välillä täydenkuun öinä kuukylpyyn, vaika ikkunalaudalle tai puutarhaan :)
Yleensä lämpimän tulen- ja maansävyiset kivet, punaiset, keltaiset, kultaiset, vihreät, jne. pitävät auringon energiasta, kun taas "kylmät kivet", valkoiset, läpinäkyvät, siniset ja violetit suosivat kuutamoa. Ota toki huomioon, että kaikilla väreillä on sekä lämmin, että kylmä sävynsä.

Kristalli vai kvartsi?

Kiviin viitaten puhutaan yleensä kristallikiteistä, vaikka moinen voi aiheuttaa paikoin myös seksaannuksia, sillä puhekielen terminä sana kristalli on vakiintunut monelle tarkoittamaan myös erityisiä lasiesineitä, etenkin lyijylasia; valoa kauniisti taittavaa lasiseosta, josta valmistetaan niin juomalaseja kuin kattokruunujen prismoja. Ajoittain vaan käy niin että kivimyymälästä kristalleja kysyessäsi myyjä tarjoaa kattokruunun prismoja.. Kristallipallot tosin tuntuvat aina olevan kristallipalloja, oli ne tehty sitten lasista tai kivestä ;D
Kide puolestaan on termi jolla tarkoitetaan muotoa, jonka mineraali ottaa kovettuessaan ja kasvaessaan, kuten suola tai kvartsi.
Kvartsi on kivilaji, tai tarkemmin kivilajien ryhmä. Kvartsin yleisin perusmuoto on juuri kristallina tai vuorikiteenä tunnettu läpinäkyvä kide; Vuorikristalli. Kvartsiryhmä kuitenkin käsittää laajan skaalan erilaisia kivilejeja, kuten Akaatit, Jaspikset ja Opaalit. Lisäksi kvartsiryhmään kuuluvat mm. tutut Maitokvartsi (aka Lumikvartsi ja Ukonkivi), Ametisti, Sitriini, Ruusukvartsi, ja Savukvartsi.

Onnenkiviasiat?

Onnenkivet puolestaan ovat tiettyihin horoskooppimerkkeihin liitettyjä kivilajeja. Lähteistä ja astrologista riippuen kivet vaihtelevat horoskoopeittain, ja monesti jo kahden eri horoskooppikirjan lukija voi joutua ymmälleen, ainakin, mitä onnenkiviin tulee. Heti alkuun mainittakoot, että vaikka onnenkivet soveltuvatkin mainiosti amuleteiksi, ne eivät tuo onnea (tyyliin; voitat pokerissa ja saat jättiperinnön). Onnenkiviä suosittelevat astrologit valitsevat onnenkivensä kahdella tavalla: Kivet, jotka tukevat k.o. horoskooppimerkin luonnollisia ominaisuuksia (esim. Ylpeä Leijona- Arvokas Timantti), ja kivet, jotka pyrkivät korostamaan k.o. horoskoopin taka-alalle jääviä ominaisuuksia (esim. Neuroottinen Neitsyt-Itsevarma Jade).
Onnenkivet voi myös valita horoskoopin edustaman elementin mukaan:

Ilma (Kaksonen, Vaaka, Vesimies): Läpinäkyvät, valkeat, vaaleansiniset ja violetit kivet
Vesi (Krapu, Skorpioni, Kalat): Violetit, siniset, sinivihreät ja vihreät kivet
Maa (Härkä, Neitsyt, Kauris): Vihreät, ruskeat, harmaat ja mustat kivet
Tuli (Oinas, Leijona, Jousimies): Mustat, punaiset, keltaiset ja läpinäkyvät kivet

Lisäksi osa onnenkivistä ei edes kuulu kiviryhmään, vaan ne luokitellaan lähinnä orgaanisiin jalokiviin, kuten Koralli, Helmi tai Simpukka. Nämä yhdistetään usein vesielementin merkkeihin; Simpukka Krapuun, Koralli Skorpioniin, helmi Kaloihin.
Mikäli siis aiot käyttää onnenkiveä, älä stressaannu niiden ylitarjonnasta merkeittäin. Oman horoskooppimerkkisi listasta todennäköisesti löytyy se kivi, josta olet pitänyt jo ennen kuin tiesit onnenkivistä mitään. Valitse kivi (tai enintään kolme kiveä) joista pidät, amulettisi tai maskottisi vakiintuu sitten myöhemmin, eivätkä samat kivet vaikuta aina yhtä kiinnostavilta. Kivillä on eri ominaisuuksia, ja tilanteen aina muutuessa meille silloin paremmin sopivat ominaisuudet omaavat kivet pyrkivät tavoittamaan meidät paremmin.

Uskomuksia:
-Akaatin kantaja ei voi valehdella.
-Akaattiamuletti antaa kantajalleen kyvyn muuttua näkymättömäksi.
-Akvamariini lisää kantajansa ennustajan lahjoja.
-Ametisti ehkäisee humaltumista ja juoppoutta.
-Aventuriini tuo arpaonnea kantajalleen.
-Berylli suojelee kantajaansa vahingolliselta magialta.
-Granaatti edesauttaa hedelmällisyyttä ja ehkäisee impotenssia.
-Naisen itselleen ostamat helmet tuovat kyyneleitä.
-Hematiitti eli Verikivi suojelee veritaudeilta.
-Jade lisää kantajansa älykyyttä.
-Käärmeenpureman päälle asetettu Jaspis imee myrkyn pois.
-Karneoli toimii vastamyrkkynä melkein mille tahansa myrkylle.
-Kolumbiitti on askeetin kivi, joka ei suo kantajalleen mitään elämäniloja.
-Koralliamuletti säännöllistää kuukautiset.
-Koralliamuletti suojelee myös tehokkaasti pahalta silmältä.
-Krysopraasi vetää puoleensa ystäviä ja suojelee sukupuolitaudeilta.
-Kuukivi auttaa pudottamaan painoa, jos sillä hieroo kehon ongelmakohtia.
-Kvartsikide suojelee ystävien tuottamilta pettymyksiltä.
-Lapis Lazuli vahvistaa luustoa.
-Lepidoliitti suojelee painajaisilta.
-Malakiitti varoittaa pirstoutumalla kantajaansa vaarasta.
-Magnetiitti ehkäisee kasvaimia.
-Meripihka suojelee flunsalta ja kuumetaudeilta.
-Nefriitti selkeyttää unia.
-Opaalit tuovat epäonnea muille paitsi Lokakuussa syntyneille.
-Kihlajaislahjaksi annettu opaali tuo onnettomuutta.
-Opaali tuo pettymyksiä itsekkäille ihmisille.
-Peridootti suojelee mielen sairauksilta.
-Pyriitti eli Rikkikiisu lievittää pettymyksiä.
-Rubiiniamuletti suojelee myrkyiltä ja pahoilta hengiltä.
-Rubiini muuttaa väriään jos sen kantajalla on terveysongelmia.
-Rutiilikvartsi parantaa lauluääntä.
-Safiirisormus suojelee kantajansa houkutuksilta ja paheilta.
-Smaragdia ei pidä saada tai ostaa Maanantaina, tai se tuo huonoa onnea.
-Salaa pidetty smaragdiamuletti houkuttelee rakkautta.
-Jos kumppani petti puolisoaan, petetyn smaragdi muuttui ruskeaksi.
-Tiikerinsilmä houkuttelee rahaa ja vaurautta.
-Timantti tekee kantajansa voittamattomaksi ja suojelee häntä kaikelta pahalta.
-Topaasi auttaa voittamaan pelot.
-Topaasi antaa kantajalleen kyvyn hallita eläimiä.
-Turkoosi karkottaa noitia ja suojelee kaikilta sairauksilta.
-Zirkoni suojelee varkailta, onnettomuuksilta, ja tarttuvilta taudeilta.

2 kommenttia:

AAMU kirjoitti...

Oli tuhti tietopaketti kivistä. Mieleeni tuli vielä ns. viisasten kivi, myyttinen aine, jota länsimaiset alkemistit etsivät ja yrittivät valmistaa. Viisasten kiven kerrottiin pystyvän muuttamaan muita metalleja kullaksi. Wikipediassa on tästä tarinaa.

Aconitum kirjoitti...

Viisasten kivi on entuudestaan tuttu, mutta sivuutin sen siinä missä ihmisten tuntemat muut, käsinkosketeltavammat myyttiset kivet kuten Blarneyn kiven, Hope-timantin tai Ayers Rockin, ja keskityin lähinnä arkisempiin kiviin :)