keskiviikko 16. joulukuuta 2009

Elementit

Länsimaissa tunnetaan neljä peruselementtiä (Vesi, Tuli, Maa, Ilma), sekä maaginen viides elementti; Akasha. Elementeillä on tärkeä osa lähinnä korkeampiin asioihin tähtäävässä, ritualistisessa magiassa, mutta niistä on hyötyä myös perinnenoidille, ja minulta on aikaisemmin asiasta kyselty. Ajattelin siis kertoa niistä hieman syventävämmin, sillä kaikessa virtaava, luonnollinen perusenergia rakentuu näistä kaikista elementeistä.

Perusasiaa

Akasha, viides elementti on paitsi kokonaisuus muista elementeistä se edustaa itsessään Henkeä/Energiaa/Sielua. Akasha edustaa tavallaan sekä sinua, että kaikkea energiaa ympärilläsi.

Elementtien symboliikka on esillä vähän kaikkialla, esim. Ilmansuunnissa, luonnossa, Tarokki-korteissa (4 maata=4 elementtiä), ihmiskehossa (lue eteenpäin), ja noidan työkaluissa (monien kantamaa pentagrammia myöskään unohtamatta):

Maljat= Malja= Vesi
Miekat= Athame= Ilma
Sauvat= Taikasauva= Tuli
Kolikot= Pentaakkeli= Maa

Tällaisessa neljän elementin jaossa Akasha edustaa pentagrammin ylimääräistä sakaraa, pentagrammin viisi kärkeä edustavat kaikkia elementtejä, ja ihmiskehoa. Myös sinua:

Elementit vallitsevat kaikkialla ympärillämme, myös omassa kehossamme. Kehomme, lihamme ja luumme edustavat Maan elementtiä. Hengittämämme happi Ilmaa, suonissamme virtaava veri ja muut kehon nesteet Vettä, ja elämän kipinä, jonka ansiosta olemme elossa, Tulta. Kokonaisuutena yhdistettynä mieleen, sieluun ja tietoisuuteen jokainen meistä muodostaa Akashan.
Samoin ihmiskehosta itsestään löytyvät kaikki elementit:

*Vertailun vuoksi, Itämailla tunnetaan viisi peruselementtiä; Vesi, Tuli, Puu, Metalli ja Maa. Itämaiset elementit voidaan jaka pentargamminkärkiin seuraavasti:
 
Elementtisymbolit

Monet noidat, ja wiccat kutsuvat elementtejä paikalle ennen rituaalia tai alttarityöskentelyä. Elementtien läsnäolo luo harmonian ja vahvistaa vallitsevia energioita.

Kaikenlaista maagista työskentelyä silmälläpitäen olisi siis hyvä pitää käsillä elementtejä edustavia elementtisymboleja.
Elementtisymboli voi oikeastaan olla mikä vaan pikkuesine joka muistuttaa olemassaolollaan sinua k.o. elementistä, esim. Höyhen tai kello Ilmalle, kivi tai kristalli Maalle, tulitikku tai piikivi Tulelle, ja simpukankuori tai koralli Vedelle. Koska pentaakkeli tulee yleensä keskelle, alttarilla nämä esineet asetellaan jokainen omaan ilmansuuntaansa:

Ilma-Itä
Maa-Pohjoinen
Tuli-Etelä
Vesi-Länsi

Monet säilyttävät näitä ikoneita alttarillaan, tai alttarikaapissaan, mutta mikäli oma alttari on tilanteen mukaan koottavaa sorttia, niitä voi kantaa vaikka noitapussissa.
Myös noidan välineet pohjaavat lähtöjään näihin elementeihin:

Kello, tai suitsuke - Ilma
Kynttilä tai suitsuke - Tuli
Suola tai Pentaakkeli - Maa
Malja tai pata - Vesi

Mainittakoon, että rituaaliveitsesi voi samoin symboloida sekä maata, tulta, että ilmaa, sillä, sen ainekset, puu ja metalli, tulevat maasta, metalli muokataan muotoonsa tulessa, ja tikarilla leikataan paitsi fyysisiä, myös psyykkisiä asioita.

Elementaalit

Jokaista elementtiä edustaa elementaali, eli elementtiä edustava henki/ilmentymä, tai useampi, eräänlainen elementinvartija joka edustaa ja hallitsee aina k.o elementtiä erikseen. Elementtejä edustavien haltijoiden ryhmät tunnetaan (mm. kreikkalaisessa tarustossa) myös seuraavilla nimillä:

Sylfit-Ilma
Gnoomit/Maahiset -Maa
Salamanterit- Tuli
Undiinit-Vesi

Elementtisymbolit ovat samalla siis tavallaan elementaalien symboleja. Koska rituaalityöskentelyssä on tapana pyytää elementtejä paikalle magian tueksi, pyydetäänkin todellisuudessa paikalle elementaaleja, jotka voivat elementtisymbolejen ansiosta ikäänkuin "asettua taloksi" ja näin ollen olla läsnä. Rituaalin lopuksi jokaista elementaalia kiitetään tahoillaan, ja he poistuvat elementtisymboleista. Elementaalit tunnetaan myös nimellä "vartiotornienherrat".

Ovatko elementit vaarallisia?

Rituaalin lopussa elementtejä kutakin kiitetään, ja visualoidaan niiden poistuminen. Maadoitus yleensä häivyttää viimeiset rippeet ylimääräisestä energiasta. Mikäli elementejä ei näin vapauteta, niiden energiaa voi kertyä nurkkiin ja ne voivat aiheuttaa pidemmän päälle ongelmia joko sinulle itsellesi henkilökohtaisesti, tai ympäristöllesi.

Liikaa Ilmaa kotona: Ongelmia ilmastoinnin tai ilmanlaadun kanssa. On vaikeaa keskittyä mihinkään ja alat unohtelemaan asioita.
Liikaa Maata kotona: Ongelmia talon rakenteiden tai huonekalujen kanssa. Yleinen välinpitämättömyys, kotityöt unohtuvat ja lika kertyy nurkkiin.
Liikaa Vettä kotona: Ongelmia vesijohtojen/vesipisteiden kanssa. Hektisyyttä tai turhautuneisuutta, viihdyt muualla paremmin kuin kotona, koti ei tunnu tärkeältä.
Liikaa Tulta kotona: Ongelmia sähkölaitteiden kanssa, tulipaloriski. Yleinen jännittyneisyys, kireä ilmapiiri, paiskot tavaroita.

Oman kehosi epätasapaino voi myös liittyä rituaalin jälkeen huonosti maadotettuihin elementteihin:

Liikaa Tulta kehossa: Energisyys/Mania, hermostuneisuus, ärsyyntyneisyys, äksyily, paha tempperamentti, voimistunut libido.
Liikaa Vettä kehossa: Masennus, apatia, itkukohtaukset, ahminta, laiskuus, turvotus/painonnousu.
Liikaa Maata kehossa: Lihas- ja nivelkivut ja sen sellaiset fyysiset vaivat, päänsärky, oksentelu, väsymys/laiskuus.
Liikaa Ilmaa kehossa: Keskittymis- ja univaikeudet, yliaktiivisuus/mania, kehon kuivuminen, ruokahaluttomuus, painonlasku, seksuaalinen haluttomuus, kalpeus.

Tilannetta voi yrittää korjata kutsumalla elementit takaisin, tarkastelemalla niitä, ja maadoittaa ne huolellisesti pois. Voit myös puhdistaa kehosi eri elementeillä, kuten visualoida puhdistautuminen kehässä elementtien keskellä.
Yllä mainitut oireet voivat johtua myös ihan oikeista, ja vakavistakin, sairauksista, joten älä unohda käydä lääkärissä mikäli elementtipuhdistus ei autakaan ja oireet jatkuvat pidempään.

Kivienergiaa

Hyvä muistaa, että pentaakkelin (kaikkia edustava kokonaisuus) voi myös korvata pelkästään elementtisymboleilla, kuten kivillä. Tällöin Akasha tarvitsee oman symbolinsa. Itselläni on varmuuden vuoksi aina mukanani elementtikivet noitapussissa.

Voit käyttää elementtisymboleina myös sinulle ja tarkoituksiisi sopivia korukiviä. Valitse kivet edustamaan elementtejä niiden värin mukaan:

Ilma: Läpinäkyvät, valkeat, vaaleansiniset ja violetit kivet, esim. läpinäkyvä kvartsi, maitokvartsi, kuukivi ja kalsedoni
Vesi: Violetit, siniset, sinivihreät ja vihreät kivet, esim.  akvamariini, ametisti, aventuriini, ja turkoosi.
Maa: Vihreät, ruskeat, harmaat ja mustat kivet, esim. graniitti, kalsiitti, malakiitti, ja akaatti.
Tuli: Mustat, punaiset, keltaiset ja läpinäkyvät kivet, esim. karneoli, sitriini, obsidiaani, ja pyriitti.
Akasha: Kirkkaat ja violetit kivet, etenkin raakakiteet ja kristallit.

En kerro tässä sen kummemmin omista elementtikivistäni, sillä haluan että jokainen niitä haluava ajattelee itse ja kokoaa näin oman sarjansa matkimatta minua huomaamattaan :)

4 kommenttia:

AAMU kirjoitti...

Kiinnostavaa.

Aconitum kirjoitti...

Aina on mukava saada palautetta kun olen onnistunut kirjoittamaan mistään lukijoitani kiinnostavasta :)

mokuchan kirjoitti...

Yksi asia jäi häiritsemään. Tutkin asiaa ja monesta lähteestä väitettäisiin että athame kuvastaisi tulta ja sauva ilmaa, kun taas täällä ne ovat toisinpäin.

Aconitum kirjoitti...

Itse olen asian oppinut/kokenut näin. Miekka/metalli on syntynyt maasta ja tulesta, kun taas sauva/puu on syntynyt maasta ja vedestä. Symbolisesti Miekka leikkaa ilmaa, ja sauva on usein valmistettu puusta, jota käytetään myös kokkojen laittoon. Itämaisittain miekan elementti olisi tietysti metalli, jonka lähin länsimainen vastine olisi ilma.