torstai 30. heinäkuuta 2009

Valkosipuli (Allium Sativum)

Valkosipuli on loistava yleis-yrtti ja -rohdos, jota voi kotona käyttää vähän kaikkeen; Ruoanlaitosta lääkintään. Valkosipulilla on voimakas ominaistuoksu, joka ei miellytä kaikkia, mutta on hyvä kuitenkin muistaa, että kaikki hajuttomat valkosipulivalmisteet ovat myös aika tehottomia. Tuoretta valkosipulia ei siis korvaa mikään.

Valkosipuli yhdistetään vesielementtiin ja maskuliinisuuteen, vaikka sitä usein pidetäänkin naisten kasvina ja sisältää ripauksen tulielementtiä. Valkosipuli liittyy mm. alisen jumalattariin, kuten Loviattareen, Louheen ja Hecateen, mutta myös sotureihin, niin miehiin kuin naisiin. Tällaisia ovat, muutaman mainitakseni esim. Ares, Tyr, Bellona, ja Sekhmet
Valkosipuli on vahvasti suojeleva kasvi. Valkosipulilla on kautta aikain karkotettu kaikenlaisia pahantahtoisia olentoja, kuten pahoja henkiä, vampyyreja (myös energiavampyyreja), ilkeitä noitia, varkaita ja käärmeitä. Sillä on myös suojauduttu pahaa silmää vastaan. Valkosipuli, vaikkapa amulettina, on myös hyvä suojautumiskeino pahantahtoista noituutta vastaan.

Valkosipulia on käytetty myös lemmennostatukseen, sillä se edesauttaa ääreisverenkiertoa, lämmittää mukavasti, ja sytyttää himon. Suorituskykyä parantavien ominaisuuksiensa takia ollut eritoten miesten suosiossa. Valkosipulin sanotaan myös tuovan rohkeutta, niin taistelukentälle lähteville sotureille, kuin lemmentuskissa riutuvalle kosijalle joka ei uskalla tunnustaa tunteitaan salatulle armaalleen.

Valkosipuli on hyväksi terveydelle, sillä se sisältää A-, B-, C- ja E- vitamiinia sekä seleeniä, kuparia, magnesiumia, kalsiumia, rautaa, kaliumia ja sinkkiä, on antiseptinen ja parantava. Kun valkosipulinkynsiä hienonnetaan, kynsien malto altistuu hapelle, jolloin muodostuu verisuoni-, ja sydänystävällisiä yhdisteitä, tiosulfinaatteja. Mitä pienemmäksi valkosipulin hienonnat, sitä terveellisempi lopputulos on. Kannattaa siis käyttää puristinta ;)
Keittiöstä valkosipuli lieneekin kaikkein tutuin, ja sopii hyvin sekä liha-, kala- ja kasvisruokiin mausteeksi. Valkosipulin haudutusaika vaikuttaa aromin vahvuuteen, eli vahvempaa makua vähällä valkosipulimäärällä saat lisäämällä hieman tuoretta valkosipulia ruokaan kypsennyksen loppuvaiheessa. Valkosipuli myös reagoi joidenkin ruoka-aineiden, eritoten vuorisuolan, kanssa vaihtamalla väriä (vihertyy), mutta ilmiö on harmiton. Esteettisestä kiusasta pääsee vaihtamalla (muutenkin aromikkaampaan) merisuolaan.

Valkosipuli sopii mainiosti kotiapteekkiin, niin sisäisesti kuin ulkoisestikin käytettynä. Valkosipuli mm. alentaa verenpainetta, kolesterolia sekä tulehdusarvoja, puhdistaa verta, parantaa suorituskykyä, ja ennaltaehkäisee erilaisia flunssan jälkitauteja. Vastoin yleistä uskomusta kasvi ei siis ole flunssan hoitoon itsessään mitenkään kaksinen, vaan lenssussa valkosipulin teho kannattaa yhdistää inkivääriin, appelsiiniin ja tuoreesen timjamiin. Länsimainen lääketiede tutkii valkosipulin tehoa mm. erilaisten syöpäsairauksien (kuten keuhko-, paksusuolen-, ja vatsasyövän) hoidossa ja ennaltaehkäisyssä.
Kaikenlaisina rohdoksina valkosipulia tulisi nauttia tuoreena, sillä kaikenlainen kypsentäminen tuhoaa valkosipulin tehoaineita jolloin valkosipuli ei enää toimi niin hyvin. Mikäli maku ällöttää, valkosipulinkynnen voi pilkkoa pieniksi palasiksi, ja nauttia kämmenkupista vesilasillisen saattelemana kuten muutkin lääkkeet, tai soseuttaa smoothien tai mehun joukkoon. Valkosipulia voi, ja kannattaa myös lisätä mm. salaatti-, tms. kylmiin kastikkeisiin, kuten Tsatsikiin. Valkosipuli on perusaines esim. romanialaisessa keittiöstä, josta löytyy maukkaita ja vahvoja valkosipuliaromeita niin vampyyreiden häätämiseen kuin ruoan höystämiseen:

Romanialainen Mudjei-kastike:

1 Keskikokoinen valkosipuli
Ripaus merisuolaa
Tilkka öljyä
Tilkka vettä

-Kuori ja perkaa valkosipulinkynnet
-Murskaa kaikki valkosipulinkynnet sekoituskippoon joko puristimella, tai hienonna veitsellä ja muussaa ne morttelilla
-Lisää tilkka öljyä ja tilkka vettä, ja mausta kevyesti suolalla sekoita hyvin että saat notkean kastikkeen
*Ole tässä tarkkana suolan kanssa; perus-vuorisuola yleensä muuttaa valkosipulin vihreäksi, siksi merisuolaa.
Tarjoile mudjei dippukastikkeen tapaan leivän, salaatin, ja erilaisten pikkupurtavien lisukkeena.
Mudjeista on olemassa erilaisia variaatioita, ja siihen voidaan alueittain lisätä esim. smetanaa tai etikkaa pyöristämään makua.

Ulkoisesti, kuten kylpynä, hauteena tai paljaaltaan (murskattuna ja/tai öljyyn tai hunajaan sekoitettuna) valkosipulilla voi hoitaa tulehduksia, nyrjähdyksiä, haavoja ja raapeumia, sekä erilaisia sieni-infektioita ja ihottumia. Tuoretta, hienonnettua valkosipulia voi esim. sekoittaa erilaisiin, sopiviin kylpyihin tai voidepohjiin, kuten öljyihin, hunajaan tai maitoon, tai kätkeä hauteen tai pumpulin sisään vähän hoidettavasta vaivasta riippuen. Esim. äitini hoiti lapsuudessani korvatulehdustani laittamalla vähän pumpulituppoon käärittyä, hienonnettua valkosipulia korvaani. Valkosipulia voi käyttää myös "raakana" suoraan hoitokohtaan, esim. syylät kuulemma katoavat jos niille tiristää muutaman kerran päivässä valkosipulimehua.

Valkosipulilla on jonkin verran myös kotikosmeettista arvoa. Sillä voi hoitaa kuivaa ja halkeilevaa ihoa, aknea, sekä kuivaa hiuspohjaa ja heikkoja hiuksia. Valkosipuliöljyä voi kokeilla myös hilseen hoitoon, sekä kuiville kynsinauhoille.

Huom: Älä käytä valkosipulia mikäli sinulla on verenhyytymistä estävä lääkitys. Valkosipuli voi laukaista herkillä ihmisillä yliherkkyysreaktioita. Pujoallergikot voivat lisäksi saada siitepölyaikaan ristioireita valkosipulista. Valkosipuliyliherkkyys oireilee tavallisimmin kutisevina näppylöinä/nokkosihottumana, ja pahetessaan esim. vatsakivun, pahoinvoinnin tai ruoansulatusongelmien muodossa. Naisilla myös krooninen hiivatulehdus voi olla yliherkkyysoire. Kokeile ainakin pari viikkoa ilman valkosipulia, ja jos oireet katoavat, syyllinen on valkosipuli. Yliherkkien ja allergikkojen kannattaakin olla tarkkoina, sillä valkosipulia löytyy maustemuodossa vähän kaikkialta (samoin kuin korianteria, sipulia, selleriä ja tomaattia). Valkosipulin liikakäyttö voi myös aiheuttaa pahoinvointia, ilmavaivoja sekä ruoansulatusvaivoja, kuten närästystä ja liikahappoisuutta.

Valkosipuliherkkuja:
(Jos tuoreen valkosipulin pupeltaminen sellaisenaan tuntuu tuskaiselta, mudjein lisäksi seuraavat, blogiltani löytyvät reseptit sisältävät tuoretta valkosipulia maistuvassa muodossa)

Aioli eli Valkosipulimajoneesi
Avokado-Pestopasta
Kiinalainen Kurkkusalaatti
Miyok Muchim
Papusalaatti
Piffileivät

Uskomuksia:
-Tyynyn alle laitettu valkosipuli suojeli nukkuvia, erityisesti lapsia.
-Mikäli uneksit syöväsi valkosipulia kehottaa uni sinua kiinnittämään huomiota terveyteesi. Mikäli unessa inhoat valkosipulia, kehottaa se korjaamaan omaa asennettasi.
-Ikkunalaudoille voi asettaa yöksi vaakasuunnassa puolitettuja valkosipuleita pitämään poissa ei-toivottuja energioita.
-Valkosipuliletti keittiössä tuo onnea taloon.

Ei kommentteja: