Kotonoita innostui taas leipomaan, tämä herkku on yksi suosikeistani. Hieman työläs ja aikaavievä valmistettava, mutta jos tämän leipoo vaikka edellisiltana, saa aamukahville tuoretta paakkelsia:
Piirakkataikina:
n.4 dl Vehnäjauhoja
1 tl Leivinjauhetta
60g Markista
n. 1/2 dl Sokeria
1 tl Vaniljasokeria
n. 1/2 dl Kylmää mantelimaitoa
-Sekoita leivinjauhe jauhoihin, ja vaniljasokeri sokeriin.
-Nypi markis jauhoseokseen. Valmis seos muistuttaa leivänmuruja. Lisää sokeriseos, sekoita hyvin.
-Sekoita lopuksi joukkoon mantelimaitoa sen verran, että saat kiinteän, pehmeän taikinan.
-Kietaise taikina muovipussiin tai -kelmuun, ja laita jääkaappiin päälle kahdeksi tunniksi.
Täyte:
5 dl Huoneenlämpöistä kasvikermaa
1 Sitruuna
1 Vaniljatanko
2 rkl Maissitärkkelystä tai perunajauhoa
Reilu desi sokeria
Reilu 1/2 dl maissijauhoa (Huom: Ei siis maissitärkkelystä)
n.40g Markista
Ripaus jauhettua muskottipähkinää
-Pese sitruuna hyvin, ja kuori siitä veitsellä varovasti kaksi ohutta kuorisuikaletta, kuin perunasta.
-Laita kattilaan 4 dl kasvikermaa
-Halkaise vaniljatanko pituussuunnassa ja kaavi pikku siemenet maidon joukkoon. Laita myös halkaistu vaniljatanko kattilaan ja lisää sitruunankuoret
-Kuumenna seosta pohjaa myöten sekoittaen kunnes se miltei kiehuu, ja nosta pois levyltä ja ongi sitruunankuoret pois. Jäähdytä n.10 min.
-Sekoita hyvin jäljelle jäänyt kermadesi maissitärkkelykseen ja -jauhoihin.
-Poista vaniljatanko kermakattilasta (huuhtaise ja kuivata se uudelleen, sitä voi käyttää myöhemminkin, n. 5 kertaa) ja kaada sokeri maitokattilaan koko ajan sekoittaen. Nosta seos hellalle, ja käännä levy päälle.
-Lisää kerma-jauhoseos koko ajan sekoittaen, ja kuumenna sekoitellen pohjaa myöden kunnes seos sakenee kiisseliksi.
-Nosta kattila levyltä, sekoita joukkoon markis ja anna jäähtyä.
-Laita uuni lämpeämään 200' asteeseen.
-Jaa kylmä taikina kahtia. Vuoraa laakea piirakkavuoka isommalla palalla (kun puolitat jotakin, palat ovat harvoin täysin tasakokoiset) reunoja myöden.
-Sekoita pari-kolme hyppysellistä jauhettua muskottipähkinää jäähtyneeseen kiisselitäytteeseen. Kaada kiisseli vuokaan.
-Kaulitse kevyesti jauhotetun leivinpaperiarkin päällä toinen taikinanpuolikas kanneksi piiraalle. leivinpaperi helpottaa taikinalevyn siirtämistä vuoan päälle.
-Voit nyppiä reunat siisteiksi halutulla tavalla tai jättää sen käsittelemättömäksi.
-Tee terävällä veitsellä pari-kolme pientä viiltoa taikinakuoreen ennen uuniin laittoa.
-Paista 200'C n 25 min, tai kunnes piiras on kauttaaltaan kauniin kullanruskea.
-Jäähdytä hyvin ennen tarjoilua.
*Niin piirakkapohjan kuin kuoren tulisi olla hyvin ohuita. Älä siis säikähdä mikäli taikinamäärä näyttää vähäiseltä.
Piiras vaatii n.6 tunnin jäähdytysajan, eli hyvä leipoa jo edellisenä iltana :)
Sitruunanjämille uusiokäyttöä täällä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti