torstai 14. tammikuuta 2010

Valkosipuliöljy

Valkosipuliöljy on helppoa valmistaa, ja sitä voi käyttää niin ruoanlaitoon, ihon-, ja hiustenhoitoon, kuin lääkintäänkin. Seos sisältää vain oliiviöljyä sekä valkosipulia. Esim. Italiassa valkosipuliöljy on arvostettu, hieno mauste ja tunnetaan nimellä Aglio Olio.

Perusohje:

Tähän ei todellakaan tarvita kuin öljyä (n. 1 dl, mielellään Extra Virgin -oliiviöljyä), ja kolme tuoretta valkosipulinkynttä. Halutessasi voimakkaampaa öljyä, voit käyttää neljää tai viittä valkosipulinkynttä, mutta desiin öljyä on turha lotrata kuutta kynttä enempää, sillä pidä mielessä, että valkosipulinkynnet sisältävät myös mehua, eli nestettä, mikä ei ole öljyn pidempiaikaista säilyvyyttä ajatellen paras yhdistelmä. Vesi myrryttää öljyn.

-Purista kynnet oliiviöljyyn valkosipulipuristimella tai raasta mausteraastimella.
-Sekoita, kuumenna hellalla tai mikrossa pari minuuttia. Huom: Seos ei saa kiehua.
-Siivilöi halutessasi, ja säilö johonkin pulloon tai purnukkaan, säilyy huoneenlämmössä n. viikon, jääkaapissa n. pari viikkoa.
-Säilymisen edistämiseksi kannattaa välillä vähän hölskytellä pulloa, jotta mahdolliset nestekertymät hajoavat eivätkä ala myrryttää öljyä niin nopeasti.

Valkosipuliöljy ruoanlaitossa:

Tämä sopii siis mainiosti ruoanlaittoon, esim. leivän päälle, kastikkeeksi/kastikepohjaksi salaatteihin, tuorekäyttöön, ja kypsennettäviin pöperöihin. Öljystä siivilöidyn valkosipulimurskan voi lisätä valkosipulin tavoin salaattiin, salaatti-, tai dippikastikkeeseen, lämpimään ruokaan (esim.pataruokiin, risottoon tai vaikka pihvitaikinaan,) tai syödä leivän päällä levitteenä sellaisenaan, sillä se ei ole enää kitkerää tuoreen valkosipulin tavoin.

Kuivatusta valkosipulista tämä öljy ei siis oikein onnistu, mutta mikäli pitää kuivatun valkosipulin mausta ja haluaa kokeilla keittiössään uusia juttuja, niin go for it :)
Kuivatusta valkosipulista valmistettu öljy kyllä säilyy paremmin, sillä öljyssä ei ole tuolloin vettä jota tuore valkosipuli sisältää.

Jos lisäät Aglio Olioosi hieman rouhittua mustapippuria, saat yksinkertaisen, mutta herkullisen salaattikastikkeen. Kokeile höysteeksi myös tuoretta chilipalkoa tai basilikaa.

Valkosipuliöljy Kotikosmetiikassa:

Valkosipuliöljyä voi hyvin käyttää myös kotikosmetiikassa ja kotiapteekissa, niin ulkoisesti kuin sisäisesti; Hiero suoraan iholle jolloin se pehmentää kuivaa ihoa, ja hoitaa mm. tulehduksia, haavoja, raapeumia. Valkosipuliöljyhoito myös auttaa haavojen arpeutumista ja lievittää mustelmia.
Hiushoitona valkospipuliöljy auttaa hilsettä ja kuivaa hiuspohjaa vastaan, ja antaa hiuksille kiiltoa ja ryhtiä.
Kylpyveteen tai jalkakylpyyn voi lorauttaa hieman hoitavaa valkosipuliöljyä mikäli kärsit ihottumista, savipuolesta, kuivasta ihosta, halkeilevista jalkapohjista tai jalkasienestä. Silti, etenkin sieniin tehokkainta on tuore valkosipuli..

Sisäisesti nautittuna valkosipuliöljy sisältää samat vitamiinit ja hivenaineet kuin tuore valkosipulikin, ja siinä on mukana oliiviöljyn hyvät ominaisuudet. Säännöllinen, mutta kohtuullinen, valkosipulin nauttiminen auttaa vastustuskykyä ja puhdistaa verta.

Huom: Maalaisjärki käyttöön; Valkosipuliöljyä ei tietenkään pidä käyttää edes ulkoisesti, mikäli olet allerginen valkosipulille.
Sama pätee oliiveihin..

Ei kommentteja: