maanantai 14. syyskuuta 2009

Oliiviöljy (Oleum)

Oliiviöljy on ehkä näin suomalaisittain hieman eksoottisempi aine vaikka onkin saatavuudeltaan vakiintunut jo jokaiseen elintarvikekauppaan. Ihanan hyödyllinen ja monipuolinen tämä öljy on, joten kannattaa hankkia keittiönkaappiin :)
Oliiviöljy on oliivipuun hedelmistä puristusmenetelmällä tuotettua, läpinäkyvän paksua öljyä.
Parasta ja puhtainta oliiviöljyä on mielestäni "Extra Virgin" -kylmäpuristettu (neitsyt)öljy, sillä se ei sakkaannu niin helposti kuin muut vastaavat. Etenkin jääkaapissa säilytettynä huonompilaatuinen oliiviöljy voi kokkaroitua jolloin se on paras heittää pois. Oliiviöljy onkin paras säilyttää huoneenlämmössä valolta suojassa.

Oliiviöljyä voi käyttää sekä sisäisesti että ulkoisesti, ja sitä voidaan levittää iholle sellaisenaan. Varsinkin talven kuivattamille käsille tämä on todellista balsamia. Oliiviöljyä on hyvä lisätä esim. pehmentäväksi hoidoksi vaikka jalkakylpyveteen. Öljy myös ravitsee ja suojaa mm. ärtyneitä limakalvoja, hoitaa pieniä ihotulehduksia ja hiushoitona parantaa päänahan hilseilyä ja ravitsee hiuksia. Esim. oliiviöljypohjainen valkosipuliöljy sopii ravitsevaksi hoidoksi hennoille hiuksille. Öljyseos hierotaan kuivaan päänahkaan ja hiuksiin, kääritään pyyhe päähän, annetaan vaikuttaa 15min.-1/2h. Pese shampoolla ja hoitoaineella tavalliseen tapaan.
(Myös pelkkää öljyä voi käyttää, jos on vaikka allerginen valkosipulille..)

Oliiviöljystä voi valmistaa myös mainion pohjan erilaisille yrttiöljyille;
Lämmitettyyn oliiviöljyyn lisätään mieleisiä kuivattuja yrttejä, sinetöidään purkkiin, ja annetaan tekeytyä huoneenlämmössä pimeässä 2 viikkoa/ 1 kk välillä ravistaen.
-Tällaisia öljyjä voi sitten käyttää suunniteltuihin tarkoituksiin lisätyn yrtin mukaan.

Sisäisesti, esim. ruoanlaiton yhteydessä käytettynä oliiviöljyllä on monia terveysvaikutuksia. Säännöllisesti nautittuna se parantaa vatsan vointia ja vastustuskykyä, ja vahvistaa kehoa. Sen uskotaan ehkäisevän sydän- ja verisuonitauteja, paksusuolen syöpää, ja erilaisia tulehduksia. Oliiviöljyä on nautittu myös ruokahaluttomuuteen. Ravitseva oliiviöljy pitää myös ihon kunnossa. Pysy silti kohtuudessa; Vaikka oliiviöljy olisikin terveellisempää kuin sianihra, on se kuitenkin rasva.

Magiasta pari sanaa; Oliivi on yhdistetty kauneuteen, älykkyyteen, neitseyteen, terveyteen ja vaurauteen. Kreikkalaisille oliivipuu oli viisauden jumalatterelle pyhitetty kasvi. Oliivia pidetään suojelevana, ja jossain määrin se on yhdistetty toisiin todellisuuksiin ja kohtaloon.

Oliiviöljyä voi nuuhkia kun haluaa rentoutua tai poistaa jännitystä.
Järjestystä, tasapainoa tai visiota elämäänsä etsivät voivat sivellä rituaalikynttilänsä oliiviöljyllä.
Tuoksulampussa, tms. poltettavaksi oliiviöljy ei sovellu, ja sitä tulisi aina käyttää tuoreena.

Ei kommentteja: