perjantai 8. tammikuuta 2010

Mäkimeirami (Origanum Vulgare)

Mäkimeirami on monille tuntemattomampi maustekasvi, vaikka se on tutumpi kuin arvaisittekaan. Tästä mainiosta yrtistä nimittäin saadaan monien suosimaa pizzamaustetta; Oreganoa. Oregano on siis yksinkertaisesti vain kuivattua Mäkimeiramia. Oregano on kuitenkin alkanut vakiintua yrtin nimenä, ja lähikaupasta voi ostaa tuoreyrttiruukkuja, jossa lukee "Oregano" vaikka termi onkin virheellinen. Eihän maustehyllyn Oreganopurkeissakaan lue "Mäkimeirami" o_O
Mäkimeirami on sukua lähes yhtä ihanalle Meiramille, eli Maustemeiramille (Origanum Majorana).

(Kuva: Wikimedia Commons)

Pääasiassa Mäkimeirami on sukulaisensa tapaan keittiökasvi, jolla on eniten arvoa ruoanlaiton maailmassa, kuin esim. kotilääkinnässä tai magiassa.
Keittiössä Oreganolla tai tuoreilla Mäkimeiramin lehdillä kannattaakin kokeilla maustaa mm. öljyjä ja etikoita, miksei jopa ruokaryyppyä. Mäkimeiramilla höystetty viina sopii hyvin syksyiseksi uhriksi mm. metsänhengille. Mäkimeirami on kaunis, hyväntuoksuinen pensas, joka jotenkin rauhoittaa kasvuympäristönsä ja saa hyvälle mielelle.

Mäkimeirami viihtyy puolikosteassa hiekkamullassa lämpimällä ja aurinkoisella paikalla. Kotipuutarhasta lehtiä voi nappailla käyttöön ympäri vuoden suoraan ruukusta. Kasvin sanotaan tuoksullaan karkottavan tuholaisia, kuten käärmeitä, muurahaisia ja hiiriä.

Mäkimeirami ja Oregano ovat maagisesti erilaisia aineksia, joten kerron kummastakin erikseen:
Mäkimeirami on maskuliininen, ilman elementtiin yhdistetty kasvi, joka on liitetty moneen veijarijumalaan ja kujeilijaan, kuten Kojoottiin, Merkuriukseen ja Lokiin. Mäkimeiramilla on jonkin verran suojelevia ja karkottavia ominaisuuksia ja sillä onkin pidetty loitolla myös pahantahtoisia henkiolentoja, piruja sekä kummituksia.
Mäkimeiramilla on yhteytensä myös Venukseen, vaikka se liitetäänkin enemmän rakkauden pimeään puoleen. Mäkimeiramin, siinä missä Maustemeiraminkin, tuoksu tuudittaakin helposti omiin ajatuksiin, ja mikäli jonkun haluttiin rakastuvan itseensä, sekoitettiin taikajuomaan meiramia. Yksi kasvin monista nimityksistä onkin ollut Uniruoho. Suitsukkeena kasvi puolestaan auttoi unohtamaan myös menneet rakkaat, irtipäästämään, ja siirtymään eteenpäin.
Kristillisen mytologian mukaan Mäkimeirami oli yksi kasveista, joilla riivaaja ajettiin ulos ihmisestä.

Oregano puolestaan on maskuliininen mauste, joka yhdistetään tulielementtiin ja aurinkoon. Oregano on sotureiden ja viisaiden jumalten kasvi, ja yhdistetty niin Marsiin ja Arekseen, kuin Horukseen, Belenokseen, Thoriin, ja Thotiin. Se sopiikin hyvin talvimausteeksi, tuomaan ripauksen lämmintä kesän tuntua ruokiin.
 Mäkimeirami, kuten Oreganokin sopivat hyvin potpurreihin, amuletteihin, vesiin ja öljyihin. Amulettina kasvi sopii mainiosti varallisuuteen ja onnellisuuteen. Kodin negatiiviset energiat puolestaan tasoittuvat näppärästi pirskottamalla mäkimeiramivedellä, tai sirottelemalla nurkkiin Oreganoa.

Kotikosmeettisesti Mäkimeirami sopii väsyneelle ja rasvoittuvalle iholle. Parhaimmillaan se on höyrytyksessä, kylvyissä ja naamiona.
Liottamalla tuoreita Mäkimeiramin lehtiä kylmässä vedessä saa virkistävää huuhdevettä tai kasvovettä. Kiehautettuna seos käy suuvedeksi ja kurlaukseen, hoitamaan suun tulehduksia sekä pahanhajuista hengitystä.

Mäkimeirami soveltuu mainiosti kotiapteekkiin. Mäkimeirami on lievästi antiseptinen, ja murskatuilla Mäkimeiramin lehdillä tai eteerisellä öljyllä (laimenna oliiviöljyllä) voikin hoitaa haavoja ja raapeumia. Vetenä tai keitteenä sillä voi hoitaa myös suun ja nielun tulehduksia. Mäkimeirami parantaa ruoansulatusta, ja sitä voi esim. teenä tai salaatissa nauttia ähkyyn tai ilmavaivoihin. Pureskelemalla tuoreita lehtiä ja vihreitä varsia voi helpottaa pahanhajuista hengitystä. Satunnaisesti jopa sorateiden varsilla rehottava kasvi auttaa pikaisesti vaikka kainalohikeen; kainalot kuivataan paperilla, ja pidetään muutamaa meiraminoksaa kainaloissa. 5 min. Oreganon tuoksulla on todistetusti vietelty useampia treffikumppaneita kuin tujulla äijähikoilulla.

Huom: Mäkimeirami on suhteellisen turvallinen käyttää, ellet ole allergikko. Eteerinen öljy voi aiheuttaa iho-oireita tai hengenahdistusta herkimmille.

Uskomuksia:
-Talon ympärille istutettu mäkimeirami suojelee taloa ja sen asukkaita
-Mäkimeirami unessa voi kieliä huonosta keskittymiskyvystä
-Mäkimeiramiteen nauttiminen ennen nukkumaanmenoa edesauttaa enneunien näkemistä

Ei kommentteja: