Paistettu riisi on sekä herkullinen lisuke itämaisille ruoille että täyttävä ruoka ihan siltäänkin. Paras paistettu riisi valmistetaan eilisestä, tähteeksi jääneestä, keitetystä riisistä. Variaatiota on ruokalajista monia, kuten mm. Intiassa ja Thaimaassa omansa, mutta laitan tähän ihan yleisohjeen ja pari vinkkiä, joiden avulla ruoka on helppo muokata mieleisekseen :)
Tarvitaan:
Keitettyä riisiä, n.1 kupillinen syöjää kohden
n. 1/2 dl Kasviöljyä, ei kuitenkaan oliiviöljyä
Pari hienonnettua valkosipulinkynttä
Suolaa
Mausteita/täytteitä maanosan mukaan (lue teksti loppuun)
Lisukkeita maun mukaan
Riisin Paistaminen
-Kaada öljy laakealle pannulle ja kuumenna. Lisää valkosipuli, ja kuullota hetki
-Lisää valitsemasi täyte tai pari, tms, paista minuutti tai pari
-Lisää riisi pannulle, ja paista sekoittaen hyvin, ettei riisiin jää paakkuja
-Riisi on valmista kun se on sekoittunut tasaisesti ja on kauttaaltaan kuumaa.
*Jos aiot laittaa paistettua riisiä aterian lisukkeeksi keitetyn
riisin tavoin, et tarvitse muuta kuin öljyä ja suolaa. Kuumenna tilkka
öljyä pannulla, ja paista siinä riisiä sekoitellen niin, että jyvät
irtoavat toisistaan ja riisistä tulee kuohkeaa. Mausta tarvittaessa
kevyesti seesaminsiemenillä/-öljyllä, pippurilla, currylla tai
kurkumalla.
Miksei oliiviöljyä? Koska se antaa liikaa
makua, jonka vuoksi sitä ei juuri itämaisissa keittiöissä käytetä. Hyviä
öljyjä itämaisten pöperöiden kotikokkaajille ovat perus rypsi-, rapsi-,
ja pähkinäöljy, seesamöljy on itsessään hyvin voimakkaan makuista,
mutta sillä voi pirskotella lopuksi ruoalle aromia. Myös kookosrasvaa
kannattaa kokeilla jo ihanan tuoksun vuoksi.
Paistetun riisin kera
voi tarjoilla vihreitä kasviksia, makeaa chilikastiketta, tai vaikka
thaimaalaisittain limettilohkoja. Riisin maku raikastuu ihanasti
pirauksesta tuoretta limettimehua.
Parina maustesääntönä mainittakoon:
Japanissa
riisi yleensä paistetaan paljaaltaan, ja suolataan kevyesti.
Varsinainen riisin paistaminen on japanissa harvinaista muutamia
kiinalaisen ja länsimaisen keittiön ruokavaikutteita lukuunottamatta.
Paistettaessa lisätään korkeintaan vain yksi aines, kuten herneet tai
sienet, ja muut mahd. lisukkeet valmistetaan/lämmitetään erikseen ja
tarjoillaan riisin kera. Yleisimmin riisi valmistetaan hauduttamalla
riisi ensin puolikypsäksi, ja sitten lisäämällä mausteita ja halutut
täytteet (niitäkin yleensä yksi tai kaksi) riisiin, ja haudutetaan
loppuun.
Intiassa maustehässäkät yleensä lämmitetään
pannulle kaadetussa öljyssä tai paahdetaan ennen öljyn lisäämistä niin,
että ne alkavat tuoksua. Esikypsennystä vaativat täytteet paistetaan
etukäteen, tai mainitussa maustehässäkässä ennen riisin lisäämistä.
Intialaisittain kannattaa käyttää myös kokonaisia mausteita (kuten
kanelitankoa tai kardemumman luotteja), jotka poimitaan pois ruoasta
ennen tarjoilua. lisukkeena tarjotaan usein leipää ja raitaa ja/tai chutneyta.
Kiinalaisittain
esikypsennystä vaativat täytteet (esim. paistettu tofu) valmistetaan
ensin, ja vihannekset paistetaan puolipehmeiksi ennen riisin lisäämistä,
ja maustetaan kevyesti suolalla ja/tai soijalla ja pippurilla. Täytteet
lisätään riisin paistuessa. Jos tarjoat kasvikset erikseen, paista
nekin ensin, ja tarjoile lisäksi dippiä, esim. etikkaista
soijakastiketta.
Korealaiset maut ovat vahvoja, joten
chiliä uskaltaa lisätä. Pelkkä paistettu riisi usein maustetaan kevyesti
suolalla tai soijalla ja sokerilla. Pyttipannutyyliin esikypsennystä
vaativat ainekset valmistetaan ensin, ja lisätään ruokaan riisin
paistuessa. Tarjoa korealaisittain paistetun riisin lisukkeena vaikka bibimjangia, kimchiä, hillosipuleita tai etikkakurkkuja.
Thaimaalaisittain
ruoan voi myös maustaa tulisesti. Kuullota chiliä öljyssä valkosipulin
kanssa. ja mausta riisi kevyesti suolalla. Perinteisesti riisiruokien
kera tarjotaan dippinä chilikastiketta, joko tulista tai makeaa.
Lisukkeena kuuluu tarjota erilaisia tuoreita yrttejä (etenkin minttua ja
pyhää-/thai-/kanelibasilikaa), kasviksia tai hedelmälohkoja (kuten
limettiä), joilla ruoka höystetään ruokaillessa.
Thaimaalaisittain myös viherlautanen käy hyvin paistetun riisin lisukkeeksi.
Protskujen lisääminen paistettuun riisiin ei ole välttämätöntä, mutta
se tekee annoksesta ruokaisamman. Extra-kasvisten tai protskujen
lisääminen riippuu myös vähän siitä, minkä maalaista sapuskaa
haluat ja mitä jääkaapistasi löytyy. Voit myös tarjoilla kasvikset ja
protskut erikseen paisettuna lisukkeena paistetulle riisille, tai
paistaa riisin seuraksi erikseen vaikka sopivat pihvit.
Paistettuja Riisiruokia Maailmalta
Ruoan nimi, ja sen mausteet ja lisukkeet vaihtelevat vähän maan mukaan. Tässä muutamia esimerkkejä:
Biryani: Intialaisittain ehkä tunnetuin paistettu riisiruoka on Biryani. Lisää esim.
keitettyjä linssejä ja/tai kikherneitä, ruskittettua sipulia, taateleita tai rusinoita, ja mausta sitruunankuorella ja currymausteilla, kuten
esim. kurkumalla, jeeralla, sahramilla, kuivatulla chilillä ja
kardemummalla. Tarjoile halutessasi sopivan pihvin tai pyöryköiden, ja chilikastikkeen tai chutneyn kera.
Chao Fan: On kiinalaisittain maustettua paistettua riisiä. Valitse kahdesta-neljään täytettä. Lisää esim. kuutioitua, paistettua tofua,
siitake-, tai herkkusieniä, kananmunaa, ja jotain vihanneksia, kuten porkkanaa, maissia, herneitä, vihreitä papuja tai sipulia. Mausta riisi vaikka tähtianiksella, tuoreella inkiväärillä, valkospipulilla, kanelilla, valko-,
tai setsuaninpippurilla, seesaminsiemenillä tai maapähkinöillä.
Yakimeshi: Japanilaisittain paistettu riisi on Yakimeshi. Valitse riisiin simppelisti yksi tai kaksi täytettä, esim. tofua, seitania tai vihanneksia (kuten herneet tai pavut, kaali tai kastanjat) tai levää, sieniä (talvijuurekkaita, tupaskynsikästä, siitakkeita, osterivinokasta), tms. Mausta maun mukaan esim. soijalla, chilillä, pippurilla ja/tai tuoreilla yrteillä, kuten chisolla tai mizunalla.
Jos paistat kasvikset/tms. ainekset erikseen, ja lisäät ne eilisestä lämmitettyyn riisiin, tai jos lämmität eiliset veget ja riisin erikseen, ja sekoitat ne toisiinsa lämmitettyinä, saat herkullisen ruoan joka tunnetaan nimellä Mase Gohan :)
Khao Pad: Thaimaalainen paistettu riisi on Khao Pad (tai Khao Pat). Lisää riisiin kahdesta neljään täytettä, vaikka Vegefärssiä, tofua, sieniä, purjoa tai kevätsipulia, paprikaa, vihreitä papuja, herneitä, paistettua munakoisoa tai kesäkurpitsaa, ja mausta/koristele
esim. tuoreella chilillä, limetillä, kookoshiutaleilla,
inkiväärillä, korianterinlehdillä, thaibasilikalla, jne.
Bokkeumbap: Koreassa riisipaistos tunnetaan nimellä Bokkeumbap. Valitse yhdestä-kolmeen täytettä, esim. seitania tai tofua, pavunituja, sipulia, sieniä, levää tai lehtivihanneksia. Mausta gochujangilla ja/tai gochugarolla, seesamiöljyllä, kevätsipulilla ja mustapippurilla. Koristele annos halutessasi kizami norilla, paahdetuilla seesaminsiemenillä, ja tuoreilla herkuilla, kuten ohueksi suikaloidulla porkkanalla, tuorekurkulla tai sipulilla, ja hienonnetulla kevätsipulilla, ja tarjoile esim. Paistetun kananmunan, kimchin tai suunmukaisen namulin kera.
Nasi Goreng: on ruoan Indonesiassa ja Malesiassa tunnettu versio, joka muistuttaa intialaisen ja kiinalaisen paistetun riisin yhdistelmää. Valitse kahdesta neljään täytettä. Kokeile tofua, vihanneksia, ananasta, sieniä, kookoshiutaleita, tuoretta tai kuivattua chiliä, kananmunaa ja lähikaupan curryjauhetta tai currytahnaa.
*Pääsit siis varmaan jyvälle? Herkullista makumatkaa :)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti