"Keväällä on korea morsian,
Syksyllä lapsia synnyttää,
Lapset kaikki ympyriäisiä
ja kullakin on kivi vatsassa.
Mikä se on?"
(Kuva: Wikimedia Commons)
Näin kyselee wanha arvoitus Tuomipuusta. Tuomi, eli Metsätuomi kuuluu ruusukasveihin, ja on luumarjaisena kasvina sukua mm. luumulle, aprikoosille ja mantelille (P.Domestica, P.Armeniaca ja P.Dulcis). Monelle varma kesänmerkki on tuomen runsaiden, valkoisten kukkaterttujen huumaava tuoksu jota kestää Toukokuun lopulta liki juhannukseen asti. Kukat ovatkin marjojen ohella yksi parhaita tuntomerkkejä, puu itsessään muistuttaa hieman pajua tai jalavaa. Tuomi kasvaa lähes koko maassa, vaikka onkin pohjoisemmassa Suomessa harvinaisempi.
Tuomi on feminiininen, Veden ja maan elementtiä edustava puu. Tuomi, ja etenkin sen kukat yhdistetään Kuuhun ja kuun sekä metsän/metsästyksen jumalattariin, kuten Seleneen, Medeinaan, Arianrhodiin, Mielikkiin, Rauniin, Dianaan ja Artemikseen.
Tuomella on sijansa mytologioissa, onnellisuuden, perhekeskeisen rakkauden ja ystävyyden kasvina. Venäjällä Tuomipuu edustaa nuoruutta ja elinvoimaa. Tuomi on optimistipuu. Siinä asuu ilo ja taito nähdä hyvät puolet asioista. Rakkaudessa pettyneille, sekä suruista ja melankoliasta kärsiville suositellaan tuomipuun halaamista jotta he löytäisivät iloa elämäänsä.
Tuomi tunnetaan sekä Äitienpäivän, myös juhannuspuuna koivun tavoin, ja sen oksilla on juhlan alla koristeltu niin tupia ja aittoja, kuin tanssilavoja ja karjasuojiakin. Tuomi on myös Pirkanmaan maakuntapuu.
Tuomen lempeä tuoksu rauhoittaa ja saa hyvälle mielelle. Suomalaisessa kansanperinteessä Tuomi on ollut hyvän ja lempeän puun maineessa, ja sen oksia onkin käytetty mm. karjataioissa. Lehmille on sidottu tuomiseppeleitä, tai ne on laskettu laitumelle tuomivitsojen ali niin etteivät ne kesällä eksyisi metsään tai joutuisi petojen suihin.
Pahantahtoisten ja kateellisten ihmisten, kuten trullien ja varkaiden on sanottu karttavan tuomenkukkien tuoksua.
Maagisesti tuomi soveltuu Vapun, Mittumaarin, ja Kynttilänpäivänkin alttarille koristeeksi. Vaikkei tuomi vielä Helmikuussa kukikaan, voit laittaa alttarillesi vaikka valokuvan kukkivasta puusta. Jos et myöskään halua leikata puusta kukkia, kokeile vaikkapa oksista sommiteltua amulettia. Onnellisuuden ja ystävyyden rituaaleihin voi kokeilla vaikkapa tuomenoksista valmistettua pentagrammia. Rituaalit voi toki suorittaa myös puun alla, lähimpänä Tuomen sympaattista vaikutusta.
Ennen wanhaan kansanlääkinnässä tuomea käytettiin rohdoksena erilaisiin vaivoihin, kuten ruttoon, horkkaan ja raumaan, johon tuomen kuorikeitteen kerrottiin olevan erityisen tehokasta. Tuomella on hoidettu myös päänsärkyä, pahoinvointia, ja vatsatauteja vaihtelevin seurauksin.
Tuomen marjat ovat käyttökelpoisia askarteluun ja kotikeittiössä, kunhan vain poistat siemenet. Tuomen marjoja on käytetty (ja käytetään edelleen) jälkiruokiin, mehuihin, ja erilaisten alkoholijuomien mausteeksi. Tuomen marjat soveltuvat myös kankaan tai villalankojen kotivärjäykseen, niistä saa kauniin violetteja sävyjä.
Tuomenmarjamehua pidetään viinimarjamehun veroisena hoidettaessa yskää sun muita hengitysteiden ja keuhkojen vaivoja.
Huom: Tuomi, ja etenkin marjojen sisällä olevat siemenet, sisältävät myrkyllistä amygdaliinia sekä glykosidia, eikä sitä tulisi käyttää sisäisesti. Tuomen haju varoittaa myrkyistä, ja voi aiheuttaa astmaatikoille hengitysvaikeuksia. Tuomimyrkytys on harvinainen, ja vaatii kasvinosien syömistä. Myrkytys voi aiheuttaa pahoinvointia, hikoilua, pyörrytystä ja tajunnan hämärtymistä.
Tuomea kiusaavat myös tuomenkehrääjäkoin toukat, jotka parhaassa tapauksessa peittävät koko puun valkoiseen seittiin ja natustelevat lehdet parempiin suihin. Puu ei kuitenkaan kuole, vaan voi taas seuraavana kevänä puhjeta kukoistukseen. Kehrääjäkoita voi torjua erilaisilla myrkyillä ja vesisuihkuilla.
Uskomuksia:
-"Tunnen Tuomen muista puista, anopin kylän akoista", kuuluu wanha sanonta jolla väittäjä perustelee että tietää mistä puhuu.
-Tuomenoksainen vasta parantaa saunojan unettomuudesta
-Kosinta onnistuu parhaiten kukkivan tuomipuun alla
-Helmet kuivatuista tuomenmarjoista suojelevat pahalta silmältä
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti