tiistai 30. joulukuuta 2014

Vuodenvaihteen Taikaohjelma

Itse noudatan paljolti suvussa kulkeneita tapoja, mutta ajattelin kirjoittaa tähän väliin taas vähän omia juttuja, sekalaisia wanhoja taikoja ja uskomuksia nykyaikaan mukailtuna.. Tässä siis pähkinänkuoressa teidän Kotonoidan Uuden Vuoden -perinteitä, joita voi esim. omissa Vuodenvaihteen juhlissakin kokeilla:

-Uuden vuoden juhlintaan on paras suhtautua aina pienellä varauksella. Pikku purtavaa, ja tarvittaessa kohtuullinen alkoholitarjoilu.
-Pyydä ystäviäsi etukäteen varaamaan mukaan tinan, raketit, jos aiotte tulittaa, sekä henkilökohtaisen amuletin, mikäli heillä sellainen on.
-Juhliin kannattaa myös pukea jotain äänekästä, kuten kilisevät rannerenkaat, avainniput ja -ketjut, kolikkohuivit tai kopisevat korot ovat hyvä valinta.
-Myös korvarenkaat ovat suositeltava asuste vuodenvaihteeksi. Ennen wanhaan uskottiin mm., että paha henkiolento saattoi tunkeutua kehoon korvan kautta. Korvarenkaita käytettiin siis huijaamaan kaikenlaisia henkiolentoja, jotta ne menisivät korvan sijasta renkaan läpi.

-Avaa aamulla ikkuna, jotta hyvä onni pääsee sisään.
-Voit koristella asuntosi hyvää onnea, ja vaurautta tuovilla, ja pahaa karkoittavilla kasveilla, kuten Männyn-, Marjakuusen-, tai Katajanoksilla, Mistelillä, Inkiväärillä, Kanelilla tai Omenoilla.
-Leivo aamulla amulettikakku (tai muffinssit,) ja järjestele kahvitus osanottajille:

Amulettikakku:

Amulettikakku on wanha mutta hauska perinne. Resepti on kuitenkin aina vaihdellut; Joku käyttää pohjana vanhaa, suvussa kulkenutta maustekaakkureseptiä, siinä missä toinen kokeili jotain uutta ja erikoista, kuten vaikkapa käpykakkua. Perusidea kuitenkin oli, että taikinaan laitettiin ennen paistamista metallisia, kivisiä tai puisia amulettikuvioita, joista sitten ennustettiin sen tulevaisuus, kuka sattui saamaan kuvion kakkupalaansa.

Hyviä amulettisymboleja olivat esim:
Kolikko: Vaurautta
Rahasymboli: Vaurautta
Hevosenkenkä: Onnea
Neliapila: Onnea
Avain: Koti, tai perheonnea/-uutisia
Tutti: Perheonnea/-uutisia
Kivi: Köyhyyttä
Nappi: Köyhyyttä
Risti: Suru-uutisia
Ruumisarkku: Suru-uutisia
Sormus: Häitä
Kruunu: Häitä
Jne..

Nykyversiota ajatellen voit käyttää myös onnenkiviä, joista tulkitaan tulevaisuus kivien energiamerkityksen ja/tai värin perusteella.
Vaihtoehtoisesti voit leipoa vaikka amuletti-muffinsseja (1 amuletti-per-muffinssi), jolloin varmistetaan, että jokainen osallistuja saa ennustuksen. Yksi muffinssi on hyvä jättää ilman amulettia, jos haluaa mukaan skenaarion tylsästä vuodesta. Laiska tai kiireinen ostaa muffinssinsa tietty lähikaupasta ;)

*Jos laitat amuletit kakkuusi ennen paistamista, valitse materiaaleja jotka kestävät uunin kuumuutta ilman palamista/sulamista.
Jos taas tökit amuletit kakkuun/leivoksiin päältäpäin, töki ne sisään pohjan kautta. Jos muffinssit ovat valmiissa paperivuosissa, on amuletit pakko tökkiä sisään päältäpäin, mutta kuorruta muffinssit tällöin vaikka kermavaahdolla tai sulatetulla suklaalla, tms. Muista myös ajoissa mainita kakussa piilevistä sattumista, ja siitä, saavatko vieraat pitää löytämänsä amuletit, vai keräätkö ne lopuksi talteen seuraavalle vuodelle.

Jos haluat järjestää esim. erilaisten enteiden kurkistelua/kuulostelua mahdollistavaa toimintaa, kuten peili-, tai sormustilaisuuden, laita välineet paikoilleen rauhalliseen tilaan, vaikka makuuhuoneeseen:

-Jätä huoneeseen kynttilöiden luo tulitikut, ja paloturvallinen alusta käytetyille tikuille etukäteen.
-Jätä myös peili- tai sormustilaisuuteen käden ulottuville vesisanko, kaiken varalta. Mainitse k.o. vesiastian paikka aina uusille kurkistelijoille.
-Ole varovainen kynttilöiden kanssa, ja kehota kurkistelijoita aina sammuttamaan kynttilät poistuessaan huoneesta.
-Järjestä myös kuppien kääntö esim. olohuoneeseen, tai johonkin syrjäisempään huoneeseen, iltaa varten.

Puolisen tuntia valmisteluaikaa yleensä riittää kun olet saanut kakun uunista. Sen jälkeen olet valmis vastaanottamaan vieraasi. Uutta vuotta on hyvä valmistautua vastaanottamaan ajoissa, ja nauttia samalla päättyvän vuoden viimeisistä hetkistä.

-Keitä kaikille perinteiset pannukahvit (ja/tai irtolehtiteet), ja voitte tulkita kakusta paljastuneiden amulettien lisäksi kuppiin jääneitä poroja/teenlehtiä.

Sisätiloissa

-Illan kuluessa voidaan, wanhaan malliin, hyvin tehdä taikoja, kääntää lautasia, ja kuulostella enteitä. Illan kuluessa halukkaat voivat käydä kurkistelemassa tulevia valmistelemastasi peilistä tai vesiastiasta. Voitte myös arpoa vuorot.

-Perheen, tai hyvän kaveriporukan kesken voitte myös käydä Vuodenvaihteen saunassa. Vuodenvaihteen saunalla voi olla yhteinen teema, kuten parantaminen, vanhasta irtipäästäminen, tai vaikka sinkkujen kesken vanhastapiikuudesta / -poikuudesta pääseminen. Saunokaa siis asioita, joista joko haluatte päästää irti, tai unohtaa, tai joita haluatte parantaa/voimistaa, tai saavuttaa tulevana vuonna. Samalla keho puhdistuu myös symbolisesti vanhan vuoden taakasta, ja harmit ja kivut on hyvä heittää kiukaalle kauhallinen kerrallaan. Hyviin tapoihin tottakai kuuluu myös heittää tömpsyt teräviä saunan haltijalle.
Muistakaa, että taloyhtiöissä saunavuorot sovitaan yleensä erikseen, ja yleisiin saunoihin aika pitää varata hyvissä ajoin etukäteen. Muistakaa jättää yleiset saunatilat siistiin kuntoon, ja viekää mahdolliset roskat (esim. naksupussit tai makkarapaketit) mukananne. Niin seuraavalla saunojalla on myös miellyttävä saunakokemus eikä hän ajattele teitä "sikalaumana".

-Keskiyön lähestyessä on perinteisesti annettu uudenvuoden lupaukset. Omalla porukalla olemme yleensä jokainen kirjoittaneet anonyymisti paperilapuille lupauksemme, ja laput laitetaan kulhoon ja sekoitetaan. Jokainen osallistuja nostaa sitten sokkona lapun kulhosta. Tämän jälkeen laput luetaan ääneen. Tämä on hauska, ryhmähenkeä lujittava tapa, lupaus on helppo lukea, koska se ei ole oma. Silti jokainen tietää lupauksensa, ja voi jopa tehdä lisää huomioita elämäntilanteensa parantamiseen (koska ihmiset lupailevat eri asioita).

Ulkona

-Lupauksien jälkeen on hyvä pistäytyä ulkona haukkaamassa happea, katselemassa ilotulitusta, ja vaikka ampua omat raketit (ota joku muovipussi mukaan roskia varten). Jokaisen on hyvä pitää mukanaan henkilökohtaista amulettia, tai illan tinakenkää, sekä houkuttelemaan henkilökohtaista onnea, että suojelemaan, etteivät ympäristön loitsijoiden asettamat taiat häiritse tai pilaa teidän iltaanne. Kilisevät asusteet ja korut pitävät myös pahat henget loitolla. Mikäli teiltä jää rakettijätettä, korjatkaa se mukaanne ja laittakaa roskikseen.

-Vuoden vaihduttua palataan hetkeksi sisätiloihin ja on tinan valamisen aika. Jokainen valaa tinansa, ja vesisaaviin solahtaneen tinakuvion merkitys tulkitaan tarkastelemalla sen varjoa kynttilänvalossa.

-Lopuksi viekää valuvesi ääneti kolmen tien risteykseen, ja hiljentykää kuuntelemaan enteitä. Kuunnelkaa, kuuluuko mitään erikoista. Tiukujen kilinä enteili häitä, nauru ilonaiheita, itku hautajaisia, sireenit onnettomuuksia, kellojen soitto ristiäisiä/vauvauutisia, ja musiikki rahaa/vaurautta, ja näin nykyaikana; moottorin äänet tai laivan huuto, matkaa.
Puhukaa vasta kun olette taas neljän seinän sisällä.

-Illan päätteeksi (tai seuraavana päivänä) voitte vertailla saamianne amuletteja, enteitä ja ennustuksia, ja laatia sen perusteella kuvan tulevasta vuodesta.

*Noidankoto toivottaa kaikille lukijoilleen Riemukasta Vuoden Vaihdetta ja Parempaa Uutta Vuotta :D

Ei kommentteja: