keskiviikko 31. joulukuuta 2014

Gunkan Maki

Gunkan on simppeli, mutta näyttävä sushilaji. Nimestään "maki" huolimatta Gunkan on sukua Nigirille. Gunkan keksittiin alunperin irtonaisten, murenevien, tai muuten vaikeasti tarjottavien täytteiden tarjoiluun.

(Juhlavaa sushia: Cavi-Art -Gunkan, Kappamaki, ja Shiitake-Obi-Jime)

Tarvitaan:
Japanilaisittain keitettyä riisiä
Etikkaseos riisille
Norileväarkkeja
Sopivia täytteitä (lue eteenpäin)
Näppikipon kylmää vettä
Sakset

Lisäksi:
Wasabia
Garia
Sushisoijaa

-Muista pestä kädet hyvin ennen aloitusta
-Valmista sushiriisi linkin ohjeen mukaan
-Leikkaa noriarkit suikaleiksi niiden valmiita viivoja mukaillen. Käytä tähän vain leveät keskipalat
-Kostuta kädet kylmässä vedessä ja nappaa about. suupala riisiä kämmenellesi. Lunttaa muotoiluohjeet edellä mainitusta nigirilinkistä, mutta muotoile hieman pienempiä palloja/soikioita:

-Perinteisesti Gunkanin riisipallot ovat siis vähän soikeahkoja, ja helpointa muotoilla soikea Gunkan on aloittaa pyöreästä perus-riisipallosta
-Ota leikattu norisuikale, ja kääräise se riisipallon ympärille kuin lahjanauha. Leikkaa ylimääräinen nori pois saksilla. Voit myös käyttää tipan vettä liimaamaan norisuikaleen kiinni:

-Muotoile Gunkan sopivaksi, vähän soikeahkoksi, ja painele tarvittaessa riisipalloa etusormella, että se asettuu hyvin norin sisään
-Lopuksi lusikoi valmiille Gunkan-pohjille vähän haluttua täytettä. Esim. Ensimmäisen kuvan gunkanien mukaiseen Cavi-art sushiin voi listätä vähän esimaustettua (esim. piparjuuri, valkosipuli, ruohosipuli, wasabi), notkistettua tuorejuustoketta riisin päälle, ennen levämädin lisäämistä

(Täytetyt ja täyttämätön Gunkan-maki)

-Voit koristella Gunkanin esim. tuoreyrteillä, pippurilla, kevätsipulilla, garilla, wasabilla, kurkulla tai chilillä maun mukaan, tai tarjoilla makit sellaisenaan
-Kata lisukkeeksi sushisoijaa, wasabia ja garia

*Suositun tarinan mukaan Gunkan Maki syntyi, kun erään sushiravintolan asiakas mainitsi kokille haluavansa nauttia mätiä sushissa. Kekseliäs kokki rullailikin riisistä ja norista pienen korin, johon mäti annosteltiin. Uusi klassikko oli syntynyt :)
Gunkan on japania, ja tarkoittaa "Taistelulaivaa". Nimenä sekä Gunkan-maki että Gunkanmaki ovat hyväksyttyjä muotoja. Tapa kääriä riisipalloja noriin ja asetella täytteet sen päälle tunnetaan Kakomina, tai Kakomi-sushina.
Gunkanille sukua on Funamori (joka tarkoittaa suunnilleen samaa kuin veneen kääriminen). Funamori on yleensä soikeampi ja pitkulaisempi kuin kevyesti ovaali tai pyöreä gunkan, ja sisltää usein enemmän täytteitä, kuin yhden-kahden täytteen perus-gunkan. Joskus sushiannoksen nimi voi olla Funamori, jolloin tarjoiluastia on usein hauskasti veneen muotoinen, ja annos sisältää pääasiassa meren antimista valmistettuja, erilaisia sushipaloja.
Sushi on siis saanut nimensä alkuperäisestä, hivenen soikeahkosta muodostaan joka muistuttaa venettä.

Gunkan-makit syödään perinteisesti sormin kuten makirullatkin, ja niiden kanssa voi samoin tarjota soijaa, etenkin, jos täytteet ovat  maustamattomia. Mikäli täytteet ovat maustettuja, kuuluu sushi syödä ilman mausteita.
Hyvien tapojen mukaisesti sushipalaa ei myöskään kuulu "ravistaa" mahdollisen dippauksen jälkeen, sillä se muistuttaa vain miesten vessakäyttäytymistä. Lisäksi gunkanin täytteet voivat ravistellessa hailahtaa "yli laidan". Ravistuksen sijaan voit dipata gunkanin kauimmaisen laidan soijaan, ja siten puolihuomaamattomasti vähän kääntää sushipalan asentoa niin että soija valuu sen reunoja ja ehtii suuhun ilman tahroja pöytäliinassa ;)

Gunkanien täytteet ovat siis yleensä hienonnettuja, kermaisia, valuvia, tai muuten vaikeasti kasassa pysyviä, jotka tarjoillaan "norikarsinasta" juuri siksi etteivät ne leviäisi ympäri tarjoiluvatia..
Erilaiset mädit, maidit, merisiili ja hötöinen ravunliha ovat perinteisiä Gunkanin täytteitä, mutta neojapanilaisessa keittiössä Gunkaniin laitetaan niin vihannes/kasvisraasteita, kuin kermaviili- tai majoneesipohjaisia kasvis-, liha-, ja kala/merenelävätahnoja, raaste-, ja einessalaatteja. Myös herneitä, maissia, ituja, tölkkikalaa, raejuustoa, ja erilaisia pikkelsejä voi tarjota Gunkanina. Yleensä Gunkan maki sisältää yhden täytteen, mutta myös useamman täytteen Gunkaneja tunnetaan. Tällöin lisätäytteet ovat yleensä gunkanin koristeita, kuten tuoreyrttejä tai pikkelsejä, sopiviksi leikattuja vihanneksia, tai tofua tai kalaa, mädin ja/tai sen majoneesihässäkän kanssa. Eri mätilaatuja ei kuitenkaan koskaan tarjoilla samassa gunkanissa. Joskus, neojapanilaisessa keittiössä Gunkan voidaan koristella myös wasabilla tai garilla.

Ei kommentteja: