maanantai 29. joulukuuta 2014

Uppopaistaminen

Uppopaistaminen on loppupeleissä aika helppo ruoanlaittotapa, joka sopii useimmille ruoka-aineille, kasviksille, tofulle, piirakoille, kääryleille, jne. Koska uppopaistamiseen liittyy kiehuvaa öljyä, se vaatii myös taitoa ja kärsivällisyyttä. Jos leivität, tai dippaat paistettavan taikinassa ennen uppopaistoa, sitä kutsutaan friteeraukseksi.

Tarvitset:
Hyvän, laakean teräskattilan tai korkeareunaisen wokkipannun
Kannen paistopannulle
Pari litraa hyvä kasviöljyä, kuten Rypsi, Rapsi, tai Auringonkukkaöljyä
Hyvät, kuumuutta kestävät ottimet
Aluslautasen, tms. ottimille
Lautasia paistettaville
Serlaa lautasten vuoraukseen ja kaikenlaiseen pyyhintään/kuivaukseen

-Valmistele ensin kaikki tarvittavat käsille, ettet joudu valmistelemaan työvaiheita erikseen enää siinä vaiheessa kun herkkusi porisevat öljyssä.
-Pannu, jonka reunalle voi kiinnittää valutusritilän, on oivallinen uppopaistoon. Se on myös yksi syy miksi suosin wokkia.
-Kaada öljyä pannuun n. 2/3, ja aseta pannun mahdollinen ritilä paikoilleen. Muista, että koska paistettavat imevät itseensä öljyä, voit aina lisätä öljyä tarvittaessa.

-Anna öljyn kuumentua n.5-7 minuuttia
-Kokeile öljyn kuumuutta joko taikinanokareella, leipäpalalla, tai puisella syömäpuikolla. Jos se alkaa poreilla, öljy on sopivan kuumaa paistamiseen
-Laita paistettavat varovasti kuumaan öljyyn yksi kerrallaan, niin, ettei öljy räisky. Ne alkavat yleensä poreilla saman tien.
-Älä ahda pannua täyteen paistaessasi, sillä se voi jäähdyttää öljyä jolloin paistotulos on rapean sijaan pehmeä. Paista 2-4 nöttöstä kerrallaan, sekä paistettavien, että pannun koosta tietenkin riippuen, ja anna paistettaville tilaa "uiskennella" öljyssä, ja mahdut myös paremmin kääntämään ne ympäri
-Kun paistettavan alapinta alkaa muuttumaan kullankeltaiseksi tai kullanruskeaksi, käännä paistettava ympäri, ja paista toisellekin puolelle väriä
-Syötävät kypsentyvät öljyssä todella nopeasti, esim. yksi nyrkin kokoinen paistinpiirakkakin kypsyy parissa minuutissa.

-Paistamisen alussa paistettavat jäävät usein pinnaltaan vaaleammiksi, kuin myöhemmät paistettavat. Tämä johtuu siitä, että öljy todella jatkaa kuumenemistaan koko ajan, ja tämän vuoksi uppopaistolevy kannattaa aina välillä kääntää pois päältä, öljy ei nimittäin hetkessä jäähdy.
-Jos paistettava ruskistuu liian nopeasti, öljy on liian kuumaa. Tarkoitus kuitenkin olisi, että myös paistettavan sisus kypsyisi samaa tahtia pinnan kanssa.
-Jos öljysi pääsee kuumenemaan liikaa, käännä levy pois päältä, nosta pannu levyltä, ja pidä pieni väliaika. Odota, että öljy ja levy vähän jäähtyvät ennekuin jatkat paistamista.
-Tiettyyn pisteeseen kuumennut uppopaistoöljy on myös herkempi leimahtamaan liekkeihin. Mikäli öljykattilasi roihahtaa, käännä levy heti pois päältä, tukahduta liekit paistokattilan kannella, ja nosta pannu pois levyltä. Anna öljyn jäähtyä rauhassa ennen kannen poistamista.
-Kaikessa varovaisuudessa, lue varuilta myös öljypalosta vanhasta kinkkupostauksestani

-Nostele valmiit paistetut ruoat pannun reunaritilälle valumaan, ja laita uusi satsi paistumaan. Kun uudet paistettavat ovat kypsiä, nostele ritilältä valustuneet ruoat serlalla vuoratun lautasen päälle, ja nostele ruoat öljystä ritilälle, jne.
-Kun olet paistanut kaikki tarvittavat, käännä paistolevy pois päältä, nosta pannu kylmälle levylle, ja anna öljyn jäähtyä rauhassa.

Huom:

-Älä käytä paistamiseen voimakkaan makuisia öljyjä, kuten oliivia tai seesamia, sillä ne voivat vaikuttaa liikaa ruoan makuun. Oliiviöljy myös kestää huonosti kuumentamista.
-Jos hellasi on vesipisteen vieressä, vältä vedellä lotraamista paistamisen aikana, ja pyyhi käsiä ennemmin serlaan, kuin että pesisit niitä koko ajan, sillä vesipisteestä voi räiskyä vettä kuumaan öljyyn, mikä taas saa öljyn räiskymään.
-Mikäli sinulla on esim. tilanpuutteen vuoksi vielä, sanotaan, toinen puoli taikinasta leipomatta, pyydä jotakuta avuksi. Uppopaistettavien paimentaminen ei ole kovin vaikeaa, ja saat sujuvasti leivottua loput taikinasta paistamista odottelemaan :) 
-Mikäli paistettavasi eivät ole esim. taikinakuoren suojissa, kuivaa ne aina hyvin ennen paistamista, sillä vesi saa öljyn räiskymään.
-Huoneenlämpöiset paistettavat paistuvat tasaisemmin kuin jääkaappikylmät

Öljyn hävittäminen:

-Käytetyn, jäähtyneen uppopaistorasvan voi hyvin kaataa takaisin pulloon, ja käyttää uudestaan ihan perus-ruoanlaitossa.
-Uppopaistorasvan voi myös kierrättää uudestaan uppopaistoon, mutta se soveltuu siihen maksimissaan kolme kertaa, jonka jälkeen se kannattaa heittää pois.
-Älä koskaan kaada paistoöljyä viemäriin tai vessanpönttöön.
-Oikeaoppinen tapa hävittää kaikenlaiset paistorasvat on joko kaataa ne suljettavaan maitotetraan, tai imeyttää ne sanomalehtiin, ja viedä biojätteeseen. Hitaampi tapa on säilöä öljy, ja sitten kun biopussi täyttyy, lurautat sinne sitä öljyä, ja imeytät sen niihin bioihin, biopussillinen kerrallaan, ennenkuin viet pussin bioroskikseen.
-Mikäli asut lähellä luontoa, pienen määrän kasviöljyä voi myös kaataa kompostiin tai pöpelikköön johonkin pensaan juurelle, tai lirutella kinttupolun varteen, sillä se kyllä maatuu.

*Muistakaa, että uppopaistettu ruoka on tietysti hyvin rasvaista, eikä pidemmän päälle kovin terveellistä. Pieni herkuttelu silloin tällöin ei kuitenkaan ole pahasta, ja uppopaistaminen on ihan hyvä perustaito osata keittiössä ;)

Ei kommentteja: