Vahasta ennustaminen eli ceromantia (myös seromantia), on vanha ennustusmuoto, joka tunnettiin jo muinaisessa Roomassa. Perusajatuksena on, että pala vahaa sulatetaan kylmään veteen, ja niin syntyneet kuviot, tai kuvion varjo, tulkitaan. Kuulostaa varmaan tutulta? Kyllä, näin suomalaisittainkin perinteinen ennustusmuoto; Tinan Valaminen on kehittynyt vahasta ennustamisesta.
Vahasta ennustamista on aikoinaan meillä Suomessa käytetty tulevien asioiden tulkintaan etenkin Kekrinä, ja myöhemmin, kalenterin muuttuessa, Jouluna. Uudenvuoden vieton vakiinnuttua Joulukuun viimeiseen päivään tinan valaminen oli jo syrjäyttänyt vahasta ennustamisen liki kokonaan. Vahasta voi ennustella monella tavalla, mutta tunnetuimpia lienevät seuraavaksi esittelemäni metodit:
Perinteinen Vahasta Ennustaminen
Ennustettaessa voidaan käyttää esim. sinettivahaa, steariinia, mehiläisvahaa, tai muuta vastaavaa, helposti sulavaa, myrkytöntä vahaa. Lisäksi tarvitset pienen astian, joka täytetään kylmällä, tai viileällä vedellä. Veden sijasta voidaan käyttää myös hienoa hiekkaa.
Vahaa käytettäessä astian ei edes tarvitse olla erityisen syvä, about vajaa puolen etusormen syvyys on sopiva minimi, ja etusormen syvyys hyvä maksimi. Laakeahko astia voi olla tähän syvää kulhoa parempi. Perinteisesti käytetään messinkiastiaa, mutta myös kiviset, ja keraamiset astiat, sekä isot simpukankuoret ovat suosittuja.
-Kata tarvittavat välineet ulottuvillesi, ja aloita tietenkin rentoutumalla, ja ajattelemalla asiaa johon haluat selkeyttä tai vastauksen. Kun tunnet olevasi valmis, voit aloittaa.
-Jos käytät erillistä vahapalaa, valitse sen kokoinen pala ettet polta sormiasi, ja sulata vahaa esim. takkatikkua tai -sytytintä apuna käyttäen suoraan veteen. Jos käytät kynttilää, sytytä se tulitikulla, ja anna sen palaa hetken ajan ja kallista sitten kynttilää vesiastian ylle, n.15 cm:n korkeudelle.
-Älä liikuta vahaa äläkä astiaa, vaan anna vahan valua/tippua hissukseen, luonnollisesti veteen kunnes tunnet saaneesi vastauksen kysymykseesi.
-Jos käytät takkatikkua, sulata vahaa niin kauan kuin tikku palaa, mutta puhalla se sammuksiin ennenkuin poltat sormesi.
-Sammuta kynttilä/liekki ja laita ne syrjään. Niin, kaikkea vahaa ei siis tarvitse sulattaa kerralla.
-Keskity nyt vesiastiaan johon vaha tippui. Katso muotoja vahassa ja kuuntele intuitiota.. Mitä näet? Kuinka syntyneet kuviot puhuttelevat sinua?
Kynttilänvahasta Ennustaminen
Yksinkertaisempi, modernisoitu tapa ennustaa vahasta on käyttää pelkkää kynttilää:
-Kynttilä sytytetään, ja annetaan palaa muutaman minuutin ajan miettimällä samalla kysymystä tai elämäntilannetta.
-Sitten kynttilän sulanut osa kaadetaan nopeasti
kylmään veteen, ja näin syntyneen vahakuvion varjo tulkitaan
heijastamalla se kynttilän liekin avulla seinään.
Varjon ja vahakuvion tulkintaan voi hyvin käyttää apuna Tinan Valamiseen kirjoittamaani symbolilistaa :)
Vahan valaminen
Vahasta ennustaminen on myös alkanut uudelleen kiriä tinan valamisen rinnalle Vuodenvaihteessa, ilmeisestikin uutena "trendi-ilmiönä". Tinan korvikkeena vahaa kuitenkin myös valetaan tinan tavoin. Käytännössä tämä tarkoittaa, että vahanokare sulatetaan tinakauhassa lieden tms. lämmössä, ja kipataan kylmävesisankoon.
Vaikka haluaisikin kokeilla vahasta ennustamista Vuodenvaihteessa tinan korvikkeena vaikka sitten vaihtelun, kuin vähemmän vaivan vuoksi, en kuitenkaan suosittelisi vahaa valettavaksi, kahdesta syystä:
1.) Vahakuviot ovat yleensä pehmeämpimuotoisia, eli vahakuvion varjossa on loppupeleissä vähemmän tulkinnanvaraa kuin yksityiskohtaisemmassa tinassa, eikä tiettyjä, tinaan liittyviä "vakiotulkintoja" välttämättä pääse syntymään lainkaan. Tällaisia ovat mm. ropoliaisuus, pitsit, piikit ja pisarat. Vahan sijaan voit kokeilla esim. sokeria.
2.) Vahalla on lisäksi alhaisempi sulamiskynnys, ja vaha voi paistinrasvan tavoin syttyä palamaan liian kuumassa kauhassa. Muistakaa, että myös vahapalo on rasvapalo, eikä sitä pitäisi koskaan yrittää sammuttaa vedellä, vaan tukahduttaa esim. kannella tai peitteellä.
Tämä "Vahan valaminen" vaikuttaakin vähän väkisin keksityltä
ennustustavalta, jossa kaksi wanhaa, omat perinteensä omaavaa
ennustustapaa on ympätty yhteen uutuudenviehätys, helppous ja
luontoystävällisyys suuntaviivana. Ei viimeisessä siis mitään vikaa ole
sinällään, nykyisten lyijytinojen rinnalla steariini tai mehiläisvaha
voivat kuulostaa hyviltä vaihtoehdoilta, mutta
suosittelen valukorvikkeeksi ennemmin sokeria. Enemmän aiheesta
jo-mainitussa tekstissä "Tinan Valaminen".
Sekalaista
Vahasta ennustettaessa kannattaa muutenkin kiinittää huomiota vähän kaikkeen mitä povailuhetkellä tapahtuu:
-Kirkas ja vahva kynttilänliekki kertoo menestyksessä/edistyksestä kysyttävän asian suhteen.
-Jos kynttilä savuttaa pahasti, varoittaa se vaanivasta vihollisesta.
-Jos kynttilä savuaa vielä kauan sammutuksen jälkeen, kertoo se, että joku käyttää magiaa sinua vastaan.
-Rätisevä kynttilänliekki povaa yllätyksiä.
-Jos kynttilä sammuu kesken kaiken, ei ole oikea hetki ennustaa.
-Kynttilän varteen jähmettynyt, noroiksi sulanut vaha kuvaa kyyneleitä. Vähän tai paljon.
-Pöydälle vuotanut kynttilä voi sisältää ennustuksen; tulkitse syntynyt kuvio.
-Jos käyttämäsi tulitikku kaartuu huomattavasti sammuessaan, on tikun osoittamasta suunnasta yleensä luvassa jotain odottamatonta.
Huom: Useimmat vahat, kuten mehiläisvaha, sulavat huomattavasti alhaisemmissa lämpötiloissa kuin metallit (esi. tina). Siksi vahan sulattaminen etenkin valukauha tyyliin vaatii tiettyä varovaisuutta, sillä esim. tuo juuri mainittu mehiläisvaha leimahtaa liekkeihin about 200'C asteessa.
Vahapalo on rasvapalo, joka tulisi sammuttaa asianmukaisesti.
Tinan valamiseen verraten vahasta katsominen kysyy enemmän
intuitiota ja
omaa näkemystä sen sijaan että se tarjoaisi aivan yhtä suoria
vastauksia kuin tina, sillä yksityiskohtaiset tinakuviot ovat usein helpompi tulkita kuin moniselitteiset, pyöreämuotoiset vahakuvat. Mieti, mitä vahan muodot ja kuviot merkitsevät
sinulle. Numerot tai kirjaimet voivat olla nimikirjaimia tai
päivämääriä, pilvet voivat olla myrsky- tai poutapilviä, ja ihmishahmot
ystäviä tai vihollisia. Ympyrä voi olla kihlasormus, mutta voi merkitä
myös loppuunsaattamista tai kiertokulkua. Vahatulkinta voi ensi alkuun
tuntua hankalalta, mutta opit kyllä ajan oloon kuuntelemaan
piilotajuntaasi.
Voit käyttää vahatulkinnassa apuna myös jonkun toisen ennustusmenetelmän tulkintakaaviota, kuten kahvinporojen tulkinnan, vastaavaa, mutta muista, että jos käytät montaa eri tulkintakaaviota samanaikaisesti, voivat
tulkinnat olla, lähteestä riippuen hyvinkin ristiriitaisia. Vahan valamiseen
pätee siis sama sääntö kuin muihinkin ennustusmenetelmiin: Valitse yksi,
sinulle sopivin tulkintakaavio, ja käytä sitä tulkintojesi runkona
ennenkuin koko kirjastoa. Maalaisjärkeä ja omaa intuitiota tietenkin
sopii, ja on hyväkin, aina käyttää ;)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti