Elikkäs, tämä on jatkoa wanhalle kinkkupostaukselleni, mitä tehdään kinkun paistinliemelle, kinkunrasvalle tai kuinka paistetaan kinkku ilman mittaria? Näin:
Kinkun tähteiden käyttäminen ja hävitys:
-Kinkun, ja etenkin liotetun kinkun, poistetun, pehmeän nahan voi kattaa ulos
lintuystäville tai oraville. Jos asut metsän likellä, kovempi nahka kelpaa varmaan
isommillekin vilistäjille, kuten supikoirille, näädille, tai ketuille. Muuten kinkunnahka kuuluu biojätteisiin.
Voit myös säilöä nahan esim. pakastimeen, ja polttaa sen seuraavassa Juhannukokossa houkutellaksesi ruoka-onnea ja vaurautta taloosi (muista laittaa nahka mahdollisimman pohjalle, muiden materiaalien alle, sillä rasva voi kuumetessaan räiskyä ja paukkua).
-Kinkun luusta voi vielä keittää lihaliemen keittopohjaksi. Myös koirasi, tai vaikka naapurin koira varmasti ilahtuu uudesta purulelusta. Muutoin myös kinkun luu kuuluu biojätteisiin.
Maagisesti ajatellen, jos olet rakentamassa uutta eläinsuojaa, voit haudata luut sen perustuksiin. Tavan on uskottu takaavan eläinten hedelmällisyys. Voit myös polttaa luun edellisen tavoin Juhannuskokossa.
-Ylijäänyt kinkku, eli lihat (sekä raa'at että kypsät), itsessään voidaan hyvin pakastaa tulevaa käyttöä varten. Kinkun voi kätevästi pakastaa viipaleina tai paloina sopivan kokoisiin valmis-annoksiin, joko pakasterasioihin tai minigrip-pusseihin.
-Kinkun rääppeet sopivat erilaisiin keittoihin (esim. lihalisäksi niin herne- kuin lihakeittoon), sekalaisiin paistoksiin ja kastikkeisiin, pannariin, salaatteihin, uunileipien täytteeksi ja sekalaisiin vuokaruokiin, kuten rääppäislaatikkoon tai kiusauksiin ja niin edelleen. Käytä vain mielikuvitustasi. Esikypsennä raaka kinkku tarvittaessa.
-Jos kinkun tähteet ehtivät mennä pilalle, kääräise ne esim. serlaan ja hävitä biojätteen mukana. Mikäli asut metsän lähellä ja tykkäät vaellella metsissä, voi kinkkupaloja jättää sammalikkoon eläimille, tai haudata maahan. Voit myös pakastaa lihat kesää varten, sillä nisäkkäiden lisäksi myös linnut ja erilaiset hyönteiset (kuten komeat turkkilot,) pitävät vähän pilaantuneesta lihasta.
Kinkun rasvaliemen käyttäminen ja hävitys:
-Kinkun rasvaliemi kannattaa ottaa talteen, ja käyttää sitä myöhemmin,
esimerkiksi lihaliemen korvikkeena, tai patojen tai kastikkeiden
höystönä. Maukas kinkkuliemi sopii mainiosti myös peruna- ja
kaaliruokien mausteeksi, ja sitä voi käyttää höystämään esim. Tapaninpäivän ruokia; paistia, kastiketta tai keittoa. Kinkkuliemi säilyy käyttökelpoisena jääkaapissa viikon-pari (vähän sen suolaisuudestaan riippuen), mutta se on myös helppo pakastaa tulevaa käyttöä
varten, joko pakasterasioissa tai minigrip-pusseissa.
-Liemi ja laarsi erotellaan toisistaan kaatamalla kinkkuliemi sopivaan kippoon, ja jäähdyttämällä se jääkaapissa yösn yli. Laardi hyytyy liemen pinnalle helposti poistettavaksi kerrokseksi, ja voit säilöä sen omaan rasiaansa ja pakastaa tulevaa käyttöä varten (Lue myös seuraava kohta).
-Kinkun hyytynyt laardi sopii paistamiseen, ja esim.
pyttipannusta tulee täyttävää ja maukasta jos paistat ainekset kinkun
rasvassa. Myös erilaiset (sian)lihakastikkeet saavat wanhan tyylin
mehevyyttä kun ruskistat rasvattomaksi tehotuotetun possuvainaan
parhaat palat aidossa, pulskemman lajikumppaninsa laardissa. Mikäli sinulla ei siis jostain syystä ole esim. läskisoosiin muuta kuin vähärasvaista sikaa, paista siis lihat joulun jälkeen pakastamassasi kinkunrasvassa. About 1 dl laardia riittää yhteen annokseen.
-Hyytynyt ihra sopii myös hyvin valurautakaluston, kuten esim. muurikkapannun
ja wokin hoitoon. Jos läski edelleen kammottaa, voi jähmettyneen rasvan
myös tarjoilla eläimille. Sulata rasvan joukkoon hieman puurohiutaleita ja linnunsiemeniä, ja hyydytä jääkaapissa. Laita siemenkakku tarjolle
lintulaudalle. Rasvan joukkoon voi sulattaa myös hienonnettuja, kuivattuja hedelmiä, marjoja ja/tai rusinoita.
-Mikäli kuitenkin aiot heittää kinkun "sivutuotteet" roskikseen,
muistathan, että tähteeksi jäänyt kinkun rasva hävitetään oikeaoppisesti
biojätteen mukana. Hyydytä rasva kipossa jääkaapissa, kääräise serlaan
ja vie asianmukaisessa pussissa bio-roskikseen, tai metsän siimekseen eläimille sellaisenaan..
*Kaiken, kinkusta tavalla tai toisella ylijäävän, biologisen materiaalin voi myös kuopata omalle tontille maan poveen, tai polttaa pahoja henkiä sun muita karkoittavassa kokossa, jos ei muuten niin Vuodenvaihteessa. Kaikenlaiset rääppeet säilyvät kyllä pakastimessa siihen saakka. Mikäli aiot rovioida kinkun rasvan, imeytä se sitä ennen esim. vanhoihin riepuihin tai sanomalehtiin ja asettele ne poltettavan kokon keskelle ennen kuin reunoille.
Kinkku valahti lattialle:
-Nou hätä. Huuhtele kypsentämätön kinkku juoksevan veden alla, ja taputtele kuivaksi vaikka keittiöpyyhkeellä.
-Jos kinkun narut katkesivat pudotuksessa, sido kinkku uudelleen kostutetulla puuvillanarulla.
-Mikäli paistettu, kypsä kinkku putoaa lattialle, huuhtele samoin.
-Jos kerkesit jo kuorruttaa kinkun, suosittelen vanhan kuorrutuksen poistamista, kinkun huuhtelua, ja uudelleenkuorruttamista. Tällöin kinkkua ei tarvitse erikseen kuivata, kosteus haihtuu kyllä uunissa ja mehevöittää kinkkua.
Särkynyt Kinkkumittari:
-Mikäli elohopeaa sisältävä kinkkumittari jostain syystä särkyy paistamisen aikana, ja mittarin elohopea valuu kinkkuun, heitä kinkku pois. Elohopea on myrkyllistä, ja imeytyy lihaan nopeasti. Älä siis yritä pelastaa kinkusta mahdollisesti syötäviä osia jotka eivät ehkä ole myrkyttyneet, vaan hävitä kinkku sellaisenaan. Älä missään nimessä tarjoa elohopeakinkkua perheellesi, lemmikillesi tai metsän eläimille. Se ei myöskään sovellu kompostiin. "Saastunut", kinkku ei myöskään kuulu biojätteeseen, vaan oikeaoppisesti se pitäisi toimittaa paikalliseen Vaarallisten Aineiden Käsittelylaitokseen (kannattaa Googlettaa). Sinne kannattaa myös soittaa ja kysyä tarkempia ohjeita elohopeakinkun käsittelyyn.
-Useimmat "nykymittarit" eivät kuitenkaan sisällä elohopeaa, vaan värjättyä petrolituotetta tai liuotinta. Tällaisen mittarin särkyminen ei tee kinkusta syömäkelvotonta, vaikka liha saattaakin särkymäkohdasta värjäytyä (Ole silti tarkkana mahdollisten tikkujen kanssa).
-Mikäli mittari on hajonnut esim. huonon säilytyksen seurauksena, eikä neula reagoi vesitestiin, tms. Mittaria ei tietenkään voi käyttää paistamiseen, vaan se kuuluu hävittää edellisen kohdan ohjeiden mukaan. Myrkyttömän nykymittarin oikeaoppiseen hävittämiseen kannattaa varuilta kysyä ohjeita paikalliselta kierrätyskeskukselta (kannattaa Googlettaa).
-Mikäli jouduit heittämään kinkkusi menemään, älä huolestu. Nykyisin moni kauppa on auki jouluisinkin, ja hyvässä lykyssä saat ostettua uuden kinkun tilalle. Jopa huoltoasemilta voi joulunaikaan tuurilla bongata vaikka valmiita, esipaistettuja kinkkurullia jotka välttävät paremman puutteessa (c'moon, halusin kokeilla tänä jouluna jotain erilaista.. ;)
Voit myös tunnustaa jouluvieraillesi suoraan mitä on tapahtunut, ja kysellä, jos heillä olisi tuoda mukanaan jotain ylimääräistä paistia joulupöytäänne? Hätätilassa omakin pakastin tarjoaa avun, ja tuskin kukaan alkaa nurista kinkunpuutteesta esim. jouluisen lihamurekkeen äärellä (mausta vaikka neilikalla, inkiväärillä tai piparkakunmuruilla, ja täytä esim. limppukuutioilla, riisillä, karpaloilla tai luumuilla).
-Mikäli saat hankittua uuden kinkun, mutta et saa H-hetkeen lainattua tai ostettua mistään uutta mittaria, katso seuraava kohta.
Kinkun paistaminen ilman Paistomittaria:
Mikäli sinulla ei ole paistomittaria, tai paistomittari on rikki, tai muuten vaan teillä tietymättömillä.. öö.. ikävä kuulla. Paistaminen ilman mittaria on vähän tuuripeliä, mutta mikäli sinulla on minkäänlaista, positiivista uuninkäyttökokemusta keittiössäsi, olet vahvoilla:
-Suorita esivalmistelut ohjeiden mukaan, mutta skippaa se mittarikohta
-Seisota ensin
ohjeiden mukaan sulatettua kinkkua huoneenlämmössä n.3-5h kinkun koosta riippuen, että kinkun sisälämpötila ehtii tasaantua
-Paista
kinkkua sen koosta riippuen, mainittujen ohjeiden mukaan 1h/kg
-Kun H-hetki
koittaa, nosta kinkku uunista, ja leikkaa se kylmästi kahtia
paksuimmasta kohdastaan. Jos sisus näyttää raa'alta, kursi kinkku taas yhteen kääräisemällä ympärille pätkä kostutettua puuvillanarua, ja paista kinkkua
vielä 1/2-1h, ja tarkista leikkauskohta, jne, kunnes kinkku on kypsää
-Sitten,
poista nahka ja kuorruta kinkku ohjeiden mukaan. Jos kinkku ei meinaa
pysyä kasassa leikkauskohdastaan, kietaise taas kinkun ympäri vedellä
kasteltua puuvillalankaa, mutta vain vaakasuoraan, öh, päiväntasaajan ympäri, ettei lankaa jää kuorrutuksen alle
-Kun kinkku on valmis, poista lanka, ja tarjoile kinkku niin, että viipaloit sen toisen puoliskon siitä puolitetusta
kinkusta, ja asettelet kinkkuviipaleet samalle vadille sen ehjän puoliskon kanssa, jolloin näyttää, kuin olisit vain viipaloinut tarjoiluvalmiiksi puoli kinkkua. Ehkä kukaan ei huomaa mitään ;)
Palanut Kinkku:
-Jos kinkku kärähtää, no, tämän takia kinkku on aina hyvä paistaa nahan kanssa, sillä vaikka nahka vähän palaisikin, senkun kuorit sen pois valmiista kinkusta ja voilà, kinkku on hyvä taas.
-Jos ilman nahkaa paistamasi kinkku kärähtää, anna kinkun hieman jäähtyä, ja leikkaa varovasti ohuella veitsellä (fileerausveitsi on hyvä) palaneet osat pois kinkun pinnasta, ja pirskota päälle vähän vettä tai kinkun rasvalientä, ja kuorruta kinkku tavalliseen tapaan.
-Jos kuorruttamasi kinkku kärähtää, sinulla on hyvä olla lisää kuorrutusaineksia. Kuori pois palanut kuorrutus, tee uusi, ja kuorruta kinkku nyt varovaisemmin, miedommalla lämmöllä ja kauempana uunin vastuksista.
-Hävitä poistetut, palaneet kohdat biojätteessä tai kompostissa. Voivat ne metsän elukoillekin kelvata.
Levinnyt Kinkku:
-Jos kinkku leviää paistovadille (eli poistit sen verkon vastoin ohjetta), ja se on yhä puoliraaka, sido kinkku heti kasaan kostutetulla puuvillanarulla (kannattaa kysyä apuja tähän, toinen kääntelee kinkkua esim. haarukoiden avulla ja sinä käärit narua), ja jatka paistamista normaalisti.
-Jos kinkku on jo kypsää, paras tapa pelastaa se on tarjoilla kinkku valmiiksi viipaloituna. Erottele levinnyt kinkku ensin veitsellä paloihin vähän leviämisen, eli lihasryhmien mukaan. Viipaloi nämä palat sitten terävällä leikkuuveitsellä viipaleiksi. Joo, viipaleista tulee väistämättä pienempiä kuin miltä kokonaisen kinkun viipaleet näyttäisivät, mutta nou hätä. Asettele pikkuviipaleet hienosti tarjoiluvadille, ja koristele vaikka tuoreyrteillä ja höyrytetyillä vihanneksilla. Kastikkeen voit kattaa vadin keskelle. Ruoka näyttää tarkoituksella tehdyltä ja hyvässä lykyssä trendikkäältä, -"Jotain erilaista ajattelin tänä vuonna laittaa." ;)
Liian suolainen kinkku:
-Toivottavasti
sinulla on iso kattila. Toistaiseksi ainoa tietämäni keino poistaa
liikaa suolaa jo-paistetusta kinkusta on laittaa se kattilaan muutaman
kuoritun perunan kanssa ja keittää sitä miedolla lämmöllä n.1/2-1h.
Maista kinkkua välillä, ja vaihda perunat tarvittaessa uusiin
-Nosta
kinkku kattilasta, kuivaa se, ja kuorruta tavalliseen tapaan.
Käyttämäsi perunat voit käyttää perunamuusiin. Tällöin suolaa ei
tarvitse erikseen lisätä niin paljoa.
Rasvapalo:
-Ihan ensimmäinen ohje kaikkiin rasvapaloihin: Älä missään nimessä yritä sammuttaa sitä vedellä!!! Vesi saa
rasvan vain räiskymään, ja höyry palon leviämään.
-Toinen ohje: Pidä pää kylmänä ja pysy rauhallisena!
-Monesti kinkku leimahtaa liekkeihin vasta kun olet kerennyt nostaa sen uunista. Se on, uskokaa tai älkää, tavallaan hyvä asia, sillä liedellä oleva rasvapalo on helpompi sammuttaa:
1.) Uuni/levy pois päältä ja
sopiva kansi/kupu, tai kostutettu, märkä vaate/peitto palavan astian päälle jotta liekit tukahtuvat.
Pienen rasvapalon tukahduttaa kotioloissa myös kaatamalla reilusti (kilo tai pari) suolaa sen päälle (Tämänkin vuoksi suola on paras ostaa aina perhekoon tetroissa sirottimien ja annospussien sijaan).
2.) Huuhtele suolalla sammutettu kinkku juoksevan veden alla, ja katso kohta "Palanut kinkku".
-Usein rasvapalo syttyykin vasta kun uuni avataan, ja sinne tulvii happea.
Syynä uuninsisäiseen
kinkkupaloon ovat usein yritys paistaa liian isoa kinkkua pienessä
uunissa, kinkku osuu vastuksiin, tai sitten paistolämpätila on lähtöjään
liian korkea. Myös ilman nahkaa paistettu kinkku todennäköisemmin
roihahtaa, sillä se tihkuu rasvaa enemmän kuin nahalla suojattu.
-Sulje uuninluukku, käännä virta pois päältä, ja lue eteenpäin:
-Jos rasvapalo syttyy uunissa, se usein myös tukahtuu muutamassa minuutissa, kun suljetun paistotilan happi palaa loppuun. Uunin tiivisteet voivat tietysti sulaa ja alkaa fuskata, jolloin savu leviää asuntoon.
-Älä avaa uunia jos siellä on palavaa ruokaa. Jos avaat uunin luukun heti palon sammuttua, uuniin tulvii happea joka
voi saada ruoan leimahtamaan liekkeihin uudestaan, puhumattakaan, että
pikku palo voi karata kasvoille.
-Käännä uuni pois päältä, ja anna tukahtuneen uunipalon jäähtyä itsekseen. Tarkista vahingot vasta kun vuoka ja uuni ovat huomattavasti jäähtyneet.
-Jos kinkkupalo ei tukahdu itsekseen, about 5-10 minuutissa, soita palokunta paikalle. Palokunnan tavoittaa hätänumerosta (112).
-Pelastuslaitos suosittelee muutenkin sammutuspeitteen hankkimista keittiön hätätapauksia varten, mutta sen puuttuessa mikä tahansa paksu peitto tai vaikka matto käy liekkien tukahduttamiseen. Tekstiili joutaa ikävä kyllä sammutustöiden jälkeen jäteastiaan, mutta ainakin keittiösi pelastuu isommilta vahingoilta. Roihun voitettuasi on hyvä avata ikkunat ja paikalliselle Paloasemalle on myös hyvä soittaa ja kysellä lisäohjeita.
-Älä yritä sammuttaa rasvapaloa kemiallisella sammuttimella, sillä sammutusaine voi saada kuuman rasvan roiskumaan ja palon leviämään.
-Mikäli saat kinkun sammumaan itse ilman isompia vahinkoja, avaa ikkunat jotta turha käry tuulettuu pihalle.
*Tuleekos teille mitään kinkkukämmejä mieleen? Vinkkaa tähän, ja jatkan listaa tarvittaessa kinkun ensiapunikseillä :)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti