tiistai 23. joulukuuta 2014

Sekametelisoppa

Eli Sekahedelmäsoppa kuului lapsuuteni jouluperinteisiin, ja on kenties ainoa asia mikä saa minut laittamaan hieman ällöämääni riisipuuroa ;)

500-700g Kuivattuja sekahedelmiä
2-2 1/2 l Kylmää vettä
Sokeria

Suurus:
Vajaa 1 dl kylmää vettä
2-3 rkl Perunajauhoa

(Voi näyttää pahalta, mutta maistakaapa!)

-Jos kuivahedelmät ovat kovin isoja, voit paloitella niitä hieman (puoliksi tai kolmeen osaan), mutta älä silppua niitä pieniksi. Kokonaiset taatelit tai luumut antavat ilmettä keitolle, ja sattumia saa olla mukana
-Kaada kattilaan kylmää vettä, ja lisää sekahedelmät. Lisää tarvittaessa vettä, sitä tulisi olla niin paljon, että hedelmät mahtuvat "uimaan" vapaasti. Voit laittaa hedelmät likoamaan jo aamulla, niin soppasi valmistuu sitten illalla nopeammin
-Kuumenna vesi kiehuvaksi, ja hauduttele hedelmiä miedolla lämmöllä about 1/2-1h kunnes hedelmät ovat pehmeitä, ja vesi-hedelmäsuhde on hyvä. Jos laitoit hedelmät veteen jo aamulla, keittoaika lyhenee tietty huomattavasti
-Sekoittele keittoa aika ajoin, lisää tarvitaessa vähän vettä
-Kun soppa alkaa olla valmista, maista lientä, ja lisää sokeria tarvittaessa niin, että saat sopivan makean keiton

(Omenat kelluvat aina..)

-Sekoita suurus jossain kipossa. Käännä levy pois päältä, mutta älä nosta kattilaa levyltä
-Kaada suurusta vähän kerrallaan ohuena norona koko ajan sekoittaen kattilaan niin, että soppa vähän paksunee. Mitään kiisseliä sopan ei tarvitse olla, joten kaikkea suurustetta ei tarvitse kaataa kattilaan.
Sitä muuten kutsutaan osanestesuurustamiseksi. Muista myös, että jäähdyttyään keitto paksunee lisää.

*Tarjoile sekametelisoppa lämpimänä tai jäähtyneenä riisi- tai esim. ohrapuuron kanssa jälkiruokana tai välipalana.
Jos sinulla on jotain mehua tai hilloa, voit laittaa myös niitä makeutukseksi keittoon. Voit lisätä rusinoita, tai kuivattuja karpaloita luumuja, tai ihan mitä kuivahedelmiä kaapistasi löytyy.
Perunajauhon voi hyvin korvata maissitärkkelysjauholla. Annostelu säilyy samana.

Jos korvaat kuivahedelmät rusinoilla, saat tietenkin perinteistä rusinasoppaa. Jos taas käytät pelkkiä luumuja, syntyy väskynäsoppa :)

Ei kommentteja: