torstai 22. syyskuuta 2011

Papujen idätys kotona

Eli näin valmistat ituja.. Idut on helppo idättää kotioloissa, ilman erityisiä idätyslaitteita ja vipstaakeja, joilla houkutellaan maksavaa asiakasta. Itämisen merkit näkyvät, vähän lajista riippuen itävät 1-2 päivässä, ja 3-4 päivässä sinulla on syötäviä ituja.

Tarvitset:
Kupillisen (n. reilu 1 dl) Papuja
Siivilän
Laakeahkon kulhon
Liinan tai pyyhkeen

( Mung-papuja lasissa)

1. Huuhtele pavut lävikössä. Kaada pavut kulhoon ja laske niiden päälle kylmää vettä niin että ne peittyvät. Jätä pavut vedessä yöksi huoneenlämpöön.
2. Seuraavana päivänä papujen pitäisi olla jo vähän turvonneita, ja ensimmäiset itämisen merkit voivat olla havaittavissa. Mikäli vedessä uiskentelee kuorenkappaleita, poimi ne pois. Kaada pavut takaisin lävikköön ja huuhtele kylmällä vedellä:

(Yön yli lionneet, huuhdotut pavut lävikössä)

3. Laita pavut lävikössä kulhoon, peitä lävikkö liinalla, ja jätä pavut tekeytymään rauhalliseen, hämärään paikkaan. Huuhtele papuja kylmällä vedellä n. kolmen tunnin välein. Kaada kulhoon valunut vesi tällöin pois.
4. Seuraavana päivänä sinulla pitäisi olla selvästi tunnistettavia ituja. Ne kelpaavat jo syötäviksi, mutta parhaita ovat toki vähän isommat idut. Toista siis kohta 3:

(Kolme päivää vanhoja ituja. Pienet idut ovat aina makeampia kuin isommat)

5. Idätä papuja mieltymystesi mukaan 3-6 päivää. Kun idut ovat sopivan kokoisia, ne ovat valmiita syötäväksi sellaisenaan, wokeissa, keitoissa, lisukkeena, tai salaatissa.

Pakkaa valmiit idut pakasterasioihin jääkaappiin, jossa ne säilyvät hyvinä viikon tai pari.
Voit myös pakastaa idut annosrasioissa, jolloin pavut kannattaa ryöpätä miedossa suolavedessä ennen pakastusta ettei niiden rakenne kärsi.

(Ylimääräinen huuhteluvesi valuu kulhoon)

Kokeile ituja esim. seuraavissa resepteissä:

Chapchae
Kevätkääryleet
Korealainen Pavunitukeitto
Paistetut Pavunidut Korealasittain
Zha Doufu

Huom:
-Paras lävikkö on isosilmäinen ja hengittävä, josta pavut eivät kuitenkaan mahdu läpi.
Kun pavut itävät, ituset työntyvät ulos siivilän rei'istä. Tällöin pienisilmäinen siivilä voi rikkoa idut huuhdeltaessa.
-Liinan tai keittiöpyyhkeen sijasta myös pöytätabletti tai rottinkitarjotin/levy käy tähän.
-On tärkeää että pavut pysyvät kosteina ja saavat happea. Ilmaa papuja siis aika ajoin vähän "huljuttelemalla" niitä kastelun lomassa.
-Papujen ei ole tarkoitus uida kulhoon valuneessa vedessä, joten paras kulho on sellainen, missä siivilä ei putoa ihan pohjaan asti.
-Jos sinulla ei ole siivilää, käytä esim. leivinpaperilla tai pyyhkeellä vuorattua koria (vaihda vuoraus päivittäin) tai muovista kukkaruukkua (töki vaan rutosti reikiä pohjaan).
-Kuoret irtoilevat pavuista aina huuhdeltaessa, voit nyppiä ne pois.
-Idut ovat tunnetusti kelmeitä, mutta niihin kehittyy lehtivihreää jos ne saavat valoa itämisensä aikana.

Parhaiten kotona idätettäviksi sopivat vihreät linssit, mungpavut tai adukipavut, mutta myös muita lajikkeita voi kokeilla. Harjoitus tekee idättäjän :)

Ei kommentteja: