keskiviikko 17. maaliskuuta 2010

Falafel

n.500g Keitettyjä kikherneitä
1 rkl Tahini-tahnaa
1 Pieni tai keskikokoinen sipuli hienonnettuna
2 Valkosipulinkynttä
n. 3 rkl Hienonnettua, tuoretta korianteria tai persiljaa
Suolaa ja pippuria
Vehnäjauhoja
Vettä tarvittaessa

Mausteseos:
1/2 tl Garam-masala maustesekoitusta
1/2 tl Jeeraa
1/2 tl Jauhettua korianteria
Ripaus jauhettua kardemummaa
Chiliä maun mukaan

-Muhenna kikherneet joko käsin (perunanuijalla tai haarukalla) tai blenderissä. Voit käyttää vesitilkkaa apuna notkistamaan tahnaa
-Laita valmiit, muussatut kikherneet taikinakulhoon
-Lisää loput ainekset kikhernemössön sekaan ja sekoita tasaiseksi massaksi
-Lisää vehnäjauhoja pienissä erissä niin että saat sopivan napakan, koossapysyvän mutta pehmeän taikinan joka ei tartu käsiin eikä kulhon reunoihin
-Pyörittele taikinasta pieniä palleroita (samoin kuin lihapullataikinasta) lautaselle. Kostuta tarvittaessa käsiä tai lisää jauhoja jottei taikina tartu
-Paista valmiit falafel-pyörykät joko pannulla öljyssä (napakka taikina), tai leivinpellillä (pehmeä taikina) uunissa (250'C 10-15 min). Voit myös uppopaistaa falafelit. Uunissa paistaminen on toki vähärasvaisin vaihtoehto.

*Muista, että voit vaihdella mausteita mielesi mukaan. Autenttisinta kuitenkin olisi pitää ne itämaisina. Tarjoile falafel esim. keitetyn riisin, salaatin ja jogurttikastikkeen tai raita -kastikkeen kera. Myös itämaistyyliset leivät, kuten roti tai pita, sopivat erinomaisesti kyytipojaksi. Kuvassa lisukkeena intialaisittain maustettua, paistettua riisiä ja kebab-kastiketta.
Falafel on kotoisin lähi-idän alueilta, ja variaatioita on monia. Vertailun vuoksi mainittakoon, että Egyptissä falafel valmistetaan usein härkäpavuista, jota voi toki kokeilla kotonakin.
Mikäli kikherneiden keittäminen pitkästyttää, voit hyvin käyttää säilykeherneitä, jotka tarvitsee vain valuttaa ja huuhdella lävikössä :)

Ei kommentteja: