perjantai 23. joulukuuta 2011

Joulu Joutui

"Juhlatietoa, kuvia ja kertomuksia"; Juha Nirkon ja Urpo Venton toimittama, Suomen Kirjallisuuden Seuran kustantama teos täydentää "Pääsiäinen" ja "Juhannus Ajallaan" -sarjaa, ja nimensä mukaisesti sisältää tarinoita, tietoa, ja kuvia joulun viettotavoista ja merkityksestä kansan keskuudessa.
Teos herkistää mielen lapsuuden jouluihin ja isoäidin tarinoihin, ja suo samalla mieltä lämmittävän katsauksen menneiden vuosikymmenten henkeen; aikaan ennen joulun kaupallistumista.

Vaikka joulu suomessa onkin pitkälti kristillinen, teos ei turhia jeesustele, vaan esittelee jouluisia leikkejä, loruja, jouluruokia ja -taikoja, sekä erilaisia perinteitä ja tapoja sellaisina kuin niiden parissa eläneet ihmiset ovat ne kokeneet. Koskettavinta antia ovat mielestäni sotilaskertomukset yksinkertaisista, mutta juhlahenkisistä korsujouluista, etenkin tarina sotamiehestä joka sai joulupaketin sisareltaan.

"Puhdistautuminen on liittynyt suurien juhlien valmisteluihin kaikkialla maailmassa. Jouluaattona saunominen on kuulunut vanhoihin maalaistapoihin Suomen lisäksi muissa Pohjoismaissa ja Virossa. Ruotsissa joulusaunassa käynti jatkui keskiajan jälkeen, vaikka saunomisesta muuten vähitellen luovuttiin.
-Joulusaunassa käytiin kekriperinteitä jatkaen jo keski- tai iltapäivällä, jotta haltia tai suvun vainajat saivat rauhassa kylpeä tavallisen aikaan.
Puhuminen saunassa ei yleensäkään ollut suotavaa. Koska ennen synytettuun saunassa, Jeesuksen syntymäjuhla teki löylyhuoneen tavallistakin pyhemmäksi paikaksi. Hilpeämpää saunaperinnettä taas edustaa naapurin saunan lämmittäminen tapaninaamuna."

Kirjan lopussa kirjallisuusvinkkejä, kuva- ja arkistolähteet, sekä yksinkertainen hakemisto
192 sivua

+Kovakantinen
+Monipuolinen sisältö Kekristä Nuuttipukkeihin.

-Sarjan muiden kirjojen tavoin mielestäni hieman kummallisen muotoinen
-Luettuasi tämän kirjan mielesi todennäköisesti tekee riisipuuroa ja rusinasoppaa o__O

Kotonoita toivottaa kaikille lukijoilleen kaunista ja rauhallista Talvipäivänseisausta ja Joulua :)

1 kommentti:

AAMU kirjoitti...

Taikamielistä joulua!