Karjalanpiirakoistani ei tule koskaan niin hienoja kuin mummini tekemistä, mutta maku on aito :) Ohjeesta tulee pari pellillistä.
Tarvitset lisäksi piirakkapulikan tai kaulimen, leivinliinan, vehnäjauhoja ja paljon voita.
Täyte:
2 dl Puuroriisiä
2 dl Vettä
1 l Maitoa tai manteli/soijamaitoa
1 tl Suolaa
1 Kananmuna (Allegikot ja vegaanit voivat korvata tämän 1 rkl Maissitärkkelystä tai perunajauhoa)
-Jos käytät maissitärkkelystä tai perunajauhoa kananmunan sijaan, sekoita se nyt pikkutilkkaan vettä
-Mittaa vesi ja riisi kattilaan, kiehauta, kunnes riisi imee veden
-Ota 2 dl maitoa talteen, älä käytä sitä vielä
-Lisää kattilaan maitoa, ja jatka haudutusta miedolla lämmöllä maitoa lisäillen kunnes riisi imee maidon
-Jos käytät maissitärkkelys- tai perunajauhosuurustetta kananmunan sijaan, lisää seos nyt kattilaan, ja sekoita hyvin
-Sekoita joukkoon suola, anna täytteen jäähtyä hyvin, mielellään seuraavaan päivään
-Mikäli täyte jämähtää, lisää maitoa kunnes täyte taas pehmenee, lisää joukkoon kananmuna, ja sekoita hyvin
Taikina:
2 dl Kädenlämpöistä vettä
1 tl Suolaa
1/2 dl Vehnäjauhoja
n. 5 dl Ruisjauhoja
-Mittaa vesi taikinakulhoon, ja sekoita siihen suola. Kun suola on liuennut, lisää vehnäjauhot, sekoita hyvin ettei jää paakkuja
-Lisää ruisjauhoja kunnes saat napakan, pehmoisen taikinan. Ruistaikinan kuuluu tuntua hieman tahmealta, joten älä ihmettele vaikka vähän tassuihin tarttuisikin
-Kostuta leivinliina vaikka suihkepullolla. Liinan ei tarvitse tippua vettä, riittää, että se tuntuu hieman nihkeältä
-Jauhota leivinpöytä, ja leivo taikina pötkyläksi. Leikkaa pötkö puoliksi, ja puolikkaat puoliksi, ja leikkaa jokainen pala kolmeen yhtäsuureen osaan, niin että saat 24 palaa
-Pyöräytä palat käsissäsi ja litistä soikeahkoiksi kakkusiksi, ja laita kakkuset sivuun jauhotetulle alustalle leivinliinan alle. Näin ne eivät kuivu
-Laita uuni lämpeämään 175'C asteeseen
-Kaulitse pulikalla tai kaulimella näitä kakkusia litteiksi, ovaalinmuotoisiksi piirakkapohjiksi
-Kaulitse kolme kerrallaan, laita valmiit aina leivinliinan alle, ja täytä yksi kerrallaan
-Lusikoi 2-3 rkl täytettä piirakkapohjan keskelle, ja levitä täyte lusikan lappeella tasaiseksi kerrokseksi, ei ihan raunoja myöten
-Taita reunoja keskikohdasta aloittaen sisäänpäin, ja nipistä taikinanreunaa sormenpäilläsi vähän kuin rypyttäisit pasteijaa. Otteen ei vaan tarvitse olla yhtä napakka
-Kun olet näin pulikoinut, täyttänyt ja rypyttänyt pellillisen piirakoita, voitele piirakat ennen uniinlaittoa runsaalla voiseoksella
-Paista piirakoita ensin 7 min, ja voitele taas seoksella
-Paista vielä 6-8 min. Nosta pelti uunista ja voitele piirakat taas voiseoksella
Voiseos:
150g Voita tai markista
3/4 dl Lämmintä vettä
-Sulata voi tai markis kattilassa, lisää vesi, sekoita
*Piirakoiden kaverina on perinteisesti tarjottu munavoita:
Munavoi:
200g Voita
4 Kovaksi keitettyä kananmunaa
Suolaa
Vettä
-Kuutioi voi sekoitusastiaan ja jätä huoneenlämpöön
-Kuori kananmunat, ja laita ne samaan kippoon voin kanssa
-Sekoita haarukalla rikkoen samalla munien rakennetta rikkoen, kunnes voi on sekoittunut tasaisesti kananmunan muruihin
-Mausta seos suolalla
-Jäähdytä voita jääkaapissa n.10 minuuttia ennen tarjoilua.
Tofuvoi Vegeille ja Allergikoille:
200g Huoneenlämpöistä margariinia
150g Silkkitofua
Suolaa
-Leikkaa tofu kuuteen/kahdeksaan osaan, ja kiehauta tofu parissa vedessä, kunnes tofun vahva ominaishaju haihtuu, ja valuta tofu, halutessasi vaikka kevyen painon alla
-Kiedo tofu lopuksi puhtaaseen keittiöpyyhkeeseen, ja väännä pyyhettä kuin puristaisit pyykkiä kuivaksi. Pyyhe imee kosteutta tofusta
-Ota markis huoneenlämpöön hyvissä ajoin, ja notkista se haarukalla. Lisää joukkoon tofu, ja mausta parilla-kolmella hyppysellisellä suolaa
-Sekoita tofu markikseen kevyesti, se kyllä murustuu joukkoon. Älä kuitenkaan sekoita liikaa, tai tofu jauhaantuu soseeksi
-Jäähdytä tofuvoita jääkaapissa kymmenisen minuuttia ennen tarjoilua.
*Karjalanpiirakoiden esi-isät todennäköisesti kulkeutuivat Karjalan ruokaperinteeseen Venäjältä, kuten monet muutkin "perisuomalaiset" perinneherkut ja ruokajutut. Ennenkuin riisi kotiutui maahamme 1800-luvulla, tuttujen piirakoiden täytteenä käytettiin erilaisia ryynipuuroja (kuten ohra ja hirssi), sekä juuressoseita, kuten naurista tai lanttua (peruna on leveysasteillamme riisin tapaan uudempi keksintö). Tällaisille wanhan liiton karjalanpiirakoille ovat läheisintä sukua nykyäänkin tunnettavat peruna- ja porkkanapiirakat.
Autenttisen perinteinen karjalanpiirakka kuuluu leipoa kuoreen, jonka taikinassa yli puolet on ruista. Vehnäkuoreen leivottuja piirakoita voikin kutsua yksinkertaisesti vain "riisipiirakoiksi".
Perimätiedon (kiitos, mummi) mukaan piirakat olivat paitsi simppeliä arkiruokaa-, niitä valmistettiin makunsa vuoksi myös juhlatilaisuuksiin. Taloittain piirakoita paistettiin pääasiassa uuninlämmityspäivänä (Perjantaina tai Lauantaina) ellei siis kyseessä ollut jokin erityistilaisuus tai juhla jota varten uuni lämmitettiin. Ennen wanhaan tavattiin myös sanoa, että jos ei piirakka maistu, voita on liian vähän ;)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti