keskiviikko 24. maaliskuuta 2010

Rosmariini (Rosmarinus Officinalis)

Rosmariini on nahkealehtisiin kasveihin kuuluva, välimeren alueelta kotoisin oleva voimakkaantuoksuinen mausteyrtti jonka uskotaan karkottavan pahaa. Rosmariinin tuoksu tarttuu herkästi, kuten salvian, ja molemmat tuntuvat samalla tavoin "pihkamaisilta". Monille rosmariini on tutuin keittiöstä, tuoksunsa ja makunsa puolesta; Rosmariinilla on erikoinen, makeankarvas maku, ja voimakas tuoksu. Yrtti sopii rasvaisiin lihapatoihin, mausteisiin piirakoihin ja suolaisiin leivonnaisiin, kuten ciabatta-leipään ja erilaisiin piirakoihin. Rosmariinilla on lisäksi  maustettu myös ruokaryyppyjä, etikkasäilykkeitä, ja öljyisiä salaatteja.

(Kuva: Wikimedia Commons)

Kasvi tunnetaan myös nimellä Merikukka, mikä viittaa sen latinankieliseen "marinus" ja "rosa" -sanoihin. Marinus tarkoittaa merta, ja rosa ruusua tai kastetta, ja välimeren maissa kasvin uskotaankin syntyneen meren kuohuista kuin Venus-jumalattaren.
Rosmariini on sekä maskuliininen että feminiininen (pääasiassa kuitenkin maskuliininen), tulen ja vesielementin kasvi. Rosmariini edustaa siis tavallaan molempia elementtejä, yhdistyväthän siinä polttavan tulen ja lempeän veden ominaisuudet. Rosmariini yhdistetään maskuliinisuudessaan aurinkoon, ja feminiinisyydessään kuuhun. Rosmariini on pyhitetty Venukselle, ja yhdistetäänkin rakkauden jumaluuksiin, kuten Dianaan, Freijaan, Cupidoon, ja Erokseen.

Kristinuskon levittäytyessä myös kristinkirkko ymmärsi voimakkaan kasvin ominaisuudet, ja yhdisti sen rituaaleihinsa. Rosmariini on siis myös kristityille pyhä kasvi, edustaen järkähtämätöntä mieltä, vahvuuksia ja puhtautta, joka yhdistetään usein ristiinnaulitun Jeesuksen uhraukseen ja uskonsa vuoksi kuolleisiin naispyhimyksiin. Sinisenä kukkiva rosmariini oli myös Neitsyt Marialle pyhitetty kasvi. Roomassa rosmariinia käytetään paljon myös kirkollisissa suitsukkeissa koska sen uskotaan karkotavan pahoja henkiä.

Wicca-perinteessä rosmariini on Jumalattaren kasvi, joka edustaa puhtautta ja elämän kiertoa.  Rosmariinia käytetäänkin paljon myös kevään Ostara-juhlassa sekä myöhäissyksyn Samhain-juhlassa. Kasvia käytetään usein parantavassa ja puhdistavassa magiassa. Monille wiccoille Rosmariini on myös onnea tuova kasvi.

Rosmariini tunnetaan myös voimakkaana afrodisiakana, ja mm. Rosmariinilla maustettu oliiviöljy on mitä mainiointa lemmenmaustetta vaikka kastikkeisiin ja salaattiin. Rosmariinin maineesta rakkauden kasvina kertoo hyvin Välimeren maista kotoisin oleva uskomus, ettei lapsia löydetä kaalimaasta, vaan Rosmariinipensaasta. Ranskasta on lähtöisin uskomus, että mies, joka todella pitää Rosmariinin tuoksusta, on sopivaa aviomiesmateriaalia ja uskollinen rakastaja.
Rosmariinia voi kantaa myös lemmenamulettina, mieluiten punaisessa pussukassa.

Rosmariini on pääosin maskuliinisena pidetty kasvi, vaikka se yhdistetäänkin enemmän naisiin (no hehän siellä keittiössä enimmäkseen häärivät..). Rosmariini kuitenkin edustaa myös feminiinisyyttä, naisen voimaa, nuoruutta, muistia ja naiskauneutta, ja, jos mahdollista, vain Salviaa pidetään maagisesti tätä yrttiä voimakkaanpana.
Rosmariini on myös voimakkaasti pahaa karkoittava kasvi. Maineeseen voimakkaana pirunkarkottimena liittyy eniten kasvin vahva aromi, ja kasvilla onkin karkotettu lähinnä pahalaisia, demoneita, ja pahoja noitia. Uskomuksessa voi siis olla perää, Rosmariini on niitä harvoja kasveja, joita en voi sietää, yök.
Rosmariinin uskotaan myös tuovan onnea, palauttavan menetetyn nuoruuden ja parantavan särkyneen sydämen siinä missä huonon muistinkin.

Rosmariinilla on hieman myös kotikosmeettisia ominaisuuksia. Neidot ja vähän vanhemmatkin naiset ovat pesseet silmäluomiaan rosmariinivedellä saadakseen kauneutta. Rosmariini vahvistaa ihoa ja supistaa ihohuokosia. Helposti rasvoittuvalle iholle rosmariinia ei kuitenkaan suositella sillä se voi stimuloida talirauhasia. Hiushuuhteena rosmariini tuo kiiltoa ja antaa elinvoimaa ohuille hiuksille elvyttämällä hiuspohjaa. Sopii erityisesti tummaveriköille.

Parhaiten rosmariini soveltuu kotiapteekkiin. Tuoretta rosmariinia, kuin myös sen eteeristä öljyä (joka on muuten aika hintavaa) voi hieroa iholle karkottamaan ötököitä, kuten vaikka hyttysiä ja punkkeja.
Tuore rosmariini sopii hyvin mm. kylpyihin, öljyihin, vesiin ja sen sellaiseen. Kylmiä jäseniä voi helliä Rosmariinikylvyllä. Rosmariini on jossain määrin antiseptinen kasvi joka auttaa tulehduksiin, ja esim. akneiholle voi valmistaa kasvovettä rosmariinista ja sitruunasta (Jos iho on kuiva, sitruunan voi jättää pois). Ja vaikkei aknesta kärsisikään, rosmariinikasvovettä voi käyttää tuomaan uutta eloa väsyneelle hipiälle.
Rosmariinin eteerisellä öljyllä voi hoitaa mm. huuliherpestä ja erilaisia hiiva- ja sienitulehduksia. Tähän tarkoitukseen Rosmariinia voi säilöä myös alkoholiin (vodka sopii hyvin, kannattaa lisätä 1 tl glyseriiniä n.3 1/2 dl:n) ja näin syntyvää uutetta käyttää sairaalle ihoalueelle.
Sisäisesti nautittuna Rosmariini lämmittää, ja edistää verenkiertoa. Naisten kasvina Rosmariini voi edesauttaa kuukautisia ja lievittää kramppeja sillä se laukaisee lihasjännitystä.

Rosmariini viihtyy parhaiten lämpimässä, aurinkoisessa paikassa kuohkeassa hiekkamullassa eikä pidä liiasta kosteudesta. Mikäli mahdollista, ruukkurosmariinille olisi hyvä järjestää pohjavesi vaikkapa kasvuastian pohjalle laitettavilla ruukunsirpaleilla. Rosmariini sopii Suomen korkeuksilla paremmin keittiöpuutarhaan kuin ulos istutettavaksi, sillä kasvi kylmänarkana ei välttämättä selviä pakkasista. Kuten muutkin mausteyrtit, Rosmariini tuottaa parhaiten satoa jos siihen mahdollisesti ilmestyvät kukat leikkaa irti. Tosi Rosmariinin maku ja tuoksu ovat voimakkaimmillaan kukinnan aikana. Kukilla voi maustaa vaikka sitä jo mainittua oliiviöljyä, mutta myös avokadoöljy sopii.

Huom: Rosmariinia ei suositella raskaana oleville eikä pienille lapsille. Älä myöskään koske kasviin mikäli olet allergikko.

Uskomuksia:
-Unessa rosmariini edustaa kaipausta ja kielii muutoksenhalusta. Voi kertoa myös tulevista suruista ja pyrkimyksistä vaikeuksien voittamiseen.
-Puutarhaan istutettu Rosmariini houkuttelee keijukaisia.
-Rosmariininoksa tyynyn alla tuo naisille enneunia.
-Rosmariini tuo onnea ja hyviä uutisia taloon.
-Rosmariinin tuoksu pitää ihmissudet loitolla.
-Rosmariinin oksa suojelee vesilläliikkujia.
-Rintakukkana tai kenkään piilotettuna Rosmariini takasi joutuisat naimakaupat.
-Rosmariininoksat tai niistä punotut korut, tms. ovat mainioita hedelmällisyysamuletteja.

Ei kommentteja: