tiistai 23. maaliskuuta 2010

Aurinkoleipää

Tämä leipä sopii mainiosti Kevätpäivään, ja toinen kuuluu antaa jollekulle rakkaalle ihmiselle :)

Kahteen, halkaisijaltaan n.25 cm:n leipään tarvittavat ainekset:

1,5 dl Kädenlämpöistä vettä
1/4 Palaa hiivaa
1 tl Merisuolaa
1 1/2 tl Kurkumaa
1 tl Jauhettua inkivääriä
n.1/2 dl Oliiviöljyä
n.5 dl Vehnäjauhoja

-Liuota hiiva veteen, ja lisää mausteet sekä öljy.
-Lisää jauhoja vähän kerrallaan, koko ajan vaivaten, kunnes saat tasaisen, hieman sitkeänoloisen, tahmeahkon taikinan joka ei kuitenkaan tartu enää sormiin tai leivinkulhon reunoihin.
-Kohota liinalla peitettynä lämpimässä paikassa (esim. uunin päällä) n. 1/2 tuntia.
-Jaa taikina kahteen osaan, ja leivo taikinasta kaksi pyöreää, latteaa leipää. Muista että taikina kyllä kohoaa. Voit käyttää jauhoja apuna jos taikina tuntuu vielä tahmaiselta.
-Tässä vaiheessa leikkaan pentagrammikuvion leipien pintaan siunaamaan taikinan.
-Peitä leivät liinalla, ja kohota vielä n.1/2 tuntia.
-Paista leipiä 200'c uunin alatasossa n.15 minuuttia, tai kunnes pinta on kullanruskea.
-Anna leipien jäähtyä rauhassa ennen tarjoilua.

*Itse käytän taikinaan alttarisuolaa. Pari palaa leipää olisi myös hyvä viedä luontoon, uhriksi jumaluuksille ja eläimille. Tällöin tapanani on vuodattaa pari pisaraa omaa vertani leivänpaloille (sormenpäästä, enkä halua pelotella ketään), henkilökohtaisena uhrina, mutta juhlava siideri, viini, tai kirkas viina ajaa saman asian. Etenkin suomalaiset jumalat tuntuvat olevan väkijuomien perään.

2 kommenttia:

AAMU kirjoitti...

Maistuuko miten paljon tuo inkivääri? Jännä mauste leipään. Vaan enpä ihmettele suomalaisten jumalolentojen mieltymistä väkiviivaan.

Aconitum kirjoitti...

Inkivääri ei varsinaisesti maistu tuossa, se pikemminkin pyöristää leivän itsensä aromia, ja tuoksussa voi huomata sen inkiväärin. Jos haluaa inkiväärin maistuvan paremmin, voi taikinaan lisätä 1 rkl hienoasokeria. Eikä huolta, se ei tee leivästä mitenkään pullamaisen makeaa.
Niinhän tuo suomalainen kolminaisuus, terva, viina ja sauna.. haltiaolennot, mikäli mahdollista lienevät vielä persompia väkijuomille kuin jumalat ;)