Basilika on minulle keittiökasvien vakio salvian ohella. Basilikaa on monia eri lajeja, kuten eksoottista kanelibasilikaa (O.Basilicum "Cinnamon"), Pyhää Basilikaa (O. Tenuiflorum), sekä makeaa Sitruunabasilikaa (O. Basilicum "Citriodorum"). Tässä haluan kuitenkin kertoa lähinnä tutuimmasta, eli perusbasilikasta :)
Basilika tunnetaan varmaan parhaiten keittiöstä, sopiihan se monenlaisten, niin liha- kuin kasvisruokien höysteeksi. Ruokiin Basilikalla saa loihdittua välimerellisiä aromeja, ja parhaimmillaan Basilika lieneekin pastaruoissa, esim. valkosipulin, tomaatin, kesäkurpitsan ja paprikan seuralaisena.
Basilikassa on lisäksi ihana, pehmeä tuoksu, minkä vuoksi basilikaa voi kuivattaa vaikka vaatekaapissa, jotta vaatteisiin tarttuisi hyvää tuoksua ;)
Basilika on maskuliininen, tuli- ja vesielementtiä edustava kasvi, joka nykyisin liitetään pääasiassa rakkauteen että rahaa. Wanhassa noituudessa kasvia kuitenkin käytetään sen muiden "avujen" vuoksi. Basilika tuo hyvää onnea noidille, mutta huonoa muille. Basilikan avulla noita saattoi lumota uhrinsa niin, ettei
tämä aavistanut pahaa.
Muinaiset kreikkalaiset ja roomalaiset yhdistivät kasvin hulluuteen ja eripuraan. Kasvin huonoilta vaikutuksilta yritettiinkin suojautua kiroamalla kasvia sitä istutettaessa. 1600-luvulla Basilikan syöntiä rajoitettiin, sillä kasvin uskottiin olevan suurina anoksina tappava. Kreetalla Basilika symboloi rakkauteen pettyneiden kyyneliä, ja sitä pidetään edelleen Paholaisen kasvina. Italiassa, ironista kyllä, basilikaa pidetään pahana ja petollisena
noitien kasvina, ja jossain vaiheessa sen kotikasvatusta pidettiin
vähintäänkin epäilyttävänä. Monissa englannikielisissä maissa basilika tunnetaan nykyäänkin liikanimellä "Witch-herb" tai "Witche's herb" (Eli Noita-/Noitienyrtti).
Paikoin Euroopassa on ollut tapana laittaa vainajan käteen basilikaa ennen hautajaisia, jotta vainaja pääsisi turvallisesti tuonpuoleiseen, basilikan suojellessa sielua demoneilta. Myös muinaisessa Egyptissä saatettiin paikoin laittaa balsamointiainesten joukkoon basilikaa, sillä sen uskottiin takaavan sielun pääseminen paratiisiin.
Intiassa basilika on suosittu kasvi kotonakin, sillä sen uskotaan suojelevan taloa pahantahtoislta henkiolennoilta.
Basilika on voimakas kasvi, joka yhdistetään mm. Vishnuun, Krishnaan, Tulasiin, ja Erzuliehen, ja rakkauden kasvina Basilika yhdistetään rakkauden ja lemmen jumaluuksiin, kuten Afroditeen ja Cupidoon. Finanssivoimansa kasvi saa soturiplaneetta Marsilta. Tämän vuoksi basilikalla on myös suojelevia ominaisuuksia.
Basilika on tunnettu afrodisiaka. Eräskin wanha lemmenrohto-ohje mainitsee, että valkoviini kannattaa höystää basilikalla mikäli haluaa herättää juojien välille lämpimiä tunteita. Tällainen basilikaviini oli suosittua myös hääillallisilla, jottei tuore pariskunta liikoja ujostelisi häävuoteessa. Nykyään vaikkapa rakkaalle suunnatun salaatin voi höystää basilikalla.
Lempensä voi nostaa basilikakylvyllä, ja yksinkertainen, rakkautta houkutteleva amuletti syntyy laittamalla basilikanlehtiä sopivanväriseen (esim. pinkki tai punainen) pussukkaan. Basilika sopii hyvin amuletteihin, potpurreihin, vesiin ja öljyihin.
Kukkien kielessä Basilika viestii inhosta vastakkaista sukupuolta kohtaan, ja kertoo rahavaikeuksista.
Basilika sopii hyvin kotikosmetiikkaan. Basilikalla on elvyttävä ja lämmittävä vaikutus, joten se sopii jalkakylpyihin ja kasvovesiin. Basilika myös supistaa ihohuokosia, ja kuivatulla basilikalla voi kuoria näppyläistä ihoa.
Basilikanlehtien pureskelu raikastaa hengityksen, ja pikainen deodorantin korvike syntyy hieromalla basilikanlehtiä esim. kainaloihin.
Basilika soveltuu myös kotiapteekkiin. Sisäisesti nautittuna, esim. teenä, Basilika edistää ruoansulatusta ja helpottaa mm. ilmavaivoja. Basilikan nauttiminen edistää myös kuukautisia ja helpottaa erilaisia naisten vaivoja, kuten vaihdevuosia. Basilikanlehtimössöä kannattaa kokeilla myös syylien ja sen sellaisten hoitoon. Anna vaikuttaa yön yli.
Basilika sopii myös ikävien ötököiden karkoitukseen, ja basilikanlehtiä kannattaa hieroa ihoon pitämään esim. hyttyset ja punkit loitolla. Myös heinikossa mielellään kirmaavan koirakaverin turkkiin voi suihkuttaa basilikavettä.
Basilika on paras kasvattaa siemenistä keväällä. Ruukku täytetään muhevalla mullalla, (mukaan voi lisätä vähän lannoitetta) kastellaan, ja ripotellaan keskelle vähän siemeniä. Hieman multaa ripotellaan päälle, taputellaan tasaiseksi ja peitetään elmu-kelmulla. Kelmuun pistellään reikiä, ja ruukku laitetaan itämään pimeään ja huoneenlämpöön. Komero sopii hyvin tähän. Basilika itää n. kuudessa päivässä, ja lehtiä kerätään käyttöön sitä mukaa kun niityä tulee. Oksien katkominen auttaa kasvia haaromaan. Basilika pitää auringonpaisteesta, on arka kylmälle ja viihtyy kosteassa mullassa. Kovin runsaaksi kasvavan basilikapensaan voi jakaa useampaan ruukkuun jos yksi ruukku käy ahtaaksi.
Myös kaupan yrttihyllyn basilikapuskan voi laittaa ruukkuun kasvamaan. Muista vain eristää se ensin muista yrteistäsi, ja tarkkailla mahdollisia tuhohyönteisiä.
Huom: Muistathan, että allergikkojen on silti syytä välttää kotirohtoja. Liiallinen basilikan mutustelu voi aiheuttaa erilaisia sekavuustiloja, kuten vahvaa poissaolon tunnetta. Basilikayliherkkyys näkyy usein erilaisina iho-oireina, kuten nokkosihottumana tai kutinana. Basilikaa ei suositella migreenipotilaille, sillä sen tuoksu voi laukaista kohtauksen. Basilikaa, etenkään eteeristä öljyä, ei myöskään suositella raskaana oleville, eikä ihan pienimmille lapsille. Maustekäyttö on yleensä turvallista.
Kotikeittiössä Basilikaa voi kokeilla esim. seuraavissa resepteissä:
Goi Cuon - Kesäkääryleet
Hernelevite
Insalata Caprese
Pastaa ja Pieniä Tomaatteja
Vihreä Pesto
Uskomuksia:
-Taskussa kannettu basilikanoksa tuo rahaa.
-Basilikapensaat unessa viestivät rakkaudenkaipuusta, mutta sisältävät myös varoituksen. Mikäli uneksit syöväsi basilikaa, sinulla on salainen ihailija. Uni voi myös enteillä rahanmenoa.
-Basilikan on uskottu kasvavan sitä paremmin, mitä huonommin ihmisillä menee.
-Basilikan syöminen aiheuttaa köyhyyttä.
-Basilika on voimakkaimmillaan Perjantaina ja Sunnuntaina.
-Basilika suojelee skorpioneilta.
-Basilikan lisääminen ruokaan syöjän tietämättä näivettää ruokahalun.
-Kumppanin yli tämän nukkuessa siroteltu basilika ennaltaehkäisee hänen syrjähyppynsä.
-Keittiönikkunalla kasvava basilika suojelee taloa ja sen asukkaita.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti