keskiviikko 29. toukokuuta 2013

Goi Cuon

Eli tuoreet kevätkääryleet. Etenkin hellesäällä tällainen raikas tuoreruoka maistuu usein lämmintä paremmin. Vaikka ruoka on jälleen kasvisvoittoinen, lupaan että tämä yllättää äijätkin positiivisesti, on hyvää ja täyttävää ;)
Etukäteen pahoittelut kehnoista vaihekuvista, ei ollut apukuvaajaa paikalla ja työskentelytahtini on ripeä.

Makuelämykseen tarvitaan:

Vahvoja riisipaperiarkkeja
Ohuita riisinuudeleita, lasinuudeleita tai vermicelliä
Suunmukaista salaattia
Erilaisia kasviksia, esim. Erivärisiä paprikoita, tuorekurkkua, ituja, porkkanaa..
Kevätsipulia tai ruohosipulia
Tuoreyrttejä. Korianteri, minttu, thai- tai kanelibasilika sopivat hyvin

(Liotettu riisipaperiarkki leivinpaperin päällä hädintuskin näkyy. Käytin neliskanttisia arkkeja, mutta taitteluohjeet sopivat myös pyöreille tai kolmiomaisille riisipapereille)

Lisäksi tarvitset laakean vadin täyttä kuumaa vettä, ja tarttumattoman työskentelyalustan (leivinpaperi on hyvä)

-Kypsennä täytteet tarvittaessa
-Kiehauta nuudelit ja huuhtele kauttaaltaan kylmällä vedellä
-Perkaa ja suikaloi kasvikset, liota salaatti
-Nypi yrttejä pikkukippoihin ja esikäsittele täytteet nin että ne ovat kääryleen kokoamisvaiheessa hyvin käsillä
-Täytä laakea astia hanakuumalla vedellä

(Valmiit täytteet riisipaperilla)

Kääryleiden kokoaminen:

-Laita riisipaperiarkki kuumaan veteen, odota pieni hetki (voit laskea kolmeen), ja nosta arkki leivinpaperin, tms. tarttumattoman työskentelytason päälle
-Aseta arkin yläreuna-alueelle salaattia, riisinuudeleita, kasviksia, ja yrttejä. Taita täytteiden päälle jäävä kulma täytteiden päälle
-Taita vasen ja oikea kulma myös sisäänpäin täytteiden päälle, ja taita täyteosio itseesi päin niin että täytteet ova täysin riisipaperin peitossa
-Lisää pari vartta kevätsipulia, ja rullaa käärö kiinni, ja aseta tarjoilulautaselle

(Loppurullausta vajaa. Noita tursuilevia kulmia kannattaa taitella sisään rullaillessa)

-Liota seuraava arkki, jne.
-Yritä kääriä kääryleet napakasti, mutta varovasti, etteivät kääröt rikkoudu. Napakka rullaus helpottaa dippausta. Opit kyllä ajan oloon luottamaan riisipaperin venymiskykyyn venyttämättä sitä äärimmilleen
-Tarjoile kääryleet tuoreina, sillä kuivuessaan ne tarttuvat kiinni sekä lautaseen että toisiinsa. Älä siis pinoa kääryleitä päällekäin

Kevätsipulidippi:
3/4 dl soijakastiketta
2 rkl tummaa riisiviinietikkaa
1 rkl kylmää vettä
1 rkl sokeria
2 rkl hienonnettua kevätsipulia tai ruohosipulia

-Sekoita dippiainekset johonkin suljettavaan tölkkiin ja jätä jääkaappiin tekeytymään välillä sekoitellen.

*Kakkosdippinä kuvassa makeaa thaimaalaista chilikastiketta. Ruoka tunnetaan myös nimellä kesäkääryleet, ja on melkein kuin kääritty salaatti. Ruoka ei tarvitse lisukkeekseen riisiä, sisältäähän se jo nuudelia. Lisäksi riisipaperi tehdään samoista raaka-aineista kuin riisinuudelit, eli maha tulee varmasti täyteen.
Parhaiten tuorekääryleisiin sopivat kestävät, paksummat  riisipaperiarkit. Useimmiten tällaisissa paketeissa on tunnusmerkkinä punainen ruusu paketin päällä, mutta myös ristikko- tai vohvelikuvio riisipaperin pinnassa paljastaa tuorekääryleisiin sopivat paperit. Riisipaperiarkkeja (Bánh Tráng) löytää parhaiten aasialaisiin elintarvikkeisiin erikoistuneista myymälöistä.

Tämä herkullinen ruokalaji on siis kotoisin Vietnamista, mutta se tunnetaan myös Thaimaassa, Malesiassa ja Koreassa, jossa jokaisessa on ruoasta oma variaationsa. Koreassa on ruoan nimi on Chung wong. Suurimmat erot Vietnamin ja Thaimaan kevätkääryleisiin ovat, että korealaiset kääryleet sisältävät harvoin nuudelia. Myös kääryleiden täytteet, lisukkeet tai kastikkeet voivat tällöin olla tulisempia, etikkaisempia, tai kypsennettyjä. Muuten ruoka nautitaan samoin, kylmänä dipin kera :)

Perinteisesti lisukkeena tarjoiltavaan dippiin kuuluu kalakastike, mutta itse käytän mieluummin soijaa. Perinteisesti täytteisiin kuuluu myös kypsennetty liha tai kala, mutta kääryleet toimivat hyvin myös näin pelkillä kasviksilla. Täytteitä voi kuitenkin vaihdella maun mukaan, ja esim. tofua tai quornia kannattaa kokeilla. Myös kasviksia voi myös lisätä maun mukaan, kokeile esim. suikaloituja sieniä, herneitä, versoja, tai vaikka säilykekasviksia :)
Älä laita maustekastikkeita tai muita mössöjä kääryleen sisään, vaan käytä maustamiseen vain tuoreyrttejä, ja tietenkin dippiä, mutta vasta käärinnän jälkeen.

Ei kommentteja: