maanantai 18. kesäkuuta 2012

Hämähäkki

"Lisänä on rikka rokassa,
Hämähäkki taikinassa"
-Wanha sanonta-

Ennen wanhaan hämähäkkiä pidettiin onnea tuovana olentona, mutta sen uskottiin halutessaan voivan aiheuttaa myös kaikenlaista kiusaa ihmisille. Etenkin Ristilukiksi nimitetyn Ristihämähäkin on uskottu enteilevän suru-uutisia selässään olevan ristikuvion vuoksi. Toisaalta onnettomuutta on uskottu voitavan välttää olemalla eläimelle armelias. Pitivätkän hämähäkit kaikenlaiset pikkuhyönteiset, kuten kesällä kovasti vaivaavat itikat, loitolla. Hämähäkin puremaa pidettiin pahana siinä missä muidenkin pikkuotusten vastaavia. Hämähäkkiä itseään ei kuitenkaan aina syytetty suoraan, vaan sen tekemisiä kuulosteltiin, ja mahdollista vahinkoa kirottiin erilaisilla loitsuilla:

Hämähäkin sanat:

"Hämähäkki höyretyinen,
Hyykyläinen, pyykyläinen,
Kutoja punakeränen,
Akka harmaakintahinen,

Jos olet pahoa tehnyt,
Tule työsi tuntemahan,
Tai sun nylen nyrkilläni,
Piirrän peukaloisellani.

Nahkasi vien Viipurihin,
Sieltä saan sataiset markat,
Viisin Viipurin rahoja,
Kuusin kultapennosia."

Ahkerasta kutojasta, ja muista kotipihan otuksista kertoo myös tämä, kaikille tuttu lastenlaulu:

Hämä-hämähäkki

"Hämä-hämähäkki kiipes langalle.
Tuli sade rankka, Hämähäkin vei.
Aurinko armas kuivas satehen,
Hämä-hämähäkki kiipes uudelleen.

Muura-muurahainen kortta kuljettaa,
ahkerasti työssään aina ahertaa.
Valmis on kohta keko komea,
Muura-muurahainen kortta kuljettaa.

Heinä-heinäsirkka soittaa viuluaan,
heinikossa hyppii sinne tänne vaan.
Pieni sinikello käypi nukkumaan,
Heinä-heinäsirkka soitta viuluaan.

Hämä-hämähäkki kutoo verkkojaan,
pieni lintu lensi siihen katsomaan.
Aurinko laski kauas vuorten taa,
Hämä-hämähäkki kutoo verkkojaan."

Hämähäkkiin liittyy mystiikkaa ympäri maailman. Kreikkalainen tarina kertoo Arachne-nimisestä maalaistytöstä, joka osasi kutoa kauniita ryijyjä ja kankaita, jopa niin hyvin että kehuskeli olevansa jumalten veroinen kutoja. Pallas Athene -jumalatar sai tarpeekseen kuolevaisen tytön kerskailusta, ja haastoi Arachnen kudontakilpailuun. Jumalattaren pettymykseksi ihmiset pitivät eniten Arachnen kutomasta ryijystä, jolloin Pallas Athene vihastui niin että repi Arachnen ryijyn pieniksi paloiksi ja poltti vielä kangaspuut päälle. Tästä Arachne murtui niin että käveli läheiseen metsikköön ja hirtti itsensä. Kiukunpuuska ei lepyttänyt jumalatarta, ja niinpä hän vielä suutuspäissään herätti Arachnen henkiin, muuttaen tyttöparan olennoksi joka oli tuomittu kutomaan ja roikkumaan langastaan aina ja ikuisesti; Hämähäkiksi.

Nigeriasta peräisin oleva tarina puolestaan kertoo myyttisestä Anansi-hämähäkistä, jolla oli koko maailman viisaus suuressa ruukussa. Varjellakseen viisautta Anansi aikoi viedä ruukun puun latvaan sitomalla sen syliinsä köynnöskasvilla. Kiipeäminen ruukku sylissä oli vaikeaa, ja Anansin poika, touhua aikansa katseltuaan neuvoi kiinnittämään ruukun selkään. Saatuaan viisauden ruukun näin puun latvaan, Anansi oivalsi että sen oma poika oli keksinyt fiksumman kuljetustavan kuin hän, joka omasi koko maailman viisaudet. Tästä Anansi vihastui ja heitti ruukun alas puusta, levittäen viisauden vapaaksi maailmalle, josta voi tänäkin päivänä löytää viisauden murusia jos osaa vain etsiä.

Islaminuskoisten mukaan hämähäkki on pyhä olento sillä se pelasti vainoojia pakenevan Muhammedin kutomalla verkkonsa sen luolan suulle jossa pyhä mies piileskeli.
Kristillisestä mytologiasta löytyy samanlainen tarina, jossa hämähäkki kutoo verkon luolan suulle pelastaen Jeesus-lapsen ja hänen vanhempansa kuningas Herodeksen kynsistä.
Hämähäkkeihin liittyy paljon erilaisia uskomuksia tänäkin päivänä:

-Hämähäkkinseitti unessa varoittaa vahingosta tai ansasta. Valkoinen hämähäkki unessa on hyvä enne, musta puolestaan huono. Elävä hämähäkki unessa viittaa oikeudellisiin-, tai lakiasioihin, ja kuollut hämähäkki kertoo että joku elämäsi ikävä ihminen lopettaa vaivaamasta sinua.
-Hämähäkin tappaminen tuo onnettomuutta.
-Kotinurkkiin pesiytynyt hämähäkki on onnen ja vaurauden enne.
-Vaatteista löytynyt hämähäkki tietää saatavia; Rahaa tai kirjettä.
-Jos olet leipomassa, ja näet hämähäkin laskeutuvan lankaansa pitkin, on se erittäin onnekas enne.
-Jos näet hämähäkin seinälläsi, osta arpa.
-Hämähäkin näkeminen aamulla tietää surua, illalla iloa. Uskomus tunnetaan myös päinvastaisena.
-Jos näet aamulla hämähäkin kutomassa, enteilee se hyvää onnea.
-Jos näet iltapäivällä hämähäkin kutomassa, enteilee se matkaa.
-Ikkunaasi verkkonsa kutonut hämähäkki suojelee pahalta.
-Jos hämähäkki laskeutuu ihollesi, tuo se hyvää onnea.
-Jos ruskea hämähäkki laskeutuu naimattoman vaatteelle, hän löytää pian rakkauden.
-Jos tappaa ristilukin, niin äiti, tai isä kuolee.

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Mainio teksti! :) Se on kumma että vaikka hämähäkkiin liitetään niin monia hyviä enteitä ja uskomuksia, on se silti suuri (yksi suurimmista?) fobian ja kauhun aiheuttajista ympäri maapallon...mielenkiintoinen juttu.
-M

Chiomara kirjoitti...

Oi, ihanaa! Tätä postausta odottelinkin jo innolla :) Kiitoksia jälleen, oli valaisevaa tekstiä.

Belsissa kirjoitti...

Hyvin mielenkiintoinen teksti. Itsehän kammoan hämähäkkejä, mutta toisaalta se tekee niistä myös mielenkiintoisia. Oli varsin mukavaa lukea näistä uskomuksista ja myyteistä. Kuvat kieltämättä hieman vavisuttivat. :D