Itkettäminen on suolakäsittely, jolla, paitsi poistetaan vahvanmakuisista kasviksista vahvaa makua tai liikaa nesteitä, myös pehmennetään kovien kasvisten rakennetta poistamalla niistä nestettä. Tunnetuinpia itketettäviä kasviksia lienevät juuri kurpitsat ja kurkkukasvit. Itketyksessä käytettävä
suola saa kasvikset "hikoilemaan", jolloin neste (ja sen mukana outo
maku) nousee pintaan ja voidaan huuhtoa pois. Yleensä itkettämistä
suositellaan tuoreisiin tai paistettaviin ruokiin tarkoitetuille, vahvan
makuisille ja kosteille kasviksille, etenkin munakoisolle ja kesäkurpitsalle, mutta
esim. kylmiin kastikkeisiin lisättävät (kosteat) kasvikset, kuten
tuorekurkun, voi itkettää jotta kastikkeesta ei tule liian vetistä. Itketyskäsittely myös vähän ennaltaehkäisee kasvisten räiskymistä esim. pannulla paistamisen aikana.
Tässä esimerkkiohjeessa käsittelyn alla kesäkurpitsa, mutta muutkin
kiinteät kasvikset, kuten munakoiso, käsitellään samoin:
-Huuhtele
kasvis, tässä tapauksessa siis kesäkurpitsa, poista kantapala ja
leikkaa halutuiksi kappaleiksi, kuten viipaleiksi, suikaleiksi,
kuutioiksi (kuvassa), tai pihveiksi
-Asettele
valmiit palat siivilään yhdeksi kerrokseksi, ja sirottele päälle kerros
suolaa. Lisää toinen kerros vihannesta, ja taas suolaa, jne
-Jos
teet kuutioita tai suikaleita, voit ravistaa ne sekaisin siivilässä
suolan kanssa jotta ne suolaantuvat kauttaaltaan. Viipaleet on paras
suolata kerroksittain, ja esim. paksut pihvit rinnakkain ensin toiselta,
ja sitten toiselta puolelta.
-Anna palasten muhia suolassa n. 20 minuuttia. Voit nähdä nestepisaroiden nousevan pintaan
-Huuhtele itkeneet palat kylmällä vedellä, jolloin myös ylimääräinen suola huuhtiutuu pois.
-Puristele
valmiit kuutiot kuivaksi, ja kuivaa loput keittiöpyyhkeellä tai
serlalla. Viipaleet on helppo puristaa varoen siivilän reunoihin
*Valmiit, itketetyt palat ovat valmiita käytettäväksi, ja tällaisenaan ainakin kesäkurpitsa on paistettuna herkullista :)
Muista olla tarkkana lisätessäsi suolaa ruokiin joissa käytät kertaalleen itketettyjä kasviksia.
Itketys keittämällä:
Samoin paloiteltu kasvis voidaan "itkettää" kiehauttamalla vedessä. Tämä muistuttaa ryöppäystä parilla erolla;
-Sekoita vahva suolavesi kylmään veteen. Lisää kasvis kylmään suolaveteen, ja laita levy päälle
-Kun vesi kiehuu, kiehauta kasvis (alle minuutti riittää), siivilöi, ja huutele/puristele kylmän veden alla jotta nesteet ja liika suolaisuus häviää.
*Keittoitketys sopii erityisesti keittoihin/muihin nesteessä hauduttamalla kypsennettäviin, vahvanmakuisiin kasviksiin ja juuriin.
Monet nykyiset munakoisot ja kesäkurpitsat on jalostettu suhteellisen miedoiksi/mauttomiksi, mutta jos epäröit, tarvitseeko k.o. kasvista itkettää, maista siitä pala tuoreeltaan. Jos maistat vanhat sukat tai haavatulehduksen, itketä kasvis :)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti