Mäkikuisma (Ajosheinä, Juhannuskukka, Teeheinä, Viinaheinä, Veriheinä) on monivuotinen ruohokasvi jola on kirkkaankeltaiset kukat. Mäkikuisma on myös yksi vahvimmista ja tunnetuimmista noitayrteistä, vaikka nykyisellään liekin painunut hieman unholaan.. Suomessa Kuismia kasvaa neljä lajia (Särmä-, Karva-, Vuori-, ja Mäkikuisma), joista Särmäkuisma muistuttaa eniten Mäkikuismaa. Mäkikuisman kuitenkin tunnistaa parista eroavaisuudesta; Särmäkuisman varsi tuntuu neliömäisen kulmikkaalta, ja on vartensa yläosasta ontto, kun taas Mäkikuisman varsi tuntuu pyöreältä, on monihaaraisempi ja kukinto runsas. Mäkikuisman lehdet esiintyvät varressa kaksittain vastatusten, kun taas särmäkuisman lehdet nelittäin, kuin ristinä. Lisäksi kukan terälehtien pikku täplät ovat Mäkikuismalla enemmän lehtien kärjissä.
(Kuva: Wikimedia Commons)
Mäkikuisma on maskuliininen, tulienergiaa edustava kasvi, jonka viisilehtiset, keltaiset teriöt suorastaan säteilevät auringon voimaa. Mäkikuisma onkin pyhitetty sekä auringon- että sotilasjumaluuksille, kuten Baldurille, Heliokselle, Taiyang Shenille, Aresille ja Sekhmetille. Mäkikuisma on myös horoskooppimerkki Leijonan onnenkukka. Kasvilla on parantajien, yrttimuorien ja noitien yrttinä myös yhteytensä Aliseen ja mielen pimeään puoleen, mm. Hekaten, Proserpinan ja Kiputytön kasvina.
Kristitty kirkkokin otti kasvin omakseen nähtyään kuinka kiintyneitä
ihmiset olivat kasviin. Wanha noitarohto sai uuden merkityksen kun se
yhdistettiin Johannes kastajaan (Eng. St. John's Wort/ John the
Conqueror) mm. demoneja karkottavana kasvina. Kasvi tunnetaankin myös
nimellä "Fuga Demomum", eli paholaisen pako, ja sitä on mm. poltettu Juhannuskokoissa pitämään pahalaiset ja tautiolennot loitolla, ja takaamaan hyvän onnen niin rakkaudessa kuin viljelyssä.
Mäkikuisma onkin yksi vahvoista juhannuskukista, onhan sillä yhteytensä myös romanssiin ja toiseen näköön. Kasvi auttoikin tyynyn alle laitettuna näkemään tulevia, etenkin rakkausasioita, unessa. Mäkikuisma on myös yksi kelttien pyhistä kasveista. Mäkikuisma-amuletti suojeli sotilaita taisteluissa, ja antoi voimaa ja rohkeutta. Mäkikuismalla on myös kumma kyllä, karkotettu noitia, vaikka se on juuri noitien suojeleva kasvi. Viidessä terälehdessä voi nähdä pentagrammin symboliikkaa, ja Mäkikuisma suojelikin noitia näiden yöllisillä retkillä, teki kantajansa näkymättömäksi ja avasi silmät näkymättömälle maailmalle. Mäkikuisma sopii amuletteihin ja esim. noitapussiin, mäkikuisman varsista puolestaan voi sitoa vaikka pentagrammin. Mäkikuisma auttaa karkottamaan pahat henget ja ikävät asiat.
(Kuva: Wikispecies)
Kotikosmeettisia ominaisuuksia Mäkikuismalla ei juuri ole, mutta se on monipuolinen rohdoskasvi jo antiikin ajoista lähtien, ja sitä on käytetty sekä sisäisesti että ulkoisesti. Mäkikuismasta käytetään rohtona vain pelkät kukat.
Vielä 1900-luvun alussa tunnettu yleisrohto oli Hyperici Oleum eli
Kuismaöljy (tunnettiin myös Juhannus- tai Johannesöljynä sekä kirkon
piirissä kristuksen verenä). Sitä saatiin säilömällä Mäkikuisman kukkia
oliiviöljyyn, ja seisottamalla seosta aurinkoisella paikalla pari
viikkoa. Näin saatua, punaista öljyä (toinen hyvä tuntomerkki, vain
Mäkikuismasta irtoaa punaista väriä) käytettiin ulkoisesti ihon hoitoon,
palovammoihin, auringonpolttamiin, issiakseen, reumatismiin, sekä
muihin nivel- ja lihaskipuihin. Sisäisesti tropilla parannettiin
mm.korvatulehdusta. Kuismaöljyn sanottiin myös häiventävän ryppyjä..
Ennen wanhaan Juhannuksena mäkikuisman kukkia
kerättiin viinaan, ja liotettiin niitä pari viikkoa. Näin syntynyttä
punaista viinaa (Mäkikuismatipat) käytettiin kaikenlaisiin vaivoihin,
kuten kurkkukipuun, hengitystieongelmiin, ruoansulatushäiriöihin
virtsatietulehduksiin, haavoihin ja erilaisiin tulehduksiin. Kautta aikojen Mäkikuismahauduke tai tee on ollut suosittu masennuslääke, ja kasvin on uskottu lievittävän masennusta ja
auttavan apatiaan. Todellisuudessa kuismateessä ei ole niin paljon vaikuttavia ainesosia, ja auttaakseen masennukseen mäkikuismateetä pitäisi tankata sen verran ahkerasti, että myrkytysraja rikottaisiin kirkkaasti. Se ei kuitenkaan liene se toivotuin tulos masennusta hoidettaessa..
En siis oikein voi suositella Mäkikuismaa kotiapteekkiin, ainakaan sisäisesti, sillä Mäkikuisman myrkyllisyydestä on kiistelty jo aikojen alusta. Tottuneelle yrttienkäsittelijälle Mäkikuisma on kuitenkin turvallinen rohdoskasvi kotonakin. Kasvi stimuloi serotoniinin eritystä, mikä taas edesauttaa elimistöä tuottamaan kipua lievittäviä aineita, kuten oksitoniinia.
Mäkikuismatee rentouttaa, ja auttaa unentuloon. Mäkikuismateestä voi siksi löytää avun myös migreeniin. Salviaan yhdistettynä Mäkikuismahauduke helpottaa vaihdevuosioireita, kuten rauhattomuutta ja hikoilua. Mäkikuismalla on myös jonkin verran desinfioivia ominaisuuksia, ja se tunnettiin Suomessa
parhaiten yleisrohtona, viina- ja haavayrttinä, mutta sillä myös
ajettiin ulos sisäloisia. Höyryhengityksenä kasvilla lievitettiin mm.
keuhkoputken- ja poskiontelon tulehdusta.
Nykyään kasvia käytetään esim.
masennuksen, kiputilojen, lihasjännityksen ja sädehoidon sekä
leikkausten jälkeisten kiputilojen hoitoon. Mäkikuisma edistää
ruoansulatusta, sapen eritystä, maksan toimintaa, ja haavojen
paranemista. Mäkikuismasta erotettuja, viruksia ja bakteereita tappavia
tehoaineita (Hyperisiinejä) testataan myös HIV:in ja syövän hoidossa.
Huom: Mäkikuisma on kaikesta huolimatta myrkyllinen. Lapsille, yliherkille ja allergikoille kahta myrkyllisempi, joten kasvinosien syömisellä tai vastuuttomalla käytöllä ominpäin voi olla ikävät seuraukset. Myös ihokosketus kasvin nesteiden kanssa voi aiheuttaa poltetta ja kirvelyä herkimmille. Mäkikuisma sisältää mm. Tanniineja, Parkkiaineita, Ksantofyllia, sekä Floroglusinoleja. Mäkikuisma voi altistaa ihon auringolle, ja lisäksi heikentää samanaikaisesti käytettävien lääkeaineiden, kuten Digoksiinin, Digitaliksen, E-pillereiden, HIV-lääkkeiden, Teofylliinin, sekä joidenkin Kolesteroli-, ja Verenohennuslääkkeiden tehoa. Mäkikuisma kiihdyttää pulssia, ja mikäli sinulla on MAO-estolääkitys, se voi lisäksi aiheuttaa kohonnutta verenpainetta. Mäkikuismaa ei suositella sisäiseen käyttöön raskaana oleville eikä imettäville naisille. Liiallinen mäkikuisman käyttö voi aiheuttaa mm. närästystä ja pahoinvointia, väsymystä, levottomuutta, heikotusta, ja yliherkkyysreaktioita kuten nokkosihottumaa. Pitkäaikainen Mäkikuisma-altistus voi aiheuttaa ihottumaa, masennusta muistuttavia oireita, kuten välinpitämättömyyttä ja ruokahaluttomuutta, myrkytys puolestaan pahoinvointia, ripulia ja heikotusta, vaikka Suomessa ei tunnetakaan yhtään myrkytystapausta. Mäkikuisma on myös haitallista etenkin karjaeläimille.
Muistathan myös että Suomessa Mäkikuisma on alueittain, etenkin Pohjois-Suomessa uhanalainen eikä sitä pitäisi mennä keräilemään ominpäin.
Uskomuksia:
-Mäkikuisma makuuhuoneessa karkottaa painajaisia.
-Mäkikuismateen uskotaan parantavan vuoteenkastelijat.
-Maagiseen käyttöön tarkoitettu Mäkikuisma tulisi poimia täydenkuun alla.
-Juhannuksena täydenkuun alla kerätty Mäkikuisma on erityisen voimallista.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti