torstai 4. huhtikuuta 2013

Hautausmaan multa (Humus Coemeterium)

Kirjoitetaanpa jälleen yhdestä "hiuksianostattavasta" ällötyksestä..
Moni vierastaa nykyään hautuumaita koska kuolleet ovat siellä. Hautausmaan multa (eng. Graveyard dirt/ Graveyard soil/ Grave dirt) liittyy vahvasti kansantaikuuteen, ja on etenkin Hoodoossa (mm. vihollisten lannistamiseen) käytetty aines. Vaikka hyvin hienojakoinen multapöly mainitaankin joskus hautausmaan mullaksi, älkää sekoittako sitä Hautausmaan pölyyn (eng. Graveyard dust/ Goofer dust), joka on hienojakoista multaa tai hiekkaa jota lakaistaan avoimilta haudoilta. Taikapöly (eng. Conjure dust/ myös Goofer dust) puolestaan on useasta eri aineesta sekoitettu, hienoksi jauhettu hoodoo-pulveri jonka yksi ainesosa yleensä on hautausmaan pöly. Yksinkertaisin taikapöly sisältää hienojakoista hautausmaan pölyä, suolaa sekä musta-, ja/tai punapippuria.
Hautausmaan multa on monien eri kulttuurien  noitien ja kansantaikojien käyttämä, aikeista riippuen hyvä tai paha rohto, ja sitä pidetään yleisesti vähintäänkin arveluttavana.
 
Maasta olet sinä tullut...

Multa kuuluu osana maahan, ja edustaa näin ollen maan elementtiä, ja se on sekä maskuliininen, että feminiininen aines. Yleisesti multaan (hautausmaista nyt puhumattakaan) liittyy kaikenlaisia uskomuksia, esimerkiksi vampyyrin on usean lähteen mukaan levättävä kotimaansa mullassa mistä se sai voimia, ja uskottiin, että ihmistä saattoi vahingoittaa vahingoittamalla hänen multaan jättämäänsä jalanjälkeä. Maa yhdistetään hyvään luomisvoimaan ja Keskiseen maailmaan, hautuumaa taas vainajiin ja Aliseen.

Hautausmaan multa on siis hautausmaan muurien sisäpuolelta, mieluiten haudasta, otettua maa-ainesta, kuten multaa, hiekkaa, tai muuta sen sellaista. Vanhoja hautausmaita, joihin on vuotanut eniten kaipausta ja kyyneleitä, pidetään vasta-avattuja kalmistoja tehokkaampina. Maagisiin tarkoituksiin multa kerättiin aina käsin tai purkilla. Ei ollut juuri väliä milloin multa kerättiin, vaikkakin täyden- tai uudenkuun öitä, keskiyötä, ensimmäistä tuntia, aamukolmea, iltayhdeksää, juuri auringon laskettua tai noustua, kristin pyhien aattoja ja noitien sapattipäiviä pidettiinkin parhaina. Erityisen tehokasta multa kuitenkin oli jos se otettiin haudasta. Käsi työnnettiin kyynärpäätä myöden hautaan (suurinpiirtein vainajan sydämen kohdalle, lasten haudasta multaa voitiin ottaa myös pääpohjista), ja kouraistiin kourallinen multaa. Keino oli aika karmiva, mikä teki mullastakin vahvaa. Tämän jälkeen toisella kädellä kuoppaan jätettiin kolikko, tms. pieni lahja, ikäänkuin maksuksi mullasta. Maksuksi mainitaan käyvän, vainajasta toki riippuen, myös leipäpala, konvehti/suklaa, kahvi-, tai viinaryyppy, tai vaikkapa tupakka.
Hautausmaan multaa voi löytää nykyään maagisiin välineisiin ja rohtoihin erikoistuneista nettikaupoista, mutta en menisi vannomaan niiden toimivuutta. Toimivimmat ainekset taikoja kerää tietysti omin käsin. Kuka sitä paitsi tietää vaikka multa olisi todellisuudessa kaivettu puodinpitäjän pelakuuruukusta?

Mikäli otat multaa muualta kuin haudasta, ei kolikkoa tarvitse jättää. Näin multa säilyttää voimansa. Sanotaan myös, että hautausmaalta poistuessasi on hypättävä portista tasajalkaa yli jos otit multaa kalmistosta. Hautausmaan multa viedään kotiin purkissa, pussissa tai taskussa, kuivataan, ja sitä säilytetään lasipurkissa tai rasiassa, josta sitä saa kätevästi ottettua tarvittaessa. Paras on mielestäni kaunis tai arvokas purkki, onhan kuolleita hyvä kohdella kunnioittavasti.. Usein yksi annos, kourallinen, multaa riittää yhteen taikaan, tms. ellei erikseen toisin mainita. Haustausmaan multaa käytetään hyvin monipuolisesti, pääasiassa kirouksiin, ja pahoihin taikoihin. Sillä höystetään loitsumielessä kasatut noitapussit, sitä sirotellaan ympäriinsä ja on jopa syötetty taiottavalle. Vaikka hautausmaan multaa käytetään myös hyväntahtoiseen loitsuiluun, se lienee tunnetuin omaa etuaan tavoittelevien, kateellisten, ja muuten pahantahtoisten ihmisten arsenaalina:

(Kuivattua multaa lautasella)

Multasormet

Pahantahtoinen aviopuoliso saattoi syöttää rakkaalleen hautausmaan multaa pieninä annoksina ruoan joukossa, jotta tämä näivettyisi ja riutuisi, ja lopulta kuolisi pois.
Mies tai vaimo saattoi vaivihkaa ripotella hautausmaan multaa puolisonsa hiuksiin, jotta tämä nukahtaisi nopeasti ja mullansirottelija pääsisi omille teilleen. Ovela vaimo saattoi myös sirotella puolisonsa tyynyn alle hieman hautausmaan multaa jottei mies heräisi ennen aikojaan, ja vaimo voisi hiipiä rakastajansa syleilyyn.
Epämiellyttävän tai muuten ei-pidetyn ihmisen nurkkiin taikoja sirotteli Hautausmaan multaa jotta Kolkkaaja tai muu räyhähenki asettuisi taloksi piinaamaan asukasta. Kolkkaajan sai riesoikseen varmimmin jos mullan seassa oli luunpalanen, etkä jättänyt rahaa hautaan.
Kenkään laitettu tai kynnysmaton alle siroteltu multa oli tarkoitettu häätämään asukkaat pois, ja että he muuttaisivat muualle. Sängyn alle siroteltuna hautausmaan multa tappoi pariskunnan seksielämän, ja tyynyn alle tai sisään laitettu multa riivasi uneksijalle painajaisia tai toi unettomuuden.
Modernimmasta päästä ovat kauneudentavoittelijoiden vippaskonstit: Sinua kauniimman naisen kasvo-, tai mutanaamioon sekoitettu hautausmaan multa vanhensi käyttäjänsä ennenaikaisesti ja riisti onnettomalta kauneuden. Vaatteisiin siroteltu multa taas aiheutti ihotauteja.

Hautausmaan mullalla on myös ansioita lemmentaioissa, mutta varsinaiseen hyvään sitä käytettiin vähän.
Mikäli mies sai pakit naiselta, voi hän lähettää tälle kirjeessä multaa lapsen (mitä nuoremman, sen parempi) haudasta, nainen myöntyy mieheen. Aina parempi jos lähetetty kirje joutuu ylittämään vesialueen.
Jos mies jätti naisen, oli naisen otettava multaa kuopalle painuneen haudan pääpohjista, ja jemmattava sitä kynnyksensä alle. Jos hän sai miehen vielä luokseen, ja astumaan kynnyksen yli, mies otti naisen takaisin.

Omaa etua tavoittelevat (kuten esim. vauraus-, ja menestys-) taiat ovat lähinnä mullalla tehtäviä "hyviä" taiantekoja, sillä ne eivät varsinaisesti tähdänneet muiden vahingoittamiseen:
Purkillinen hautausmaan multaa oven tai portin pielessä piti loitolla niin rosvot ja ryövärit kuin pahantahtoiset loitsijatkin. Tölkillinen hautausmaan multaa myös suojeli omistajaansa pahalta silmältä. Etenkin, jos multa oli peräisin lähisukulaisen haudasta.
Mikäli joku tietämäsi henkilö on asettanut yllesi pahan taian, ota hieman multaa/hiekkaa hänen kynnykseltään tai talon alta. Vie tämä multa hautausmaalle, ja valuta se hautaan. Ota hieman multaa haudasta, ja vie se hänen kynnykselleen tai talonsa alle. Tämä kääntää pahan taian häntä itseän vastaan.
Jos haluat hankalan ihmisen poistuvan elämästäsi, odota kunnes hän nukkuu, ja sirottele hautausmaan multaa hänen lempikenkiensä ympärille.
Ei-toivotut vieraat saat lähtemään, kun ripottelet hautausmaan multaa asuntoosi vierailun aikana, ja lakaiset sen samantien ovesta ulos.
Rikkoutuneet välit voitiin korjata ottamalla lapsen (mitä nuorempi sen parempi) haudasta, pääpohjista, multaa, ja siroteltava riitapukarien asuntoon/asuntoihin.
Liikkeenomistaja saattoi sirotella kynnykselleen hautausmaan multaa saadakseen paremmin asiakkaita, ja työnhakija saattoi hautausmaan mullalla höystetyllä amuletilla saada hakemansa paikan.

Kalmistossa

Erilaisista haudoista sai tietenkin erilaista multaa, niin hyviin kuin pahantahtoisiin taikoihin. Sotilaiden hautojen mullat ovat vahvasti suojelevia, ja riidanhaastajien (tähän parhaita ovat juoppohullujen haudat) mullat riitaannuttavia ja erottavia. Hyveellisten ihmisten hautamullat säilyttivät rauhan, ja elämäonnen löytäneiden rakastuneiden mullat rakkauden. Pankkiirin tai rikkaan haudalta otettu multa auttoi raha-asioissa, ja suositun ihmisen haudan multa toi menestystä. Pelurin haudalta otettu multa oli erityisen tehokasta uhkapeliasioissa, Vanhanpiian haudasta otettu pilasi miesonnen, Juopon haudalta otettu pahensi uhrin elämäntapoja, ja Hullun haudalta otettu multa vei järjen, jne. Pahoissa taioissa aina parempi jos vainaja oli eläessään ollut oikein ilkeä ja pahansisuinen.
Sanotaan, että omat sukulaiset on parasta jättää, etenkin vahingoittavaan tähtäävässä magiassa, rauhaan, ja pysytellä niissä ilkeissä ihmisissä. Toisaalta, jos käytät multaa suojelevaan ja hyvää aikovaan taikuuteen, parhaat tulokset kuulemma saa käyttämällä juuri oman veren vainajien, ystävien, tai rakkaiden hautamultia.

Multaa ei aina tarvinnut taianvakuudeksi nakella taiottavan nenän alle, vaan myös sijaisobjekteja, kuten uhria esittävää nukkea, paperinpalalle, kananmunaan tai kynttilään kirjoitettua nimeä, hiuskiehkuraa tai hänen vertan voitiin käyttää. Suosittu taika on laittaa sijaisobjekti sille varta vasten valmistettuun pikku ruumisarkkuun, ja peittää se hautausmaan mullalla. Tämän jälkeen arkku haudataan maahan, joskus paikkaan johon vesi valui ja näin mädännytti arkun nopeimmin. Uhrin uskottiin samoin riutuvan ja kuolevan pois.
Multaan voitiin myös vähän tarkoituksesta riippuen sekoittaa muita aineksia, kuten pippuria, rikkiä, tai ruutia.

Huom: Hautausmaan multa on hyvin tehokasta, pystyvän noidan käsissä vaarallistakin, ja sitä on suhteellisen helppo hankkia, vaikka yöllisestä hautausmaalla hiippailusta voikin rapsahtaa tuntuvat sakot.
Tarkoitukseni on ainoastaan olla informatiivinen. En siis yllytä enkä kehota teitä käyttämään hautausmaan multaa omissa taianteoissanne, etenkään vahingoittamistarkoituksessa, vaikka moni teistä varmaan tunteekin sen hirttämättömän kusipään joka ansaitsisi vähän multaa.. Minä pesen käteni teidän yksityielämästänne ;)

Uskomuksia:
-On kohteliasta koputtaa hautakiveen ennen mullan ottamista.
-Lue rukous ennen kuin menet hakemaan multaa.
-Hautausmaalta varastavan käsi uskomuksen mukaan kuivettui, tai hän muuten sairastui.

3 kommenttia:

Myrika kirjoitti...

Mielenkiintonen postaus! En oo ikinä osannut kuvitella, että hautausmaan multa ois voimallista. Aina voi oppia uutta. :D

Aconitum kirjoitti...

No, kuten jo taikakaluja sivuavassa postauksessani totesin, vainajat, ja vainajiin yhteydessä olevat asiat ovat voimakkaita maagisia välineitä. Kunnioittava ja varovainen on kuitenkin oltava, vainajat ovat äkäistä ja omanarvontuntoista väkeä.

Myrika kirjoitti...

Juu, mut ei sitä ensimmäisenä tullut mieleen multa ;)