maanantai 14. lokakuuta 2013

Lehmus (Tilia)

Lehmuksia löytyy maailmalta n. kolmisenkymmentä lajia, joista viisi kasvaa luonnonvaraisena Euroopassa. Leveysasteillemme lehmus levisi n.8000 vuotta sitten, ja meillä Suomessa kasvaa luonnonvaraisena vain Metsälehmus (T. Cordata), vaikka puistoista ja sen sellaisilta viheralueilta voikin tavata erilaisia, istutettuja risteytyksiä kuten puistolehmusta (T. x.Vulgaris ja T.x.Europaena). Yritän tässä kuitenkin keskittyä pääasiassa Metsälehmukseen, joka myös Niinipuuna tunnetaan.
Lehmuksen puuaines on pehmeää, helposti vuoltavaa ja kevyttä. Lehmuksesta valmistettiin entisaikaan niin kengänpohjia kuin jalkaproteesejakin. Niini on puusta saatavaa materiaalia, josta valmistettiin mm. punoksia, köysiä, koreja, ja mattoja.

(Kuva: Wikimedia Commons)

Metsälehmus on helppo tunnistaa sen kiiltäväpintaisista, sydämenmuotoisista lehdistä ja harmaasta kaarnasta. Lehmuksen runko on vähän lajista riippuen joko suora ja sileä (Metsälehmus), tai pahkainen ja muhkurainen (Puistolehmus). Etenkin vanhojen Puistolehmusten runko versoo pahkuroistaan uusia vesoja. Lehmus kukkii Heinä- Elokuussa. Kukat tihkuvat mettä ja tuoksuvat makealle houkutellen pölyttäjiä. Kukinta-aikaan kaupunkioloissa myös asfaltti puiden alla kastuu puistolehmusten tahmeasta mesikasteesta. Tällöin kengänpohjat tuntuvat parhaimmillaan tarttuvan kiinni katuun. Puistolehmuksen kukkiessa myöskään autoa ei kannata pysäköidä puun alle..
Mainittakoon, että jaloista lehtipuistamme Lehmus on monilukuisin ja laajimmalle levinnyt, lähinnä siksi että puu viihtyy pohjoisemmassa kuin muut lajit.

Muinaisille Germaaneille, Druideille ja Slaaveille Lehmus oli pyhä puu jota arvostettiin niin uhrilehdoissa kuin juhlapaikoilla.
Lehmus on luonteeltaan suojeleva, rauhoittava ja lempeä puu jonka sanotaan pitävän ihmisistä, etenkin lapsista. Pihapuuna lehmus tasapainottaa energioita, suojelee ja ilahduttaa. Lehmus sopii erityisesti lapsiperheille.
Lehmus on feminiininen naispuu, joka on yhdistetty veden ja ilman elementteihin ja Jupiter-planeettaan. Lehmukseen liitettyjä jumalattaria olivat mm. Afrodite, Arianhrod, Shava, Valkyyriat, Freija ja Luonnotar. Lehmus on myös horoskooppimerkki Kalojen onnenpuu. Lapsen kehtoon saatettiin ennen wanhaan piilottaa lehmuksen oksa, jotta pahat henget pysyisivät loitolla eikä Piru vaihtaisi lasta omaansa. Lehmuksen oksan uskottiin myös antavan lapselle rauhallisen unen.

Lehmuksen katve on kautta vuosisatojen toiminut rakastavaisten salaisena kohtauspaikkana, ja puu sopii myös lemmentaikoihin, etenkin kun halutaan herättää ihastusta tai selvittää onko rakkaus aitoa. Epävarma kosija saattoi napata lehmusta kukkakimppuun jonka sitten antoi ihastuksensa kohteelle. Naispuuna lehmus käänsi naisen mielen mieheen ja takasi naimakaupat.
Mikäli mustasukkainen puoliso epäili naisen puheita, piti naisen kertoa totuus lehmuksen alla ja mies uskoi häntä. Lehmus paljasti valheen.
Lehmus voi elää jopa 800-vuotiaaksi, ja puu onkin yhdistetty pitkäikäisyyteen ja ikuiseen nuoruuteen. Lehmuskylvyllä sanotaan olevan nuorentava vaikutus, ja juhannusyönä vanhempikin nainen saattoi näyttää neitoselta jos sitoi seppeleeseensä lehmuksenoksia.
Vanhan lehmuspuun lehtien havinassa voimme kuulla esiäitiemme äänet. Esimerkiksi Ouija-laudan osoitin olisi hyvä valmistaa lehmuksesta.
Lehmus sopii hyvin suitsukkeisiin, amuletteihin ja kylpyihin. Taikasauvamateriaalina Lehmus sopii rakkausasioihin, rauhaan ja parantamiseen.

(Kukkiva Lehmus. Kuva: Wikimedia Commons)

Lehmuksella on jonkin verran myös kotikosmeettista arvoa. Lehmuksenkukkateetä tai hauduketta voi käyttää kasvovetenä kirkastamaan ihoa. Lehmus tasapainottaa ihon pH-arvoa ja hillitsee rasvoittumista. Eteerinen lehmusöljy kasvovoiteessa auttaa tasoittamaan hipiän sävyä ja tekee ihosta kimmoisan. Voit myös kokeilla lehmusta hunajan kera kasvonaamioksi.
Lehmusvesi sopii myös hiushuuhteeksi vaaleille ja ristiverisille hiuksille. Lehmusteetä voi kokeilla detox-kuurin aikana, sillä se rauhoittaa vatsaa ja puhdistaa munuaisia.

Lehmus sopii hyvin kotiapteekkiin, se on rauhoittava ja sopii hyvin levottomuuden, unettomuuden ja stressin hoitoon. Lehmusta käytetään lähinnä sisäisesti teenä. Etenkin lehmuksenkukkatee rauhoittaa hermoja ja sitä on hyvä nauttia ennen nukkumaanmenoa. Teen voi halutessaan makeuttaa vaikka lehmuksenkukkahunajalla. Lehmus sisältää jonkin verran antioksidantteja, ja sillä on kuumetta alentava vaikutus joten se sopii myös flunssan torjuntaan ja -hoitoon. Lehmus myös edistää hikoilua ja aineenvaihduntaa, irrottaa limaa ja vahvistaa keuhkoja. Ennen wanhaan lehmuskeitteellä ja -tipoilla on hoidettu lihasten jännitystiloja, kouristuksia, ja jopa kaatumatautia. Lehmuksen kuivatusta nilakerroksesta valmistettua teetä nautittiin mm. kihtiin ja reumaattisiin särkyihin.

Ulkoisesti lehmusta on käytetty kylpyinä ja hauteina (etenkin niiniä). Niinillä on hoidettu mm. palovammoja ja savipuolta.Lehmuksen nilakerroksesta valmistettuja voiteita, öljyjä ja hauteita on käytetty palovammojen, savipuolen ja paiseiden hoidossa. Lehmuskylpy sopii kuivalle ja kutisevalle iholle, erilaisille ihottumille ja psoriasiksen hoitoon.
Lehmuksesta käytetään lähinnä lehtiä ja kukkia.
 Eteerinen lehmusöljy on aromaterapeuttisesti rauhoittavaa, mutta voi liikaa käytettynä aiheuttaa apatiaa tai valveunitiloja. Kokeile kuivattuja lehmuksenkukkia myös unityynyyn.

(Puistolehmuksen runko)

Huom: Metsälehmus on rauhoitettu Ahvenanmaalla. Lehmuksella on verta ohentava vaikutus, eikä sitä pitäisi käyttää jos sinulla on verenohennuslääkitys. Lehmuksenkukat ja eteerinen lehmusöljy voivat aiheuttaa oireita allergikoille ja yliherkille ihmisille.

Uskomuksia:
-Lehmus unessa kertoo että joku on ihastunut sinuun. Mikäli unessa kosketat lehmusta, kertoo se oman ihastuksesi olevan vakavaa.
-Maagisiin tarkoituksiin lehmus piti kerätä täydenkuun valossa
-Pahantahtoisten noitien mainitaan inhoavan lehmuksen tuoksua sillä se vie heidän voimansa.

Ei kommentteja: