perjantai 17. heinäkuuta 2015

Akkain Viikko

Akkain Viikko, eli Akkojen Viikko, eli Naisten Viikko, eli Ämmäviikko, eli Ämmäin Viikko on suomalaisessa kalenterissa Heinäkuulle sijoittuva, seitsemän päivän mittainen ajanjakso, jolloin kalenterista nimipäivien kohdalta löytyy pelkkiä naisten nimiä.
Akkain Viikkoon on yhdistetty ennen wanhaan monia, humoristisia tapoja ja uskomuksia, joista osaan on suhtauduttu hyvinkin vakavasti, ajoittuihan se yleensä juuri heinänteon korville.

Nimekkäät Naiset

Akkain Viikko löytyy siis kalenterista ajalta 18-24 Heinäkuuta. Silloin juhlivat monet naiset ja tytöt:

18.7- Fredrika, Riikka.
19.7- Saara, Sara, Sari, Sarita, Salli, ja Salla.
20.7- Maarit, Maaret, Marketta, Margareeta, Reetta, ja Reeta.
21.7- Hanna, Hannele, Hanne, Johanna, Jenni, Jenna, Jonna, ja Joanna.
22.7- Matleena, Mataleena, Magdaleena, Leena, Leeni, Lenita.
23.7- Olga, Oili.
24.7- Kristiina, Krista, Kirsi, Kirsi, Kiia, Tiina, ja Tinja.

Akkain Viikon juuret voidaan jäljittää keskiajalle, jolloin samalla viikolla juhlittiin kahden pyhimyksen, Pyhän Maria Magdalenan (22.7) ja Neitsyt-Kristinan (24.7) merkkipäivää. Patriarkaatisessa kirkkojärjestyksessä tämä tietenkin herätti huomiota, kun yhdellä viikolla vietettiin kaksi kertaa messua pyhän naisen (!) kunniaksi. Myöhemmin muitakin naisten nimiä siirrettiin samalle viikolle, ja samalla miesten nimiä karsittiin, ja lopulta syntyi kalenteriimme nykyinen Akkain Viikko. Ruotsalaisessa kalenterissa viikko tunnetaan nimellä Fruntimmersvecka, ja se on vain kuusipäiväinen, sillä Riikan paikalla juhlii suomen kalenterista siirretty Fredrik (samana päivänä tosin juhlii myös Fredrika)..
Akkain Viikolla on siis Suomessa monien, pienempien vuotuisjuhlien tapaan kristityt juuret.

Ämmien Kusiviikko

Tällä viikolla on todella monta nimeä, joista yksi on vähemmän mairitteleva; Ämmäin/Akkojen/Akkain Kusiviikko. Siinä missä sateita auliisti antava Esteri on useimmille taivasvesien saralta tutumpi, myös Akkain Viikon sateet rinnastettiin, alueittain vaihtelevasti, miesten keskuudessa paitsi itkemiseen, myös virtsaamiseen, ja usein sanottiinkin että "Akat kusivat päälle". Nimitystä käytettiin sekä kevyesti naureskellen, että ilkeämielisemmin, samalla kiroten viikon vetisiä naisia.
Poikkeuksena ehkä Matleena, jonka sanottiin "itkevän mielellään". Tällä viitattiin wanhan kalenterin kristittyyn Magdalena-hahmoon, eikä ilmeisesti ollut sopivaa ajatella hänen pissaavan, joten hän onkin ainoa Akkain Viikon "itkijähahmo". Tosin, ainakin Itä-Suomessa, Matleenan päivä tunnetaan myös Kusmatelina, eli silloin varmasti aina sataa.
Erityisen pelättyjä (ja kirottuja) Akkain viikon hahmoja olivat Marketta, Saara ja Kirsti. Myös Olgaa karsastettiin, sillä hänen nimipäivänsä aloitti huonossa maineessa olevan Mätäkuun.
Naisten Viikon sateiden tai paisteiden uskottiin kuvaavan koko loppukesän säitä. Aurinkoinen Marketan päivä tiesi kaunista ja aurinkoista loppukesää, ja Saaran sateet enteilivät loppukesäksi sateita.

Akkain viikon säitä seurattiinkin erityisellä mielenkiinnolla, sillä miesten harmiksi Akkain Viikko osui, ja osuu nykyäänkin, tottakai sopivasti juuri heinänteon aikaan. Tällöin heinät niitettiin, ja korjattiin seipäille kuivumaan. Heinätöiden vuoksi sadetta pelättiin, ja sen tietenkin luultiin lankeavan ihan vaan miesten kiusaksi juuri Akkain Viikolla, etenkin, jos kesä on muuten ollut aurinkoinen ja sateeton.
Akkain Viikon sateet eivät kuitenkaan ole pelkkää folklorehöpinöitä, vaan kesän totutut säät todella alkavat heitellä viimeistään Akkain Viikolla. Yleensä Akkain Viikolla sataa siis vähintään yhtenä päivänä, ellei useampanakin. Jos sadetta siis ropsaisi, se oli tietenkin k.o. päivän naisen syy.

Nykyisellään Akain Viikkoa ei kuitenkaan enää noteerata samoin kuin ennen wanhaan, lähinnä siksi, ettei heinän kuivuminen mitenkään isommalti hetkauta kaupunkia asuttavia sohvaperunoita ja kruusattuja bisnesmiehiä. Tietenkin maaseudulla, eritoten viljely-, ja karjatalouksissa, saatetaan silti tänäkin päivänä kirota Saaraa tai Markettaa, jos heinät kastuvat. Ehkä tosin varovaisemmin, jos kotitilalla on oma Marketta pitämässä jöötä ;)

Kirppuviikko

Paikoin Akkain Viikkoa on kutsuttu myös Kirppuviikoksi. Nimitys pohjautuu uskomukseen, jonka mukaan kaikenlaisia syöpäläisiä, etenkin kirppuja, sanottiin olevan kaikkein eniten ihmisten kiusana juuri tällä nimenomaisella Akkain Viikolla. Kirppuja, luteita, täitä ja sen sellaisia onkin Kirppuviikolla karkoitettu perinteisesti erilaisilla taioilla ja konsteilla, mutta silloin on myös siivottu, tuuletettu liinavaatteita, pyykätty ja saunottu erityisen runsaasti.

Atimaviikko, eli vierailuviikko

Kolmas nimitys tälle veikeälle viikolle on ollut Ämmäin/Akkojen/Akkain Atima- eli vierailuviikko. Suomalaisen nimipäiväperinteen mukaisesti nimipäiväsankari nimittäin tarjoaa vierailijoille pulla- tai kakkukahvit. Tämä erikoinen nimipäiväperinne on yleisesti tunnettu, ja koskee perinteisesti kaikkia naisia, eli muitakin kuin vain Akkain Viikolla syntyneitä, ja käsittää vain etu-, eli kutsumanimen juhlinnan. Miehet eivät myöskään ole koskaan tapaa noteeranneet, eli kyseessä on ollut enimmäkseen juuri naisten harjoittama tapa. Miehet ovatkin paheksuneet Akkain viikkoa myös siksi, että jokainen nainen, joka tunsi yhdenkään Akkain Viikolle nimetyn, muuttui kyseisenä aikana kyläluudaksi, ja kävi kahvittelemassa (ja juoruamassa) kavereilla. Puhumattakaan, jos oma rouva oli Akkain Viikolle nimetty, niin parhaassa tapauksessa tupa paukkasi nimipäivänään täyteen kahvinnälkäistä naisväkeä, ja reipasta puheensorinaa piisasi taatusti iltaan asti pannun poristessa kuumana.

Akkain Viikossa on perusviikon tavoin seitsemän päivää, vaikkei se aina osukaan tasaviikolle Ma-Su. Akkain Viikkoa vietetään siis Heinäkuussa, joka on vuoden seitsemäs kuukausi. Numerologisesti siitä voidaan löytää myös jotain maagista, onhan seitsemän yleinen onnen numero ja pyhä luku monissa kulttuureissa. Alueittain numero seitsemän on viitattu olevan myös huonon onnen luku. Älkää antako sen hämätä, tunnetaanhan seiska wanhassa Suomessa myös valehtelijain lukuna ;)
Mikäli aiot minkäänlaisia taiantekoja Akkain Viikolla, ovat viikonpäivät tärkeässä asemassa.

Naisten Puuhia Akkain Viikolle:
(Olipas seksistisesti sanottu, eli sori vaan, pojat)

-Jos sinulla on nimipäivä, niin keitä ne nimipäiväkahvit. Jos vieraita ei kuulu, voitte nauttia vaikka kullan kanssa kaksin niistä kahvipöydän antimista. Jos olet sinkku, niin onpahan enemmän herkkuja vain sinulle ;)
-Huomaavainen rakas tietenkin huolehtii tiskeistä, etenkin sen oman Saaran tai Marketan nimipäivänä. Eli miehet hoi, älkää olko mulkvisteja ;(
-Tee suursiivous.
-Aloita jokin käsityö.
-Kokeile jotain uutta reseptiä.
-Älä kuitenkaan tapa itseäsi työllä, vaan rentoudu.
-Hemmottele itseäsi
-Kokeile jotain koti/luonnonkosmetiikkajuttua, ja kannusta miestäkin kokeilemaan.
-Kannusta miehesi mukaan kotiaskareisiin.
-Jos sataa, käy ulkona pyörähtämässä kesäsateessa, ja puhdista aurasi (tarkoitan siis tässä omaa, kehonulkoista energiakenttääsi, eli savipaakkuja kyntökaluista on turha alkaa jynssäämään)
-Hyvää aikaa käyttää Vittu-voimaa niin kotiaskareissa kuin taianteoissa.
-Jos nimipäiväsi osuu Akkain Viikolle, ja aiot tehdä lemmentaian, valitse sellainen konsti johon keritään. Silloin se toimii hyvin.
-Tämä on muutenkin hyvää aikaa kaikenlaisille naistentaioille ;)

Uskomuksia ja Sanontoja:

-Akkain Viikko on vetinen viikko.
-Jos Akkain viikko alkaa sateella, se päättyy sateeseen.
-Ämmät aina kastelee.
-Mitä isommat poudat, sitä varmimmin ämmät kastelee.
-Jos Akkain Viikolla sataa, sataa koko kesän.
-Naurava nainen yllyttää sadetta Akkain Viikolla.
-Jos joka päivälle akan tuntee, niin on piru merrassa.

-Jos Saara kastelee kinttunsa (=sataa), sataa seitsemen viikkoa.
-Saaran sateet povasivat vetistä syksyä.
-Reetta se pissiä pirahuttaa.
-Jos käki vielä Reetan jälkeen kukkuu, tulee pitkä ja leuto syksy.
-Märkä Marketta pilaa heinänteon.
-Jos Markettana sataa, tulee huono heinävuosi.
-Mitä on Matleenana, sitä piisaa Pärttyliin (24.8).
-Jos Matleena itkee, sataa seitsemän viikkoa.
-Terve, Esteri.

*Akkain Viikko päättyi 24.7, ja sitä seurasi Ukon Pyhä, joka on nimensä mukaan pyhitetty Ukko Ylijumalalle. Päivä tunnettiin aikoinaan myös Ukkosen Päivänä, mutta nimi muuttui myöhemmin, ilmeisesti vähän Akkain Viikon myötävaikutuksesta.

-Lisään tähän alle vielä oman huomioni, että vuonna 2015 Helsingissä satoi jokaisena akkain viikon päivänä, vaikka edeltävät päivät olivat olleet hyvin aurinkoisia ;)

Ei kommentteja: