maanantai 9. huhtikuuta 2012

Monastrika-Corba

2 dl Kuviopastaa
1 Punainen paprika
1 Iso sipuli
Pari valkosipulinkynttä
1 Porkkana
Pari sellerinvartta
n.1 l Kasvislientä
2-3 rkl Tomaattipyreetä
1/2 dl Kaurakermaa
1/2 Sitruunan mehu
Suolaa ja pippuria
Öljyä paistamiseen
Vettä tarvittaessa

Mausteseos:
1 Kuivattu chilipalko
2 Laakerinlehteä
2 rkl Hienonnettua mäkimeiramia
2 rkl Hienonnettua minttua
1 rkl Kuivattua timjamia
1/2 tl Kuminansiemeniä

-Pese, kuori ja perkaa vihannekset. Tartu chilin molempiin päihin ja väännä kuivattavan pyykin tapaan vähän molempiin suuntiin, kunnes pinta rikkoutuu
-Kuutioi sipuli, porkkana ja paprika. Viipaloi sellerit ja hienonna valkosipulinkynnet
-Lämmitä pannulla tilkka öljyä, ja lisää siihen valkosipuli. Kuullota hetki
-Lisää vihannekset ja kuullota pari minuuttia
-Lisää pyree pannulle, ja sekoita hyvin. Kaada vihannesseos kattilaan
-Mittaa liemi vihannesten joukkoon, ja lisää mausteseos
-Lisää pasta ja kiehauta
-Vähennä lämpöä, ja hauduta keittoa n. 1/2 tuntia, tai kunnes pasta on kypsää
-Tarkista suola, lisää tarvittaessa vettä
-Lopuksi lisää mäkimeirami, minttu, kaurakerma ja sitruunamehu, sekoita hyvin. Rouhi keiton pinnalle hieman pippuria ennen kuin asetat sen tarjolle

*Tämä on todella wanha bulgarialainen keitto, ja reseptistä löytyy vähän erilaisia versioita esim. Romanian ja Moldovan alueilla. Pastan sijaan keitossa on myös alunperin ollut perunamykyjä tai papuja, mutta pasta sopii yhtä hyvin. Kevennetyn version keitosta saat myös jättämällä pastan pois. Pastan voi myös korvata esim. valkoisilla-, tai härkäpavuilla, tai perunamyvyillä. Keitto on siis alkujaan kasvisruoka, mutta alueittain siihen saatetaan lisätä myös lihaa. Silloin käytetään myös kana-, joskus lihalientä.
Italiassa/Välimeran alueilla keitosta kehittyi oma versionsa; minestra-keitto, johon ei yleensä lisätä kermaa. Myöhemmin kasvis-minestraan alettiin lisäämään lihaa, jolloin keiton nimi muuttui, ja monien tuntema minestronekeitto oli syntynyt.

Ei kommentteja: