perjantai 23. marraskuuta 2012

Peruna (Solanum Tuberosum)

Peruna, maapäärynä, kartohka, potaatti eli pottu, on jokaiselle tuttu syötävä mukula, jolla on monta nimeä. Perunakasvi kuuluu, usein huonossa maineessa olevien koisokasvien perheeseen, ja muistuttaa sukulaistensa tavoin lehdiltään hieman munakoisoa ja tomaattia. Perunakasvi on muiden koisojen tavoin myrkyllinen, tosin toisin kuin tomaatilla tai munakoisolla, perunan syötävä osa, eli mukula, kasvaa mullassa maan alla, ja maanpäälliset osat ovat myrkyllisiä. Perunakasvit tekevät myös marjoja muiden koisokasvien tavoin (niin, tomaatit ja munakoisot ovat siis koisokasvin marjoja), ja turha mainitakaan, perunanmarjat ovat myrkyllisiä.

(Kuva: Wikimedia Commons)

Peruna on ikivanha viljelykasvi, ja kotoisin Etelä-Amerikasta, Andien alueilta. Eurooppaan peruna saapui 1500-luvulla Espanjalaisten mukana. Perunan nimi (eng. potato/potatoe) juontuu espanjan kielen bataattia (=batata) tarkoittavasta sanasta. Selkeyden vuoksi, bataatti on englanniksi "sweet potato". Perunaa pidettiin pitkään myrkyllisenä tietämättömien ihmisten maistellessa vanhasta tottumuksesta kasvin maanpäällisiä osia, eli perunan marjoja. Myös kirkko alkoi vastustamaan perunaa pakanallisena ruokana koska sitä ei mainittu Raamatussa (kiristittyjen pyhä kirja). Alkuhankaluuksistaan huolimatta potaatti piti pintansa, ja Suomessa peruna syrjäytti aikansa tärkeimmän viljelykasvin, nauriin, 1700-luvun lopussa.
Perunan mukulat ovatkin hyvää ja ravitsevaa syötävää, ne sisältävät proteiinia, vitamiineja ja hivenaineita, kuten rautaa, magnesiumia, kaliumia ja fosforia. Useimmille meistä peruna onkin tutuin kulinaarisista ansioistaan, sillä peruna on keittiössä hyvin monipuolinen valmistettava. Kukapa ei olisi syönyt vaikkapa keitinperunoita, perunamuusia, perunaröstiä, ranskalaisia perunoita tai perunalastuja eli sipsejä?

Peruna on feminiininen, maaelementtiin yhdistetty kasvi. Peruna on liitetty pyöreän muotonsa vuoksi myös vahvasti kuuhun ja veteen. Perunan jumaluudet ovat maan, hedelmällisyyden ja sadonkorjuun jumalattaria ja olentoja, kuten Ceres, Demeter ja Gaia, sekä, etenkin naispuoliset, tontinhaltijat. Peruna symboloi runsautta, kasvaahan yhdestä mukulasta monta, ja sato moninkertaistuu. Siksi peruna sopiikin hyvin esim. vaurautta, hedelmällisyyttä ja runsautta käsitteleviin taikoihin.

Perunan voi äkkiseltään tuntua oudolta omaavan minkäänlaisia taikayrtin piirteitä, mutta muiden koisokasvien tavoin perunalla on voimakas maaginen aura, ja siitä voi löytää avun yhteen jos toiseenkin jokapäivän pulmaan, esim. pihaan ulko-oven viereen istutettu peruna suojeli talon asukkaita ja vaurautta.
Peruna sopii hyvin myös kaikenlaisiin parantaviin ja suojeleviin loitsuihin. Perunaan voi myös yhdistellä eri yrttejä vähän tarkoitusperien mukaan vahvistamaan loitsua. Perunankuoren tavallisin väri on keltainen tai ruskea, mutta värejä löytyy myös, lajikkeesta riippuen, pinkistä siniseen. Perunoita voikin käyttää työskenneltäessä myös värin mukaan. Esim. vaaleanpunaista perunaa tehokkaampaa rakkauskasvia saa hakea. Peruna voi olla myös vihreä, mutta se tarkoittaa vain että mukula on huonosti mullattu ja raaka. Vihreät perunat, samoin kuin homehtuneet tai muuten pilaantuneet perunat sopivat pahantahtoisiin, vahingoittaviin, ja omaa etua itsekkäästi tavoitteleviin taikoihin.

Loitsuissa ja taioissa peruna, kuten esim. kananmuna, voi nuken tavoin toimia symbolisena kohteena loitsulle. Peruna, joka alkaa itämään sopii hyvin hedelmällisyystaikoihin. Peruna saattoi edustaa myös vastasyntynyttä lasta. Perunalle luettiin loitsut ja laitettiin talteen, jottei lapsi kuolisi ennen aikojaan. Myös lapsen kehtoon on voitu laittaa peruna suojaksi. Jostain syystä pahat henget sun muut erehtyivät luulemaan perunaa lapseksi, ja veivät sen mukanaan piltin sijaan o_O
Perunaa voi myös kantaa mukana amuletin tavoin; Kokonaiset perunat tai perunanpalaset suojelivat kantajaansa erilaisilta nivelvaivoilta, kolotuksilta ja säryiltä, sekä kulkutaudeilta.
Perunaruokien on lisäksi uskottu parantavan lemmentuskat ja särkyneen sydämen. Etenkin maustettua perunamuusia pidetään viimeksi mainittuun erityisen tehokkaana.
Perunan maanpäälliset osat liittyvät Aliseen ja tuonpuoleiseen kuten useimmat muutkin koisokasvit. Perunan kukat ovat kauniin valkeita (kuoleman väri), ja edestäpäin katsottuna kelomaisessa teriössä voi nähdä jaloillaan seisovan pentagrammin muodon, mikä on omiaan lujittamaan perunan statusta noitayrttinä. Eri kukat voivat pottulajikkeesta riippuen olla myös vaaleanpunaisia tai violetteja, mikä kannattaa ottaa huomioon loitsun tarkoitusperissä, jos siis käytät taianteoissasi perunankukkia. Kuivatut perunanmarjat amulettipussissa taas auttavat saamaan yhteyden henkiolentoihin ja näkemään kummituksia.

(Perunan kukkia. Kuva: Wikipedia)

Perunasta on hyötyä myös talouden hoidossa. Tummat sormenjäljet irtoavat ovenkarmeista ja seinistä, jos pyyhit niitä kypsentämättömällä, halkaistulla perunalla. Metallisten keittoastioiden tummentumat katoavat jos keität niissä perunankuoria.
Keittiövinkkinä mainittakoon, että ruoissa peruna imee tehokkaasti suolaa. Liian suolainen ruoka, kuten keitto, voidaan pelastaa laittamalla joukkoon kuorittu perunanpuolikas. Perunaruoista on myös helppo tehdä salasuolaisia turhan huolimattomalla suolan käytöllä, ole siis varovainen.

Kotikosmeettisia ominaisuuksia perunalla ei juuri ole, mutta ryppyjä on aikoinan hoidettu pyyhkimällä ongelmakohtia kypsentämättömällä perunaviipaleella. Perunan mainitaan auttavan samoin kesakoihin.

Peruna soveltuu myös kotiapteekkiin. Perunankeitinvettä on käytetty sekä sisäisesti että ulkoisesti kihdin hoitoon, ja syylien sanotaan katoavan jos raastat niiden päälle hauteeksi kypsentämätöntä perunaa. Eräs wanha kotikonsti neuvoo hieromaan syyliä kypsentämättömällä perunanpuolikkaalla täydenkuun alla, ja sitten hautaamaan perunan salaiseen paikkaan. Kun peruna lahoaa maassa, syylät katoavat. Kaikkein tehokkaimmaksi syylänpoitajaksi mainitaan kuitenkin omin luvin otettu, eli varastettu peruna. Perunankuoria on käytetty myös palovammahauteina, ja perunaviipaleella pyyhkimällä voi myös lievittää savipuolta ja sen sellaisia ihottumia. Tikku nousee pintaan, ja irtoaa helpommin, jos haudot sitä kypsentämättömällä perunaviipaleella niin, että iho kosteutuu.
Sisäisesti nautittuna peruna tasapainottaa vatsan toimintaa. Esim. Tunnetun "köyhäinruoan"; perunankuorikeiton, sanotaan ehkäisevän mm. vatsahaavaa, ja auttavan suoliston toimintaa.

Huom: Perunan maanpäälliset osat sisältävät solaniinia, eli ovat näin ollen myrkyllisiä. Herkimmät ihmiset voivat saada iho-oireita pelkästään koskettamalla perunakasvin lehtiä tai varsia. Myös perunan marjat ovat myrkyllisiä ja ne tulisi jättää rauhaan. Myös vihreät perunat sisältävät samoja myrkkyjä, joten älä syö niitä.
Perunamyrkytys on mahdollinen, mutta harvoin mitenkään hengenvaarallinen. Perunamyrkytys (enkä nyt puhu allergiasta,) viittaa aina siihen, että kasvin maanpäällisiä osia on nielty. Perunamyrkytyksen oireita ovat mm. kurkun/nielun kutina/kiputilat, veden tarve/jano, rintakipu, lämmön nousu/kuume, pahoinvointi, oksentelu, vatsakivut, ripuli, heikotus, näköhäiriöt ja tajunnan heikkeneminen. Oireet alkavat yleensä 2-3 tunnin, tai jopa vuorokauden kuluttua altistumisesta myrkyllisille kasvinosille, ja usein myös lievittyvät kasvimateriaalin poistuessa elimistöstä esim. oksentamisen seurauksena.

Uskomuksia:
-Maagisiin tarkoituksiin perunat on nostettava täysikuulla
-Unessa peruna kehottaa huomioimaan sisäisen lapsesi. Mikäli kaivat perunoita maasta, povaa se menestystä. Jos kokkaat perunaruokaa unessa, kehottaa se haaveilun sijaan tarttumaan toiveen täyttääksesi unelmasi. Perunamuusin syöminen puolestaan kertoo asioiden helpottuvan jos luotat perheen tukeen
-Joka sai ensimmäisenä sadosta maistaa uutisperunoita, ja esitti toiveen, toive toteutui.

Ei kommentteja: