perjantai 31. toukokuuta 2013

Vichysoisse

Vegeversio ranskalaisesta purjo-perunakeitosta on herkullista ja helppoa valmistettavaa.

3 Isoa, tai 4-6 pienempää perunaa
1 Iso purjo
1 Isohko sipuli
5-7 dl Kasvislientä
1 dl Kaurakermaa
Suolaa ja valkopippuria
Öljyä paistamiseen
 
Koristeeksi:
Hienonnettua ruohosipulia

-Kuori ja huuhtele perunat, ja kuutioi pieniksi
-Viipaloi purjon valkoinen osa ja hienonna sipuli
-Kuumenna pannulla tai kattilassa loraus öljyä, ja kuullota sipulia ja purjoa kunnes ne pehmenevät
-Siirrä sipuliseos pannulta kattilaan, ja lisää perunat. Sekoita hyvin
-Lisää kasvilientä niin paljon, että seos ei ole täysin nesteen vallassa, mutta että ainekset mahtuvat kiehumaan
-Kiehauta, ja vähennä lämpöä, haudutellen keittoa about 15-20 min, kunnes perunat ovat pehmeitä
-Aja keitto tasaiseksi sauvasekoittimella tai blenderissä, ja lisää kerma
-Sekoita hyvin, ja mausta keitto sopivaksi suolalla ja valkopippurilla
-Tarjoile lämpimänä tai kylmänä ruohosipulisilpun, paahdetun patongin, tai vaikka uunileipien kera. Kokeile esim. Kevätsipulileipiä.

*Sipuleita (Purjo + Keltasipuli) pitäisi olla tässä suurinpiirtein saman verran kuin perunaa, tai jopa vähän enemmän. Käytä tarvittaessa kahta pienempää purjoa, ja hienonna keittoon vain vaaleat osat.
Perinteisesti purjo paistetaan voissa ja keitto haudutetaan kanaliemessä, mutta maistuu vaikka kananesteet ja rintamaito poistetaankin yhtälöstä ;)

Ei kommentteja: